Migréna u 12 ročnej dcérky. Ako pomôcť?

katarina241
22. máj 2013

Ahojte, mám 12 ročnú dcéru a raz za dva - tri týždne sa u nej opakuje migréna a to tak, že má strašné bolesti hlavy a a aj 3 hodiny strávi nad záchodovou misou 😢
Obehali sme už všetkých možných lekárov .. Viem jej pomôcť len tým, že jej dám na hlavu a na krk studené obklady... Vedeli by ste poradiť, ako inak by sa jej v takomto prípade dalo pomôcť?
Ďakujem .

timeab
22. máj 2013

ahoj, ja mám s migrénami problém od útleho detstva. Nepomáhali obklady, žiadne babské recepty a bohužial ani lieky predpísané neurológom. Raz, keď už som nemohla bez pomoci ani chodiť, ma manžel vzal na pohotovosť kde mi pichli novalgin a ten zabral do 20 minút. Vtedy mi lekár povedal, že migrénu nesmiem nechať zájsť do stavu keď zvraciam a že ak mi nezaberie prvá tabletka, mám si ísť dať pichnúť injekciu. Pichnú mi novalgin alebo analgin. ( v tabletke mi novalgin zaberá asi tak ako lentilka ). Mala som robené CT aj MR a nič sa nezistilo. Nemávam ani tzv. auru (klipkanie očí a podobne) ped migrénou. asi pred pol rokom mi na pohotovosti predpísali nový liek, ktorý má iné zloženie ako ostatné proti migréne, volá sa qadriline a ten mi zaberal.

simsalabim
22. máj 2013

Moja mladsia dcera aj ja trpime na migreny, takze s tym mam bohatu skusenost. pises, ze ste obehali lekarov - s akym vysledkom? Zistili nieco, predpisali nieco? Mojej predpisali profylakticku liecbu a ta zmiernila vyskyt zachvatov. Neskor sa ocnej lekarke podarilo diagnostikovat nejaku vadu okohybneho svalu (pre nas neviditelnu) a odporucila operaciu, pretoze sa podla jej slov mohla spolupodielat na tvorbe zachvatov. Tak aj bolo, od operacie ubehli 2 roky a zachvaty mala dcera za toto obdobie asi 3 (pred tym mavala 3 tyzdenne).
Pri migrene je dolezite pokusit sa zistit vyvolavajucu pricinu - zriedkakedy je len jedna, vacsinou je to kombinacia faktorov (migrenu mavam zriedkakedy aj ja, tiez zdiagnostikovanu, a mam odpozorovane, co ju vyvolava, u mna su to 3 faktory, ktore musia byt pritomne naraz). U dcery sa mi vyvolavajucu pricinu zistit nepodarilo, napriek tomu, ze sme na radu neurologa pisali niekolko mesiacov "migrenovy dennik" (migreny zacala mat v 2 rokoch). Musim vsak zdoraznit nutnost toho, aby si podala dcere liek od bolesti okamzite po zisteni bolesti. Moze byt aj rychlo posobiace obycajne analgetikum, ale dolezita je ta rychlost! Vtedy je sanca, ze sa zachvat zastavi. Ak sa caka, ci to prejde, zachvat sa rozbehne a uz ho nezastavis. Musi prebehnut cely cyklus aj so zvracanim a to je velmi, velmi vycerpavajuce. Ma dcera aj pred vypuknutim bolesti nejaky varujuci signal, ze ide migrena? Napr. ja mam vted pocit, ze cely svet akoby stichol, kazdy zvuk pocujem neskutocne jasno. A mam pocit, akoby bol cely sviet presvieteny ostrym slnkom. Toto trva par minut a ja viem, ze uz to ide. Ak si vtedy stihnem dat obycajny Nalgesin, zachvat sa nerozbehne. Ak to nestihnem, bud stihne zabrat specialny liek od neurologa, alebo nic, musi to prebehnut cele. U dcery som si zas vsimla, ze je chvilku pred vypuknutim bolesti "mimo". Zle reaguje na podnety, potkyna sa. Potom prichadza bolest, ale aj tu viem v zaciatkoch zastavit obycajnym detskym Nurofenom. Pre nu specialne lieky proti migrene este nemame, nazor neurologa je, ze pokial sa tomu da vyhnut, je dobre migrenoznej bolesti predchadzat okamzitym podanim bezneho lieku od bolesti. Ak uz je zachvat rozbehnuty, treba to vylezat v tichej, zatemnenej miestnosti a dufat, ze zachvat prebehne rychlo....

