Bývanie mimo všetkého

27. nov 2023

Bývam už 22 rokov v jednom meste, mám tu rodinu, priateľov, doktorov, prácu a v podstate všetko. Priateľ by chcel ísť bývať na dedinu do domu 20km od mesta lebo tam má jeho rodina pozemok (Podotknem, ešte sme spolu nebývaly samostatne)
Myslíte, že sa to oplatí? Ja tam ísť bývať veľmi nechcem, on vraví, že je to výhodnejšie cenovo a že mať dom je lepšie. No všade by sa muselo cestovať a popravde ja šoférovanie moc nemusím a chodiť busom/vlakom tiež nie je zábava. Celkovo som mestská žena a radšej by som bývala aj keby v byte ale tu v meste. Samozrejme dom je lepší, no aký máte názor na toto?

tinkavvv
27. nov 2023

Ze chodte najprv byvat spolu do podnajmu.

autor
27. nov 2023

@tinkavvv aj ja som toho názoru ale neviem či by chcel podnájom, radšej by chcel vlastné no nechcem riskovať, že spolu začneme bývať a zistíme, že to nefunguje.

anjelicek26
27. nov 2023

Tazko na toto odpovedat...zijeme medzi dvoma velkymi mestami, deti tu nemaju ani skolku, ani skolu, ani kruzky prakticky vrany sa tu otacaju, ale do mesta je to par minut autom... ale len autom, ked ides autobusom, co ide cez kazdu piatu onu dedinu je to kludne 45 minut (tym myslim, ked mi deti idu na strednu, ich uz nevozim, ale tolko idu tam a tolko nazad denne autobusom). Deti vela sportuju, vozim ich furt, do skoly vozit, na kruzky vozit, ku kamosom vozit, no ziadna slava a ak nesoferujes (zvyknes si) je byvanie na dedine s planom - manzelstvo, deti - celkovo na prd... ano mat viacej miesta (dom vs byt) je obrovska vyhoda, zahrada, preliezky, bazen, tieto veci kym su deti pod 10 rokov je top... potom sa to zacne otacat... nase decka maju milion kruzkov pocitovo a cele poobedie travim po praci v aute bud ja alebo muz a vozime na striedacku... toto je ale otazka, co si musis prebrat ty s muzom... v meste by sme asi dom aky mame tu (210m2) zo zahradou nikdy nemali, k tomu maju domace zvieratka, lietaju na bikoch bez kontroly, lebo tu nie je ziadna premavka a take veci, co by v meste neslo...

kazdopadne ako pise kocka vyssie, najprv si skuste spolocne byvanie, kym do toho skocite po hlave a zistite, ze to nefunguje a uz rozostavany spolocny dom, hypoteka zobrata, dieta na ceste...ved staci par mesiacov...

vanilkovazmrzka
27. nov 2023

Ved nech ide byvat k tebe. Ci ty byvas s rodicmi?

tinkavvv
27. nov 2023

Tak postavit dom nieco trva. A pred spolocnym investovanim do nehnutelnosti (ci uz bytu alebo domu) si to treba vyskusat.

autor
27. nov 2023

@anjelicek26 dom by stacilo opravit alebo nanovo postavit na tej dedine, no aj na to by sa hypoteka musela zobrat. Deti velmi neplanujeme.

autor
27. nov 2023

@vanilkovazmrzka obaja ešte byvame s rodičmi

anjelicek26
27. nov 2023

Tak v 22 rokoch ani planovat nemusite, ale s velkou pravdepodobnostou aj na tuto temu casom prijde... kazdopadne si poriadne premysli, ako na to a co s tym, lebo pozemok je jeho, dom je jeho, kym zacnes investovat do prerabky vlastne peniaze a nic ti tym nepatri... resp. patri jeho rodicom...

pe_mi
27. nov 2023

V 22 rokoch nerob takéto veľké životné rozhodnutia.si ešte veľmi mlada.teraz ešte deti nechceš.mozno.za 10rokov môže byť inak.
Tie nekonečné dojazdy.
A pri deťoch ani nehovorím.
Som toho názoru ako @anjelicek26 ,nakoľko som si zažila už s deťmi tieto dochadzačky zo vzdialenejšej dediny od mesta.teraz sme v meste.na nezaplatenie.aj keď dochádzať musíme všade aj tak autom, ale prejazdy sú omnoho kratšie.
Sme v dome.mali sme šťastie (dostatok peňazí na stavbu),že sme mohli postaviť priamo v meste.
Si mladá,takú ťarchu na seba neber.a presne, ešte tieto pomiešane peniaze , že jeho pozemok,ty dáš svoj diel zo spoločnej hypo.nie ste zobrati.cele zle.nie,nie,nie

guudy
27. nov 2023

Za mna nie. Pre nas napr dom nie je lepsie byvanie. Byvame vedla centra Ba, nemenili by sme. Vsetky sluzby dostupne, skoly, kruzky, vyzitie….aj mhd super.
Vyrastala som v malom meste/dedine.

