Alergia na pšeničnú múku. Stretli ste sa s ňou?

bibka333
26. jan 2009

zacala som tuto temu lebo mojej dcere zistili alergiu na psenicnu muku a chcela by som sa dozvediet viac ak niktora vie dakujem

bibka333
autor
30. jan 2009

ahoj baby za 5 dni sa nikto neozval to nikto tu alergiu nema? to nieje celiakia ale alergia prejavuje sa to exemom ak sa nikto ozve tak dakujem

miresta
30. jan 2009

bibka333 - ahoj počula som už o tom. Je to vlastne podobné ako celiakia v tom, že v oboch prípadoch sa nesmie múka. Používaš presne kukuričnú muku, či iné ktoré ti dovolí lekárka. Mylsím že pri tejto chorobe sa dokonca vynecháva aj mlieko. No skús niečo pozrieť na internete cez google či nenájdeš.

miresta
30. jan 2009

viem, že dokonca nájdeš aj recepty na rozne jedlá či pečivo, chlieb aj zákusky. Moj synovec má celiakiu, takže je to predsa niečo iné, ale podobné. Môžeš používať aj ražnú múku.
Boli ste už na vyšetrení, viem že sa tam robi a dva druhy vyšetrení a podľa toho ti zistia ktorú formu alergie máte. Ale všetko je to len o jedení a potravinách, ak obmedzíš to čo nemáš ekzém zmizne.

dadulka19
30. jan 2009

bibka,moja dcérka má alergiu na pšeničnú múku.Nie je to tak náročné,ako napr.celiakia,ale je to tiež dosť obmädzujúce ☹ .Hľadám stále recepty z kukuričnej múky,ale našla som málo a aj to sa mi nič dobrého nepodarilo spraviť.Ale z ražnej múky je to lepšie,hoci chlieb z nej je zlý,resp.nejak sa mi tiež nedarí 😝 .Ešte používam občas aj ovsenú.

bibka333
autor
31. jan 2009

ahoj baby tak dakujem dadulka nam to zistili v krvy a s koznych testoch ☹ ja som sa uz pytala aj v lekarnach tak mi objednali aj keksiky za 2,20 eur a muku mi zohnala kamoska tak som piekla aj kolac aj babovku len tam pridam zlaty klas aby to drzalo lebo ta muka je dost sypka ale ja sa chcem dozvediet ci nie je nejaky prispevok od statu na tuto diagnozu lebo je to dost financne narocne a ja som na md a kde kupujes tie muky ovsenu a raznu lebo ja mam len tu pre celiakou

dadulka19
31. jan 2009

bibka,ražnú mávajú občas aj v kauflande a stojí cca 23 sk 1 kilo.Mávajú vyrážkovú a celozrnnú.Tá vyrážková je lepšia.A ovsenú majú v Tescu,tá má 800g a cena nejak do 30 sk.Ale teraz som si objednala múku priamo z mlynu ražnú ak kukuričnú z každej po 5 kg.
A či prispieva štát,neviem.My sme boli u dokiny v Nemecku a tam nám povedala,že má alergiu na pšenicu.Tu,aj keď jej robili testy,nič nezistili.
Teraz musím utekať,ake keď budem mať čas,pošlem ti aj nejaké receptíky na pečivko a pod.z ražnej múky.

