Zápaľ pľúc u ročného dieťaťa

roulin22
26. dec 2015

Dobry den chcem vas poprosit o radu skusenosti a pod.moj syn ma rok 12,12 sme boli pri dr. s kaslom dostali sme solmucol ,fenistil,a kvapky do nosa v utorok 22,12 sme sli na kontrolu ze nam kasel neustupuje doktorka nam dala ANT. s tym ze nema ziadny velky nalez a je to len pre istotu aby sme nechodili cez sviatky po pohotovosti dnes sme ale boli a ma vraj slaby zapal pluc chceli nas tam nehat ale odmietla som nakolko nemam dobre skusenosti s nemocnicami .chcela som poprosit ako ste postupovali co ste davali a neake vysvetlenie ako je mozne ze doteraz nic nemal nikam nechodime a zrazu zapal pluc .

7macka7
26. dec 2015

V tomto pripade vam poviem ze sama nemam dobre skusenosti s nemocnicami...no oni vedia preco si vas tam nechavaju :-/ ...asi nemal dobre dychanie...a potrebovali ho inhalovat a pod.aspon ste si dali skontrolovat po prip.zmenit lieky?

vydrnik
26. dec 2015

Maly mal ako 3 mesacny zapal pkuc,zo zaciatku nic nezabralo,a nakoniec som s nim skoncila v nemocnici,davali mu infuzie a inhalator.

roulin22
autor
26. dec 2015

ano zmenila nam cefzil na klacid ,ja mala pochybnosti bo sama doktorka si nebola ista a jej vysetrnie znelo asi takto ktory z chlapcov sa vam zda horsi kedze som bola s dvoma ked som povedala jakub tak povedala ano prestne on tam nieco ma.tak dufam ze aj ked tam je tak nam to prejde a nebudem musiet predsa len na ten prijem je to strastne zive dieta neviem akoby som ho udrzala ked by mu dali infuziu

marcela_mate
26. dec 2015

Uprimne sa ti cudujem, ze si nezostala v nemocnici, akokolvek zle mam skusenosti s nemocnicami, neriskovala by som zdravie dietatka, a tak isto aj sviatky nesviatky, ostala by som tam s dietatkom, keby si nas tam chceli nechat. Tam si pod dohladom, keby sa cokolvek stalo, vedia hned konat. Co budes robit doma, ked sa malickemu pohorsi, pobezis zas na pohotovost?

moni244
26. dec 2015

@roulin22 ked si nebola ista, mala si trvat na rontgene pluc, tam sa zapal ukaze, takto hazardovat zo zdravim dietata

zuzik307
26. dec 2015

@roulin22 ake vysetrenia robili? CRP, RTG hrudnika?

vydrnik
26. dec 2015

@roulin22 v Pp v nemocnici makym detom to robia tak ze privazu rucku k postelke.ze vraj aby si netahali kanylu.a este rucku maju zabalrnu no vyzeracto ako dlazka a este obviazana obvazom.alebo tu rucku ptiviazu k nozicke.par mojich kamaratok nrverilo ze to tak robia tak so m to aj vyfotila.tak sa potom cudovali ze to detom takto robia

luciferkax
26. dec 2015

Zápal pľúc u tak malého dieťaťa som dvakrát radšej liečila v nemocnici.. dostaneš tam inhalátor, ktorý pomôže.. do neho pridávajú aj lieky na uvoľnenie hlienov, či rozšírenie dýchacích ciest, ktoré sú účinnejšie ako domáce lieky, a preto skôr zaberú.. navyše, raz sa nám "ľahký" zápal pľúc tak skomplikoval, doobeda som ešte v duchu nadávaa, že nás na víkend nepustili domov a pár hodín na to ďakovala Bohu, že sme v nemocnici, bola pomoc hned po ruke.. Nerob z nemocnice strašiaka, ale zápal pľúc, u dieťaťa do troch rokov, nie je sranda

opica
26. dec 2015

My sme boli s prostrednym synom,ked mal rok v nemocnici so zapalom pluc. Bola to jedna z najhorsich skusenosti pre mna. Musel byt zavrety v izbe a ked som len vybehla do kuchynky po jedlo/caj,tak si trieskal hlavu o sklo vedla dveri,kedze nemohol ist so mnou. Spatne nemam pocit,ze by sa tam o nas az tak starali. Ale pokial nie je ina moznost...

tanana22
26. dec 2015

Ahojte zápal pľúc nemusí ukázať rentgen. Tiež by som tomu neverila, ale teraz v novembri som utekala do nemocnice zo synom. Mal laryngitidu a potom mu to sadlo na pľúca. 2 krát mu robili rentgen a nič nepoukazovalo na zápal pľúc a pritom ho zreteľne počuli. A to obojstranný. Tiež by som neriskovala a nikdy by som nezostala doma s takou diagnózou a to má maličký 6 rokov. Inak držím palce a prajem skoré uzdravenie. 🙂

milota164
26. dec 2015

ani ja by som to neriskovala, ak si vas tam chceli nechat vedia preco.....

