Hnačka u 6-mesačného bábätka

mim987
6. okt 2022

Ahojte , dcéra 6m hnackuje od včera . Je na UM. Prikrmy neje . Dnes zjedla pár lyžičiek ryzovej kase s banánom ale fakt že máličko . Ona proste nieje vôbec jedák . Tak ja neviem čo jej dať . Môže rastlinné mlieko ryžové z dm ? Namiesto toho UM ? Akurát varím mrkvu ale predpokladám , že zase zje dve tie mini pidi lyžičky a dosť . Neviem už čo s ňou , zajtra volám dr či ísť na dáke vytery alebo čo ale dovtedy si musíme poradiť dako . Všade čítam len o potravinách , ktoré sa môžu pri hnačke ale čo keď ona neje nič dokopy ešte len mliecko ? Keby aspoň materské ale to UM …. Poraďte prosím 🙏🏻

petamich
6. okt 2022

nasa pediatricka radi toto:

Dojčatá od 6 mesiacov a batoľatá (nad 12 mesiacov): dojčiť alebo ponúkať dietetické bezlaktózové mlieko, dojčenskú vodu, batoľatám aj neperlivú minerálnu vodu, slabý čierny čaj (čierny len pri hnačke, inak je pre deti nevhodný), probiotické kvapky, diétne potraviny: banán, jablkový kompót, ryža, zemiakové pyré (uvarené vo vode), mrkvovo – ryžové pyré alebo polievku, u starších dojčiat rožok, niekoľko piškót. Vylúčiť mliečne výrobky (lebo v dôsledku poškodenia sliznice čreva chýba enzým laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor laktózu). V prípade zlepšenia kvality stolíc môžete postupne a pomaly pridávať chudé biele kuracie alebo morčacie mäso, neskôr aj kyslomliečne výrobky, naposledy pridať mlieko. Počas hnačky alebo aj iného ochorenia nepodávať dieťaťu novú potravinu.

V lekárni sú dostupné rehydratačné roztoky: WHO, Kulíšek, Biogaja plus a iné, ktoré doplnia dieťaťu po zriedení podľa návodu vodu, elektrolyty, glukózu, bikarbonáty.

Pre batoľatá a väčšie deti si môžete pripraviť rehydratačný roztok aj doma: do ½ l vody nasypte pol kávovej lyžičky soli, 3 kávové lyžičky cukru alebo Glukopuru – práškovej glukózy. Podobne je pre väčšie deti vhodná aj minerálna voda Fatra, do ktorej pridáte cukor alebo Glukopur.

Na liečbu hnačky starších dojčiat, batoliat, väčších detí je vhodný aj črevný adsorbent Smecta. Dávkovanie treba presne dodržať podľa návodu: deti do 1 roka: 2 x denne 1/2 sáčku do 50 ml čaju, deti od 1 do 2 rokov: 2 x 1 sáčik do čaju, deti nad 2 roky a väčšie: 3 x 1 sáčik do čaju

Pri rehydratácii sú nevhodné nápoje a potraviny s obsahom cukru : ovocné šťavy, sirupy, sladené nealko nápoje (obľúbená Coca cola), sladké keksy, pretože zhoršujú priebeh hnačky.

Užitočné informácie:

Približná denná potreba tekutín:
u novorodencov a dojčiat: 150 ml tekutín na 1 kg hmotnosti
u batoliat ( 12 mes.- 3 roky): 100 – 120 ml na 1 kg hmotnosti
predškolské deti: 70 – 80 ml na 1 kg hmotnosti
školské deti a dospelí: cca 1600 – 2700 ml na deň

Príprava ryžového odvaru: 25 g umytej ryže uvariť v 1 l vody, po vychladnutí spolu zmixovať.
Príprava mrkvového odvaru: 500g umytej očistenej pokrájanej mrkvy uvariť do mäkka v 1 l vody so štipkou soli. Po vychladnutí všetko spolu zmixovať.