Bolesti v brušku u novorodenca

viktorka34
24. mar 2023

Ahojte mamičky. Mám doma 6 dňové dieťatko 🥰. Chcela by som vašu radu. Malinkej dávam počas dňa svoje mliecko ktoré si odsajem a keď sa zobudí tak jej to dám vypiť. Na večer však jej dávam sunar ale ale od včera večera ju boli bruško ale spinká v klude len keď sa zobudí plačka. Dávam jej 50-60ml a 1,5 odmerky. Svoje jej tiež dával 60ml… chcela by som vašu radu že či to môže byt s toho že je to pre ňu moc toho Sunaru 50-60ml ale ako pretože nechcem aby ju niečo trápilo a bolelo ☹️☹️
Vopred ďakujem za vaše rady.

anavixy
24. mar 2023

A ma aj nejake ine prejavy bolesti bruska ci len place? Place aj ked sa napapa alebo len ked sa zobudi? Mnozstvo mlieka urcite nie je vela, ak ju naozaj boli brusko, mozes skusit mlieko zmenit (malo by sa vydrzat pri jednom umelom mlieku niekolko tyzdnov, aby sa dalo relevantne posudit, ci dietatu sedi alebo nie, no niekedy je to zrejme aj po par dnoch). A preco davas vlastne na noc Sunar, neodsajes dost?

viktorka34
autor
24. mar 2023

@anavixy ano aj keď sa napapa tak plače a trvá jej zaspinkat. Sunar jej dávam večer preto lebo si myslím že bude mať kľudnejší spánok. Myslíš žeby som jej mala teraz odsiat a dať jej to keď sa zobudí. A keď bude ešte hladná po tom mojom mliečku lebo jej dávam tak 60ml je to veľa ?

beata_k
24. mar 2023

@viktorka34 Materske mlieko je dostacujuce pre vyzivu dietatka. Ak mas svoje, nemusis davat um. Lepsie spat urcite nebude.

viktorka34
autor
24. mar 2023

@beata_k a koľko by som jej tak dala odsiať? 60ml jej bude stačiť alebo bude ešte hladná ?

beata_k
24. mar 2023

@viktorka34 Na toto ti neviem odpovedat. Ja dojcim a neviem kolko vytiahne. Neda sa ti dojcit? Dieta si tak vie vytiahnut viac nez odsavacka

viktorka34
autor
24. mar 2023

@beata_k a ako dlho myslím čas dojčiš lebo moja po asi pól hodinke zaspinka

beata_k
24. mar 2023

@viktorka34 Ja uz mam trochu starsie. Ale tak malicke ako mas ty mi bolo na prsiach prakticky stale. Dojcila som na poziadanie. Ale myslim, ze tak 15-20 minut je ok. Ma zaludok ako ceresnu 🙂

anavixy
24. mar 2023

Myslela som si, ze to je dovod… tak to je totalna hlupost, materske mlieko je sice lahsie stravitelne, ale urcite nie nie je lepsie davat dietatu umele mlieko na noc, kvoli spanku… naco zbytocne zatazovat zaludok umelym mliekom ked mas dost svojho?? Dieta sa domaze napapat aj za 10 minut, aj za menej a inokedy za 25, nie je to stroj co robi vzdy vsetko rovnako a hlavne na tom prsniku nie vely cas len pije, strieda sa sanie kedy pije a sanie kedy sa upokojuje, stimuluje prsnik atd. Chapem to spravne, ze vy ani nemate problem s prisatim len ti je pohodlnejsie odsavat, lebo vies kolko spapa?
Ak je to tak, tak sa proste vykasli na nejake cisla a tabulky a umele mlieka a dojci dieta na poziadanie tak, ako si samo vypyta! To znamena kludne aj kazdu hodinu, ked potrebuje, a to aj v noci. Je to tyzdnovy novorodenec, neexperimentuj a neriad sa 30 rocnymi teoriami a dopraj jej hlavne seba a sebe ju. 🍀

