Sú to príznaky autizmu?

dede30
17. máj 2023

Ahojte, mám doma 19 mesačneho synčeka, ktorý sa narodil predčasne (v 7. mesiaci). Malý je veľmi šikovný, zaujíma ho všetko nové, rád sa hrá so všetkým, čo hučí (vysávač, mixér a pod.). Jediné, čo je také problematické u nás je, že absolútne odmieta rozprávať. Nedostanem z neho ani jedno slovíčko, nechce opakovať ani žiadne zvuky zvieratiek. Dorozumieva sa tak, že na všetko ukáže prstom, prípadne ma zoberie za ruku a ťahá tam, kam chce ísť. Keď sa ho pýtam, kde čo je, všetko ukáže. Keď niečo od neho chcem, väčšinou ma odignoruje. Najradšej je von a zbožňuje zvieratká. Hluk mu vôbec nerobí problém, pekne nadviaže aj očný kontakt, ale len keď to chce on sám. Je strašne tvrdohlavý - čo si zaumieni, musí mať, inak spustí strašný rev a krik a je mu jedno kde a kedy to spraví a ukludní sa až vtedy, keď je po jeho, odpútanie pozornosti u neho nezaberá. Na meno reaguje len niekedy, keď to on sám chce, absolútne nemá žiaden problém s cudzími luďmi, ide ku každému. Nemá potrebu túlenia, mojkania... keď ho pomojkám, nechá sa, ale hneď beží preč po svojom, ale zas deti má rád, behá za nimi, chce sa s nimi hrať.
Môžu toto byť príznaky autizmu, alebo je to len primerané jeho veku? Pýtam sa preto, že už pár ľudí v okolí sa ma pýtalo, či náhodou nie je autista, tak som trochu zneistela. Ďakujem za vaše názory a rady.

pininka1
17. máj 2023

Najlepsie je ak pojdes za odbornikom, toto vsetko co pises moze byt ok uplne kedze ide o skor narodene dieta a chlapci aj rozpravaju neskor. Spytaj sa na to pediatricky, ale podla mna je to zatial uplne ok.

anjelicek26
17. máj 2023

Na urcenie diagnoz treba lekara - teda zacnes pediater, potom pojdes za usnym (moj syn pocul na 40%, druhe ucho hluche, normalne komunikoval, rozpraval (len neskor), odcital z pier... na zvuky reagoval vzdy, len napr. tazsie lokalizoval, z ktorej miestnosti ci poschodia ho zavolam...) potom pojdes do centra vcasnej intervencie, pomozu ti aj s psychologom na diagnostiku a povedu ta, keby skutocne autizmus ma...

Mat 1 priznak autizmu z dietata autistu nerobi. Mate oneskoreny vyvin reci. To moze mat velmi vela dovodov a v 19 mesiacoch proste skutocne aj - daj mu cas... moje deti (aj tie pocujuce) vedeli do 2,5 roka tak 5 slov... potom sa to spustilo a hovorili hned cisto, vety a aj R hned nabehlo... pri prvej ma to stresovalo, neskor som uz bola podstatne kludnejsia, niektore deti su proste take...

divokykonik
17. máj 2023

@dede30 Ja som v mojom malom hľadala autistu, pediatrička je svokrina kamoška, tá mi hovorila, že autista určite nie je. Pre istotu sme boli aj u psychologičky, ktorá vie rozoznať autizmus a hovorila, že malý je úplne okej, že má čas do troch rokov s rozprávaním. Môj krpec dokonca ani v knižkách nechce ukazovať, aj keď vie kde čo je. Vie povedať doslova pár slov v 19 mesiacoch.

sajmonka_1216
17. máj 2023

myslím, že to čo opisuješ je prirodzené..
a s očným kontaktom to má ako?

simona20201309
17. máj 2023

@dede30 jasne, kľudne to môže byt autizmus, aj nemusí....
To, že si stále vydupe co chce je ale vážny problém a obrovská chyba v oboch prípadoch, bez ohľadu na to, či je , alebo nie je autista.
Zarabte si na veľké problémy, keďže si vždy vydupe co chce.
Bolo by mi jedno, že mi urobí cirkus v obchode. Nie a hotovo.

