Aké plemeno psa?

lb1984
6. apr 2024

Dievčatá poprosím skúsenosti. Dcéra a priateľ sú alergici, priateľ astmatik a ja momentálne zvažujem kúpu psa. Predbežne zvažujeme stafordcirskeho bulteriera (na 50% sme rozhodnutí všetko závisí co nám povie nasa imunoalergologicka). Pôvodne som chcela teriéra ale zasa odradila ma jeho povaha co sa týka vzťahu k deťom- ze je viac živelný a ja apriori zháňam psa vhodného pre dcérku.
Zaujíma ma ci na tomto fóre zoženiem niekoho kto ma alergiu a v pohode so stafordom funguje.

Rovnako žienky je tu nejaká ktorá vlastnila len veľké psy a prešla potom na malé? Ja od mala len stredné plemena, potom už len 10 rokov alijasskeho malamuta a nejako ma tie menšie nevedia "oslovit" ako ste si z prechodu z veľkého zvykli na malého? Aké to bolo plemeno?

colsami
6. apr 2024

Ahoj, som alergik a sama mam psy a som veterinarka v dennej praxi.

Je uplne jedno co Ti povie na staf.bulteriera imunoalergologicka, pretoze vsetko bude zavisiet od toho, ako bude konkretny clovek-alergik reagovat na konkretneho psa 🙂

Su proste psy alebo macku ku ktorym pridem a okamzite mi prekazaju a spustia sa mi prejavy... A nezavisi to vzdy od plemennej prislusnosti. Skor od konkretneho jedinca. Takze budete to mat trosku tazsie.
Dalej, ak bude pes stale v byte, pre alergikov horsie ako domov, kde psik travi velku cast dna aj na zahrade.
A vacsina terierov su velmi zivelne, ale to asi vies, ked si studujes okolo toho.

Mimochodom stafy su samotne velmi casto alergici, tak snad nenatrafite na takeho jedinca, ze tiez alergik... 😅 Drzim palce pri vybere! 😊

colsami
6. apr 2024

Ja by som na vasom mieste inak navstivila chovatelov daneho plemena, ci priatelovi a dcerke nebude vadit konkretny typ srsti, najlepsie ak budu mat aj viac jedincov. My sme tak robili povodne, este aj pred xx rokmi s detmi, tiez im vo vseobecnosti prekazaju zvierata - decka ale nie su testovane, ja mam tu alergiu na zvierata aj potvrdenu. Ale videli sme od zaciatku vsetky prejavy aj u nich, tak nie je o com. Teraz uz ked su decka velke, skoro dospele, vedia si niektore veci aj same menezovat, vedia co a za akych okolnosti im prekaza.

pribinak
6. apr 2024

Ja som alergická a mne viacero lekárov odporučili vyslovene psa s vlasmi.

ktochytavzite
6. apr 2024

@lb1984 A preco to chces silou,mocou?Tebe by bolo prijemne kebyze ti pes vyvola reakcie?Si tak neohlduplna voci ludom s ktorymi zijes?To ti je oes prednejsi ako zdravie dcery a muza?

lb1984
autor
6. apr 2024

@ktochytavzite 🤦‍♀️bože môj niekedy je lepšie zakusnut si do jazyka ako komentovať.

clarae
6. apr 2024

Co tak Pudl alebo Lagotto Romagnolo. Nad nimi ja uvazujem.

