Môžu aj ukrajinskí odídenci cestovať letecky po Európe?

sssilvia
2. mar 2023

Zdravím , zisťujem kolegyni. Už rok je na Slovensku, registrovaná ako odídenec, začlenila sa, pracuje a je vďačná za možnosť žiť u nás. Nevie zistiť informáciu, či by v prípade potreby mohla využiť leteckú dopravu a vycestovať takýmto spôsobom na pár dni niekam v rámci Európy. Ďakujem

miskakyska
2. mar 2023

.. prečo by nemohli?..moja Ukrajinská kolegyňa cestuje stále, neobsedí "doma" na prdeli , keď má pár dní voľna...

aliziana
2. mar 2023

@miskakyska no ona sa pýta asi na to, či jej ten status odídenca dáva možnosť kvázi Schengen víza. Možno Tvoja kolegyňa má víza, alebo naše občianstvo alebo to má nejak inak...

miskakyska
2. mar 2023

@aliziana ja netuším,ona sa vezme a ide 🤷..ale spýtam sa jej na to.. ale naše občianstvo určite nemá

adam7122023
3. mar 2023

@autorka
https://ua.gov.sk/sk.html
Po kliknutí na sekciu "Cestovanie cudzincov s udeleným dočasným útočiskom":

Všetci cudzinci z Ukrajiny s poskytnutým dočasným útočiskom na území Slovenskej republiky sú oprávnení pohybovať sa a cestovať v rámci členských štátov Európskej únie, ak spĺňajú podmienky na vstup na ich územie. ...

(je tam viac informácií, treba pozrieť)

kacusik69
3. mar 2023

ano mozu a aj chodia... (zamestnanec letiska)

simsalabim
3. mar 2023

Urcite mozu, kolegyna chodi navstevovat dceru a zata s vnuckou, tiez odidenych, v Holandsku.

sssilvia
autor
3. mar 2023

@aliziana nie víza nema , niekde počula informáciu ze ona ako odidenec sa moze prepravovať len vlakom alebo autobusom, ze letecky nie ….

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tenerifka
3. mar 2023

@sssilvia samozrejme ze mozu, tu na Kanarskych je ich ako maku, a ako si dopraju, stovka za veceru vyleti len tak, ved treba kralovske krevety a fajne vinko....

aliziana
3. mar 2023

@sssilvia myslím, že viacerí už potvrdili, že môže aj tak ;)

sssilvia
autor
3. mar 2023

@aliziana ďakujem

sssilvia
autor
3. mar 2023

@kacusik69 ďakujem

amelie2017
3. mar 2023

@tenerifka presne, ja som za 10 rokov mala mozno 2 stoly Ukrajincov a zrazu mame polku 5* hotela len ich. A veru si dopraju.

Ale mam aj kolegyne z Ukrajiny, ktore makaju, aby uzivili deti. Za 8 mesiacov sa naucili jazyk na komunikativnej urovni, pracu zvladaju lepsie, ako ostatni.

tenerifka
4. mar 2023

@amelie2017 ano, su taki aj onaki, ja len, ze obycajne zarabajuci Slovak sa mozno na Kanarske nikdy nedostane....hm

yoxinka
4. mar 2023

@sssilvia
Môže. Moji dvaj Ukrajinci boli na návšteve u príbuzných v Portugalsku minulý mesiac.

yoxinka
4. mar 2023

@tenerifka
Ukrajincov je 40 miliónov, to že tu nejakí žijú nadštandard neznamená, že všetci majú na to, aby behali po Európe. Ani väčšina Ukrajincov si nemôže dovoliť dovolenku v Európe. V súkromnej škôlke, kde chodí moja dcéra je asi 10 ukrajinských detí, je tam aj jedno ruské. Starám sa o dvoch ukrajinských študentov, ktorí popri práci študujú vysokú školu, učia sa slovensky a sú tak neskutočne ambiciózni, že toto som nevidela ani u mnohých Slovákov. A denne stretávam totálne milé a zlaté ukrajinské tety, ktoré upratujú administratívne budovy, predávajú v obchode kam chodím, v pekárni kam chodím a tie rozhodne nikam po Európe cestovať nebudú, lebo ledva vyžijú. Netreba generalizovať, ale brať to od prípadu k prípadu.

