Kliešťová encefalitída

miirkka1
11. okt 2022

Prosim vas ,neviete podla vysledkov,ci je uz z toho vonku a je to prekonane?
10.9.mala kliesta v hlave,o 3 dni mala horucky 7dni bez ziadnych priznakov,nevedela poriadne chodit,nic jej nenasli,zevraj cervene hrdlo,crp dobre,dostala antibiotika,tyzden pokoj ,potom dalsi tyzden teploty do 38,5 bez priznakov,raz vracala,bolelo ju brucho a hlava a teraz prisli vysledky ze prekonala.
Myslite ,ze uz mala aj tu druhu fazu,ci moze len prist podla vysledkov.Lekar nevedel riadne povedat.Momentalne bez teplot.

drake122
11. okt 2022

Imunitný systém s tým ešte bojuje. Pozit. IgM protilátky, takže má subakútne prebiehajúcu infekciu. A úctihodne vysoké titre. Ale už začala tzv. serokonverzia, keď sa tvoria aj IgG protilátky. To bude istý čas trvať. Toto lekár nevedel povedať? Skôr sa mi zdá, že ste mu len nerozumeli....

miirkka1
autor
11. okt 2022

@drake122 no nie nevedel povedat.Znamena to,ze uz druha faza nepride?Alebo uz bola?

drake122
11. okt 2022

@miirkka1 to sa len podľa výsledkov na papieri nedá povedať. Klinicke príznaky treba hodnotiť. Od zaklieštenia aj takých 4-6 týždňov celkovo môže ubehnúť, niekedy aj menej, kým prejdú všetky fázy, najprv inkubácia, potom flu like, potom pauza a potom nervový infekt.

miirkka1
autor
11. okt 2022

@drake122 prosim ta a ked som opisala ti tie priznaky,moze byt,ze uz je po tom vsetkom?Momentalne uz aj papa a je bez teploty a je 4tyzdne od kliesta co mala

drake122
11. okt 2022

@miirkka1 Nie je to vylúčené, že už to prebehlo,
nakoľko fáza neurologická môže prebehnúť aj relatívne jednoducho bez výrazných príznakov. No ale je ešte krátke časové okno, aby sa to dalo vylúčiť a titre tých protilátok sú fakt vysoke. Každopádne sa treba riadiť podľa odporúčaní infektológa.

miirkka1
autor
11. okt 2022

@drake122 a co znamenaju prosim titre ze su vysoke?Na infekcnom ju nevysetril,len povedal,ze sledovat neurologicke priznaky

drake122
11. okt 2022

@miirkka1 titre sú tie čísla v náleze. A to, že nevyšetril je prekvapujúce, ale aspoň povedal, čo máte sledovať. Keby sa objavili, hospitalizujú vás.

miirkka1
autor
11. okt 2022

@drake122 dakujem pekne.No nas lekar len poucil na chodbe,ze on s tym nic nema,ze to neurolog alebo pediater.Ze je to prekonane.Nevedel povedat,ze ci este moze nastat druha faza ,ci uz bola.Ved on by mal vediet to podla tych cisel.
Ak mala dve fazy,tak je zvlastne,ze priznaky mala asi do 2-3 dni,teplotovala vysoko 7dni,mala poruchy chodze,potom asi 5dni bol klud a nastupili zvysene teploty s 1 zvracanim a trvalo to 5dni.
Mne neslo do hlavy,ze starsia dcerka nebola chora,len tato.

A doktorka jej krv nebrala na kliesta.Aj ked som ju nato 3xupozornovala.Aj na pohotovosti.Len moja dobra susedka pracuje na testovani,tak sama na jej meno to dala urobit.

drake122
11. okt 2022

@miirkka1 Na čísla sa v tom nemôže spolahnúť. V každom prípade, ak sa má dieťa dobre, neriešte nič. A to je hlúposť, že to má riešiť pediater alebo neurológ. Pediater jednoducho vypíše výmenný lístok na infekčné a neurológiu a dovidenia. Neurológ ju vyšetrí, konštatuje, či má neuroinfekt alebo nie, a ak áno, pošle na infekčné. Tak či tak to skončí na infekčnom ak sa vám to ešte skomplikuje. Ak to nebude mať dvojfázový priebeh, resp ak už aj prešla druhá fáza, ale s miernym prejavom, tak už je to jedno a len sa dolieči. A keď tie protilátky neboli oficiálne stanovené cestou ako majú byť, je vhodné to zopakovať normálne cez lekára a overiť si tým správnosť výsledkov.

miirkka1
autor
12. okt 2022

@drake122 dcerke je uz prave dobre,je akurat mesiac od toho kliesta,ako som jej vybrala.Doktorka uz nejde nic testovat.Ona prave vtedy dala urobit len krvny obraz a na stav vitaminov a celiakiu,ale na klieste nie.Tak ta suseda z tej krvi to urobila na nu,kedze doktorka tvrdila dookola,ze kliestom to nemohlo byt