Dá sa majetok darovať aj inak ako darovacou zmluvou?

mimusha3
12. nov 2014

Najskôr ma prosím ospravedlňte,tuším,že tému som nezaradila správne,ale vážne neviem kam s týmto...
K téme:
Kočky,žijem s partnerom takmer 11 rokov.Máme spolu tri deti,nie sme zobratí.
Momentálne staviame dom. Prvý úver si muž zobral sám,no teraz sa tomu druhému asi nevyhnem. Vraj tam musím byť ako "prístojaca" (netuším čo to je,návštevu banky mám na pláne bud.týždeň) . Dôvody na neuzavretie manželstva sú z môjho pohľadu pre mňa vážne a nechcem sa tu o nich rozpisovať. Kedže zrejme pôjdem k druhému úveru ako prístojaca chcem aby majetok prípade,že budem nútená so splátkami poradiť si sama,bol písaný na deti. Muž vraví,že inak než darovacou zmluvou sa dom na ne prepísať nedá . Tu Vás prosím o radu. Dá sa na deti majetok napísať inak než darovacou zmluvou?
Ďakujem.

lorela
12. nov 2014

@mimusha3 Nie, darovanie majetku - darovaciu zmluvu treba spísať u notára.
A ešte, pokiaľ budeš "prístojaca", čiže spoluplátca - dlžník na hypotekárnom úvere, nezabudni trvať na tom a následne si overiť na katastri, či si "prístojacou" aj pri vlastnení tohto majetku (na ktorý si beriete úver).

sense
12. nov 2014

tak nech je dom napisany na deti a vy obaja si date pravo dozitia

lorela
12. nov 2014

@sense A keď sa, nedajbože, rozídu?

mimusha3
autor
12. nov 2014

@lorela no, chcem to preto vedieť, aby som vedela na čom sme (ja a deti) keď sa mu niečo stane alebo ako píšeš ak sa nedajbože rozídeme..
@sense darovaciu nechcem..
zatiaľ vám ďakujem za info 🙂

huginko
12. nov 2014

Kedže chcete darovať nehnuteľnosť - v tomto prípade dom, iným spôsobom ako darovacou zmluvou to žiaľ nepôjde. Podľa zákona, kedže ide o nehnuteľnosť, musí mať darovacia zmluva písomnú formu.

lorela
12. nov 2014

@mimusha3 Keby sa mu, nedajbože, niečo stalo - dedíš ty väčšiu časť (aj keď nie ste manželia) a menšiu deti. Keby ste sa rozišli - on aj ty máte polovicu (ak ste obaja majitelia nehnuteľnosti zapísaný na katastri!).
Aby bol majetok prepísaný čisto na vaše deti - obaja by ste sa museli "zriecť" svojej polovice a darovať deťom.

lorela
12. nov 2014

*zapísaní

sense
12. nov 2014

@lorela nuz ved dom by patril detom keby sa rozidu.....v opacnom pripade musia byt obaja zapisany ako vlastnici bytu ked sa budu podielat obaja na hypoteke....

lorela
12. nov 2014

@sense Keby sa rozišli, dom by patril deťom len v tom prípade, kde otec aj matka ako majitelia nehnuteľnosti túto darujú deťom. V darovacej zmluve budú uvedení obaja rodičia ako darcovia a deti ako obdarovaní.
Ak sa obaja podieľajú na splácaní hypotéky, dokonca aj keď sú obaja uvedení v zmluve na hypotekárny úver, to ešte neznamená, že sú obaja majitelia. Preto stále upozorňujem @mimusha3, že EXTRA musí podať žiadosť na zápis do katastra nehnuteľností (ak už tak neurobili) aby tiež figurovala ako vlastník nehnuteľnosti.

