Od koľkých rokov môže dieťa sedieť v podsedáku?

billerova1234
3. okt 2015

Ahojte.od kolkych rokoch moze dieta sediet v aute vedla vodica v podsedaku? Dakujem

katrinka8
3. okt 2015

@billerova1234 - ahoj, dieťa na prednom sedadle vedľa vodiča na podsedáku sedieť nemôže. Musí spĺňať kritérium výšky 150 cm.
Ak si myslela, že keď nemá ešte 150 cm, ale má 12 rokov, tak asi bude musieť počkať na tie cm. Podsedák je forma detskej autosedačky (zabezpečovací systém, či ako sa to volá vo vyhláške) a jediné povolenie detskej autosedačky na prednom sedadle je použitie vajíčka v protismere jazdy s vypnutým airbagom spolujazdca. Čiže podľa mňa podsedák na prednom sedadle nemá čo hľadať. Ak sa mýlim, opravte ma niekto. Ale osobne by som neriskovala, podsedáky sú nebezpečné sami o sebe, stačí si pozrieť crashtesty, údajne sa uvažuje o ich zakázaní dokonca.

vroni
4. okt 2015

@katrinka8, mylis sa a to velmi dokladne. Akakolvek sedacka moze byt umiestnena na predne sedadlo, jedine dieta bez sedacky na prednom sedadle musi mat cez 12 rokov a 150 cm (vtedy musi splnat obe podmienky). Cize dieta na pdsedaku vpredu sediet smie. Odkedy podsedak je ina otazka, ja osobne by som dieta pod cca 8 rokov na podsedak neposadila (ani dozadu) - priblizne, pochopitelne, ale dieta uz musi mat pevnu krcnu chrbticu, hlavu cca vo vyske stredu okna. Vyhlaska podsedakovy vek nijako specialne neupravuje, ale ide o sedacku s najnizsim stupnom bezpecnosti, takze nie je sa kam ponahlat.

katrinka8
4. okt 2015

@vroni - v podstate môže, ale aj nemôže. Ak nemá miesto vzadu voľné, tak môže. Ale ak má vzadu voľné, tak musí dieťa sedieť prednostne vzadu - tak som to z toho zákona pochopila. Ak sa @billerova1234 pýta, odkedy na podsedáku, tak to už si musí zvážiť sama, kedy je ochotná ho použiť. Keď môže už používať podsedák vzadu, môže aj vpredu teda, ale len ak už nie je miesto vzadu.
Inak som sa dočítala, že podsedák spáda do kategórie sedačiek II a III, pričom dvojka je od 15 kg... Ja by som tiež dieťa do podsedáku nedala. Ani na predné sedadlo nie skôr ako môže byť bez sedačky, hoci údajne už neplatí, že je to sedadlo smrti. Údajne je najnebezpečnejšie stredné vzadu 😖

http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=4...

2. Ak má dieťa 10 rokov a má 150 cm, váži 40 kg – môže sedieť vpredu?

Povinnosť použiť detské zadržiavacie zariadenie má osoba nižšia ako 150 cm. Možnosť sedieť na prednom sedadle upravuje zákon NR SR č. 315/1996 Z.z. o premávke na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov, konkrétne § 43 ods. 2 – citujem:

"Osoba mladšia ako 12 rokov a osoba s telesnou výškou menšou ako 150 cm sa nesmie prepravovať na sedadle (sedadlách) vedľa vodiča. To neplatí, ak také osoby používajú schválený a pre ne určený bezpečnostný systém. Ak je vozidlo vybavené takým bezpečnostným systémom aj na iných sedadlách, musia ich ostatné také osoby pri preprave prednostne použiť. Za sedadlo vedľa vodiča sa nepovažuje miesto v postrannom vozíku motocykla."