tenerifka
4. mar 2023

@yoxinka no vies, 10 rokov tu nebola ani noha z Ukrainy a teraz zrazu kopec turistov, len mi to pride zvlastne, davky maju urcite stedre, lebo toto co tu vidim su ludia neovladajuci ziadny jazyk, ale ziju v DE, tak to budu ti "cerstvi" odidenci, lebo nemcinu alebo AJ by mali aspoñ trochu ovladat. Ja som tvor zvedavy, tak sa ich vypytujem, a vidiet, ze este nikde nikdy neboli, lebo aj to stolovanie a celkovo spravanie je ako ked sa Slovakom v 1989 otvorili hranice.
Takisto sa nebavime o tom, ze su zavreti v nejakom lacnom AI hoteli, ale pekne do luxusnej restiky.

yoxinka
4. mar 2023

@tenerifka
Super … pome ľuďom závidieť vojnu!!! 👍

tenerifka
5. mar 2023

@yoxinka nezavidime, diskutujeme a ponukame pohlad aj z inj strany,s vojnou to nic nema.

kluska
19. júl 2023

@yoxinka ja zijem v irsku a plno je ich tu a maju peniaze na fitko (130 eura mesacne direct debit, teda kazdy mesiac im stahuju). To som si ja mohla dovolit az po 14 rokoch co som tu a tiez vylety do zabavnych parkoch, kde jednu 4 clennu rodinu to vyjde bud na 400 eura (ked sa zaplati naraz na rok) alebo na 120 eura na jeden jediny den. My mame rocnu permanentku za 400, ale to dostal muz ako premiu od sefa. A nehovorim o tom, ze letenky drahe teraz na leto, letenky na slovensko moje milovane (4 clenna rodinka cca 1000 eura) a plno ukrajincov leti a zadarmo 🙂

kluska
19. júl 2023

@yoxinka https://www.plenum.sk/ukrajinci-idu-spat-domov-... a inak toto si citala? chodia ako ja na slovensko na dovolenku, len s tym rozdielom, ze ja si na nu musim zarobit a aj na tie letenky ;) ale inak na slovensku nie je vojna !

zuzanka.zuzu
19. júl 2023

@tenerifka
@kluska som rada, že tu to napísali ženy, ktoré žijú v zahraničí, lebo keby to napísali slovenky, tak sú obmedzené, trčí im slama, závidia vojnu (to tu už bolo), volia fica blahu, a už sa ten hejt spustí.... na vás si až tak netrúfnu 😉 a pritom nič neslušné ste nepísali! len reálne fakty.

yoxinka
19. júl 2023

@kluska
Ja poznám Ukrajincov, ktorý na Slovenku behajú na najnovších BMW, bývajú v luxusných bytoch a majú sa úplne fasa a poznám takých, ktorí sú odkázaní na charitu. A? Už som to tu raz písala, je ich 40 miliónov, sú medzi nimi čestní ľudia aj vychcanci, bohatí aj chudobní. Nechápem pointu tvojho príspevku.

valeria_h
19. júl 2023

Jasné že môžu a chodia si po dovolenkách tí "utečenci".

mondolina
19. júl 2023

Ukrajinci nemôžu ísť na dovolenku? či ako? 🙈

yoxinka
19. júl 2023

@valeria_h
Pred pár týždňami sa brat mojej známej z Ukrajiny v Dnipre musel schovať ráno o 3 v kúpeľni so ženou a 9 mesačným dieťaťom, lebo na vedľajší barák padla raketa. Im LEN vyrazilo dve okná, inak všetko OK. Ostala by si v krajine, kde je toto momentálne normálne?

valeria_h
19. júl 2023

@yoxinka Kde je to normálne? Na hranici s Ruskom, ok to beriem.. ale drvivá väčšina ich územia o vojne nevie. Hlavne že vlaky na Ukrajinu vypredané 😂

kacusik69
19. júl 2023

Urcite nemaju letenky zadarmo

yoxinka
19. júl 2023

@valeria_h
Bolo to v Dnipre. Pozri mapu. Inak, informácie, že väčšina Ukrajincov o vojne nevie, to je čo za bullshit? Naposledy bol raketový útok na Ľvov! Pozri mapu, kde je Ľvov, ty hranica s Ruskom 🤦‍♀️.

valeria_h
19. júl 2023

@yoxinka Áno, preto tam cestujú na prázdniny 🤣