Ako by ste riešili bývanie?

10. dec 2021

Ahojte, chcem Vas velmi pekne poprosit o racionalny pohlad na nasu situaciu. Asi sme v tom moc ponoreni a nevieme co a ako.
Mame 2,5 rocnu slecnu a byt v meste, kde nie je dochadzka do BA mozna pre nas oboch, teda mna a manzela. Museli sme sa prestahovat k rodicom, ale popravde, neda sa to tahat donekonecna. Priznam sa, cakali sme na pozemok v dobre lokalite, ktory mam vo vlastnictve, s dobrou dostupnostou do BA, ale mesto vsetko zdrzuje. Cakali sme na hotove pripojky a cestu 3 roky. Momentalne je situacia taka aka je. Vsetko vyletelo hore a domy na vlakovej trati s dobrou dostupnostou do BA su daleko cez nas rozpocet.
Co by ste robili v nasom pripade? Uz mame po krk cakania na pozemok, byvat potrebujeme. Dakujem.

autor
10. dec 2021

Este chcem napisat, ze nam sa narodenim dcery zmenil zivot v tom,ze sme museli sa zacat orientovat na BA. Inak sa nedalo. Tu pracovnu orientaciu na BA uz nebudeme menit.

maximilie
10. dec 2021

Ahoj. Ak som správne pochopila, mate byt aj pozemok? Tak ho predajte a kúpte niečo v BA. Pripadne ešte úver, ak by to nestačilo. Ja som 100x viac za bývanie v meste hoc v byte ako dochádzať z dediny.

autor
10. dec 2021

@maximilie ano, ale problem je ten, ze pozemok je nepredajny. Je v lokalite kde sa bude stavat, je to vyparcelovane, ale nie su tam Ing.siete. proste na okraji mesta kde najblizsia pripojka 300 m cca. Takze teraz to nie je sanca predat, lebo to nema hodnotu. Na mesto volam pravidelne, ale vzdy ma odbiju :( sfale sa vyhovaraju, no my potrebujeme byvat. Za nas idealne v dome. Kebyze necakame na ten pozemok, sme mohli v dobrycg cenach kupit pred rokom, dvomi :(

dadis
10. dec 2021

Kupte byt v Bratislave. O 5 rokov mozete predat. Nie je vyhlad, ze by ceny bytov klesali, takze po 5 rokoch na tom aj zarobite. Zatial v klude mozete riesit pozemok, stavbu a vikendy mozete travit u rodicov na vidieku.

maximilie
10. dec 2021

Prečo by ste to nepredali? My sme tiež nedávno kúpili pozemok ako investíciu do budúcna, tiež sa tam momentálne nedá stavať. Skúste ho predať. A ak nie, tak si ho nechajte a o 5rokov predáte za minimálne trojnásobok. Tak aspoň ten byt a riešte si hypo. Pozemok jesť nepýta. Neskôr vám môže veľmi pomôcť, napríklad si predajom znížite úver, alebo sa rozhodnete vybudovať až potom.

autor
10. dec 2021

@maximilie lebo ten pozemok viem predat za 10 000 eur max a viem,ze ak spravia pripojky v tej lokalite bude mat hodnotu 100 000 eur. Lebo lokalita je to vyborna.

autor
10. dec 2021

@dadis hmm, zaujimavy pohlad. Toto mi hovori aj muz. Pripadne PK, Svätý Jur mi navrhoval.

maximilie
10. dec 2021

Tak to si ho určite nechajte. Vlastne riešení mate niekoľko, už len vy sa musíte rozhodnúť. Ja by som predala ten byt, ktorý van nevyhovuje a išla bývať do BA, aj keby trebalo vziať úver. Neskôr môžte začať budovať, keď to už bude aktuálne.

autor
10. dec 2021

@maximilie ja som este zvazovala pravnika na konzultaciu ohladne nasho problemu s mestom, ci by sa to nedalo urychlit, alebo pripojky spravit sami, ale viem, ze je tam navrhnuta prekladka elekriny, nakolko sa jedna o 80 rodinnych domov v novovybudovanej stvrti

dadis
10. dec 2021

Hej, pozemok nepredavajte, to by bola skoda.

