Ako ušetriť v domácnosti?

morigan555
5. feb 2018

Ahojte kočky.Chcem sa spýtať, na čom najviac ušetríte v domácnosti?
Môj muž celkom dobre zarobí, ja klasika rodičák,a každý mesiac nám to ledva vydá:(
Asi neviem ako nato, ale neviem kde začať, kde by som mohla trošku upustiť...
Na stravu pre troch minieme cca do 300eur.Je to veľa? Málo?Ja neviem....Na seba si sem tam niečo kúpim, ale to naozaj nie sú horibilné sumy ani časté.
Možno je problém , že vždy keď idem s malým von, zastavím sa v obchode, kúpim čosi (pečivo, alebo iné drobnosti),a to naozaj každý deň.
Prosím Vás máte nejaké tipy,triky, ako ušetriť, ako si strážiť rozpočet?Ďakujem Vám pekne😀

marcelatje
5. feb 2018

Nemat pri sebe peniaze 😬

fokuska
5. feb 2018

@morigan555 Aspon 1 mesiac si zapisuj kazdy keden vydavok. Sprav si prehlad kolko presne mate prijmy, kolko su fixne vydavky - byvanie (najom, hypoteka), energie, poistky, pausal, doprava... potom jedlo, oblecenie, drogeria atd.
Prejst si kazdu kategorii a sledovat kde sa da skrtat, vymenit za vyhodnejsie, robit to efektivnejsie.
Cim viac mesiacov si odsledujes tym to bude lepsie.
Je tu aj skupina Ako usetrit, pridaj sa, je tam plno tipov - ako neplytvat, nevyhadzovat jedlo, setrit

morigan555
autor
5. feb 2018

@marcelatje aj to už som skúšala, a asi to znovu zavediem🤔

morigan555
autor
5. feb 2018

@fokuska jej super, idem ju pozrieť.
My máme dosť vysoké výdavky.Ked všetko poplatimw, zostáva nám 550eur cca...strava, oblečenie, drogéria v Tom nie je len povinné platby.Je to dosť? Málo?Ťažko povedať, určite sa dá niekde škrtnúť, lenže ja neviem kde. Zdá sa mi, že na všetko míňame akurát, ale viem, že sú na Tom rodiny aj horšie a zvládajú v pohode..

marcelatje
5. feb 2018

@morigan555 ja som si vsimla ze ked niekde idem s detmi vzdy z domu nieco vezmem, nikdy nejdem naprazdno, ale ked je moznost tak im nieco kupim. Euro k euru a vychadza to dost penazi.

janina1127
5. feb 2018

Treba si to rozrátať, normálne si spraviť rozpočet na mesiac. Zobrať si sumu, ktorú môžete minúť, odrátať si všetky základné veci ako nájom alebo hypotéka, elektrika, voda, telefóny a podobné veci, potom si určiť koľko môžete minúť na stravu za mesiac (300e pre troch je podľa mňa v poriadku) ale treba sa tak isto aj lepšie naučiť hospodáriť s potravinami, snažiť sa variť z toho čo je doma alebo dokupovať k tomu minimum a všetko zjesť, nič nevyhadzovať, radšej kupovať po troške každý deň napríklad pečivo alebo salámy ale proste sa to zakaždým zje. No a keď zostane niečo navyše tak môžete ísť na výlet alebo si kúpiť nejaké oblečenie a podobne a každý mesiac by ste si mali nechávať aspoň nejakú rezervu na neočakávané výdavky, ak sa neminú tak budete mať k dobru na ďalší mesiac 🙂 Ale treba to všetko poctivo dodržiavať a byť na seba prísny kým si na to zvyknete. Držím palce.

siska53
5. feb 2018

@morigan555 jedine si pisat,odkladat bloky.. Ak kupujes kvalitnejsiu stravu,tak jasne,minies viac. Usetrit sa da skor na sladkostiach ci inych cipsosomarinach ci vodach, ved mame vodovod..Ale na beznej strave asi velmi nie... A nechodit kazdy den do obchodu,ked vies,kolko toho zjete,kupit aj pecivo tak,aby vydrzalo dva dni. Kupit k v akcii,co sa da,zamrazit.. Radsej upiect,ako nejake hotove kolace.. Ja som si jeden rok pisala cele moje vydavky.. No bolo to od 250-550€ mesacne..tam.ale bola aj drogeria ci lekaren.. Sme 4. No ja som kupovala aj tie "ine" muky,zdravsi cukor, pseno,quinoy.. a aj maso som radsej kupila kvalitnejsie..aj preto to bolo viac..

