Detektor kovov na letisku

katuska932
15. okt 2022

Ahojte baby chcem sa spýtať čo detektory kovov na letisku mam sa tomu vyhnúť? Ci je to bezpečné som 9tt nemam ani papier o tehotenstve. Aké máte skusenosti

acer11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
natalala
15. okt 2022

@katuska932 neboj nic sa babatku nestane 🙂 cez detektor musi prejst kazdy a ak ma niekto napriklad titanovy kob, tak doklada potvrdenie, kde presne a potom to riesia indovidualne. To ze si tehotna, naozaj nie je problem a na zaklade potvrdenia ta urcite nenechaju detektor obist.

kivivi
15. okt 2022

@katuska932 uprimne netusim, na akom principe funguju tie detektory na letiskach. Ale mne kamoska povedala, ze mam letiskovej kontrole povedat, ze som tehu. Hned ma davali nabok, cez tie brany som vobec nesla, bud ma len prehmatali, alebo ma skenovali takym niecim malym, co drzali v ruke. A to nielen na SK, ale aj v UK, tam sa islo aj na niektore pamiatky cez detektory a tiez ma hned davali mimo. Ja som vtedy mala uz aj knizku, samozrejme len slovensky, nikto ju odo mna nepytal a ani brucho este nebolo moc vidno. Takze kludne to povedz, oni ta vedia aj inak skontrolovat a urcite to nie je uplny vymysel, ked to takto robia aj inde ako na SK. Nikde na mna nepozerali, ze co to vymyslam.

slovakboy
15. okt 2022

@katuska932 ľudia si mylne myslia že každé žiarenie je nebezpečné. Lenže pre zdravie je nebezpečné iba ionizujuce žiarenie, pretože len to dokáže vyraziť z elektronoveho obalu elektrón.
K ionizujúcim žiareniam patrí:
Alfa, beta, gama žiarenia, neutrónové ziarenie, röntgenové žiarenie s ultrafialové žiarenie. Tie gama, röntgen a UV nenesú časticu len fotóny a sú to tzv fotonové žiarenia tie zvyšné nesú aj častice buď elektróny, pozitrony, protóny alebo neutróny.