kacena4
26. dec 2015

ahojko rocne dieta kedze nevie este vykasliavat a korizovat si vykasliavanie hlienov - nevie povedat ako sa citi patri do odbornych ruk. ak sa k tomu pridruzi aj zapal pluc, piskanie na hrudniku ci stazene dychanie, jednoznacne do nemocnice. mam nespocetne mnozstvo skusenosti a hlavne pokoj na dusi,ze keby sa nieco stalo, lekari to lepsie zvladnu ako ja. vedela by si podat umele dychanie keby sa ti dusil??!! mas doma monitor dychu ked v noci spi a keby prestal dychat??!! to len pre istotu pisem, ja v takychto stavoch aj tak sledujem kazdu chvilu dieta v noci ci dycha a ako dycha ci tazko ci dobre a netreba ist do nemocky na inhalovanie popr ci si ho tam predsa len nenechaju. ak ste uz ostali doma, drzim palceky aby lieky zabrali, niekedy ani zmena liekov nezaberie ak sa to nezlepsi a bude chrcat ci piskat pri dychani sup rovno zbaleni do nemocky mozno daju len inhalovat a poslu vas domov alebo si ho tam rovno nechaju. no budu sa tam o neho vediet adekvatnejsie postarat ako doma.

roulin22
autor
26. dec 2015

No praveze on tema teake piskane dychanie ani nechrci zeby neako tazko dychal len to kaslanie je take sice pekne vlhke ale sylnjsie oproti zaciatku a prave preto ze take male deti uvezuju koli infuzii sa mi tam tazko chodi boli sme tam nespocetne krat kedze mam uz 4 babo s druhorodenou sme tam boli minimalne dvakrat do roka pravidelne a vzdy sme skoncili len na infuzii ci sme prisli hned na pociatku ci sme sa liecili najprv doma s tym 2 rocnym tak isto ale s nim to bolo jednoduchsie on je taky kludnucky takze aj infuziu sme zvladali lahucko krasne .viem ze by som tam mala klud ze by bol pod dohladom ale tiez si myslim ze by mu neurobilo dobre to plakanie ked by sa nemohol hybat nakolko on neposedi ani 5 min.

hamca
26. dec 2015

@roulin22 momentalne sme aj my doma so zapalom pluc, dcerka bude mat dva roky. Mala pred mesiacom zapal priedusiek, brala antibiotika, ale asi sa to nedostatocne preliecilo, hoci sme boli tri tyzdne doma a sadlo jej to na pluca. Ale to je len moja teoria.
Tiez berieme klacid a solmucol a cebion kvapky nam odporucili.
Najhorsie je, ze mala nevyzera byt ani nejako chora, tak je tazke ju udrzat doma. Vysoke teploty mala len prvy den a bolelo ju cele telo, nevladala sa ani hybat, tak sme utekali na pohotovost a mala crp 160. Tak urobili rontgen a ten ukazal zapal pluc.
Ale lekar povedal, ze nema pekny nalez na plucach, ale nastastie nam nemocnicu nenavrhol.
Drzim vam palce, nech sa rychlo uzdravite

jumama
26. dec 2015

Nechcem byt radcom, iba popisem nasu skusenost: Nasa ma detskeho lekara, co vsetko vzdy nakresli a vysvetli. Nakresli pekne postavicku - v nej pluca, v nich kde je ten zapal. Zapal pluc jej urcil len popocuvanim + ostatne priznaky - nocny kasel, chrapoty, piskoty, co predchadzalo, ako dlho pokasliavala a pod. Zapal pluc mala opakovane z virozy nikdy bakterialny, meral jej crp. Niekedy mala teplotu, niekedy nie. Vzdy sme dostali na to Ventolin - ucinok je ten, ze roztiahne pluca a kasel nie je taky drasavy. Po podani Ventolinu treba dieta do 5 min naklepavat rukou po hrudniku a chrbate, silou ako ked tlieskame - bronchy v plucach su otvorene, naklepavanie pomoze poodliepaniu soplikov a ich vykaslaniu a vysmrkaniu bez drasaveho kasla. Na riedenie soplikov sme mali mukoplant alebo mukosolvan, ale to sme sami kupili v lekarni, bez predpisu, len nam to odporucil a odobril. Mozno niektory z liekov, co vam dali ma podobny ucinok ako Ventolin - ze roztiahne bronchy v plucach - tak skuste to naklepavanie, to aj tak 3-4 razy denne mozete, aby ste tym soplikom pomohli odliepat sa. Ono ide ozaj o to, ze pri zapaloch pluc treba dostat tie hlieny von z pluc a ide to tazko, ked su pluca stiahnute. Samotny Ventolin nerozpusta hlieny, len otvara dychacie cesty. Mne toto nakreslenie rozsahu zapalu na postavicke a vysvetlenie ucinkov liekov velmi pomohlo k ukludneniu. Dopriala by som, aby to kazdy lekar takto robil, aby sa rodic vedel lepsie rozhodnut, ako zavazna je situacia. Plus pri vsetkych soplikovych chorobach odporucil vylucit zo stravy mlieko, ovocie a cukor/sladkosti - lebo prispievaju k tvorbe hlienov. Nie vzdy sa nam to dari uplne, lebo nasa je vyberavy jedak, a deti vo vseobecnosti pri chorobach zle papaju, rodic je rad ak vobec cosi zjedia, tak polavi, povoli. No vyskusajte, ze ak vylucite mliecne veci, ovocie, ovocne stavy, cukry soplikov ubudne. Po chorobe dieta aj tak papanie dobehne. Kazdopadne naozaj si neodvazim radit vam, lepsie to v konkretnom pripade posudia lekari, odporucia postup, popisala som iba ako sa to dari zvladnut doma bez nemocnice nam.