jasminet
5. feb 2018

podla mna je najvacsi problem ist kazdy den do obchodu na pecivo... lebo nekupis len pecivo, ale aj kopec inych veci - vidim to na sebe, dnes opat pre pecivo, kyslu smotanu a listkove cesto a 20€ na blocku... takze ja si napr. kupim viac peciva a zamrazim (nam osobne to nevadi, niekto by take nezjedol uz...) a na velky nakup ideme raz mesacne, potom len jogurty, ovocie zeleninu dokupujem.
alebo ked ozaj ides kazdy den, tak zobrat peniazel LEN na to pecivo -20-30 centov a nic viac...

juliet86
5. feb 2018

Obvolaj operatorov ci ti niektory neponukne vyhodnejsi pausal.. co sa drogerie tyka krasne sa da cistit aj octom citronom Sodou bikarbonou. Miesto papierovych utierok pouzivat latkove. Avivaz niekedy aj netreba. Praci gel sa da kupit ked je v akcii a co najvacsie balenie a potom iba prelievat do mensich. To iste jar. Drogeriu vies kupit za menej napr tu na bazare. Chleba mozes piect vlastny ak mas cas. Usetris peniaze i zdravie. Kolace domace sladke. Nekupovat sladene vody a sladkosti a nic. Casto robit zdravym sposobom privarky rozne sktrukoviny veci z kyslej kapusty a zemiakov. Na fb skupina prebytky z dvorov plus v ovocnych sadoch nakupit. Predavat na bazare oblecenie co nepotrebujete. Ist k niekomu upratovat ci varovat na par hodin. Kupovat cele kurence v akcii a rozporcovat si ich. Urobit vyvar rizoto grilovane kridla pecene stehna plus azijsku panvicu. Varit aj polievky atd atd

slamka555
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
morigan555
autor
5. feb 2018

@jasminet áno rezne som taká... nekúpim len pečivo...to je ten problém.My chodíme na nákupy tiež 1x mesačne na veľký, ale proste to niekedy nestačí..asi jeme veľa alebo ja neviem😂
Čo také má byť v Tom veľkom nákupe 1x za mesiac? My väčšinou minieme tak do 70eur, a ťažko povedať veď parky , šunka,jogurty sa minú hneď, mám pocit že mám prázdnu ladnicku🤔
Inak aj ja zamrazujem, ale vždy idem ako tela kúpiť nejake sladké pečivo melemu, alebo pár rožkov ak je zamraziť len chleba, no proste vždy ma to tam vtiahne.
Alebo viem, že musím ísť variť zajtra napr. Polievku, potrebujem zemiaky, tak musím ísť....

slamka555
5. feb 2018

Ahoj uuplne ta chapem som na tom rovnako 🙂 Takze budem sledovat co baby radia ;) Manzel slusne zarobi a ja som bola na rodicaku ( teraz na 3mesiace vypadol lebo syn mal uz 3rocky,ale tento mesiac cakame druhe babo ,takze zas bude rodicak ) No ako tak citam..uz ani neviem kde vypustit 🙂 do obchodu idem tiez kazdy druhy den na pecivo a nejake tie jogurty, salama ..nieco do varenia. Ostatne pecivo mrazime 🙂 Na velky nakup ideme raz za mesiac a kupujeme v akcii velke balenia. Neplatime hypoteku ani nemame pozicku.. mesacne si dobijeme kredit ( mne vydrzi kludne aj 2 mesiace 🙂 .. sem tam kupim nieco na oblecenie mne sebe aj synkovi..ale snazim sa lacnejsie (v Pepku, lidli sa da dobre zohnat ;) .. a stale neviem.usetrit :/ uz som odkladala aj blocky..no neviem, ci to ma zmysel :/ ked tie veciji co sme kupovali sme potrebovali..ci uz potraviny alebo oblecko, obutie :/ .. neviem kde utiahnut opasok 🙂 budem sledovat temu a inspirovat sa 🙂 aj tebe drzim palce ;)

morigan555
autor
5. feb 2018

@marcelatje ja tiež vždy zoberiem, ale aj tak do toho obchodu idem. A presne to sa za týždeň tak narata, že si poviem či to bolo vôbec treba

vulka
5. feb 2018

@morigan555 Napíš si jedálny lístok na celý týždeň a striktne sa ho drž. Načo naraz v chladničke šunka, párky, jogurty? Snáď každý deň jedno. Priamo z účtu zriaď trvalý príkaz a dajakú sumu hneď odkladaj(aj keď len 40€). Píšeš, že máte výsoké výdavky. Aké sú to výdavky? Nedá sa tam ušetriť? Nad každým nákupom uvažuj. Potrebuješ to? Treba dieťaťu ďalšie tepláčky, tebe tričko, niečo akciové,... Veď si domáce účtovníctvo. Stačí aj jednoducho v Exceli.