lienka2407
22. máj 2013

Ja trpim migrenou uz asi takych 10 rokov mam ju priblizne raz za tri mesiace nastastie kedze je to den kedy nemozem nikde ist zvraciam cely den, a nemozem nic jest ani pit.Pomahaju mi iba studene obklady,tma a ticho.Mam aj lieky ale tie nezaberaju kedze ich vyvraciam.

aristka
22. máj 2013

urobili jej úplne všetky potrebné vyš, aj MR.nemá poruchu retikulártneho aparátu....

evka97
22. máj 2013

ja som od útleho detstva trpela bolesťami hlavy. V podstate takmer stále ma bolela hlava, ale nebola to migréna, len taká mierna bolesť. Po pár rokoch to prerástlo do migrény. Predtým ako som ju mala dostať cítila som také tŕpnutie v končatinách, niekedy dokonca aj v chrbte. Potom prišla tá šialená bolesť, vracanie, niekedy aj poruchy reči. Jednoducho som nevedela plynulo rozprávať. Vtedy som sa musela zavrieť do izby, mať tmu, ticho a kľud. Samozrejme studené obklady na krk a tvár. Bežné lieky proti bolesti nezaberali, maximálne sa mi trošičku uľavilo. Poslali ma do nemocnice, na týždeň na pozorovanie. Urobili mi všetky možné vyšetrenia, ale nič zlé nenašli, všetko v norme. Vo väčšine prípadov nezistia žiadnu fyzickú príčinu. Preto ma poslali psychológovi. Síce som nemala žiadne psychické problémy, ale tam mi trošku pomohli. Ukázali mi ako na autogénny tréning, také cvičenie na uvoľnenie tela a ešte nejaké iné cvičenia. Potom prišli 13. narodeniny a ja som dostala menzes. Odvtedy sa to tak o 90 percent zlepšilo. Len tak, ako mávnutím čarovného prútika.
1-2 krát za rok ma ešte stále bolí poriadne hlava, ale už to nie je migréna. Pomáha mi šumivý Panadol.
Držím palce, nech to tvoju dcéru prejde rovnako ako mňa. A ak u nej nenájdu žiadnu telesnú príčinu, nehanbiť sa ísť psychologičke.

pragmaticka
22. máj 2013

a robili jej aj CT al. MR vysetrenia?? teda nechcem tu nikoho strasit ale mojho priatela kamarat mal tiez od malicka silne bolesti hlavy a skoncilo to smrtou v jeho 25r zivota!! Ked som ja bola na neurologii koli silnym bolestiam hlavy a robili mi napr. aj CT vysetrenie, aby vylucili tumor, mi tam ta neurologicka hovorila ze nadory v hlave rastu bud este ako malym detom alebo potom po 50tke...Osobne by som to teda dala urcite vysetrit specialistovi.

kaprik1
22. máj 2013

moja dcéra bude mať teraz 6 rokov a silné migrény máva tak cca posledné 2 roky. Začne to bolesťou hlavy a skončí nočným zvracaním, ktoré trvá dlho a je pre ňu veľmi vyčerpávajúce. Pred mesiacom jej nasadili liečbu na migrénu. Každý večer po dobu 6 mesiacov musí užiť tabletku. Absolvovali sme rôzne vyšetrenia ako MR, EEG, EMG ... Rozprávala som sa s našim pediatrom, že to takto nemôže ísť ďalej, pretože ide do prvej triedy a ako bude potom schopná sa učiť. Toho napadlo, že by to mohla spôsobovať aj histamínová intolerancia (HIT). Spravili krvné testy a je to tam. Neviem ako to bude ďalej pokračovať, ale snáď bude lepšie. Máme to diagnostikové asi 17dní, odvtedy dieta a tabletky Daosin. HIT môže spúšťať aj migrény. Tak snáď konečne sa nebudem musieť pozerať na dcéru ako trpí a jej bude konečne lepšie.

