Potenie a kúpanie novorodenca po potení

lucia23529
6. máj 2024

Ahojte, prosím do čoho obliecť novorodenca keď je 24 stupňov vnútri ?
Dávam jej len body s krátkym rukávom alebo overalik ktorý ma krátkym rukáv a kraťasky. Je v zavinovačke, pod hlavou ma plienočku. Všetko bavlnené, bez ponožiek a aj tak sa stále potí. Bez zavinovačky nezaspi. Ma ešte plienku kvôli baleniu na široko.
Treba ju kúpať každý deň keď sa potí alebo stačí každý druhý deň? Vďaka

luliu
6. máj 2024

@lucia23529 od narodenia som kúpala každý deň a je úplne jedno či sa spojila alebo nie. Ak je spotená, tak určite kúpať každý den

laurita285
6. máj 2024

Ty chodíš spotená spať? 😀

alissa1222
6. máj 2024

Ja som tiež kupala každý deň a aj doteraz to tak robím,máme to ako rituál vždy pred spanim…nemusia to byt hodinové kúpele, riadne vydrhnut pod pazuskami,intímne miesta atd..následne nakrémovať a verím že sa bude aj lepšie spinkat,mne sa tiež osobne spi lepšie keď som okupana

wishes
6. máj 2024

moj ma momentalne 7 tyzdnov a chodi na lahko obleceny, tenke dupacky alebo tenke body a teplaky , ciapku alebo mikinu vobec nikdy a aj tak sa spoti, to si neviem predstavit ho dat este do perinky alebo zavinovacky 😃 a kupeme sa kazdy den 🙂

werony_n
6. máj 2024

@lucia23529 určite kúpať každý deň, keď sa potí, aby nedostala potničky, ak sa tak potí, tak by som znížila teplotu v miestnosti, môže sa kvôli tomu budiť a byť nervózna, keď jej bude horúco alebo skúste tenší vak namiesto zavinovačky.

kitycat
6. máj 2024

@lucia23529 tak nezavinuj fo hrubej zavinovacky ale len do plienky?

matkahelka
6. máj 2024

@lucia23529 ak je v zavinovacke, nedavaj jej nic len plienku. okrem toho, ze sa spoti, dieta sa ti moze aj prehriat a dostane z toho teploty. ak je dietatu zjavne teplo, je logicke, ze jednu vrstvu odober

matkahelka
6. máj 2024

@lucia23529 a co sa tyka kupania, ak sa spoti, ano okupat. ak nie, nekupat kazdy den. je prezitok davnej minulosti kupat male dieta denne. zbytocne sa tym vysusuje koza a potom je nutne dieta potierat kadejakymi mastami. umyvat genitalie, zadok, prip.zahyby, urcite nemacat cele telo. neodporucaju to ani pediatri, ani dermatologovia. to, ze si niekto za ritual zvoli kupanie, je smiesne. ritualom moze byt aj hladkanie dietata, aj spievanie, aj citanie knihy, nie je nutne kvoli akemusi ritualu susit novorodencovi kozu.

luliu
6. máj 2024

@matkahelka nie je to prežitok, je to navyk, potom stretávam mladých ľudí sprchujucich sa len v sobotu, smradlavych..... To je prežitok. Deti sa sprchuju denne a nemajú suchú kožu, nemusia sa mastit ani nič. Aj ty sa sprchujes raz za 2-3 dni?

matkahelka
6. máj 2024

@luliu ale ano je! pises nezmysly a porovnavas neporovnatelne. sledujem na insta pediatrov, dermatologov, mam kamosku sestricku u dermatologa- upozornuju na to vsetci! ja som mala aj v prepustacej sprave z porodnice uvedene kupat 2-3x tyzdenne a to som rodila v nemocnici, ktora za minuly rok bola ohodnotena ako naj vramci SR. ja nepisem o rocnom dietati, ktore beha po vonku a sada si po zemi, pisem o novorodencovi. tak tu neplet jablka s hruskami. ja zijem v spolocnosti, kde vedu ludia inteligentne debaty a nebavia sa o tom, kto sa kolkokrat tyzdenne sprchuje. ty sa pohybujes fakt v cudnej spolocnosti, ked sa medzi sebou nemate o com bavit, len o tom, kto sa kolkokrat sprchuje. moja dcera je v puberte, sprchuje sa denne, pri ms aj 3x denne a ako dieta bola kupana kazdy druhy den. to, ze novorodenca nemacas kazdy den vo vode, nema s hygienou v neskorsom veku absolutne nic spolocne.

luliu
6. máj 2024

@matkahelka niekto má iný názor a hneď útočis, ako inteligentné.... Je to vec názoru. Raz lekári odporúčajú tak, potom sa to zmení. Poznám množstvo lekárov, ktorí na každodennom kúpaní novorodenca nevidia nič zle a ani nie je dôvod pre to, aby koža bola prerušená. A sú to lekári kapacity, nie stará škola. Takže maj svoj názor, ja mám tiež svoj. A nechať upoteneho novorodenca, aby náhodou nemal suchú kožu je .......

matkahelka
6. máj 2024

@luliu utocim? kde? prepac, ja sa s nikym nebavim o tom, kolkokrat sa sprchujem. je pre mna fakt nepochopitelne, ze sa o takychto veciach niekto zhovara. a ano, stare skoly maju iny nazor. stare skoly posadzali deti oprete o vankuse od 4mes.a ucili ich sediet. myslim, ze medicina "trochu" pokrocila a nebudeme pocuvat stare skoly. a mimochodom, ja som nikde nepisala, ze ma nechat upoteneho novorodenca neokupaneho. pisala som, ze ak sa spoti, okupat. inak je to zbytocne.

princeznazvychodu
6. máj 2024

@lucia23529 zavinovačku máš úplne tu takú tenucku, čo je takmer priesvitná? Ak áno a aj tak sa spoti, tak jej nedávaj ani body ani overal, nič. Plienocku pod hlavu dávaš načo? To je ďalšia zbytočná vrstva. Ak sa spoti,určite okup, inak nie. Také bábo stačí celé telíčko kúpať dvakrát do týždňa, určite nie každý deň. Každý deň kúpať až chodiace dieťa. Mňa na to synovia pediatricka upozorňovala. To naše mamky nás vždy kúpali, lebo si mysleli, že bez toho nezaspime. Je to blbosť.

juliacenc
6. máj 2024

@lucia23529 tak kup nejaku pen latkovu zavinovacku ked inak nezaspi aby sa jepotilo

anavixy
6. máj 2024

Body s dlhym rukavom a pancuchy, leginky alebo polodupacky, a vybalit zo zavinovacky, balit sa da aj do tensieho materialu, napr velkej muselinovej plienky ci swaddlera, ak je to naozaj nutne, tam by som dala kratke body. Vyborne je merino oblecenie pre deti, ktore sa viac potia. Kupat podla potreby, ked to potrebuje kazdy den, lebo sa spoti, tak radsej kupat kazdy den. Pokial sa dieta nepoti nejak extra, tak kupanie kazdy den nie je nutne, ale ani zakazane, pokozke (zdravej, za normalnych okolnosti) to neskodi, no samozrejme aj ked sa dieta nekupe, je potrebny umyt genital, krk, kozne zahyby. Naozaj nic poburujuce nie je ani na tom, ked sa dieta nekupe kazdy den, ani na tom, ked sa kazdy den kupe, ked to tak rodicom vyhovuje.