Veľké bruško u dcérky

natassa
1. dec 2018

Ahojte dievčatá. Potrebovala by som radu. Dcérka má 9apol roka. Meria 153 cm a váži okolo 47 kg. Nie je tučná...ruky nohy zadoček úplne normálne len bruško spodné ma dosť vypukle. Začína plakať preto ze je tucna 😥. Papa kúsok chleba na raňajky potom rožok v škole..doma obed a večeru už len mozzarella alebo niečo ľahšie. Sladkosti len málo. Neviem čím to môže byť. Ďakujem

deti95060810
1. dec 2018

zameraj sa na výdaj...príjem nemá veľký, ale výdaj možno ešte menší....chodí na nejaký šport?
47 kg ani nie 10 r. dieťa je veľa... moja má 10,5 roka a váži 32 kg....chodí na atletiku. Výkony možno nie moc veľké, ale pohyb zaručený...

zana124
1. dec 2018

@natassa odporúčam výdatnú zdravú stravu, veľa zeleniny, ovocia. Jest aspoň 5x denne - ranajky, desiata, obed, olovrant, vecera a nejakú športovú aktivitu, napríklad obyčajnú chôdzu. Dnes rodičia keby mohli, odparkovali by svoje dietky najradšej az do lavice. My sme boli zvyknutí chodiť peši denne aj 5 km a v živote žiadny gram navyše. Ak poriadne neje (samozrejme nemyslím hamburgery, hot dogy a pod.), tak aj metabolizmus nefici ako by mal. Telo si uklada zbytočne zásoby, lebo nemá pravidelný prísun jedla.

bubblegum7
1. dec 2018

Tym. Ze je malo. Skoro nic. Telo si uklada zasoby

hettinka
1. dec 2018

@natassa v takom veku bola aj moja dcéra baculatejšia. Pamätám si to, že to bolo ešte predtým, ako dostala menzes, takže v tých 9-10 rokoch, a potom sa vytiahla a schudla. Pritom ona veľa nikdy nejedla, práve naopak, mali sme vždy problém,a by niečo zjedla ...
Ked prechádzala z detských veľkostí na dámske, kupovala som M-ko ... dnes má 17 a všetky tie veci sú jej veľké. Má 173 cm a nosí XS, prípadne S (preto, že XS jej je niekedy krátke).
Vôbec by som v takom veku neriešila nejaké bruško, dieťa je vo vývoji, diétovanie nemá zmysel, pokiaľ sa vyslovene neprepcháva sladkosťami. Dievčatku vysvetli, že v tomto veku nebudeš mať miery ako modelka, je to normálny vývoj.
Mladší syn v tom veku tiež sa zaokrúhlil, teraz má 11 a tiež sa mu už začala postava meniť, bruško sa stráca. Pritom vela športuje a baculatou fázou prešiel tiež.

Inak, podľa toho, čo píšeš, je vela pečiva, chleba a miečnych výrobkov. to by som možno zmenila, pridala zeleninu a ovocie, ak to zje.

mogaa
1. dec 2018

Treba jej vysvetliť že nechudne sa tým že sa neje ale pohybom....Strava sa obmedzuje len ak je nadmerná, v opačnom prípade si môže veľmi uškodiť - anorexia, bulímia - od poškodenia orgánov, po to že v dospelosti nebude mať deti až po smrť...Mala spn kolegyňu ktorá v puberte mala problémy so stravovaním, našťastie sa vyliečila ale následky v podobe zlého metabolizmu všetne problémov s ladvinami jej ostali.....Treba jej vysvetliť že rastie a potrebuje dostatok živín, ak chce schudnúť - treba vynechať sladkosti, vyprážané a pridať pohyb.

natassa
autor
1. dec 2018

@hettinka ďakujem... Veľmi si ma povzbudila

ladybird81
1. dec 2018

to je vek, ked si telo uklada zasoby, aby ked sa vysvihne rychlo do vysky, malo z coho cerpat. Ale 47kg sa mi zda dost, moj syn ma 11r, 36kg, 152cm. Urcite by som jej dala aspon 2x tyzdenne sportovy kruzok. A ziadne sladke napoje, lebo mojmu stacilo, ked minule leto pil kazdy den mirindu a sladku budisku, a normalne mal faldy na bokoch, potom som to stopla, a v priebehu mesiaca bolo po faldikoch, teraz pije len vodu. A co sa tyka jedla, zje toho viac ako ja, rano rohlik, desiatu dve jablka, na obed to, co maju v jedalni, cez vikend ma normalnu dospelacku porciu a vecer dva rohliky a kazdy den zje nejaku jednu maskrtu. Ale zas do tyzdna intenzivne sportuje 6-7 hodin.

hettinka
1. dec 2018

@ladybird81 môj syn má v 11,5 rokoch 170cm a okolo 60 kíl, noha 43 ... od spolužiakov o hlavu vyšší. Ten tvoj by pri ňom bol drobček.
U deti sa nedá generalizovať, každé dieťa rastie inak, má iné genetické predpoklady, aj hormóny v tomto veku už zohrávajú svoju úlohu.

katarinamarkova
1. dec 2018

@natassa OK stravu cca poznáme......aký je jej denný pohyb? počas školy? počas víkendu? prázdnin?

guiseppinka
1. dec 2018

mozno z toho nebude absolutne nic, len ma jednoducho taky typ postavy... ja som nikdy nebola tucna, ani po 2 porodoch nie som tucna, ale vzdy som mala brucho. ked som sa najedla alebo ked sa najem, tak vyzeram uplne ako v 6. mesiaci. nikdy som to neriesila, teraz to trochu riesim, zatial s tym nic nerobim, ale uz by som mala zacat.

