Odvlhčovač v miestnosti s plesňou

28. okt 2023

Dobrý deň, poprosila by som o radu -skúsenosti. Rodičia majú po presťahovaní do bytu problémy s plesňou v spálni (2 vonkajšie steny, nešťastná, neustále studená orientácia sever-západ), premiestniť miestnosti nie je možné. Skúšali už asi všetko v rámci prípravkov + vykurovanie, vetranie je rutina, ale pleseň sa ťahá z vnútra stien (zateplený panelák), tiež je v miestnosti neustále, okrem horúcich letných mesiacov, veľmi vysoká vlhkosť. Zvažujú preto kúpu odvlhčovača, no príbuzná ich odhovára, že pokiaľ je v miestnosti pleseň, tak bude odvlhčovač ťahať s vlhkosťou aj póry plesne a že oni z takéhoto dôvodu museli odvlhčovač vyhodiť, nakoľko bolo z neho intenzívne cítiť po čase pleseň. Je to pre nich dosť vysoká investícia, preto sa chcem spýtať na skúsenosti, názor. Ďakujem.

h2
28. okt 2023

Najskôr dôkladne odstrániť pleseň, potom kúpiť a používať odvlhčovač. Ak je to pre nich vysoká investícia, kúp im ho ty pod stromček, nie je to zase až taká suma.
My máme steny, ktorých sa to týka, ošetrené aj protiplesňovým náterom.

viestta
28. okt 2023

Znama trepe sprostosti. Na odvlhcovaci sa len zraza vlhkost zo vzduchu, nic zo stien nevytahuje, len stahuje vlhkost zo vzduchu. Samozrejme, ak su steny studene, tak sa na nich zraza voda a tvori plesen, ale ak bude vzduch suchy, tak sa na studenych stanach nebude nic zrazat.
Nech si kupia elektricky odvlhcovac podla velkosti miestnosti a zapinaju ho vtedy ked ich nebude rusit. Ale treba pocitat s tym, ze aj dve zimy bude trvat kym steny vysusia zvnutra tak, ze uz sa na nich nebudu tvorit plesne.
A kym zaberie odvlhcovac treba steny osetrit bezchlorovym fungicidom, ktory plesne znici. Na trhu je viacero vyrobkov. Napriklad
https://www.rebiop.sk/detail/17477/odstranovac-...

viki191
28. okt 2023

My mame rovnaky problém, pleseň sme vystriekali savom proti plesni a natreli protiplesňovou farbou, tiež máme odvlhčovač, používala som ho, aj keď tam pleseň už bola a necítiť z neho nič, efekt zatiaľ neviem posúdiť, keďže sme to robili len 2 tt dozadu :/

viestta
28. okt 2023

Striekat savom steny je kontraproduktivne. Savo je dezinfekcia a bielidlo, plesen ako taku, teda podhubia plesni v malvke a omietke neodstrani. Na poreznych povrchoch ostavaju chlorove soli a tie potom este viac absorbuju vlhkost a na tej rastu dalsie plesne. Na osetrenie stien treba pouzit fungicidy, chlorove pripravky su dobre na nenasiakave povrchy, z ktorych sa daju zvysky splachnut.

domiklik
28. okt 2023

Správca bytovky co na to hovorí?

sella38
28. okt 2023

odporucam zoskrabat steny, nahodit nove stierky a kupit odvlhcovac. My sme toto urobili a stiahli sme s odvlhcovacom vlhkost z takmer 80% na cca 42-50% A samoztejme pravidelne narazovo, viackratbza den vetrat dokoran, ziadne vetracky.

autor
28. okt 2023

@viestta ja chápem, ale tie póry sú aj zo vzdušnej vlhkosti, nie? Tie fungicídne prípravky sa môžu používať v blízkosti spania? Majú práve v tej oblasti posteľ.

autor
28. okt 2023

@domiklik čo myslíš čo hovorí? Myslím, že správca v tejto veci nemá veľmi čo riešiť.

autor
28. okt 2023

@sella38 prosím ťa a aký konkrétny typ máte? Ďakujem.

viestta
28. okt 2023

Nie pory, ale spory a tie sa z povrchu plesni uvolnuju ak je mechanicky naruseny. A ano fungicidy posobia proti plesni, su menej toxicke ako chlorove pripravky, napadaju priamo podhubia plesni, likviduju ich, zabranuju ich rastu. Teraz asi nebudu skrabat omietky, takze treba zabranit tomu aby sa vlhkost zrazala na studenych povrchoch. Cim suchsi vzduch, tym menej sa bude vlhkost zrazat. Od isteho bodu, zacne vzduch vysusovat aj povrchy stien.
Systemove riesenie je tiez potrebne, ale to treba odlozit na leto, ked bude dost teplo aby sa vysusila vlhkost zabudovana v stavebnych materialoch. V zime je uz na kazdy stavedny zasah neskoro, v zime uz len treba tahat vlhkost dole.
A ked susedom smrdel odvlhcovac za plesnou, tak ho zabudli umyvat. Tahali sme vlhkost zo stien 3 zimy a odvlhcvac nesmrdel.

sella38
28. okt 2023

elektrolux, ale konkr typ, ktory mame, sa uz myslim nevyraba. Ale pouzivame ho stale napr. v kupelni pri kazdej sprche. Aj po prani necham otvorenu pracku a pusteny odvlhcovac. Ak sa pokazi, okamzite utekam pre novy, zazracna vec 🙂

viestta
28. okt 2023

@domiklik spravca s tym nema nic. Bytovka je zateplena, vlhkost z murov nema moznost unikat do exterieru, tak unika do interierov. Ked vyschnu mury, bude po probleme s plesnami. My sme tahali vlhkost z murov pred zateplenim, ked sa barak zateplil, tak ziadne plesne nemame, susedia naopak zacali mat, pretoze sa uzamkla vlhkost pod izolaciu.

nikasmile
28. okt 2023

Profi odvlhčovače tak od 500e hore. Na pleseň savo. My máme skúsenosti so značkou Master.

slavomira236
28. okt 2023

Mam doma rhonson ..pozeraj na klko mstorcovych je stroj vhodny..moj stal cca 170 eur ale kupvanany uz davnejsie mozn 6rkov cca

lalenka33
28. okt 2023

Máme taký istý byt. 2 steny vonkajšie,rohové, rovnako orientované. Tiež postel na tej stene, aby nebola založená nábytkom. S plesňou bojujeme 3 roky. Už sme skúsili všetky dostupne prostriedky, ktoré tu na MK ledy kto spomenul. Aj to, čo dala viesta na jej odporučenie. Pleseň sa na chvíľu stratila a opäť objavila. Teraz sme v lete použili protiplesnový prípravok, pleseň zoškrabali, dali protiplesňový náter a steny vymalovali. A už len čakám, čo sa bude diať. Paradox je, že vzduch máme suchý. S plesňou bojuje celá stupačka. Ale mali sme prasknutý panel. V lete to opravili. Či to pomôže uvidíme. Zateplený činžák nemáme. Susedia vedľa majú vlhko, skúšali aj odvlhčovač, ale nepomohol, tak ja už neviem, ako sa tej plesne zbaviť.