zaba21
31. jan 2009

Ahoj Bibka,

aj som sa zaregistrovala, aby som ti mohla odpovedat. Mojmu synovi zistili alergiu na psenicu zhruba pred rokom. Dostali sme sa alergologiu kvoli neprospievaniu. Na svoj vek bol syn velmi chudy. V testoch mu vysli alergie okrem psenice aj na dalsie potraviny - spolu 11. Pritom nemal ziadne viditelne problemy, len to neprospievanie. Lekarka nam odporucila vynechat vsetky potraviny, na ktore mu vysla alergia. Zacala som zistovat, ako by sa mal stravovat a nasla som stranku www.celiakia.sk, pripadne ceske stranky www.coeliac.cz, pripadne www.bezlepkovadieta.cz. Zameriavaju sa hlavne na celiakiu, alergia na psenicu je sice nieco ine, ale zakladom je vynechanie psenice, takze najdes tam vela typov. V nasom pripade je to tak, ze nakoniec sa u nas potvrdila celiakia, kedze je to dedicne ochorenie a v nasej rodine sa uz vyskytlo, dali sme synovi urobit testy a tie potvrdili celiakiu.
K tvojej otazke : pokial by ste mali len alergiu na psenicu,nebudes musiet vylucovat az tolko potravin ako pri celiakiii, ale je to tiez dost obmedzujuce. Treba hlavne sledovat zlozenie potravin a to aj u veci, kde by si to necakala - napr.masove vyrobky, tvrdy syr, kecup a pod. Hlavne budes musiet zabezpecit pecivo - da sa zohnat aj hotove, ale da sa upiect. Ja osobne chlebik peciem v piecke, da sa v pohode aj v rure.Da sa kupit aj hotovy upeceny chlebik alebo pecivo vo folii. Niektori celiatici mozu pouzivat aj psenicnu muku, z ktorej bol odstraneny lepok - my taky nemozeme. Ale je dost vyrobkov, ktore su z prirodzene bezlepkovych surovin. Ja peciem synovi chlebik z muky MIX B od firmy Schar - vsetky vyrobky maju len z prirodzene bezlepkovych surovin, bez soje a bez laktozy. Okrem muk maju aj vakuovo balene zemle a rozky. Ich vyrobky sa daju kupit v DM drogerii, v niektorych predajniach Jednota, v predajniach zdravej vyzivy a v lekarnach na predpis - ale mali by ti ich objednat aj na volny predaj. Ďalej ma prirodzene bezlepkove výrobky aj firma Novalim - je to slovensky vyrobca.
Ich vyrobky sa daju na volno kupit v Bille - hlavne rozne druhy muk Promix, potom zmesi na knedlik, krupicu, babovku, palacinky a pod. Zlozenie vyrobkov si najdes na ich stranke.
Pokial viem, aj pri alergii na psenicu by si mala mat narok na predpis potravin od alergologa. Len nasi lekari nie vzdy informuju pacienta, pripadne ani sami nevedia. Skus si na stranke Ministerstva zdravotnictva najst zoznam dietetickych potravin a tam su aj zoznamy, kto ich moze predpisovat. Ak sa zaregistrujes na stranke www.celiakia.sk, mozes zadat otazku, pripadne pohladat medzi prispevkami. Chodi tam dost ludi s alergiou na psenicu, tak ti urcite poradia. na stranke je vela uzitocnych informacii, ale je velmi neprehladna, takze vela trpezlivosti. Na stranke najdes aj katalog bezlepkovych produktov - samozrejme nie vsetky vyrobky budu pre vas vhodne. Ak by si mala este otazky, spytaj sa ak budem vediet, poradim - napriklad ako upiect chlebik v piecke.

bibka333
autor
31. jan 2009

dadulka dakujem za radu kde maju muku a chcela by som vediet kde si si objednala tu raznu a ovsenu este raz dakujem 🙂
zabka aj tebe dakujem a chcem sa spytat pecies v domacej pekarnicke co sa da kupit v elektre a muku promix som mala je celkom super baby este raz dakujem 🙂

bibka333
autor
31. jan 2009

zabka a kde to ma byt na tej stranke ministerstv zdravotnictva 🙂

dadulka19
31. jan 2009

o.k.,tak som zase tu..bibka,tu je stránka,odkiaľ si objednávam múku http://www.internetovypredaj.sk/index.php?o=122... .Sú veľmi rýchly.Cez víkend som objednala a v stredu prišiel balík 😉

dadulka19
31. jan 2009

malej robím vždy v nedeľu rožky z ražnej múky,potom dam do mrazáka a vyberám podľa potreby,je s nimi veľmi spokojná.Tu je recept:500g ražnej múky,300ml mlieka,25 g masla,1 sáčok sušeného droždia,2 čajové lyžičky soli,vajíčko na potretie.Cesto dm spraviť do pekárničky(neviem,či máš,ale je to veľký pomocník hlavne v miesení kysnutého cesta)program cesto,potom cesto rozdelím na 4 časti,bochník vyvaľkám,rozrežem na 4 časti,každú zvynioem na rohlík a šup s ním na pekáč.Ešte nechám tak pol hodky podkysnúť,potriem vajíčkom a dám do trúby upiecť na 180 stupňov.Rožky sú také tuhšie,ale ako všetko z ražnej múky.
Robila som napr už aj parené buchty z ražnej,linecké koláčiky z ražnej a ovsenej,aj medovníčky z ražnej a ovsenej.Z kukuričnej múky sa mi zatiaľ nepodarilo nič a robila som aj chlebík z www.celiakia.sk a tiež bol blééé.

dadulka19
31. jan 2009

a čo sa týka mäsových výrobkov,firma Krásno má všetky výárobky bezlepkové,tak kupujem len tie,finančne sú porovnateľné s inými firmami.
No a sladkosti,to je dosť zlé.Môže akurát jeden druh musli tyčiniek,všetky ostatné obsahujú aj malé množstvo pšenice a Bobík,to je niečo podobné ako Margotka(ale bez pšenice)v jogurte.

bibka333
autor
31. jan 2009

super idem objednat aj ceny super som rada ani nevies ako 🙂 a ked sa ti bude dat posli nejaky receptik a kolko rokov ma tvoje dievcatko moja jarka ide mat za 1 mes 15 rokov 🙂

zaba21
31. jan 2009

Tu je odkaz na stranku Ministerstva zdravotnictva / skus si prestudovat tieto linky:
www.health.gov.sk - cast kategorizacia / zoznam dietetickych potravin

Konkretne zoznam diet a kto moze predpisovat :

http://www.health.gov.sk/redsys/rsi.nsf/0/efa4f...