jana_eyre_2
10. dec 2021

Ak by som teraz riešila okolie BA, určite idem do svätého Jura, je tam aj vlak, aj autobusy, vraj dobrá zakladna škola, navyše je tam krásne.. nová diaľnica, kúsok od BA, daju sa kúpiť aj byty.. pred tým ako sme sa rozhodli stavať v ch.grobe, sme chceli ísť do juru.. keby sa mi chcelo sťahovať, tak určite vyberám toto.. 😁 pozemok si nechajte na neskôr..

simca06022011
10. dec 2021

samozrejme ze to ma hodnotu, netaraj aj bez sieti, my sme v tramtarii pri BB kupovali taky za 50t /700m2/... pripojky treba zacat intenzivne riesit a doriesit. My sme sa napr. museli viacere parcely dohodnut a vybavit si ich svojou cestou. Urcite tento problem maju aj ostatni vlastnici domov, cize len sa netreba dat. Ty vlastne ani nic ine riesit nemas, len toto nahanat... Alebo naozaj to predat vsetko a kupit hotove, ale teraz su tie ceny naozaj vysoke, aj tu u nas, daleko od BA, BA a okolie si ani nejdem vyhladavat pre istotu. AK mas pozemok, dom vies postavit urcite vyhodnejsie ako kupit.

autor
10. dec 2021

@simca06022011 ja to riesim...ale zial, predtym ako som pozemok mala, si vlastnici odsuhlasili,ze mesto urobi pripojky...tam je pes zakopany...cely kamen urazu...a ako chces nahanat mesto? Volam tam, chodim tam, ale vzdy ma pani odbije.

autor
10. dec 2021

@jana_eyre_2 zvazovali sme aj ch.grob, ale nam sa zda, ze ta infrastruktura kolise. Navyse dom je priorita, nakolko sme s manzelom casovo vytazeni a svokra ked pride na varovku, aby nemala stres z mesta...ona je chuda z malej dedinky a asi by zahynula na sidlisku

simca06022011
10. dec 2021

a vlastnikom to nevadi? ze roky cakaju? u nas tiez sa cakalo, ze toto a hento urobi obec... nerobili to, tak sme tam 10ti nabehli a riesili. Ty sama, jedina, nic nevyriesis. Mesto sa hrnut do nejakej vystavby nebude nikdy, nam to rovno aj povedali. Su to vydavky navyse, niekto to musi zaplatit.Cize napr. my teraz mame studne, ale vodovod mame dohodnuty tak, ze sa budeme participovat na to. A samozrejme, volat a chodit ti nepomoze, treba to riesit pisomne,nemozu vas teda odbit, musia sa vyjadrit.
Ak je to teda takto, tak pozemok si nechajte a hladajte ine miesto,a k raz tie siete urobia, predate to.

autor
10. dec 2021

@simca06022011 ano, je to tak. Dokonca ostatne pozemky skupil nejaky pan. Rozmyslam, ze este zazvonim inym majitelom, co ostali a nepredali a ze to obeham. Naposledy som volala na mesto a vravela, ze som ochotna zaplatit. Proste cele zle. A my nemozme cakat, uz ubehli 3 roky a my sme uz pred kolapsom. Asi hlupi a dovercivi.divne mi je,ze z 80 rodinnych domov tam obvolavam len ja. Uz nemam sil. Stale si ma odpinkavaju

simca06022011
10. dec 2021

no samozrejme.. korona a na urady sa nevola, keby som ja volala na urady so vsetkym co sme riesili, tiez nic nie je vyriesene.

autor
10. dec 2021

@simca06022011 este obvolam nasho architekta. Mozno bude vediet pomoct, pripadne mozno pozna aj ine pozemky . Len v nasej financnej situacii je to tazke.