dede30
autor
17. máj 2023

@sajmonka_1216 pozrie sa mi do očí, nevadí mu to, aj keď mu niečo vysvetľujem pozerá na mňa, ale pozornosť mu dlho nevydrží. Keď ale nechce, ani sa len nepozrie mojim smerom.

sajmonka_1216
17. máj 2023

@dede30 to je úplne v pohode..
autista by ti nechcel do očí pozerať... napr. ked niečo hovoríš ty jemu alebo on tebe.. nepozeral by sa

elmivelmi
17. máj 2023

zda sa zdravy.Vela chlapcov zacina neskor s recou,aj po 3r,.

seahorse27
17. máj 2023

Ukazuje prstom - to je velmi dobre. Drviva vacsina autistov a deti s narusenou komunikacnou schopnostou to v tomto veku nerobi. Aj tak v tomto veku diagnozu nikto neuzavrie. Mozes s nim zajst k psychologovi, ktory sa zaobera autizmom, ten bude vidiet rizikovy vyvin, ak tam je a odporuci intervenciu, ale podla popisu nema vela znakov. Treba si vsimat aj hru - ci je funkcna alebo stereotypna a stimulujca (napr. tocenie koliesok na autickach, stavanie hraciek do radu), problem so zmenami, vyberovost v jedle, poruchy spanku, potreba ritualov…

dede30
autor
17. máj 2023

@seahorse27 so zmenami vôbec nemá problém, keď ho aj nechám u babky, keď niekam potrebujem odbehnúť, alebo ideme niekam na návštevu, na výlet, absolútne nerieši a je ako doma. S jedlom je niekedy problém, ale keď sa niečím zabaví, alebo sa zapozerá na nejkú rozprávku, tak zje takmer všetko. Rituály nemá žiadne, ani stereotypné správanie, zaujíma ho všetko nové. Akurát sa moc nehrá s hračkami, skôr sa snaží robiť všetko to, čo vidí mňa (leď ja varím, stojí na stoličke pri mne a mieša aj on v hrnci, keď utieram prach, musí mať aj on handru a pomáha, to isté pri vysávaní alebo aj s manželom v dielni - pri všetko chce asistovať) - ale to je zas, podľa mňa, dobré, to autisti nerobia podľa toho, čo som sa už dočítala.

seahorse27
18. máj 2023

@dede30 ano, imitacia je tiez velmi dobry znak. Podla mna bude ok, nemozeme kazdu inakost hadzat na autizmus. Kazde dieta ma svoju osobnost a vlastne tempo. Treba to respektovat. Pre pokoj duse sa mozete objednat k psychologovi, ale najskor z toho nebude ziadna diagnoza.

jelka21
18. máj 2023

Moji synovia su upne odlisny, starsi sa nerad tuli, nepotreboval pozornost, sam sa hral, chodit zacal az na prve narodky, rozpravat zacat id dvoch rokov. Celkovo je pomalsi, introvert. Druhy presny opak, stale sa chcel tulkat, aj teraz, ked ma 12 rokov chodi sa denne objimat. Neustále potreboboval pozornost, bolo ho vsade plno, chodit zacal v 10-tich mesiacich, ukecany az az. Jednoducho narocne dieta a rodeny extrovert. Po prvom synovi som si myslela, ake jednoduche je mat dieta, ale druhy syn ma vyviedol z omylu 😀. Dajte tomu cas a nesledujte dieta prilis a neporovnavajte s inymi. Kazdy sme vynimocny 😀.

vahcaac
21. okt 2023

Zlepšilo sa niečo u vás za tých pár mesiacov ? Som v podobnej situácii 🙂

dede30
autor
22. okt 2023

@vahcaac Stále sa mu nechce do toho rozprávania, s tým bojujeme, ale inak to vyzerá tak, že je všetko v poriadku. Už je rozumnejší, nechá si veci vysvetliť, prestal robiť také scény, ako robieval.