hettinka
5. feb 2018

@morigan555 ked ideš von, nezastavuj sa v obchode, pokiaľ naozaj nič nepotrebujete. A vezmi si so sebou len pár drobných.

morigan555
autor
5. feb 2018

@janina1127 to je asi problém že neviem dobre narábať s tým,čo mám doma.Teda myslím si... snažím sa variť na 2dni, ale k tomu sú aj raňajky, muž neraňajkuje, my si robíme ovsené kaše.Oved čo navarim, a večera kadečo, ako ladnička dá. Pečivo mrazim ale aj tak kúpim poviem si, že pár rožkov napríklad ma nezabije. Vzdy toho kúpim viac.
Skúsim si všetko zapisovať, snáď zistim, kde je chyba

morigan555
autor
5. feb 2018

@siska53 sladkosti kupujem málokedy, jedine sem tam piškóty pre malého, alebo chrumky, tyčinky.Ja napríklad keď idem variť, vždy niečo potrebujem este k tomu, neviem vykúzliť z toho čo mám, pritom moja mama dokáže hospodáriť tak, že niekedy nechápem, čiže mala som dobrý príklad.Maju o dosť menej financií ako my, ale keď k nej prídem, vždy ma plnú ladničku, mrazák, no zázrak proste. Vždy mi povie, že zle hospodárom, ale ja neviem kde ...

morigan555
autor
5. feb 2018

@juliet86 áno, rada by som išla aspoň cez víkend niekde zarobiť, ale zatiaľ som nič nenašla.
Polievky varím každý, každý druhý deň.
Stým kuraťom je to pravda, to mi aj mama hovorí, a ja hlúpa radšej kúpim stehná,rezne samotné.Ale posluchnem, to máte obe pravdu. Inak mne sa teda zdá, že varím lacno,ale asi to prehodnotim, ďakujem.

morigan555
autor
5. feb 2018

@vulka super nápad s tým jedálničkom, ďakujem. Načo naraz? Lebo jeden deň dám salamu napr.na raňajky, potom jogurt, parky...prípadne raňajky jogurt, večera parky, aby som mala zásobu.
Odkladam si, aj mám niečo ušetrené, ale myslela som že to zruším, pokiaľ nám to bude takto zle vychádzať.
Výdavky máme skoro 700eur, ale ako som písala zostava nám cca 550eur, to je na stravu, drogéria, oblecko a pod.
Skúsim si naozaj zapisovať, verím že pomôže..

morigan555
autor
5. feb 2018

@slamka555 vau, neplatíte hypo, pôžičku?no super, keby ja nemusím, tak sa mám ako prasa v žite...vlastne možno, lebo tie peniaze by som minula zase na hocičo iné, takže chápem..ani ja neviem kde utiahnuť opasok, ale posnažím sa skúsiť čo radia ostatné baby...fakt je to katastrofa s tými peniazmi, človek aby na všetko pozeral stále 🤔

anjelicek26
5. feb 2018

Jeden velky mesacny nakup nestaci, jasne, ze potom stale dokupujes... ak chces minut na stravu dajme tomu tych 300e - tak si to rozrataj... poriadne. 75e tyzdenne... sprav si jedalnicek, nakup, co potrebujes na varenie a normalnu reziu - kazdy dajme tomu pondelok a ak ti nieco ostane, tak toto mozes nechat v penazenke na to pecivo a drobnosti. Takto to aspon neprestrelis. A idealne mat to v hotovosti v obalkach, tak ta nenapadne odoberat s druhych. My platime za stravu a drogisku nepomerne viac, ale... nas je vela...