tetapetra
22. máj 2013

@katarina241 moja sesternica mava od prvej ms migrenu t.j. cca od 12 rokov. Casom vsak zistila co jej nerobi dobre. Uplne vylucila citrusy, stacil jej jeden mesiacik mandarinky a bola hotova. Neje cokoladu nepije kavu a alkohol. Ku kave a alkoholu.... teraz ma 29 😉 Pred rokom- dvomi bol clanok o migrene v casopise zdravie, tam to bolo pekne rozpisane, ale ked sme sa stahoovali, vsetky casopisy som vyhodila. Skuste zistit co je spustacom, mozno to pomoze ako mojej sesternici

amadea3
22. máj 2013

Ja mam migrenu tak 4x do roka, bez aury. U mna zabera jedine dat si ibalgin alebo paralen a to co najskor, kym sa to len rozbieha a hned zalahnut do postele. Uz ked je mi zle a neznesiem ani svetlo, tak mi nepomoze vobec nic. Mam to takto cca od 12 rokov, vysetrenia tiez negat. Ale mam odsledovane, co mi to spusta, na 99percent to je bud privela/primalo spanku a ked vypijem malo vody pocas dna. Skuste odsledovat, co to u dcerky spusta, ked najdete pricinu tak budete schopne eliminovat vyskyt zachvatov.... Drzim palce

freyjanr
22. máj 2013

Zmeniť neurologa.ja som toto mala od malička a v 13tich ma naši zobrali k inému dr.bolo to uz tak akútne že do tyzdna ma operovali s nadorom na mozgu.nechcem ta strasit ale sú to vazne veci.ta krava ku ktorej som chodila pred tým vedela že tam niečo mám a tajila to.nikdy neodpustím doktorke nemcovicovej z nitry že ma skoro zabila svojim absurdným prístupom

anos18
22. máj 2013

U mojho syna sa zacala migrena s prichodom puberty. Nastastie vsetky vystrenia mozgu aj ocne... boli negativne. Vsimla som si, ze ma migrenu vzdy na druhy den po zjedeni urcitych potravin (napr. kysla kapusta - kapustnica, perniky, kombinacia bryndza + paprika, plesnivy syr, cervena vinea ....). Povedala som to alergologicke, dala mu spravit vysetrenia a zistili mu možnú histaminovu intoleranciu. Ked pride zachvat, tiez vacsinou nezaberaju ziadne analgetika, ani specialne, co nam dala neurologicka. Vcera mal zrovna zachvat, tak som skusila obycajny Algifen kvapky a celkom dobre na bolest zabrali. A tiez davam studene obklady, lezi v tme a tichu.

jana121212
22. máj 2013

@katarina241 tiez mi podoble ako @kaprik1 napadla histaminova intolerancia. je to intolerancia histaminu a prejavuje sa u ludi rozne. niekoho boli hlava, niekto ma kozne problemy, boli ho brucho, slini... niekedy hned po jedle, niekedy aj 5 hodin po jedle, preto casto ludi nenapadne, ze by ju mohli mat. a v podledej dobe je dost rozsirena. histamin sa nachadza najma v kvasniciach, zrejucich syroch, ale niektorym ludom robi problemy aj zelenina ak je dlhsie skladovana. cim starsie je jedlo, tym viac histaminu obsahuje, preto by nemali histaminici jest zohrievane jedla z druheho dna. diagnostikuje sa to z krvi a na vysledy sa caka aki 6 tyzdnov. ak su vylucene ine priciny, ja by som to skusila dcere dat spravit. alebo si aspon skus vyhladat na internete priznaky HIT a porovnat, ci by ju dcera nemohla mat.

calypso
22. máj 2013

ja trpím migrenou uz asi takych 8rokov, mavala som migrenu aj 3krat do tyzdna a u mna zabera jedine Relpax od neurologa....neviem, ci vam pomozem, ale odkedy beriem kazdy den magnesium 250mg a riboflavin-vitamin B2, nemam tak casto migrenu....tiez mam odsledovane, co mi to spusta, niekedy zmena pocasia, privela spanku, menzes...drzim palce

mamazem
25. máj 2013

Ako prírodný prípravok na zastavenie migrény odporúčam Rimbabu - tinktúru z nej. Hlavne pri podaní v začiatku sa migréna už ďalej nezvykne stupňovať.
Veľmi dobré výsledky pri liečbe migrén sú s tabletkami Matuzalem Internal. Dĺžka liečby je individuálna, ale už po 2-3 mesiacoch je možné zbaviť sa migrény. Ja som mala ľahšie migrény, hlava mi šla prasknúť ale nekončila som na záchode. Po 1 mesačnej kúre sa už vyše 2 mesiacov žiadna migréna nevyskytla... V prípade záujmu nájdete na mamazem.