lb1984
autor
6. apr 2024

@colsami s tým co si písala sa plne stotožňujem. Môj je alergicky na všetky macky okrem našej ta s ním aj spí a nič. Akonáhle príde do miestnosti kde sa pohybovali macky dostáva záchvat a nemôže dýchať. My sme zvažovali aj ze by sme si dákeho na krátky čas požičali a vyskúšali len kto len tak dá svojho psa a co chudák ten pes 🤗 lebo ak zoberieme šteňa tak to bude isto iné ako dospelý pes. Neviem to sa dá aj nejako z krvi zistiť alergia na konkrétneho jedinca? My druheho psa zvažujeme najmä kvôli dcérke. Je často chorá a pri chorobe napr ak má 40 horucky jej bez zvelicovania po psychickej stránke pomáha najviac naša mačka vždy si ju vyprosi a keď robíme zábaly ci je jej hrozne vždy len ju chce mať pri sebe a sa pri nej ukludni, tiež keď ma ťažký deň v skole alebo je smutná tak stále len s nou by bola a pri nej sa nádherné ukludni. Len ta macka, mimo toho keď je chorá vtedy aj sama za ňou chodí ľahnúť, ju väčšinou ignoruje tak mala prosí už 2 rokom psa a pri našom sa už pomaličky pripravujeme na najhoršie tak zvažujem aj to ci by mu nový prírastok troska nepredlzil a nesprijemnil život....

@pribinak práveže mne hovorila ze to nezáleží ci ma alebo nemá vlasy - ze môže byt alergia na srst alebo "tekutiny" zo psa- ako žľazy, sliny atď len pri tých "vlasatych" sa tie alergény až tak v srsti nedrzia aspoň tak nejako mi to vysvetľovali.

zuzanaam
6. apr 2024

@lb1984 za psa vhodného k alergikom sa považuje aj bradáč, pred rokmi som mala jedného, bol to fantastický pes. Akurát som zdrvená z toho, čo sa s tým plemenom od mojej mladosti stalo, exteriérovo aj povahovo.

pribinak
6. apr 2024

@lb1984 veď to je pointa, že vo vlasoch sa alergény nedržia

lb1984
autor
6. apr 2024

@clarae ten lagotto je celkom pekný, len ta srsť už by som chcela radsej kratkosrsteho už by som nerada chumace a pravidelne česanie lebo sa priznám ze to dosť popri malej nestíham a potom chudák pes vyzerá 2 týždne vyziabnuty kým sa k tomu dostanem a potom ho 4 hodiny trápim chudáka....a keď zhadzuje podsadu potom je iná sranda ....

lb1984
autor
6. apr 2024

@zuzanaam mala som Yorka teda ešte mam, ten mal za predka bradáč, veterinár ze čistý malý bradáč, mala chce ak nebude môcť bulteriera práve malého bradaca len sa troska bojím co sa týka plemena lebo sa píše ze sú celkom ostré psy. Aj ten mixik Yorka je taky agresívnejší mala sa aj s ním odmietla hrať. Sú skutočne takí?

lb1984
autor
6. apr 2024

@pribinak to chápem 🙂 len ak bude mať alergiu práve na určitého psa je mu prd platné ci ma srsť alebo vlasy lebo tie sliny a šupiny z kože budú aj tak všade. Či?

pribinak
6. apr 2024

@lb1984 neviem, píšem len tak ako nám odporúčali lekári

zuzanaam
6. apr 2024

@lb1984 áno, bradáč je naozaj ostrý pes, teda ten náš bol, ale aj veľmi inteligentný. Chodila som s ním všade na voľno, nikoho si nevšímal, ale pozornosť od cudzích nemal rád. Ale rozhodne nebol bezdôvodne agresívny. Akurát to často iskrilo medzi ním a inými psami samcami. Na to sme museli dávať pozor. Je to tiež plemeno s výrazným hlasom, ale doma štekal jedine na zvonček. Veľa je o výchove.Pri moderných bradáčoch sa mi ale zdá, že je tá ostrosť značne potlačená, zo služobného plemena sa stalo spoločenské. To je práve jedna z vecí, čo sa mi nepáči. Druhá je srsť, kedysi ju mali relatívne krátku, hrubú, stačilo otrimovať a bol pokoj od chlpov a pes bol takmer bezúdžbový. Teraz keď vidím tie chlpy na nohách a bruchu, predtým tzv. americký typ, mám pochybnosti, či sa dajú ešte trimovať a časať by som to nechcela. Pri bradáčoch tiež platí, že čím menší ráz, tým živší a uštekanejší.