viktorka34
autor
24. mar 2023

@anavixy dakujem

nikitta17
24. mar 2023

suhlasim vyssie s komentárom, je to nieco nové pre teba anevies co ako a kym sa do toho dostanes, zistis atd.treba cas a aj napriek tomu casto len mozes hadat a skusat co dietatku práve je ked place....ale urcite taketo experimenty s UM by som nerobila je to male cerstve bábätko, ak mas ty dost mlieka nechavaj ju na prsníku presne ako pisuna poziadanie ono to casom aj bude ine, dieťatko rastie...navyse tak zistis ci ju bolelo z UM mlieka alebo je mozne,ze aj z tvojho, ale vtedy treba sledovat zase prisun tvojej stravy pretoze tak male babatko na začiatku pptrebuje ked prijima tvoje mlieko aby si nejedla nieco z coho ju moze potom naduvat...ja viem,ze je to narocne a chces aby spala celu noc a aby aj ty si sa vyspala, ale babatko naozaj nie je stroj aty sa musis prispôsobiť jemu takze aj v noci k prsniku a dat ona si prijime kolko bude mat dost a nezatazuj ju zbytocne UM keď to nie je treba

cimage
24. mar 2023

Ak nie je zdravotny dovod na UM, teda nedostatok tvojho mlieka, tak UM nedavaj. Je to tazsie stravitelne pre dieta a preto sa niektori domnievaju, ze dieta lepsie spi, ale po pravde mu to zatazuje brusko, lebo dlhsie travi. Dolezite je dieta co najviac prikladat, aj kazdu hodinu, to mlieko sa bude tvorit. Casom sa to upravi podla potrieb dietata. Nikdy som sa neriadila hodinami, ze kedy dat a ako dlho tam dieta je. Dieta sa nedojci len kvoli hladu, ale aj pocitu bezpecia, blizkosti matky, atd.

wonder13
24. mar 2023

@viktorka34 ja ti poviem,že mne moja doktorka vravela, že nie je veľmi dobre u tak malého novorodenca kombinovať raz MM -raz UM kvôli tráveniu. Ako ti radili baby hore, ak môžeš určite dojči bábätko. Keď si chces byť istá, že papalo zobstaraj si váhu a odvaz pred a po papani...ale je to zbytočne. Ono papa kolko vládze, a veru moj druhý synček zo začiatku papal aj 30-40min a potom zaspal na 2-3 hodiny.
Bábätká plaču z rôznych príčin, nemusí to byt len bruško. Spievaj jej, nos ju, prebaluj, kontakt je veľmi veľmi dôležitý. Ešte len teraz vyšla z bruška, citlivo vníma svoje okolie a jediné ako ti vie dať najavo nespokojnosť je plač.

viktorka34
autor
25. mar 2023

@wonder13 ano samozrejme ďakujem za rady

tinulqa
25. mar 2023

@viktorka34 ja som dojčiace do polhodky bola hotová a spresnila mi celu noc nechápem prečo ju nedojcis

100daniela
26. mar 2023

@viktorka34 polhodinka je dost. Mne zaspavala po 5 minútach lebo ju vždy vysililo satie z prsníka, lebo mám málo mliecka. Sme na UM. Raz za deň sa podarí nazbierať za fľašku môjho.
V nemocnici na bolesti bruška radili sabsimplex (na prdy) po 3 týždňoch sme museli vysadiť. Skúsime ešte espomisan. Vsimni si či neplacka od bolesti bruška. Ak áno skús tie kvapky. Plus každý večer natrieť bruško pupikom a bude fajn 🙂
Čo sa týka skúšky vazenia pred papanim a po ňom. Nám každý hovorí nerobiť to... Váhy majú toleranciu 30g. A teda nezistis či spapalo bábo 30ml alebo 60ml lebo je to v tolerancii váhy. Keď vážiť tak po dni. Bábiky v nemocnici priberali 10 - 50g za deň. Moja 100g, ale bola na umelom. Týždenné by mali bábiky priberať 150 - ?350? Tak nejak myslím.