Novorodenec s hypotrofiou

23. feb 2024

Ahojte. Môj syn sa narodil s hypotrofiou. Má 5 týždňov a nepribral ešte ani celé kilo. Od pôrodnej váhy pribral 800 gramov. Koľko vážili alebo vážia vaše bábätka a koľko pribrali, keď sa rodili s hypotrafiou? A pripadne ako im išla váha ďalej hore.

cookie29
23. feb 2024

zalezi aj od dovodu hypotrofie... takze tazko povedat. je ine ci je to napriklad virusoveho povodu (typ rubeola alebo toxoplazmoza) a ine ak je to dedicne alebo nejake chromozomova mutacia.

Co sa tyka samotneho priberania, moje dieta sice hypotrofiu nemalo, narodilo sa velke, ale mesiac mu trvalo kym sa dostalo naspat na porodnu vahu. teda vlastne obom detom. Akurat starsie potom priberalo a mladsie spadlo z 98% na 5% ved si urob krivku vahy, podla toho ci dojcis alebo krmis komercnym preparatom a uvidis ako sa vyvija. Drzim palceky.

marianisima
23. feb 2024

Moja dcéra sa narodila ako hypotrofický novorodenec pod 5. percentil (ťažká podvýživa). Príčina nebola zistená (po pôrode sa pýtali na prietoky a či nie som fajčiarka - prietoky boli v poriadku a nebola som fajčiarka). Vzhľadom k tomu, že bola prenášaná (narodila sa v 42. týždni) a vážila pri narodení 2600 g, tak ju označili za extrémne hypotrofickú na svoj gestačný vek. Po narodení odmietala mlieko, takže priberanie bolo katastrofálne. Prvé týždne sme sa každý druhý deň museli hlásiť u pediatričky na váženie. Presné nárasty váhy si však nepamätám, ale po 5. týždňoch určite nepribrala viac ako kilo. Tiež to bolo len pár gramov. Váha pribúdala pomaličky. V roku vážila menej ako niektoré polročné deti. Aktuálne má 10 rokov, v jedle je neskutočne prieberčivá a je mizerný jedák. Vždy patrila k drobnejším a štíhlejším. Podstatné však je , že je zdravá.

sims122
23. feb 2024

Tiež si nepamätám prírastky váhy lebo už ma 4 roky ale narodila sa ako 2200 g v termíne. Pediatricka mi požičala domov váhu aby som ju sledovala ale v podstate každá poradňa bola o tom ze nepribera podľa tabuľky ale tak ja si myslim ze tie tabuľky sú pre zdravé deti, neviem no.. Stále bola drobunka asi do roka a pol a potom vyrástla a teraz je vyššia na svoj vek.

cookie29
23. feb 2024

@marianisima tak moje dieta bude mat coskoro 3 (narodene ako 4.5kg) a vazi 10 aj s topankami. Ale psychomotoricky vyvin je nesmierne popredu. Takze presne to si hovorim, hlavne ze je zdrava. Ale tie stresy, kazdy druhy den na prevazovanie... a zakazdym ta ista hrozba, ja soz pred kazdou navstevou lekara zvraciavala....