Zateplenie rodinného domu

30. máj 2022

S mužom sme kúpili rodinný dom, na to aby sme ho mohli dovoliť som museli predať byt + samozrejme banka. Na rekonštrukciu bolo pri súčasných cenách malo. Tak sa predávala aj záhradka s mini chatkou. Susednom dome býval ujko, keď bolo treba vždy nás aj pobotníkov pustil do dvora keď na niečo opravovalo. Dal nám aj kľúče od brány.
Tu teraz dochádza ku kameňu úrazu, ujko vlani zomrel a zdedil dom syn a ten vymenil zámok, dal namontovať 📷. Teraz keď sa konečne predala záhradka a máme peniaze 💸 na zateplenie domu nepustí dnu, pritom 50 cm je pri múre naše. Aké máme možnosti? Snažili sme sa s ním porozprávať ,nič
.

nicicka
30. máj 2022

Vy sa nemôžete dostať k svojmu domu? Či ako?

zuzana76
30. máj 2022

@nicicka asi áno, aj moji rodičia tak majú, kedysi sa stavali domy takmer na hranici pozemku, nechávalo sa fakt len pol metra a tým pádom musíš ist na cudzí pozemok, aby sa dala urobiť fasáda na tej strane

viestta
30. máj 2022

Zo zákona je bratranec pustiť vás na svoj pozemok na čas nevyhnutný a miere nevyhnutné nutnej. Vy ste povinní napraviť všetky škody, ktoré ste na jeho pozemku spôsobili, ak sa odstrániť nedajú môže žiadať finančnú náhradu. Najlepšie je spísať zmluvu, dohodnúť podmienky a zdokumentovať stav pred a po. Keď sa dohodnúť nedá, môžete sa dožadovať na súde svojich práv.

nicicka
30. máj 2022

No paráda. Ach jaj. Ľudia sú nepoučiteľní. Vysporiadanie prijazdu je prvá vec na ktorú sa pozerá pred kúpou nehnuteľnosti...treba dohodnúť s majiteľom zriadenie vecneho bremena cez jeho pozemok. Ak bude ochotny tak to bude ten lepší prípad a určite si za to pekne zapyta. Môže sa stať že to vôbec nebude ochotný urobiť...potom máte smolu

veselo_neveselo
30. máj 2022

@nicicka Nie je to pravda. Maju narok na vstup na susedov pozemok za ucelom udrzby a prac na vlastnom dome.
Je to tak, ako pisala @viestta.
Najlepsie je spisat zmluvu, a dohodnut sa na presnom case, kedy budete na jeho pozemok vstupovat a za akym ucelom.

autor
30. máj 2022

@veselo_neveselo navrhli sme mu aj toto. Je ochotný pustiť zamestnancov na zateplenie jen pár hodín cez víkend. Oslovili sme nejaké firmy a takéto podmienky im nevyhovujú.

autor
30. máj 2022

@nicicka nie k domu iba k zadnej stene

nicicka
30. máj 2022

Jaj, jasné. Tak držím prsty. 😉

stevvvka
30. máj 2022

On je sice povinny vpustit vas na svoj pozemok za danym ucelom, na nevyhnutny cas, problem vsak je, ak nemate dobre vztahy, pretoze nevyhnutny cas moze znamenát pre kazdeho nieco ine. On je asi cez tyzden v praci a chce si dohliadnut na to, aby sa mu po pozemku neprechadzali cudzi bez jeho dohľadu. Mozno ho zarazilo aj to, ze mate kluc od brany, vstupujete na jeho pozemok bez jeho vedomia.. Neviem alo to presne bolo. Normalne by som isla za nim, ze zateplit porebujete, firmy vsak cez vikend nemaju ludi,... Ci pozna niekoho, kto to cez vikend spravi, alevo objednat firmu vtedy, kedy to jemu vyhovuje... Alebo sa opytaj, ake riesenie navrhuje on?

Podľa mna je len urazeny, ze o jeho pozemku sa rieši bez jeho vedomia, myslim si, ze keby si za nim isla v style - dobry den, firmy mozu prist od 12 do 14, od 20 - 22 alebo 25-27 - kedy to vyhocuje vam? Ide tam asi o EGO, o ten pocit moci, ze JEHO pozemok, a ste na nom scasti zavisli.. Mozno

autor
30. máj 2022

@stevvvka o tom kľúči vedel chodila som kŕmiť ujovi psa kým bol v nemocnici. Nechodili sme tam len tak pre nič za nič. Kľúče som vrátila on dal utratiť spa keď mu otec zomrel. On býva o tri okresy ďalej k domu chodí raz za mesiac na pár hodín.
Napisali sme mu možný dátum realizácie, nesúhlasí. Umožňi prístup v nedeľu pár hodín potom znova na niektorú nedeľu pár hod.

autor
30. máj 2022

@stevvvka druhá vec, on robil menšiu rekonštrukciu vlani, vtedy sme mu povedali že čo plánujeme. Ponúkol nám slúžby firmy jeho kamaráta, ktorý robili akurát a neho. Ich cenová ponuka bola na jeseň o 5000 viac ako od firmy z nášho okresu.
Tak či onak pred predajom záhradky sme nemali financie na zateplenie. Teraz sused vykrikuje iba to že prečo sme nezateplili vlani.