Ako je to teraz s hypotékami?

13. aug 2022

Ľudia všade počujem aké to je zlé… V blízkej budúcnosti by som sa chcela osamostatniť, no už sa začínam obávať že nenajdem ani byt, nie to ešte že mi dajú hypo 😂 Ako sú na tom teraz hypotéky? Kde je ti najvýhodnejšie? Mám si zaobstarať aj finančného agenta?
Za každú radu budem vďačná 🙂

estrella5
13. aug 2022

Viac ako to, kde je to aktuálne najvýhodnejšie a či treba finančného poradcu, by som sa v prvom rade zamýšľala nad tým, či mám/budem mať našetrených na tých 20% v hotovosti (dá sa dofinancovať spotrebným úverom, ale predsa...) .. a nad tým či mám dostatočný príjem na to, aby mi vôbec hypotéku schválili... 🙂 Aspoň môj názor je ten, že primárne riešiť dostatočný príjem, resp.bonitu ako takú + tých našetrených 20%... Následne až potom sa zaujímať o to čo si sa pýtala... Ale nie som žiadny odborník, len laik, ktorý si tiež plánuje žiadať o hypo..

lucyluska
13. aug 2022

Ahoj, keď som vybavovala druhú hypotéku mala som čas a vybavila som si ju sama.
Ide o to, že už som čo to vedela, pozrieť, porovnať hypotéky%, obvolala som si ich zopár, všetko aj tak zváži či teda berieš hypo sama, to % sa môže líšiť.
Zaujimali ma podmienky úveru, šetriaci účet, karta, kde sa peniaze môžu vybrať...
Potom fix, poplatky za vybavenie úveru...
Potom si riadne preštudovať zmluvu, predkupnu, kúpnu atď, človek čo sa v tom nevyzná nebude vedieť 🤷🏼‍♀️
Kľudne finančného poradcu si vybav, oni dostanú províziu z toho že dohodili teba ako klienta.
Treba si preveriť či ťa nedohadzuje do konkretnej banky, lebo mu dajú vyššie provízie... 😉 Nič v zlom.

zuzanka.zuzu
13. aug 2022

ježíííííš kedysi boli hypo 6% ešte skvelé... dnes ľudia plašia lebo z 1% zdvihli na 3% 🙄

xena0
13. aug 2022

@zuzanka.zuzu aj ceny nehnuteľností sú inde

zuzanka.zuzu
13. aug 2022

@xena0 🙄 vždy sa nájde nejaký argument "prečo to nejde" 😉

xena0
13. aug 2022

@zuzanka.zuzu tak úplne jednoduché to nie je ale samozrejme že aj dnes, ak je príjem a niečo našetrené tak sa dá🙂

martinq54
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
13. aug 2022

Pýtaj aa ked to pojdes realne riešit. Zamyslat sa teraz o budúcnosti, zbytočne. Uvidíš ponuku nehnutelnosti, vieš aky mas prijem a úspory, hodis si do hypo kalkulacky a hneď mas približný obraz. Agenta si mozes aj nemusíš zhanat, ponuky si vies aj sama vypytat a agent ked tak iba zjedna nieco ale aj to nie kazdy. Pripadne poradi s papierovackami atd ale teda to uz je aj na tebe, ci to zvladnes bez neho.

zmrzlinka2021
13. aug 2022

@xena0 aj platy su inde 😉

xena0
13. aug 2022

@zmrzlinka2021 no myslím že na nejaké 250 000€ nehnuteľnosti slovenské platy nedosiahli

ja_mama
13. aug 2022

Ak sa vies orientovat ako tak vo financiach/ekonomike a mas cas tak ti je agent zbytocny....ja som pri prvej dala sancu fin agentke, ktora mi riesila poistky a bola som s nou spokojna, ale rychlo som zistila, ze sa v hypo vyzna daleko menej ako ja sama 😀 takze som si nakoniec obehala banky sama a vedela som vsetky info z prvej ruky...takze treba si dat pozor aj na to akeho agenta si vyberies, ci je naozaj schopny v tejto oblasti, lebo dnes moze fin agenta robit naozaj kazdy....

smoulingirl
13. aug 2022

@xena0 Tak áno, plašia sa, lebo vďaka smiešnym úrokom nadobudol človek, s priemerným príjmom v národnom hospodárstve, dojem, že si môže dovoliť pomaly trojizbák v centre BA. Kdežto pri 6% úrokoch by nemal ani na garsónku v Štúrove.

xena0
13. aug 2022

@smoulingirl to je pravda 😐🙄 a takto bude kopec ľudí mať skutočne problém splácať tie hypotéky

vlado818
13. aug 2022

@xena0 preco by mali mat ludia ktori uz maju schvalene hypo problem so splacanim? Mam vsetky hypo zafixovane na 8 rokov s 0.99% urokom.

smoulingirl
13. aug 2022

@vlado818 O koľko ti stúpne splátka hypo, keď po 8 rokoch bude úrok 5 -6 %? Nie všetci majú hypo zafixované a kopa ľudí čo ich brala, ich brala na hrane prímov, len vďaka nízkym úrokom. Vidím to vo svojom okolí. Čo spraví v rodinnom rozpočte takýchto rodín zdvihnutie splátky o 150-200€?.

andreatytler
14. aug 2022

Neviem ako je to na Slovensku ale tu kde zijem sa urcite oplati ist cez financneho poradcu. Mame hypoteku uz 10 rokov a sme zbehli, ale ked sme zhanali novu hypoteku, banky nam nukali ovela vyzsie uroky a horsie podmienky ako nam dokazal vybavit financny poradca. A pritom v tej istej banke kde sme sa aj my boli pytat.
Oni by mali mat s tymi bankami vybudovane vztahy a pracovat pre teba, takze ti z tej bnky vycucnu ten najvyhodnejsi produkt. Banka pracuje vzdy a vzdy len pre seba a tak ta skusia osklbat a ponuknu ti nieco menej vyhodne.

vlado818
14. aug 2022

@smoulingirl a vy si myslite ze za 8 rokov budete zarabat to iste ako v roku 2022? A zial kto tomu nerozumie,nestara sa o take veci bude musiet platit viacej. Pri takej inflacii ako je v roku 2022 a bude 2023 mi nebude v roku 2030 vadit davat o 200€.

hellwant
14. aug 2022

@smoulingirl Vlado ti jasne odpovedal, plus este nespomenul, ze sa znizi istina - a viac ako pri urokoch okolo 3%- cize ten zvyseny urok po fixe bude z mensej istiny. Dalej , za ten cas sa môže skoncit R-U vojna(nemusi, ale kedze Rusko ma plno nerastneho bohatstva, tento konflikt ovplyvnuje cenu energii a tym aj nas viac ako nejaky Afganistan, ci Irak) a zas to bude ine, ovplyvni to k lepsiemu inflaciu skrz energie.

xena0
14. aug 2022

@vlado818 tak pokiaľ majú kratšiu fixáciu tak ten problém mať budú, prípadne čerpajú úver a nemôžu zafixovať aktuálny úrok