Zoznam potravin - ale to je pre vsetky diagnozy :

http://www.health.gov.sk/redsys/rsi.nsf/0/efa4f...

Este ti prilepim odkaz na casopis Celiakia, kde najdes strucny zoznam celiatickych potravin / vacsina by mala byt vhodna aj pre Vas. Chybou zoznamov je, ze neobsahuju presne zlozenie / ale da sa zistit na strankach vyrobcov, ale aj internetove obchody zvyknu uvadzat presne zlozenie vyrobkov / co je velmi dolezite pre ludi s potravinovymi alergiami :

http://www.celiakia.sk/downloads/celiakia/celia...

A este si skus zistit, ci by sa nedal vybavit aj prispevok na dietne stravovanie. Celiatikov sa tyka urcite, tento tyzden som bola na Urade prace, soc.veci a rodiny. Je to 1000 Sk mesacne, ak prijem na jedneho clena domacnosti neprekroci trojnasobok zivotneho minima.

bibka333
autor
31. jan 2009

no super si sikovna ked si mi uz napisala aj receptik apekarnicku nemam ale kupime budememusiet ale uz davnejsie som o tom rozmislala pa idem kupkat malu 🙂

bibka333
autor
31. jan 2009

zabka velmi pekne dakujem pa musim ist 🙂

zaba21
31. jan 2009

Co sa tyka sladkosti, ja kupujem synovi keksiky a piskoty znacky CELIHOPE / vyraba ich Liptovsky Hradok, dostat ich v Bille, okrem toho v Billle dostat aj take zdrave sladkosti, ktore su normalne medzi musli tycinkami / su to take cokoladove tycinky z lisovanych semienok - len si neviem spomenut, ako sa volaju.

dadulka19
31. jan 2009

bibka,moja bude mať v lete 8 rôčkov a na bezpšeničnej diete je 7 mesiac.Napr.aj obed do školy jej musím dávať,lebo v škole všetko zahusťujú pšeničnou múkou.Pekárničku sme kupovala len kvôli dcérke.A ešte som zabudla,tie kvázi sladkosti ešte kupujem ryžové chlebíky máčané v jogurte,karamele,alebo sú aj jablkovo škoricové.V tescu ich majú.A napr.kukuričné cestoviny majú v Kauflande a aj nitkové slížiky do polievky ryžové tiež v kauflande.Tie ražné cestoviny sú dosť tvrdé.A strúhanku som zamenila za kukuričnú strúhanku(kaufland) a mne chutí viac než klasická.

dadulka19
31. jan 2009

ešte doplním,že moja nesmie ani tmavú čokoládu,takže to máme ešte viac zúžené.

dadulka19
31. jan 2009

a nejaké bezlepkové sladkosti mávajú aj v DM-ku,myslím aj tie,čo spomína zaba21.A ja som tam kúpilaaj praclíky slané.Síce to bola riadna cena na tak malý balíček,ale malá to z chuti zjedla.

zaba21
31. jan 2009

Pekarnicky su rozne, my mame Moulinex XXL a som s nou spokojni. Ked by som kupovala teraz, asi by som kupila Moulinex, kde sa daju piect aj bagety.

zaba21
31. jan 2009

Sladkosti su kapitola sama o sebe. Tie celihope su este relativne cenovo dostupne / aj ked take piskoty stoja 37,90 v Bille za 150 g / to je dost. V DM dostat sortiment Schar / su to dobre veci ale velmi drahe. Nam sa osvedcilo, ze peciem kolaciky, napriklad muffinky a tie potom zamrazim a cez tyzden vyberam z chadnicky.

