Bývanie v záhradkárskej oblasti

c0d3c1
8. jan 2024

Dobrý deň chcem s priateľkou kúpiť pozemok v záhradkárskej oblasti chceli by sme si tam umiestniť mobilný dom ktorý napojíme na elektrinu ktorá je na pozemku ale nie je tam voda to by sme chceli riešiť ale vlastnou studňou. Pozemok by bol v súkromnom vlastníctve aj keď je v záhradkárskej oblasti.

Moja otázka znie môže nám správca tejto oblasti zakázať si dať vyvrtat studňu na tomto pozemku ? Taktiež či nás môže nejako vyhodiť dopočul som sa že v tej záhradkárskej oblasti žije pár ľudí 365 dní v roku v chatke a tí nikomu nevadia očividne.
Ja v tom moc nevidím problém a nechápem prečo by sa mal montovať do pozemku ktorý je v súkromnom vlastníctve a nejdem tam stavať vilu ani nič.

Budem rád za Vaše ohlasy a rady. Ďakujem

viestta
8. jan 2024

Spravca osady ako to ty nazyvas vam studnu zakazat nemoze, ale potrebujete na nu vsetky povolenia a tie sa vybavuju na SU. OKrem studne musis riesit aj odpadove vody, teda zumpa alebo cisticka, na to tiez potrebujes povolenie. Takze "montovat do pozemku" sa vam bude viacero institucii, aj ked to nebude ten "spravca". Mas celkom naivne predstavy ako to funguje.

kvojtanikova
8. jan 2024

výhodou je, že mobilný dom nie je stavba a preto naň nepotrebuješ povolenie. Ale to ostatné (septik, odpad, studňa), na toto povolenie potrebuješ. Okrem toho si treba uvedomiť, že mobilný dom nie je úplne vhodný na celoročné bývanie v našom klimatickom pásme (ak nemá nejakú špeciálnu úpravu), my máme jeden a teda teraz pri -15 by som to tam asi nedala, napriek tomu, že si v ňom kúriš či už plynom alebo elektrinou. Pokiaľ je pozemok váš, nie je dôvod, aby vás z neho vyhodil.

becca234
8. jan 2024

@kvojtanikova dovolím si nesúhlasiť, v našom meste je potrebné povolenie od stavebného úradu aj na mobilný dom v prípade, keď je určený na bývanie…a áno, pred realizáciou studne na to treba príslušné povolenie..ja odporúčam všetky povolenia vybaviť nakoľko od apríla vstupuje do platnosti nový stavebný zákon ktorý bude menej kompromisný k čiernym stavbám.. a áno, aj studňa sa považuje za vodnú stavbu

ajsha123
8. jan 2024

Ja sa vyjadrím len k septiku/žumpe. U nás napríklad nedovolia čističku odpadových vôd, lebo sme na Žitnom ostrove (zásobáreň pitnej vody). Žumpu v tomto momente u nás už tiež nepovolia pre nové stavby... . Ale to neznamená, že inde nie. My máme žumpu. V záhradkárskej oblasti nemôžeš vypúšťať odpad (vodu z práčky, z umývačky (pripadne saponaty, šampóny, akúkoľvek chémiu) voľne do prírody. Čiže všetko bude musieť ísť do žumpy. 10m3 žumpu zaplnite dvaja za cca mesiac a pol, ak budete veľmi šetriť vodou. Ale fakt šetriť. My všetko, čo môžeme, umývame v lete vonku, kedze máme studňu, ale aj tak, žumpa sa plní rýchlo. Treba zabezpečiť vývoz žumpy, u nás stojí momentálne 90-100 eur, lacnejšie to nebude.... Čiže toto sú /budú mesačné výdavky, s tým treba počítať. Kanalizáciu v záhradkárskej oblasti nepovolia, resp predpokladám ze nevybuduju... Píšem to len preto, že niekto v tom nežije, nemá skúsenosti a kopec vecí ho nenapadne...

gabus88
8. jan 2024

@kvojtanikova k mobilnému domu treba stavebné povolenie. Mam to od právnika,ktorý to zhodou okolností riešil nedavno s klientom.

kvojtanikova
8. jan 2024

@gabus88 @becca234 no ja neviem, my ho máme už niekoľko rokov a keďže nemá podklad/pevnú betónovú platňu ani nič podobné, nie je to stavba, nebolo nám treba nič. Možno sa odvtedy zákon menil, netuším, nám nič neprišlo žiadne upozornenie. Keby bolo treba, hocikedy ho viem odstrániť z pozemku. Je pravdou, že my v ňom celoročne nebývame, nemáme ho uvedený ako pobyt ani nič podobné.

daniela2202
8. jan 2024

@c0d3c1 ja keď počujem slovo v záhradkárskej osade , predstavím si bezdomovcov, ktorí tam prespávajú, drogy, a vykrádačov chatiek, možno sa mýlim 😂

bosorkabb
15. jan 2024

Mám pozemok v záhradkárskej osade a teda tam sú teda krásne domy niektoré. Ľudia tam bežne bývajú celoročne nie však v mobilnom dome. Oficiálne potrebuješ stavebné povolenie na všetko. Skutočnosť je však taká že to tam má možno 5 stavieb. A to sa bavíme o veľmi veľkej osade. To je realita.
Ja tam staviam momentálne chatu.

bosorkabb
15. jan 2024

@daniela2202 to máš zlú predstavu. Ono len pozemok stojí od 30.000 eur vyššie a to tam nemáš ani plot v tej cene 😂