roulin22
autor
27. dec 2015

@jumama nooo zvidim vam ten pristup lekara ja som povodne suhlasila s hospitalizaciou len ked som pri prijme ziadala vysvetlenie v akom je to naozaj stave ci je naozaj nutne aby sme tam ostali ma doktorka odbila ze ona nema kedy sa somnou o tom bavit bud ostaneme alebo ideme prec ze ona sa od rana nezastavila a nebude sa teraz somnou zdrziavat .tak som povedala dost deme dom.on nema ziadne sopliky ani v noci vobec nekaslal nema ziadne pyskanie len ten kasel je semtam taky silnejsi naozaj neviem .

jumama
27. dec 2015

@roulin22 Ja si preto malej detskeho doktora velmi vazim, napriklad sme s tymi castymi zapalmi boli u imunologicky a na plucnom, no tam pristup hrozny, nik nic nevysvetli, akoby mal sam od seba rodic vediet, co to vysetrenie znamena a nebodaj si aj sam intepretovat vysledky. Proste to ohodnotia slovom dobre vysledky,ked sa clovek spyta. A ono by to bolo ok, keby problemy s chorobnostou nepokracovali aj tak... Takze zase nam to len nas doktor vysvetlil, ked sme mu odovzdavali spravy z vysetreni. Ale aj on ma taku jednu prisnejsiu sestricku, my sa vzdy s muzom pousmejeme, ze ta vsetkych hypochondrov vystrasi a vytlaci z cakarne uz len pohladom 🙂 Skore uzdravenie zelam, ci uz doma, ci v nemocke, nech to prejde bezproblemovo 🙂

saska112
27. dec 2015

@jumama a nedal jej atb ? Na ten zapal pluc?

jumama
27. dec 2015

Nie nedal, mne tiez vsetci z rodiny - moja sestra a svokra su zdravotacky - dohovarali, ze co to ma za liecbu. Obe vraveli, ze na zapal pluc, aj ked je virozoveho povodu, ze vzdy by mali ist atb... nuz ale nedal. Nas Dr. ak mu crp neukaze ze bakterialny zapal, tak neda atb nikdy. Tak som sa aj bala, ale vsak nemozem ja doktorovi nariadovat liecbu... Vzdy ten ventolin zabral, ak mala teploty, okamzite sli dole, a za tri-styri podavania Ventolinu prestala mat ten drhnuci kasel smrkala/vykasliavala tony sopliskov, ale uz sa nedusila, na to bol ten Ventolin dobry. Deti ak prave nemaju teplotu a nie su utlmene liekmi na teplotu tak skacu cele dni, tak sem tam ak sa vyskytol este taky drhnuci kasel, zachvat, tak sme dali zase davku Ventolinu. Potom jej robili aj rozbory krvi vsakovake, ale nikdy sa nepotvrdila pritomnost bakterii, a kedze mavala taky atypicky priebeh testovali aj plucne chlamydie aj mykoplazmi, nic sa nepotvrdilo. Dokonca ziadne alergie, astmu jej nepotvrdili vysetrenia, len bronchialnu hyperreaktivitu, t.j., ze jej pluca takto hyper reaguju na ochorenie, mozbyt aj na jedlo, stres, studeny vzduch - s tym sa nic moc neda urobit, len ze z toho dufam vyrastie. Ono aj ked sa vylieci zapal pluc, pokasliavat moze dlho, kym sa sliznice obnovia, napr. kasel pri namahe.
@saska112

mata128
27. dec 2015

@jumama nechodis nahodou k mudr.Csaderovi???

saska112
27. dec 2015

@jumama tak to mu tlieskam, takych dr.je malo...vacsinou kazdy pcha do
deciek atb

roulin22
autor
27. dec 2015

@jumama dakujeme celkom pekne to zvlada dufam ze to bude ok a len nas to neklame :D

roulin22
autor
27. dec 2015

zajra ideme k nasej detskej doktorke tak som zvedava co nam povie ona ci to tak zabrala zmena ANT ci ako ale robime aj obklady z borsucej masti

roulin22
autor
28. dec 2015

Ahojte tak sme dostali dalsie balenie klacidu a aj ten ventolin povedala ze to tam ma zahlienene a ze nam stacilo len to vydrzat 😀 som kludnejsia dakujem vam vsetkym ci uz za kritiku ci svoje skusenosti a rady :*