anjelicek26
5. feb 2018

Btw. strava je to posledne, na com setrim. Skor si skorigovat hypoteku (kazda banka vie nanovo preratat, treba to skusit), znizit ucty za net, telefon, oblecko kupovat v sezonnych vypredajoch, to su take veci, co maju zmysel... lebo vyhadzovat na oblecko a hluposti a jest najvacsi odpad ked s toho dieta rastie urcite nie je riesenie...

kubkovamama
5. feb 2018

@morigan555 my sme 4ia,chlap cvičí,syn tiež,tam ide kvantum na kvalitnú stravu.Mala ma rok,uzasne som ušetrila kojenim.😀Máme záhradu,v tom je výhoda a muž sa stravuje raňajky,obed,vecera 4x týždenne v práci.Az sa da,nájdi si niekoho z dediny,hospodárstva,nakup zemiaky,zeleninu,jablká vo veľkom a skladujte v pivnici(teda neviem ako bývate,podľa toho ako píšeš asi v meste na byte)Mame uver,no je to o krky.Presne ako pisu baby,všetko si píš,do obchodu choď s presnym zoznamom a striktne ho dodrz.Mna naučila hospodáriť situácia,keď som zrazu ostala slobodná matka s rodičakom.Skrtila som kde sa dalo a hoodne mi to dalo.Kruto si predstav,že by si ostala sama.Kde by si začala šetriť.Oblecko kupujem opacne-v lete zimné za facku a naopak a tu na MK

morigan555
autor
5. feb 2018

@anjelicek26 skúsim to tak urobiť teda, vyčlenim si peniaze a snáď to pôjde.
Aj s tými obalkami je super nápad, určite vyskúšam. ĎAKUJEM veľmi

morigan555
autor
5. feb 2018

@anjelicek26 my máme veľmi dobrú hypotéku, teraz máme 4mesiace novú, s veľmi malým úrokom, net platíme 15eur mesačne, telefón áno to máme 50eur pre oboch čo je dosť asi...oblecko neminame veľa, malý má všetko po sestrinom malom, jemu nekupujeme vôbec nič.
Máme urazovku tam platíme 36eur, poistka hypotéky 26eur , elektrika , plyn, ...no narata sa to, a dokopy 700eur...

morigan555
autor
5. feb 2018

@kubkovamama aj ja som kojila dlho, čo pomohlo,a naši majú záhradu, lenže teraz je zima takže nič moc...s chlapom som sa tiež dohodla že sa od ďalšieho mesiaca bude stravovať v práci, chodí domov az večer, čiže to už si dá hocičo, keď tak z obedu.
Nechcem si to predstaviť,fakt toto obdivujem, ako toto žena dokáže vôbec, preto aj tebe patrí poklona..

jasminet
5. feb 2018

jasne, ze jeden mesacny nakup nestaci... ale my v tom mesacnom mame vzdy vela mlieka, muky, ryze, cestoviny, paradajky v konzerve a sampiony v konzerve, kysle kapusty, maso na mesiac (do mrazaku), prasky, cistiace prostriedky, toaletaky a kuchynske utierky atd atd atd, smotany v tetrapacu, nejake natierky... proste veci co vydrzia a potom sa chodia dokupovat napr. knedla k segedinu, ovocie, jogurty...

kubkovamama
5. feb 2018

@morigan555 joj,no vďaka.😁je to ťažké,zvlášť keď si zavretá doma a keď vybehnes s malým v obchode sa často utrhnes.Aj s mužom sa dohodni,nech sa pridá aktívne,nie len že o.k,ale nech ťa trebárs na konci týždňa akoby "skontroluje"či si v rámci nakupovania dodržala čo si si zaumienila.Zalezi aj či je spoločný účet,či máte každý svoj,či máte niečo ako sa vraví iba pre seba atď.

dassena
5. feb 2018

ak mozem este nieco poradit tak zakazdym ked budes nieco kupovat, vacsinou to teda plati pri obleceni a podobnych veciach ale kludne to mozes aplikovat aj na sladkosti a potraviny, bez ktorych sa da prezit a nemusia sa kupovat tak casto. spytaj sa zakazdym sama seba ci to ozaj potrebujete alebo to len chces

morigan555
autor
5. feb 2018

@jasminet to aj my presne kupujeme tieto veci, v podstate tie aj vydržia...mäso kupujem vždy čerstvé, ale asi budem kukať akcie a nákupim viac, dokonca mi cez týždeň nevarime veľmi mäsové jedlá... čiže len nedeľa, prípadne sobota..