ladybird81
1. dec 2018

@hettinka priklad som uviedla len preto, lebo pri rovnakej vyske sa da akotak porovnavat.

maminuska
2. dec 2018

@natassa moja dcéra má niečo cez deväť rokov, výška 135 cm a 27 kg. Ja si zas myslím že pri výške 153 cm váha 47 kg je normálna a vôbec by som to neriešila , skôr naopak pridala by som na strave ale aj na pohybe. U nás sa je všetko , sladké , slané , ovocie, zelenina , maso , pečivo , prílohy , korigujem jedálniček detí len čo sa týka " somarín " ..sladkostí . Tam to je obmedzené , ale hlavne kvôli zubom .
Syn nastupoval do prvého ročníka s váhou 47 kg a výškou 118 cm. Mal vyššiu nadváhu až obezitu . Veľmi sme sa snažili aby postupne schudol , len sme to zobrali za nesprávny koniec ,teda ja . Začala som ho výrazne obmedzovať v sladkom , v porciách , čo malo za následok nekontrolované výbuchy hnevu , na návštevách " vyžral " čo mu prišlo pod ruku ...celé zle. Hýbať sa nechcel ... V 13 rokoch vážil 86 kg pri výške 170 cm a tam sa asi udial malý zázrak , dostal rastový špurt ( puberta ) , začali sa mu páčiť dievčatá , plus do rodiny pribudol bežecký trenažer a milý syn začal s jedným km , potom postupne navyšoval a to sa pre neho postupne stala droga, neskôr k tomu pridal beh v prírode , bojový šport MMA ( absolútne super ) a od 18 rokov posilka. Dnes má takmer 19.výška 181, váha 84 kg a je samý sval .
Keď sa pozerám spätne, tak určite by som nebola taká striktná v strave , skôr by som bola prísnejšia v pohybe . Deti sa jednoducho musia hýbať , športovať. My ako deti sme zjedli hocičo , aj chleba s masťou a cibuľou ale celé dni sme boli vonku .

juliet86
2. dec 2018

ako na to prisla ze je tucna? je v tom brusku tuk? treba vylucit aj iny problem u pediatra. pre istotu moze to byt aj hormonalna nerovnovaha ked sa jej uklada tuk na spodnom bruchu... treba dat extremny pozor!!!! mala by jest veeeela zeleniny. varte spolu zdrave polievky bez zasmazky brokolicovu hokkaido. co ma rada. ovocie nie privela ale isti aspon 2porcie denne. neurob jej zo stravy strasiaka. urcite aj vyrastie. aki ste vysoki v rodine? musis posilnist jej sebavedomie. chodi na nejaku kruzok? nieco co ju bavi? zijete ako rodina aktivne? vikendove vylety? prechadzky ? nesikanuju ju v skole? v tomto veku je vnimanie postavy a stravy velmi citliva zalezitist. nacitaj si velmi o tebe aby ste na to isli spravne uz v zarodku. drzim palce. sprav si resers

jankalukasova
2. dec 2018

Podla mna ma proste stale detsku stavbu tela... brusko proste trci... ked dostane menzes, podrastie a rozsiria sa jej boky, brusko sa strati. Uz to bude zenske telo... mala som to rovnako.

jatva
2. dec 2018

Padlo tu kadeco, ale co diastaza? Kludne v kombinacii s driekovou hyperlordozou. Ta sposobuje vypukle brusko aj u stihlych deti.

siska53
2. dec 2018

@natassa ja som.v tom.veku tiez skor naberala..nakonie som sa navzdy zastavila v raste ako 12r. Na 155cm.. vaha vtedy okolo 50kg.. a takmer som sa o rok neskor vybrala zlym smerom! Skoro 4 roky som.mala.problem.sama so sebou. Nakoniec som.to zvladla sama, prisla vyska, tam.sice vselikaje stravovanie,nie kvoli diete,ale nebol cas, vaha mi opat klesla ( predtym.kvoli vymyslaniu to lietalo aj na 40kg,neskor na 47kg).. a od asi 20r.pri beznom stravovani sa.mi vaha drzi na 42-43 (ked som mala obdobie 41kg, uz som zvazovala,co sa deje,lebo jedavam normalne).. samozrejme.pri tehotenstvach som.normalne na rala..

Prosim ta, hlavne jej nevrav,ze je tucna,skor sa zamerajte n azdravy jedalnicek,ona jest musi kvalitne, je vo vyvoji,nech si to nepobabre ako takmer ja. Nastatsie mne sa metabolizmus uprsvil do normalu, ktory mi vyhovuje, neprezieram sa,ale.jem normalne porcie,aj sladkosti.. ale nech to u vas nezbehne do nebodaj anorexie ci bulimie,to je to najhoršie,co moze byt!

Je bezne,ze v tom case zvacsa baby naberaju a neskor sa prosto vytiahnu do vysky.

mrkvicka060
2. dec 2018

Vela deti ma vypukle brusko, ale cele tak babatkovsky vypukle. Moze to byt sposobene priberanim, ale aj zlym drzanim tela. Ale ked ty pises, ze jej rastie viac spodne brusko, urcite by som pre istotu isla k pediatriovi nech sa na to pozrie. Lebo nie je bezne, ze detom-dievcatam vytrca len spodne brusko, ako dospelym zenam...