mimusha3
autor
12. nov 2014

@huginko darovacou to nechcem preto aby v pripade ak sa medzi nami dvoma nieco stane nemohol urobit nejaky komplot.
daju sa deti zapisat do listu vlastnictva?
@lorela fakt? Mne bolo povedane, ze ako jeho druzka nemam na nic narok v pripade jeho smrti. Vraj vsetko dedia jeho deti. Okrem nasich troch deti ma este tri s byvalou manzelkou ( pre moralistky, rozvedeny bol davno predtym ako sme si spolu zacali ).. tak som z toho jelen 🙂

mimusha3
autor
12. nov 2014

@lorela
@sense
@huginko zabudla som spomenut, ze na liste vlastnictva ako vlastnik nie som. Je tam len on...

huginko
12. nov 2014

@mimusha3 samozrejme že sa zapisujú na LV aj maloleté deti....(na LV sa zapisujú fyzické osoby ale aj právnické osoby). tak potom ako chceš darovať dom keď odmietaš darovaciu zmluvu....

huginko
12. nov 2014

@mimusha3 potom darovať môže len on, pretože len on je vlastník

lorela
12. nov 2014

@mimusha3 Ak sa preukáže, že ste žili v spoločnej domácnosti, tak máš nárok na dedičstvo aj keď nie ste zosobášení. Ty a všetky deti, čiže aj tie s bývalou manželkou.

lorela
12. nov 2014

@mimusha3 To, že nie si na liste vlastníctva je obrovská chyba! Dohodnite sa, či skôr trvaj na tom, aby si bola aj ty, obzvlášť, ak idete brať spoločne úver. Mimochodom, nie je pravda, že si ho musíš brať tiež, veď ani nie si vlastník domu... !

senta_sofia
12. nov 2014

@mimusha3 ak staviate dom, dolezite je, kto je stavebnikom, lebo ten bude nasledne uvedeny aj v kolaudacnom rozhodnuti, rozhodnuti o prideleni supisneho cisla a nasledne zapisany na katastri ako vlastnik... cize cisto teoreticky, az keby to bolo na tvojho priatela napisane na katastri ako na vlastnika, moze on napr. previest cast nehnutelnosti na niekoho, ci uz teba alebo na deti, ak deti nie su plnolete, bude to este trosku komplikovane v tom, ze bude treba schvalenie toho pravneho ukonu, zvacsa "kataster" vyzaduje schvalenie cez sud... Neviem, co mas proti darovacej zmluve, je napadnutelna rovnako ako ktorykolvek iny pravny ukon, mozno jedine to, ze v pripade darovacej zmluvy sa moze darca domahat vratenia daru, ak sa k nemu obdarovany sprava neuctivo a bla-bla, ale zase ak by ste fingovali kupnu zmluvu na nejaku symbolicku kupnu cenu, je napadnutelna tiez... ako druzka by si dedila, ale az v poslednej dedicskej skupine zo zakona, jedine ze by priatel spisal zavet a urcil podiely nejak inak

mimusha3
autor
12. nov 2014

@huginko zrejme som sa zle vyjadrila. Uz mi to doslo. Takto: darovat nechcem nic, chcem len aby moje deti mali nejaky podiel na dome, na ktory sa berie uver a budem "rucitelkou" v pripade keby sme sa my dvaja ( ja a otec deti) rozisli.
mna ako vlastnicku domu na LV uviest nechce.
jednoducho povedane: moze on ako vlastnik nehnutelnosti zajst na kataster s tym, ze chce na LV zapisat len tieto nase tri deti?
Asi vyzeram, ze som blba, ale v tomto smere fakt som 😀 dakujem za tvoju trpezlivost 🙂

simca06022011
12. nov 2014

@mimusha3 ale tak si dajte dom na teba a partnera 1/2 a bude po probleme, bude dom vas.. a pripadne spory si budete riesit medzi sebou, ako vlastnici mate totiz aj spolocne povinnosti z nehnutelnosti.

simca06022011
12. nov 2014

@mimusha3 neviem ako je to pravne, moze tam napisat vase deti, len neviem, ci nemusia byt plnolete (na man takto otec prepisal dom, bez akejkolvek mojej aktivity a podpisu). Vlastnik ma nasledne povinosti ako dan z nehnutelnosti a pod. neviem si predstavit ze by tam figurovali iba deti..