tatiana0011
6. apr 2024

@lb1984 škoda, ze ste az tak zdaleka, nam teraz nema kto postrazot nasu staffbulku 😀

sandra49
6. apr 2024

@lb1984 ahoj 🙂 som v podobnej situácii ako ty, akurát že niesme alergici ale mame starú zlatú retrieverku, mladá nám pred par týždňami zomrela a moja dcérka si žiada psa aj nám ho doporucovali kvôli tomu aby sa vedela ukludnit, taktiež mame aj macku s ktorou je super ale je to mačka a tie majú svoje nálady.. my tiež spekulujeme ze co urobiť a aké plemeno..vy to mate ťažké keďže mala je alergická.ale tiež u nás je to ze z veľkého plemena na malé je nám divne, vždy som mala veľkých psov. Ak mozem poradiť, bradáča určite nie, kvôli jeho povahe.. nieje to rodinný pes. Stafik je veľmi rodinný pes, keby sa namotal na malú, dá za ňu život.. ú nás to padlo lebo muz nechce bojové plemeno, ale viem z okolia ze sú to určite vhodné psi k deťom.. potom napríklad kamoška ma shi cu..Maju vlasy takže alergia by nemusela byť, ale jedného ma ona a druhého jej mam a teda niesu vhhodny k deťom.. sú svojskí a dieťa im prekáža..my uvažujeme nad wajmarom alebo vyzlou..ale to chce veľa fyzickej aktivity..ale ma to krátku srt..a ja posledné dni uvažujem proste zobrať psa z útulku.. pre vás by to nebola cesta? Kebyže idete viac krát do útulku vyvenčiť a pohrať sa so psikmi? Aspoň by si videla ako mala a priatsl reagujú na rôzne plemena a druhy srsti..🙂 neviem ci som ti pomohla, asi ani nie, ale máš ďalší aspoň ďalší pohľad na vašu situáciu 🙂

danielahamar
6. apr 2024

Lagotta

danielahamar
6. apr 2024

@clarae my máme lagotta

maickamf
6. apr 2024

@lb1984 skuste si pozriet plemeno Australsky labradoodle. Vhodne plemeno do rodiny a velmi dobre znasane alergikmi. Chovna stanica je tusim len v Cechach, cena vyssia, ale maximalne rodinny psik.

lalenka33
6. apr 2024

Alergia ale nieje na konkrétne plemeno. Nikto ti nepovie, či im bude vadiť staford alebo vlčiak. Treba si vybrať rôznych psov a brať k nim dceru s priateľom a uvidíš ako budú reagovať. Stafík je výborná voľba k dieťaťu.

loliki
6. apr 2024

Ak by som mala dcéru alergičku, tak jej kúpim najkrajšieho plyšového psíka. 😉

betulinka1
6. apr 2024

@lb1984 este alergikom psa ok. Inak sa odporuca plemeno co ma tzv. Vlasy a nie srsť. Ale mat vo vnutri zviera s astmatikom, to by som tomu priatelovi nerobila. Ak by mal byt iba na dvore, tak je to vlastne jedno ale astma nie je sranda, naco zbytocne rizkovat zdravie.

akvi
6. apr 2024

@lb1984 ked uz, tak podla mna s vlasatymi plemenami je mensie riziko, ze to bude zle, pretoze uz len ten faktor, ze pri srsti ju mas vlastne vzdy a vsade, tak je to narocnejsie. Ja by som sla do pudla, to je perfektny pes po kazdej stranke a je tam urcite vyssia sanca, ze alergik bude v pohode, kedze pes neplzne. Inak ja len taky maly postreh - ja som od malicka alergik na macky aj psy, ked som ako decko bola u starkych, tak som vkuse kychala, mali macky. Bola som z toho riadne nestastna, lebo milujem macky. No a ked sme potom postavili dom, tak som si povedala, ze proste ja musim mat macku, aj napriek alergii. A vies co, dopadlo to tak, ze som si zvykla. Vobec uz nekycham, kludne ju mozem hladkat, jedine, co si musim davat pozor, ze si nesmiem siahnut do oci, ale to si viem ustriehnut, proste si vzdy idem umyt ruky, ked sa maznam s mackou, co by som si v podstate aj tak vzdy sla. A po mackach prisiel na rad aj pes a tiez som po case uz vobec nereagovala. U psa mi ale fakt vadia tie chlpy vsade, nasa presrstuje celorocne, takze je to narocnejsie. Som si povedala, ze ak este niekdey psa, tak isto pudel, hlavne kvoli chlpom..

