Migréna u deti

alesof
24. jan 2014

Kto ma skúsenosti so silnými bolesťami hlavy, detskými migrenami a poradi ,nasmeruje ako dálej?

mummy01
24. jan 2014

@alesof smer neurologia...ja mam od detstva silne bolesti hlavy,mavala som take ze som nevladala chodit a zial moji rodicia to neriesili tak nimy trpim dodnes.Moja dcera tiez nimy nedavno zacala trpiet a kedze ma zrak vporiadku o par dni ideme na neurologiu.

mammaroma
24. jan 2014

@alesof
Ahoj, nerozprávala si o tom s obvodnou pediatričkou? Ona by mala odporučiť ďalší postup. Dieťa s bolesťami hlavy by mal vyšetriť aj detský neurológ, on už zváži, aké vyšetrenia doplniť, aký režim, liečba... Aby sa presne určila diagnóza. Skús odsledovať aj také veci ako dostatočný príjem tekutín a pravidelné jedenie.

flower72
24. jan 2014

obvodný lekár a neurológia. Rieš to čím skôr, ja aj brat sme mali migrény od detstva, u mňa sa to neriešilo a mám ju doteraz, bratovi migrénu nejakým zázrakom zmiernili.

nika1020
24. jan 2014

Ja som tiez migrenik od detstva...aj moja mama;..babka;..teta...prateta...vsetky sa liecili acilpirinom...aj mna ako dieta...bolo to hrozne...
Teraz uz niekolko rokov beriem lieky na migrenu...
A modlim sa aby to dcery nezdedili...len to neries paralenom a ibalginom a pod.sprostostami.migrena je vazna celozivotna choroba.urob pre dieta vsetko aby sa s nou naucila zit komfortne..a hlavne poriadne vysetrenie.ja som sa tomu venovala az dospela...a ako dieta som trpela...neurob to iste dietatu.Drzim palce!

simsalabim
24. jan 2014

@alesof moja mladsia dcera od 2 rokov trpi migrenami. Pred navstevou neurologa sme museli absolvovat ocne vysetrenie, az potom neurologiu. Diagnostikovali jej "migrenu bez aury". Pri migrene je dolezite cim skor podat analgetika, aby sa zachvat nestihol rozvinut. Ak v takomto stadiu zaberaju bezne - panadol, brufen a pod. - staci podat tie. Mojej dcere na zaciatku zachvatu zaberaju, ale treba podat naozaj hned, ak sa co len chvilku caka, uz je zle. Neurolog nam na niekolko mesiacov naordinoval aj profylakticku liecbu, ta trochu pomohla... Silne lieky na migrenu zatial nastastie uzivat nemusi, pretoze ak koname ihned, stacia obycajne alagetika. Ale naozaj odporucam dat dieta vysetrit, pretoze priciny bolesti silnych hlavy su rozne, aj zavazne ochorenia.

alesof
autor
25. jan 2014

@simsalabim Dakujem vam všetkym z odpovede. Dcera už ma na bolesti hlavy urobene takmer všetky možne vyšetrenia,od pediatra,cez neurologiu, cievne, magneticku rezonanciu i ct angio.Bez vysledku,teda takmer. Na ct jej našli rozširenu žilu ale tvrdia mi že to sposobovať bolesti by nemalo.Ale podotykam by nemalo. Primar narodneho ustavu srdcovocievnych choroch BA to nechal na zvaženie neurologa.Neurologička všetko uzavrela, že ide o kombinaciu psychosomatickych bolesti a migreny.A dalej nič riešiť nechce. Dcere bežne lieky vobec nezaberaju,bolesti ma dlhodobo takmer denne.Lieky priamo na migreny jej neurologička nechce dať,lebo že su od 15rokov a my mame iba 13. Takže do 15tich sa asi mame zblazniť. Dopredu dcera nevie kedy pridu bolesti, nema auru ani nič podobne.Ale ked to pride je citlava na svetlo, hluk,dotyk a hlava boli prišerne.Čo je profylakticka liečba?.Kam chodite na neurologiu?

simsalabim
25. jan 2014

Chodili sme sem http://www.sinalgis.sk/sinalgis/index.html k MUDr Megovi, neskor na Kramare, koli financiam. Ako profylakticku liecbu jej predpisal taky sirup, jeho meno si uz nepamatam, bolo to davno. Uzivala ho asi po roka. Viem, ake to je, ked sa zachvat rozvinie, ja sama obcas migreny mavam, a to su 3 dnove zachvaty. Dcere nastastie vzdy presla migrena do dalsieho dna (bezne jej zacina okolo 4-5 poobede, vraj uplne typicky cas u malych deti). Ak som jej dala liek od bolesti hned, ako povedala "boli ma hlavicka", tak sa zachvat nerozbehol. Naucila som sa necakat, liek podat hned, aj mi to lekar povedal, ze NECAKAT. Je zaujimave, ziadne lieky vam nechcu dat, lebo ja si spominam, ze nam hovoril, ze pokial zaberaju bezne analgetika, nebude predpisovat nic ine proti migrenam, ale zdoraznoval, ze nikdy necakat s podanim. Dcera uz davno nemala ziaden zachvat - jednak sa na hlavu uz stazuje dost zriedka - a jednak som uz vycvicena a lieky nosim so sebou. Mali sme obdobie, ked zachvat mala 3-4 do tyzdna, komplet s niekolkonasobnym zvracanim do noci, ak som nestihla hned zareagovat. Urcite obdobie sme si viedli migrenovy dennik, kde som pisala co jedla, ake bolo pocasie v den zachvatu aj po nom, ci ju nieco rozrusilo a tak,a by sme zistili spustac. Zistit sa nam ho nepodarilo, jedine, co som si vsimla, bolo, ze zachvat prisiel povacsine vtedy, ked som dceru za nieco vyhresila (ale urcite nie vzdy, iba dakedy). Asi to bude aj kombinacia faktorov, u mna osobne sa na spustenie migreny musia stretnut 3 faktory a to sa nastastie stava len zriedka, a navyse ja mavam vacsinou cca 10minut auru, takze mi to dava cas na zareagovanie. Inak "Aura" u mna vacsinou neznamena, ze vidim auru - u mna vacsinou akoby stichne svet, pocujem take divne ticho, mam problemy s recou (ak sa so mnou vtedy niekto rozprava, mam rpoblem najst spravne slovo a castokrat hvoorim uplne od veci). Iba zriedka vidim take iskricky pred ocami. Mozno si aj tvoja dcera vsimla nieco nezvycajne pred prepuknutim zachvatu? Mozno by jej to dalo cas na zareagovanie? Ja, ak si v tomto case dam obycajny Nalgesin a pod., vacsinou dokazem zachvat zlikvidovat. Ak to premeskam, uz musim vziat liek proti migrene od neurologa. U dcery sme to nastastie este nemuseli takymi to liekmi riesit. Ma teraz 8 rokov, migreny sa u nej zacali, ked mala cca 2 roky.
@alesof