vroni
4. okt 2015

@katrinka8, tento zakon bol 2013 novelizovany a uprava, ktoru uvadzas uz nie je platna. Neexisuju ziadne prednostne sedadla pre umiestnenie sedacky, kazda sedacka moze byt na akomkolvek mieste. Cize bez akychkolvek dalsich podmienok dieta v sedacke aj na podsedaku vpredu byt moze.

katrinka8
5. okt 2015

@vroni - uff, toto mi našlo na stránke ministerstva, tak by si to tam mohli aktualizovať 😠 V každom prípade som dosť sklamaná, že takéto niečo je možné, lebo mne sa zdá, že bohužiaľ, na "našich ľudí treba prísnejšie pravidlá a asi aj prísnejšiu kontrolu. Keď tak sledujem premávku na našich cestách a riskovanie životov a zdravia nepripútaných detí, detí bez sedačiek, a to som videla už aj 5-ročné dievčatko na prednom sedadle bez sedačky (dcérkina spolužiačka zo škôlky, 150 cm ani 12 rokov isto nemá), neviem, či takáto benevolencia je zrovna fajn... Máme to, bohužiaľ, aj v našej rodine, kedy sa sedačka používa nie kvôli bezpečnosti ale kvôli pokute. Ach jaj ☹ Ale ďakujem za info, rada sa poučím 😉

vroni
5. okt 2015

@katrinka8, verim, tiez som trestila oci na tu "tvoju" stranku ako Japonec na zajazde. Ale skutocne sa tento predpis aktualizoval (tu som sa pomylila, aktualizacia je zo 5.10.2014) a uvedena formulacia bola vypustena, po novom neexistuje priorita sedadiel pre umiestnenie sedacky. Takze ministerstvo na vlastnej stranke uvadza nepravdivu a zavadzajucu informaciu. Vitajte na Slovensku! Zakon je jednoznacny, dieta MUSI mat sedacku bez ohladu na miesto, na ktorom sedi. Ina vec je, ze policajti "raziu na sedacky" jednoducho nerobia a vela ludi deti vozi v aute bez nich (napriklad moja vlastna sestra. Preto s nou moje deti nepustim ani do obchodu. Ale na viac nemam dosah a co ti poviem - pekne ma to srdi, ze takto pitomo riskuje) Ale k tomu prednemu sedadlu. - sama radsej dam mensie dieta na predne sedadlo nez dozadu, ak ideme sami dvaja. Mam totiz akrobaticke dieta, ktore rozopne akekolvek popruhy a riesit volne lietajuce batola na dialnici fakt nechcem 😉 Takze to povolenie sedaciek na prednom sedadle veru vitam...

katrinka8
5. okt 2015

@vroni - bohužiaľ, Ty si ale asi jedna z mála výnimiek, čo poznám vo svojom okolí ☹ Škoda, že ľudia nezmyselne riskujú a nepremýšľajú zodpovedne. A to dokonca ani keď ide o ich vlastné deti či vnúčatá (u nás sú to svokrovci, tiež som ako policajt, keď mám našu pustiť s nimi do auta. ☹ )

nitra2002
1. mar 2017

Ahojte.Hladala som na internete a nenasla som nic aktualne.Neviete mi prosim poradit?Nezmenil sa este zákon na prepravu deti na prednom sedadle.Nasu 1,5 rocnu dcerku vozim stale len v autosedacke vzadu,ale potrebujeme sa stahovat a v dodavke su len tri miesta a to vpredu😀 zadne samozrejme nema.Viezla by sa vautosedacke v smere jazdy,myslite ze by sme nedostali pokutu?Dakujem Ľubica

matka1989
1. mar 2017

@nitra2002 nie nedostanete my malu vozime v smere

vroni
1. mar 2017

@nitra2002, nie, zakon sa nemenil a preprava deti na prednom sedadle v sedacke je POVOLENA!!!!

nitra2002
3. mar 2017

Dakujem velmi pekne matka1989 a vroni. Malu sa bojim vozit v predu ale teraz nemam na vyber.Este raz velka vdaka,aspon som trocha pokojnejsia.