Môžem preniesť kiahne na vlastné deti?

12. feb 2024

Dobrý deň, učím na škole kde sú kiahne, ja som kiahne mala, môžem ich preniesť ja na svoje vlastne deti ? Dcéra ide na operáciu tak teraz neviem či môžem ju ohroziť

markusrasford
12. feb 2024

Nie nemôžeš máš už imunitu na kiahne

msnesquik
12. feb 2024

Nie

uriva
12. feb 2024

Iba ak by si dostala z tých školských kiahní pásový opar, tak potom môžu tvoje deti dostať kiahne z toho. Inak nie.

vanilkovazmrzka
12. feb 2024

Proti kiahnam mozes dat deti aj zaockovat, a ako bonus budu mat v buducnosti pokoj aj od toho pasoveho oparu 🙂

stormie
12. feb 2024

Samozrejme ze sa mozes nakazit ale u teba sa to prejavi uz iba ako pasovy opar - je to rovnaky virus ale po prekonani kiahni sa uz prejavuje inak. Tiez budes infekcna a mozes nakazit dalsich co bid dostanu kiahne (ak nemali)

sella38
12. feb 2024

@uriva ale pasovy opar nedostane po kontakte s kiahnami...

uriva
12. feb 2024

@sella38 Tak ja teda neviem, ale zrovna máme doma kiahne a doktorka mi vyslovene zakázala púšťať k nám starých rodičov a starých ľudí, lebo by z toho pásový mať mohli. Tak podľa detskej doktorky áno, podľa teba nie. Je to na autorke - ja som len postúpila informáciu starú dva týždne.

anavixy
12. feb 2024

Pasovy opar vznika u ludi, ktori uz prekonali kiahne a teda v ich tele sa nachadza virus varicella zoster v latentnej forme. Tento virus sa moze za urcitych podmienok reaktivovat (stres, choroba- oslabena imunita napr.), ale to ze sa osoba s prekonanymi kiahnami stretne s osobou s aktivnymi kiahnami ho nespusti ani nereaktivuje virus.
Okrem toho pasovy opar sam o sebe nie je infekcny (nechytite pasovy opar od osoby s pasovym oparom), ale osoba s aktivnym pasovym oparom moze nakazit kiahnami osobu, ktora este kiahne neprekonala.
Odpoved na autorkinu otazku je teda nie, ak si uz kiahne mala, tak svoje deti nemozes nakazit len preto, ze si v kolektive kde maju kiahne.

sella38
12. feb 2024

@uriva tak mas hlupu lekarku, co ti na to napisat?

nikaeli
12. feb 2024

moja dcéra (16) sa prednedávnom nakazila od syna druhýkrát, a teda vysypaná bola riadne 😞 1x ich prekonala ako 4-ročná.. a keďže dieťa je infekčné pár dní pred výsypom, už ti nepomôže izolovať sa.. držím prsty, aby ste boli zdraví 🙋🏻‍♀️

evaplev
13. feb 2024

My sme mali pred vianocami. Najskôr dcéra 15 rokov potom po dvoch týždňoch druhá 5 rokov po ďalších dvoch týždňoch syn 20 rokov. Ja som ešte kiahne nemala a ani som ich nedostala. Náš doktor povedal že už neplatí pravidlo že keď raz prekonaš už ich nedostaneš. Dokonca vraj aj noví lekári už sa učia na škole že sa kiahne môžu opakovať.

anavixy
13. feb 2024

@evaplev tak to nikdy nebolo na 100%, ze ich znova nedostanes, (ono je to vraj aj podla toho kto ich kolko ma prvykrat, cim viac pupakov, tym vacsia imunita), ale je to skor vynimocne. Tvoje starsie deti ich mali aj v detstve?