dadulka19
31. jan 2009

zaba21,to ja som kupovala piškoty po 55 sk,niečo hrozné 😖

dadulka19
31. jan 2009

ale chystám sa piškotky upiecť,keď vyskúšam a budú dobré,hodím recept 😉

bibka333
autor
31. jan 2009

baby ja ked som sa dozvedela o tom ze ma alergiu na psen m tak som bola na nervy nikto s nasho okolia to nema tak som sa nemala koho spytat a dnes mi je tak fajn tolko som sa dozvedela za jediny den a dadulka jarka ties nemoze cokoladu inak a rodina to ako zobrala ? nasi stary rodicia to nechapu a jarke nukaju kolacik chlebik keksik predomnou si nezoberie ale ked nie som s nou 😖 a ona je teraz v puberte tak jej dakedy ani ja nerozumiem 😒 baby my sme z brezna a tu nie je kaufand ani DM tu je len billa a tesco v bille som nieco nasla ale tie ceny 😒 a v tascu som nic take nevidela asi budeme musit raz za mesiac ist do bb na nakup tak pa idem buvat este raz DAKUJEM 🙂

zaba21
31. jan 2009

Este by som sa ta chcela opytat, ake problemy mala tvoja dcera. Skus si precitat o priznakoch celiakie. Ide o to, ze ci by nahodou nemohla mat aj celiakiu. Celiakia sa zistuje v dvoch krokoch. Najprv sa urobia krvne testy, ak vyjdu urcite hodnoty pozitivne, robi sa biopsia tenkeho creva na zaklade ktorej sa zisti, v akom stave ma tenke crevo. Normalny zdravy clovek ma v tenkom creve klky, celiatik moze mat klky az uplne vyhladene. Vysledky biopsie by vsak boli skreslene, ak by uz bol pacient na bezlepkovej diete, pretoze vtedy sa uz tenke crevo zacina uzdravovat.
Pisem ti to preto, lebo v nasom pripade tiez alergologicka nasadila dietu bez psenice a raze, teda de facto bezlepkovu. Nastastie som upozornila lekarku, ze mame v rodine celiakiu, takze nam zobrala krv este pred zacatim diiety a naozaj sa ta celiakia potvrdila.
Inak netreba sa tejto diety bat, je to sice dost obmedzujuce, ale da sa to zvladnut. Aj ked v puberte to moze byt tazke. Moj syn mal 10 rokov, ked mu potvrdili diagnozu. Musim povedat, ze to zvlada dobre, tolko obmedzeni. Len pre zaujimavost / vylucovali sme alergizujuce potraviny : psenica, raz, zemiak, zeler, mrkva,paradajka, sezam, orechy vlasske, lieskove, arasidy, mandle. Ked zacal bezlepkovu dietu pribudli k tomu samozrejme jacmen, ovos / kvoli lepku a na niekolko mesiacov aj mliecne vyrobky. Vsetci tvrdili, ze casom ked bude dodrziavat bezlepkovu dietu, tak alergie ustupia. V oktobri mu robili testy a pribudli mu jablka a soja.Ale vsetko je to zvlastne, lebo nema typicke priznaky alergii. Vacsina tychto alergii u neho suvisi s tym, ze je aj pelovy alergik a ide o tzv. skrizene potravinovo-pelove alergie. Asi by som to aj ja tazsie zvladala, ak by syn robil problemy, nie je mu celkom jedno, ze sa lisi od inych deti, ale nerobi z toho vedu. Nastudovala som si o jeho chorobe co najviac, vysvetlila som mu, co by bolo, ak by dietu nedodrziaval. Sama som prekvapena, ale ide to. Ale viem, ze nie vsetky deti to tak dobre zvladaju. Ked budes mat este otazky, opytaj sa.
Co sa tyka obchodov, aj v Tescu sa najdu nejake sladkosti / ryzove chlebiky, take sladkosti Veronika.

zaba21
31. jan 2009

Az teraz som si vsimla, ze aj cokoladu nemozete, takze z tych sladkosti, co som ti napisala vela vypadne. Tak to ti ostava piect kolaciky doma. Mne sa naozaj osvedcili tie muffinky a rozne babovky / peciem aj v piecke. Z bezlepkovych piskot zvyknem robit taku smotanovo/ovocnu tortu, urcite poznas.

zaba21
1. feb 2009

Este jeden link:

http://www.potravinova-alergie.info/

Najdete tam vela tipov a konkretnych pripadov z praxe.

bibka333
autor
2. feb 2009

ahoj zabka mi ideme na kontrolu za tyzden tak uvidim co nam povedia no a dnes som jej vyradila bezlepkove stravu kim jej to nezistia riadne a dakujem za upozornenie ze to moze s kreslit vysledky ties nerozumiem preco nas na to neupozornila dokina ale chlebik kupujem razny dnes sme boli s muzikom aj v meste pozriet tu pekarnicku maju aj taku na tie bagety stoji okolo140 euro tak pockame co nam povedia a potom sa ozvem pa