stvura
27. nov 2023

Ja byvam na dedine 15km od mesta, podobne ako vyssie anjelicek26 pisala, vsade deti vozim /najstarsi uz ide obcas busom do skoly, ale tak mozno raz, dva krat do tyzdna/. Byvam sice na vacsej dedine, ale i tak sme vsetko presmerovali na mesto. Co sa tyka byvania, ja si velmi chvalim - klud, pohoda /samozrejme dakym blbcom susedom sa nevyhnes, ti sa vzdy najdu/, relax v zahradke, bazen, zvierata (pes a macka). Do mesta by som uz pre ten zhon nesla aj ked som vascinu tyzdna v aute a robim rozvoz.

nikpa
27. nov 2023

A prečo sa to oplatí, komu, jemu? Budeš musieť dochádzať každý deň do práce, to su peniaze a čas navyše. Nehovoriac o preplnených busoch a tom ,,komforte,, keby si necestovala autom. Výhoda je jedine to, že vyjdes na dvor a môžeš mať záhradu. Nákupy, zábava, rodina, konicky, pre všetko budeš musieť cestovať do mesta. Treba si zvážiť či ti to stojí za to všetko. Niekomu áno, niekomu nie 🤷 Len v tvojom prípade ten vzťah ešte nie je overený, nebývali ste zatiaľ spolu, je to veľký risk hneď sa hrnúť do hypo a do domu.

autor
27. nov 2023

@nikpa Mne príde že kvôli sebe len chce ten dom na dedine - garaž, nejakú pivnicu alebo nejakú štôľnu alebo ako to mazvat kde moze robit svoje veci s naradim a podobne, pracuje v zahranici, jemu by mohlo byt jedno kde byvat podla mna mne skor do prace a podobne cestovat stale sa moc neoplati,
ja nemam preco byvat na dedine alebo v dome, on v tom vidi len pozitiva ale pre seba

autor
27. nov 2023

@pe_mi podla mna mať dom v meste je výhra, pokoj tam je ako taký, a maš všetko po ruke
dom na dedine = neustale cestovanie
byt v meste = susedia, neklud ale teoreticky to neni nic hrozne podla mna

pe_mi
27. nov 2023

Hovorím za seba, našťastie sme mali možnosť stavať priamo v meste.my nie sme na hlavnej ulici.ziaden ruch, na ulici sa nam decká hrajú, chodíme na prechádzky do lesa (máme ho blízko),máme tu cestičky na bicyklovanie, ja chodím behávať , nemusím na to dochádzať autom.kruzky máme vybavené cestu autom 10min.ked je dobré počasie ,ideme busom alebo pesi.v lete dokonca chodím po decká na bicykli.a decká majú školu a škôlku 10min peši.ale ich vozím.su zatiaľ mali a ja som doma.
Ja by som sa nebránila ani bytu , ale manžel nechcel.
Ja keď to zhodnotím, zažila som si rôzne bývania.aj byt v meste ,aj dom vo vzdialenejšej dedine a teraz dom priamo v meste.
Určite vylučujem možnosť dom na dedine.
Ja by som na tvojom mieste,keďže si aj mestský typ a si bezdetná ,byt v meste.

katka700
27. nov 2023

Do toho domu by som nešla z 3 dôvodov:
Nevyhovuje ti to a nechceš to
S priateľom ste ešte spolu nebyvali
Tvoj priateľ pracuje v zahraničí takže by si v tom jeho dome byvala nielenže sama ale ešte robila neplatenu správkyňu a riešila všetky problémy čo sa v priebehu týždňa môžu vyskytnúť.