draik
12. nov 2014

@mimusha3
-V prípade úmrtia partnera by jeho majetok zdelili výlučne jeho (vaše) deti. Ak nie sú plnoleté, nie je túto skutočnosť možné obísť ani závetom.
-Darovať nehnuteľnosť aj neplnoletým potomkom je možné, ale je potrebný súhlas súdu. Takisto by bol potrebný súhlas súdu na nakladanie s touto nehnuteľnosťou, ak by vlastníkmi už boli neplnoleté deti. Tento postup teda nie je vhodný v prípade, ak by ste chceli dom založiť v prospech banky.
-Ďalší postup závisí od toho, či ste vložili nejaké peniaze do domu, alebo nie. Ak ste vložili, môže partner uznať dlh, predať Vám podiel na dome a kúpnu cenu započítať alebo podiel na dome darovať.
-Nebudete "prístojacou" ale pravdepodobne ručiteľkou resp. spoludlžníčkou. Ak by ste boli spoludlžníčkou, budete zaviazaná voči banke spoločne a nerozdielne spolu s partnerom, banka by mohla požadovať plnenie od hocikoho z vás. Medzi sebou však môže uzatvoriť zmluvu o následnom vysporiadaní plnenia voči banke tak, že to je na partnerovi - ak by ste teda plnili Vy, následne si uplatníte "regres" voči partnerovi. Ak by ste boli ručiteľkou, tak tento "regres" vyplýva zo zákona.

lorela
12. nov 2014

@mimusha3 Aha, po tvojom poslednom vysvetlení:
1. Ak sa rozídete, ty ani vaše deti nemáte nárok na dom.
2. V prípade dedičského konania dedia všetky jeho deti a ty.

draik
12. nov 2014

@lorela
V prvej dedičskej skupine sú len manželka a deti.

@senta_sofia
Závet nepomôže, keďže zjavne sú deti neplnoleté.

lorela
12. nov 2014

@draik Exmanželka predsa nededí. Dedia všetky deti zosnulého a druh/družka.

lorela
12. nov 2014

@draik Teda konkrétne v tomto prípade, o ktorom píše @mimusha3

draik
12. nov 2014

@lorela
Kde je napísané, že dedí druh a družka spolu s deťmi poručiteľa? Odporúčam naštudovať si pravidlá dedenia, nech nezahlcujeme debatu 🙂

ciusinka
12. nov 2014

@lorela To,co pises o tom dedeni,nie je pravda..Zo zakona v prvej skupine dedi iba manzelka a deti,v tomto pripade by dedili iba deti..Ak by neboli deti,v dalsej skupine dedi manzelka a rodicia zomreteho,ak by nikto z tychto osob nezil,tak az potom by mala narok na dedicstvo aj osoba,ktora so zomretym zila po urcitu dobu v spolocnej domacnosti..Co je ale v tomto pripade uplne jedno,kedze deti tam su,takze by dedili iba tie deti..

senta_sofia
12. nov 2014

@draik hej, ale stale je to len relativna neplatnost, ak sa jej nedovolaju, tak je to oka, navyse je rozhodujuci okamih smrti porucitela, v tom case uz mozu byt plnolete, tam by stacilo potom, aby teda zavet nebol ani relativne neplatny, aby dedili aspon polovicu toho ich zakonneho podielu, ci mas skusenost, ze to notar proste neodklepne?

senta_sofia
12. nov 2014

@lorela ak by dedili deti, nebude dedit ani ona ako druzka... ja som si tiez teraz uvedomila, ze som prvotne napisala sprostost 😀

lorela
12. nov 2014

@draik Ja to odkážem právničke, dobre? 🙂

lorela
12. nov 2014

@ciusinka Mám iné informácie od právničky. Nejdem sa však hádať, keďže ja ňou nie som 😉