Neionizujuce EM žiarenie môže byt tiež potencionálne zdraviu škodlivé ale iba ak má veľmi veľké energie alebo koncentrácie. V praxi sa s takým ale človek nemá možnosť stretnúť. Iba ak mikrovlnka ale tá zohrieva rozkmitava molekuly vody aj to len vo vnútri skrinky a aj to len v úzkom mieste tej skrinky. A na zdravie ma presne rovnaký účinok ako tepla voda. Nebezpečne je len to že môže zohriať vodu vnútri tela a nie klasicky že teplo ide zvonku dovnútra. Mikrovlnky sú rovnako bezpečné. Aj pre tehotné ako plynový sporák. A ešte bezpečnejšie lebo zo skrinky nevyjde von žiadna vlna. Rádiové žiarenie je dolná nízkofrekvenčná časť EM žiarenia od 1mm po kilometre. Jeho výhoda je že prechádza objektmi ale neuškodí nemá na to ani energiu a ani časticu ktorá by to urobila. Patrí sem rádio, televízia, mikrovlnky, mobilné telefóny, radiátor v byte, piecka rozohriata, termofór ktorý si priložíš na telo, em žiarenie v blízkosti reproduktora rádia, televízie, slúchadla, a dokonca aj každé viditeľne svetlo ktoré denno denne vidíme od rana do večera je EM žiarenie a prechádza niektorými látkami.
V minulosti boli diskutované mobilné telefóny práve z dôvodu, že pri hlave je ich žiarenie koncentrované podobne ako mikrovlnka. Mohlo by rozkmitat niektoré molekuly nežiadúco. Ale nakoniec sa zistilo že je príliš slabé. Teoreticky ešte môže byt problém ak je človek v blízkosti silného vysielača - v blízkosti znamená do 2-3 metrov v jeho smere aj to dlhodobo. Sťažovali si niekedy osádky pri vysielačoch čo tam pracovali, že su vystavené tomu žiareniu. Lenže oni mali budovu dole a vysielač bol nad nimi na kopci to už nemalo to EM žiarenie tú komcentráciu.
Ani magnetická rezonancia neuškodí človeku lebo to vlastne ani nie je em žiarenie. To je len silný magnetizmus ktorý natočí všetky atómy v tele ako magnetky kompasu do jedného smeru a potom zmizne. Magnetky sa vrátia a rozkvitajú sa. Keďže atómy su vo vákuu a držané sú len väzbami medzi sebou, tak kmitajú všetky svojou a rovnakou vlastnou frekvenciou čiže rezonanciou. Neviem či tam nie je nejaké EM žiarenie ktoré ich frekvenciu kmitanie musí sledovať ale to je určite len nizkofrekvencne ako to televízne. CT vyšetrenie je už niečo iné, to je druh röntgenového žiarenia, čiže fotónového ionizujúceho žiarenia. Je však slabé a kratke. Ako fotka.
Na letiskách sú detektory kovov, ktoré vysielajú do tela EM žiarenie podobne tomu rádiovému. A sledujú len zmenu smeru em žiarenia spôsobenú kovmi.
Lieky na rakovinu s obsahom rádioaktívneho iódu sú nebezpečné, pretože vyžarujú rádioaktívne korouskularne alfa a beta žiarenie. Alfa žiarenie je len do 6mm a neprejde ani papierom ale to beta žiarenie je už prenikavejšie a v blízkosti takého človeka by si bola v ohrození. Môj známy bol liečený týmto jódom a jeho spolupacient vraj odišiel z nemocnice domov vlakom. Obaja boli psychicky na tom zle pretože boli po operácii štítnej žľazy ale kým môj kamarát bral ohľad na svoje okolie cestoval sám autom tak ten jeho spolupacient povedal že je mu úplne jedno ci niekoho ožiari alebo nie. Osobne si ale myslím že žiarenie toho jódu ničí bunky len v tesnom svojom okoli so vzdialenosťou koncentrácia klesá podľa vzorca pre povrch gule. A to znamená že to žiarenie síce tam je ale veľmi slabé už. No tehotná nesmieš riskovať ani to.

syslik81
15. okt 2022

pokial nemas dieta s ironmanom tak sa nemas coho bat .. xy x som letela tehotna a v pohode a nielen ja

natalala
15. okt 2022

@kivivi toto je pre mna nova informacia, kedze lietame vela aj ked som bola tehotna a uz to bolo vidno, nikdy ma nebrali bokom.

slovakboy
15. okt 2022

@slovakboy aj rotujúci elektromotor v spotrebičoch ako vysávač, fén, mixér, ručný mixér a dokonca aj vibrátor vysielajú EM žiarenie. Absolútne neškodné.

slovakboy
15. okt 2022

@natalala lebo vedia že to nemôže uškodiť. Keď si však niekto mysli že mu to môže uškodiť nebudú mu dávať prednášku ako ja tu a radšej ho vezmú bokom. Prejdú malou placačkou čo je v skutočnosti koncentrovanejšie em žiarenie ako tá brána no aj tak neškodne.

kacusik69
22. okt 2022

mas pravo poziadat o “osobnu kontrolu”, ktora je vykonavana rucne a zaroven s mensou/rucnou verziou detektoru kovov… kazdopadne nijako ti to neuskodi

hiro
22. okt 2022

@slovakboy To je neskutocne dobre popisane diky za taky prispevok ktory je zalozeny na vede v zaplave bludarskych...

janne318
2. nov 2022

Len doplním - na väčšine medzinárodných letísk sú T-Ray scannery, t.j. detektory na báze tzv. submilimetrových vĺn, ktoré nie sú zdraviu škodlivé. Nie sú to röntgenové scannery, ako sa mnohí mylne domnievajú.

katuska932
autor
2. nov 2022

Cestu už mám za sebou na obidvoch letiskách mi dali na výber ci chcem alebo nie

janne318
2. nov 2022

@slovakboy s Tebou by som si chcela niekedy osobne pokecať. 😉 Registrujem Ťa vo viacerých diskusiách. 🔝👍👋