alicakalabova
14. jún 2013

vsetky pripravky a lieky su len na zmiernenie ale neriesia problem... riesenie nie je az take komplikovane... www.migreny.eu

dada97
14. jún 2013

ahojte, mne na zmiernenie bolesti taktiez pomaha ticho a tma, ale na spanky si natieram termo mliecko a uvolnuje mi to bolest, kludne som kedykolvek na IP

katarina241
autor
4. júl 2013

Dievčatá všetkým Vám ĎaKujem za rady a odporúčania a ospravedlňujem sa, že odpovedám tak neskoro, ale nedalo sa mi sem pridať žiadny príspevok. Admin to napravil, tak preto až teraz.
Migréna zatial ustúpila, ale bolo by to na veľa písania 🙂
Ešte raz Ďakujem

nikusssik
4. júl 2013

ja som začala mať migrény presne v tom veku. Chodila som do športovej triedy a veru, bolo strašne ťažké. Ono veľa závisí od toho čo malá preživa. Ja mám stále migrénu s aurou, čiže mávam rozmazané videnie, záblesky a keď som bola menšia, tak som aj vracala. Mne lekári nepomohli. Neurologička mi dala tabletky, tie zaberali, ale myslím, že rovnako ako ibalgin. Určite je dobrý ľad, ten pomáha najviac a zavrieť oči v tichu. Aj v tehotenstve mi najviac pomáhal ľad, keďže som lieky nemohla. Je to dosť veľká záťaž, hlavne pre dieťa. Pamätám si to dobre. Možno sa jej to vytratí, možno nie, ale dá sa s tým žiť. Migréna sa dodnes nedá úplne liečiť, ale verím, že odborníci jej aspoň trocha pomôžu 🙂

vishka
4. júl 2013

@katarina241 ja som v jej veku trpela silnymi migrenami. Od 8mich rokov vlastne a prestalo to asi v 14tich. Mne nato pomahala masaz, silne stlacania reflexneho bodu tj. palec na nohe a priestor medzi palcom a nasledjucim prstom, silne zvazovanie spankov nejakou snurkou no a uplna tma a ticho, vela vody a liek proti bolesti. Pomahaju aj bylinky ( nastuduj si na internete je oho vela)

Ja som vsak vedela ze dostanem zachvat. Den predtym som mavala zavrate a ked sa dostavila bolest hlavy tak bola sprevadzana tym ze som si necitila koncatiny a nevidela na oko. Pomohla mi velmi lekarka Mudr. Galkova , je v novej nemocnici.

Pochodila som rozne vysetrenia, a na nich extra mi neprisli. Az po par rokoch ked som zacala mat uzkosti a depresie ze mam obnazene nervy. Par lekarov sa zhodlo ze mozem mat migreny pretransformovane na tieto stavy.
Drzim palce 🙂

kiki68
5. júl 2013

ja som trpela od 12tich-20tich castejsimi migrenami a neviem co sa stalo,ale zrazu to preslo. Proste to nemavam a mam svaty pokoj. Zistila som,ze u mna to bolo od krku,co vedel strpnut a asi aj pubertou..lebo to vlastne nastupilo ked som isla do puberty a po nej odoznelo. Ja som brala maxalt, sem tam quarelin. Mavala som tie s aurou,cize som vedela,co sa deje,ked mi zacalo posklbavat ucho a lice a sem tam som videla tak hmlisto.

petula8
6. júl 2013

ja keď mám migrénu tak mi pomáha spánok a zatiahnuté žalúzie a treba mať otvorené okno aby bol v miestnosti stále čerstvý vzduch, a dávam mi ibalgin 200 alebo 400, novalgin podľa toho akú silnú mám bolesť. Ale tabletku si dávam už pri miernych bolestiach aby som predišla veľkým bolestiam hlavy a kým začne tabletka účinkovať bude hodinu v ďalších bolestiach to mi poradila moja lekárka.

misa2009
3. júl 2021

@freyjanr a ku komu ste potom išli? Aj my ku nej s dcérou chodíme a je mi strašne nesympaticka,je arogantná.Dakujem.

floren
3. júl 2021

@katarina241 skús dobrého maséra, mne pomohlo. Ja som ich mala z krčnej chrbtice

rybjar
5. okt 2021

@kaprik1 ahoj, viem, ze je to uz niekolko rokov, ci ste sem pisali, ale chcem sa spytat, ci za tie migreny zlepsili po diete s ohladom na HIT?