nikpa
27. nov 2023

Tak máš odpoveď, pozitíva sú tam hlavne pre neho. Nenechaj sa vtiahnuť do takéto dôležitého rozhodnutia kým si nebudeš istá lebo cesta späť bude komplikovaná

autor
27. nov 2023

@katka700 pravda 2 tyzdne je tam a 1-2 doma takze by som vacsinu casu bola sama

autor
27. nov 2023

@pe_mi ja by som takto chcela ze byt v meste alebo dom v meste urcite nie dedina kedze ja rada chodim aj pešo skoro všade a nie autom

lujza123
27. nov 2023

Za mňa same nie. Nešla by som byvat na ani na dedinu ani do malomesta, nešla by som stavať dom pokiaľ by som si sama nevyskúšala niekoľko rôznych podnájmov a nebola si istá co chcem a co nie a určite by som si nebrala hypotéku s niekým s kým som v živote nebývala

jakoma
27. nov 2023

Ja som vyrastla 20 km od krajskeho mesta, chodila som vela autobusmi a naucila sa samostatnosti. V 20 som odisla byvat ku frajerovi do podnajmu do mesta, "konecne". Po 4 rokoch v podnajme sme kupili pozemok a dnes sme naspat v mojej dedine, vyskusali sme si dom aj byt a zistili, co chceme a co nie.

michaela329
27. nov 2023

Ja bývam na lazoch, prácu mam 10 minút autom do obce a s manželom som pred svadbou nebývala, lebo som si slobodu chcela užiť inak ako staraním sa o chlapa, čo bude možno iba frajer. Ale to som ja - ak si mestské dievča, dedina Ťa baviť nebude. Viem to - 7 rokov bývania v meste mi bolo utrpením. Aj keď za zabavou a kultúrou tam chodim rada.

walentina7
27. nov 2023

Ked nechceš nechod. Nebudeš tam spokojná. Ja to viem podľa seba, som bytovkovy typ, a keby mi niekto dával zadarmo kľúče od domu, aby som tam išla, nešla by som. A žiť do dediny to už vôbec.

daniela2202
28. nov 2023

Výhody mesta sú výhody mesta, rozmýšľaš dobre 👍

sidicek
28. nov 2023

Nie len dom niekde na dedine na jeho pozemku ,ale aj jeho práca v zahraničí by pre mňa bola prekážkou. Načo ti je muž, s ktorým ani poriadne nebudeš?

autor
29. nov 2023

@sidicek keby pracuje aj na slovensku, tak sa vidime večer a vikendy, takto v zahranici ked je 2tyzdne a 2tyzdne doma tak sa vidime menej kedze ja robim tu na slovensku vecer pridem a vikendy volne, takze pravda vidime sa málo…chce nás dobre zaobstarať vraj

autor
29. nov 2023

@sidicek pozemok vlastni jeho rodina, a je tam aj postaveny dom ktory by sa musel opravit, no neviem ako komu by pripadlo vlastnictvo keby tam chce byvat(ma surodencov)

sidicek
29. nov 2023

No príliš veľa "problémov " na tvoj vek .Ste mladí ja ta úplne chápem, že chces byť v meste ,nedala by som sa na toto nahovoriť.Pre teba to ma len samé nevýhody.

mamutka
29. nov 2023

Osobne by som to odmietla. Pozemok nebude tvoj nikdy, zainvestujes do domu, ktorý ti tiež nepatrí? Nesla by som tam strazit barák chlapovi, čo tam viac nebude ako bude, nie som pes. Ani toho psa by som tam samého nevystrcila. Otázka je, aký by tam bol kľud. My bývame v byte v meste pod lesom, ticho, kľud. Všetko poruke... Keď prídeme k niekomu do domu, vždy ramus, kosačky, píly, psy, smrad, lebo debilny sused kúri snáď plastami, takže deti nepúšťať von, no diky….. to si treba dobre preveriť, kto býva v okoli. Ale na tvojom mieste, k chlapovi, ktorý žije reálne inde, ani náhodou. Môžeš si niečo prenajať a on môže bývať u teba ked príde a pomôcť s adekvátnou častou nájmu. Ak mu to nebude dost dobre, prečo by tebe mal byt dobrý dom, ktorý máš strážiť?

angela85
29. nov 2023

Tak nech si to zatiaľ rieši sám,nech si zoberie sám úver a nech si to prerába. Ty ostanes v meste a keď príde domov tak kľudne môžte tam byť spolu. Si moc mladá aby si išla do spoločného bývania do domu a hlavne keď sama nechceš,tak to ani neodporúčam. Ani není cítiť z tvojho písania,že plánuješ s ním nejakú budúcnosť (deti,manželstvo) Ja žijem na malej dedine,ale máme tu aj škôlku,školu aj obchod, mám vodicak a máme dve auta.Žijem v horách,nádherný výhľad,ticho a pokoj,ľudia len ktorých poznám. Sused vzdialený 20 m. Milujem to tu,do mesta idem skôr za trest,úžasný výmysel online shopping