lb1984
autor
7. apr 2024

@akvi s mackou mam rovnakú skúsenosť len s tým rozdielom ze priateľ je alergicky na všetky macky okrem tej s ktorou žije. Raz som našla macku klasicku, sa nám ju podarilo zachrániť, to spolu robili všetko bola jak jeho prisavka dokonca spolu spali a bol bez akejkoľvek reakcie cele 2 roky, detto pri našom terajšom ragdollovi ma už 6 rokov ten žije iba dnu, k nemu síce nejaký vzťah nemá ale detto v noci k nám smahne do postele ci ľahne si k nemu na kreslo a tiež je bez reakcie. U jeho mamy co ma mačku nemôže ani dovnútra vojsť lebo sa začne dusiť a musí si dávať spreje atď. Tiež u mojej mamy rovnaký priebeh s výnimkou ze sa nedusi len veľmi slzi a ma plný nos, ťažšie sa mu začne dýchať až po takých 2 max 3 hodinách aj keď je pod antihistaminikami to už musíme odchádzať. Pre mňa je preto ta alergia dosť nepochopiteľná. Lebo alergizuje na ostatné tak veľmi ze sa človek o neho až zlakne. Ja macky milujem od mala sme malo vždy aspoň 3 a už teraz viem ze po mojom terajšom už ďalšiu nebudem mat kvôli nemu 😪 lebo pokusy na ňom nechcem robiť. Mam pocit ze vekom sa mu to dosť zhoršuje.

lb1984
autor
7. apr 2024

@maickamf o cenu mi veľmi neide kym nestojí 3 tis. je to moje zlatíčko co mame doma je z chovnej a lepšieho psa som nemohla mať....❤ mrknem na neho.

akvi
7. apr 2024

@lb1984 tak to je fakt zvláštna alergia, že to má takto, pretože mne sa to zlepšilo voči všetkým mačkam. Aj vlastne celkovo vekom práveže mi úplne miznú všetky alergie. Ja keď som sla na alergo, tak keď mi napichala ruky, tak ja reakcia skoro na všetko. Teraz som už dávno nebola na vyšetrení, ale subjektívne nemám už problém skoro s ničím.

clarae
7. apr 2024

@lb1984 on neplzne..ma kuceravu srst a jepreto vhodny aj k alergikom ..ale je pravda ze treba pravidelne strihat a cesat..my sme mali labradora ma kratku srst a plzol riadne ..volila by som s kuceravou srstou alebo vlas…. Labradoodle nie..vsetky tieto doodle su krizene s pudlikom, stal sa z toho velky bum a uz aj povodny slachtitel to olutoval ..skus pozriet portugalsky vodny pes, toho ma aj Obama

clarae
7. apr 2024

@danielahamar jee to je moj sen🙂 ako casto ho treba strihat? Mate ho v dome, je vhodny aj k malym detom, citam ze ano ale nazivo som sa s nim nestretla?

danielahamar
7. apr 2024

@clarae muž ju strihá 3x do roka, mame ju v dome, samozrejme zvláda aj malé deti /hoc naša ich skôr ignoruje/keďže sa nám narodil tretí syn pred 3 rokmi a ona ma tento rok 10r., už proste nie je stredobodom pozornosti 🤭 inak je to maznak prvého stupna a veľmi kľudný pes

lb1984
autor
7. apr 2024

@akvi si s tým robila niečo? Brala lieky, vitamíny? Jemu sa to vekom žiaľ zhoršuje....