juliasb
10. dec 2021

Netaraj,coti šiši? Za pozemok pri BA by ste dostali 10tisic? My sme v dedine na Orave dali 30tisic pred 4 rokmi a tiež nemal cestu ani inžinierske siete. A boli sme veľmi vďační za takú cenu, teraz sú drahšie

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. dec 2021

@juliasb ta situacia je tak specificka s pozemkom, ze naozaj predavat nebudem, lebo na tom by som pre teraz len stratila a velmi. Navyse,pozemok je v super lokalite, to urcite nepredam

luccija
10. dec 2021

A neviete sa viacerí zložiť a spraviť si prípojky sami?alebo by som si zaplatila toho právnika a urgovala mesto.Ved určite nie ste jediní čo čakajú.Predat byt a kúpiť hotový dom s hypo je už veľa?tiež by som kupovala ten smer Sv.Jur, Senec, Nová Dedinka, ak to nie je ďaleko má veľkú vystavbu

enoula
10. dec 2021

Tak pozrite nejake dvojdomy alebo radove domy pri BA a zatial cakajte na svoj pozemok. Bude to maly dom aj pozemok ale bude to dom a za cenu bytu v BA. Bude výhoda nizkych mesacnych nakladov, kedze to su novostavby. A určite ho predate, pri tom zaujme co je, určite predate. Co sa zvysi pri predaji, date do domu za pár rokov.

evkaa23
10. dec 2021

Ahoj, tusim sme na tom dost podobne. Tiez sme pred 3mi rokmi kupili pozemok s tym ze tak o cca 3 roky by sme chceli stavat, ale stale tam nie su inzinierske siete a celkovo je to problemova ( protesty zaujmovych skupin proti vystavbe rodinnych domov v danej lokalite) ale dobra lokalita ak by sa tam dalo stavat. Nastastie sme na pozemok nebrali hypoteku. Kedze uz by sme radi byvali vo vlastnom, tak si kupujeme domcek inde. Nedavno nam uz schalili hypoteku a vo februari by sme sa mali stahovat. Ked mate byt mimo BA, tak ho predajte alebo dajte do podnajmu a tiez si najdite nieco vlastne blizsie k BA.

autor
10. dec 2021

@evkaa23 uf, uprimne, ja uz som z toho nestastna. Cakali sme dlho, korona zdvihla ceny :( a ani neviem ako to riesit. Zrejme som uz dosla do zlomu, kedy naozaj sa nebude dat stavat na tom pozemku. Ono, ja som pozemok zdedila. Takze to je dobra vec, ze nic nemusime platit, ale mesto sa nehybe. Na dedinu nechceme ist. Tam nie je nic, ale na priamej vlakovej linke bud nic nie je, alebo ceny nad nas rozpocet :( ale skusime dat tomu cas pol roka, obvolam ludi co vlastnia pozemky pripadne by som mohla napisat doporucene list na mesto? Neviem. Kde ste kupili pri Ba? Ak to nie je tajne

evkaa23
13. dec 2021

Ano, pri BA sme kupili dom. Viem,ze doprava do BA je dost katastrofa, aj ked sme len 15 km od BA. Tak ale teraz aj tak robime hlavne z domu na home-office. Ten nas pozemok uz zaciname brat skor investicne, ked tam raz budu inzinierske siete, tak dost stupne na cene a potom ho mozme predat. Pripadne po 5tich rokoch mozme predat tento dom co sme kupili a postavit si podla seba dom na vlastnom pozemku ( ak sa tam uz bude dat stavat). Inac co sme majitelia pozemkov v tej oblasti, tak mame zdruzenie majitelov pozemkov a inzinierske siete sa riesa za celu oblast, nie len za nas pozemok. Mavame aj clenske schodze kde sa dozvedame, ako sa stale nic nehybe :-/
Mozno si tiez zalozte zdruzenie majitelov pozemkov v danej oblasti a zvolte si niekoho kto bude inzinierske siete riesit za celu oblast. Mozno sa vam konecne podari nieco vyriesit.

autor
13. dec 2021

@evkaa23 môžem Vám napísať súkromnú správu? Ďakujem