alesof
autor
26. jan 2014

@simsalabim Velmi pekne dakujem za odpoved. Je pre mna velmi poučne čitať ako to zvladaju iní rodičia. Žial s tym včasnym zareagovani je u nás problem. Zvečša je tak ,že večer ide spať a rano sa zobudi s bolesťou. A tam nieje už čas davať dake lieky v začiatkoch. Vypytovala som sa jej na dake tie prejavy pred začatim bolesti ,ale odpovedala mi , že nič nevidi,nič neciti pred začatim bolesti. Nam skutočne nechcu dať nijake lieky na migrenu. Vraj koli veku. Nechapem to ako to ,že vam dali v takom a my mame 13 a nechcu.To je asi ten rozdiel Bratislava a my zaspatý východ. Vieš nazov tych liekov? Už som premyšlala ,že by som skusila si niečo zohnať sama na vlastnu päsť. Ale samozrejme ,že mam obavy,aby sa niečo nestalo, ked lekary to odmietaju predpisať.Ohladom toho spušťača tiež som nič nevystopovala,aj ked dennik som si neviedla,no nieje to zly napad. Čo si však všimam v poslednom obdobi je, že sa my zda , že by to mohlo byť zo školy. Akoby škola na nu zle vplyvala. Cez vykend,či prazdniny su bolesti zriedkavejšie. A večšinou popoludni ustupia. Ale nieje to časovo obmedzene,že zachvat preboli a je dobre. My to mame stale , už dlhodobo. Ale boli už obdobia kedy bolesti prišli rano, naobed, večer, v noci,za syta, na lačno, či škola či volno.Skratka kedykolvek.

knobloska
30. apr 2017

Ahoj.oživuji toto téma - moje dcera má bolesti hlavy od 2,5 let. Má vážnou oční vadu, nosí brýle. I tak ale od cca 4,5 let mívá záchvaty migrény. Nejdříve to bylo jednou za 2 měsíce, kdy se v noci vzbudila, začala hned zvracet a přitom si stěžovala na bolest hlavy. Potom usnula, ráno byla v pohodě. Naposledy tak měla záchvat v srpnu 2016 a pak až teď, v dubnu 2017, takže 8 měsíců byl úplný klid. Jenže poslední měsíc jí hlava bolí několikrát týdně, vždy dostane Nurofen a je klid. Kromě toho se ale budí v noci a zase zvrací. Když to shrnu, za poslední měsíc měla 3x bolest hlavy přes den, kdy dostala Nurofen a byl klid a 2x se v noci vzbudila a zvracela z bolesti hlavy. Na neurologii jdeme ve středu,krev má nabranou, výsledky budou v úterý. Obávám se, že jí bude dr. chtít nasadit léky. Jo a ještě důležitá věc- EEG v pořádku a MR také - obojí děláno přesně před rokem. Mám chtít opakovat tato 2 vyšetření, když se tak rapidně zhoršila?

zara0201
30. apr 2017

@knobloska Syn ma 5 rkov, zhruba od 3 rokov zachvaty migreny bez aury. Tak 2x do mesiaca, nastastie zabera bezne analgetikum (rektalne), kedze zvykne zvracat a vyspat sa. Robene mame CT, EEG, u neurologa sme kazde 3 mesiace, vsetko v norme, preventivne berie sumive magnezium. Mame ale zavaznu refrakcnu chybu- 5 dioptrii plus astigmatizmus. Dva krat mesacne zachvat je vraj na hrane, lieky na migrenu sme zatial odmietli. Vysetrenia by som nedavala odpakovat, zbytocne zatazuju. Ma dostatok zeleza? Pri nedostatku tiez bolieva hlava.

knobloska
30. apr 2017

@zara0201 díky za odpověď. Krevní obraz bude v úterý, ale nečekám nic zvláštního. Jen mě děsí ten nárůst záchvatů. Moje dcera má oční vadu komplikovanou, myslím si, že to k tomu být může. Akorát mi nejde do hlavy, že 8 měsíců byl klid a teď poslední 3 týdny takovýhle prudký zvrat.

zara0201
1. máj 2017

@knobloska Ja sama som migrenik, niekedy mam 2 mesiace pokoj a niekedy ma boli hlava cely mesiac. Teraz som bola na MR, mam mozog ako z ucebnice. Asi sa len naucit s tym zit, aj ked pravdupovediac ja sa tych jeho zachvatov desim. Pretoze vtedy nie je schopny ani chodit, rozprava z cesty, zvracia...