Prednison - čípok 100mg a PFAPA syndróm

rodinalel
3. sep 2022

Dobry den prosim o radu. Syn 3 roky - pravdepodobne s dg.phapa - nakolko 8 krat atak s vysokym crp a vysokymi teplotami ( bez inaksieho chorobneho priznaku). Nasa pediatricka si ale mysli , ze to nieje tento syndrom... ale ze maly je taky zapalovy typ...ze mu vzdy vyskoci crp a to skoro vzdy nad 100.... otazka znie keby nemal phapa syndrom a mal by bakterialnu /virusovu infekciu a podam mu cipok prednison - horucku stlmi ale zapal len potlaci na nejaky cas?...Nevylieci ten zapal ?.. a tym padom by sa mu vratila horucka a samozrejme atb? .. spravne som tomu pochopila?
Dakujem za odpoved velmi pekne

kacena4
3. sep 2022

cipok je len jednorazova zalezitost - pri akutnom stave, nie je na liecenie zapalu. ak by ho bral pravidelne je to ine

anavixy
3. sep 2022

Prednison je kortikoid, posobi tak, ze potlaci imunitnu reakciu. Zapal, teda jeho pricinu nelieci. Pre dokazanie syndromu sa pouziva tzv. Kortikoidovy test, ide prave o to, ze ak je horucka sposobena nejakym patogenom, neklesne po kortikoidoch, a naopak, pri zachvate horucky sposobenej syndromom teplota neklesne po beznych antipyretikach.
Pozrite tu, ak ste to este necitala, celkom pekne popisane 🙂
https://www.novartis.sk/sites/www.novartis.sk/f...

rodinalel
autor
3. sep 2022

@anavixy dakujem velmi ste mi tym pomohli 🙂

drake122
3. sep 2022

Diagnózu PFAPA si si len tak sama vygooglila, alebo sa to vyšetrovalo cez špecialistov? Lebo len tak jednorázovo prednizonovy čípok ani atak PFAPA nemusí ovplyvniť. A na druhej strane len tak dať dieťaťu kúru kortikoidmi, môžeš viac ublížiť ako pomôcť. Takže riadne si to rozmysli a treba postupovať podľa odporúčaní lekára.

rodinalel
autor
4. sep 2022

@drake122 si zlata, ze si sa opytala... ale nie som typ cloveka co si sama stanovi diagnozu cez google... moj syn si presiel vsetkymi specialistami moja od onkologie cez urologiu... jedine cakame na imuno... a kedze orl doktror s reumatologickou si myslia ze ma syndrom tak mi predpisali oni kortikoidy... lebo sama som si ich nevedela predpisat ako ekonomicky pracovnik... a predstav si podala som cipok a hla do 2 hodin ani stopa po teplote a vsetko sa upravilo aj crp... pekny den a dakujem za ,,radu,,

alenamihal
4. sep 2022

AK sa opakuju v rovnakych intervaloch horucky,moze ist o PFAPA ...moj syn to ma uz takto skoro 4roky...vacsina pripadov ,co ma syn je bez priznakov...vec je ta,ze nase padiatricky (skor je starsie ) nemaju absolutne skusenosti s PFAPA... niekedy staci,ze ma hrdlo cervene a uz ti vyskoci crp nad 100...

rodinalel
autor
5. sep 2022

@alenamihal dakujem presne takto to ma aj nas ..

duratlicka
13. sep 2022

@rodinalel To je zaujímavé. Lebo ja to mám presne naopak. Ja mám napríklad zápal dutín alebo zápal kostí a crp mám 6. Ktovie, či aj to má nejaký názov.