Banka nechce refinancovať kvôli Rómom

nadia89
23. feb 2023

Ahojte dievcata, co je to zablboat ze primabanka nechce refinancovat uver z dovodu ze mame vela romov v obci? Ja v primabanke ostat chcem mam tam aj ucet som tam spokojná,chcela som aj malemu zaviest detsky ucet. Ale toto ma dostalo co som sa dozvedela od fin.poradcu. Je to cista diskriminácia co ja mam s tym? Normálne chcem platit uver aj ai ho platim len chcem ai uver preniest z inej banky do primy aby som nemala dva ucty a je pre mna vyhodnejsia

mima1991
23. feb 2023

@nadia89 nepovedal to poradca len preto, ze on preferuje inu banku na toto? ma provizie, tak jasne ze neodporuci banku, s ktorou takuto dohodu nema

alenah31
23. feb 2023

@nadia89 tebe toto povedal tvoj. fin. poradca?? Je ti dúfam, jasné, že to povedal on a banka s týmto jeho výrokom na 100% nemá nič spoločné? Predpokladám, že pán fin. poradca bude mať vysokú províziu ak refinancuješ niekam inam a nie v prima banke. Choď do prima banky a sama a spýtaj. Silno pochybujem, že je toto ich politika - ešte aby pán fin. poradca nemal veľké problémy nakoľko poškodzuje dobré meno inej - dosať známej bankovej inštitúcie.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nadia89
autor
23. feb 2023

@alenah31 len mne to povedali aj v banke ked som sa informovala osobne asi pred pol rokom

andrea_82
23. feb 2023

toto ti, samozrejme, nikto na papieri nedá. Ale môže to byť dôvod, prečo by mohol byť problémový následný predaj nehnuteľnosti, ak by si nesplácala úver. Že by banka v dražbe za dom dostala málo alebo ho vôbec nepredala a tým pádom by prišla o peniaze.

nadia89
autor
23. feb 2023

@andrea_82 takto presne odovodnili v banke. Ale sak ja nechcem refinancovat vysoku sumu a byt bol ohodnoteny na trojnasobok

volterra
23. feb 2023

@nadia89 tak najskôr píšeš, že si sa to dozvedela od finančného poradcu a zostala si veľmi zaskočená takouto diskrimináciou a potom napíšeš, že ti to povedali aj pred pol rokom aj v banke. Niečo nesedí. Vieš, že za poškodzovanie dobrého mena banky, za ohováranie a klamstvá môžeš mať veľké problémy?

alenah31
23. feb 2023

@nadia89 @andrea_82 tak toto je žalovateľné - ak by aj mali vnútornú politiku takto nastavenú - dôvod by bol uvedený iný. Nechce sa mi veriť, že by oficiálne niečo takéto tvrdili a dali mi to na papieri ak spĺňam podmienku príjmu, čistého registra atď. Ako píše @volterra neverím. Nezastávam sa tej banky, ale toto mi príde neuveriteľné.

eeffka
23. feb 2023

@volterra tak ono sa to uradne isto nevola ze diskriminacia kvoli romom, ale lokalita s nepredajnou nehnutelnostou a to je proste holy fakt. Naco je im taka zaloha ak ju nevedia predat?

andrea_82
23. feb 2023

@alenah31 samozrejme, že to nemajú nastavené oficiálne, takže im to nedokážeš. Ale zákulisné informácie sa môžu šíriť.

alenah31
23. feb 2023

@eeffka ona ide refinancovať - úver jej už dali - tu nie je dôvod na niečo takéto. To kde nehnuteľnosť stojí banku možno zaujíma pri prvotnom poskytnutí hypo - hoci to len zníži výšku hypo možno...ale určite nie to, že ak spĺňam dôležité parametre banky a banka mi preto úver neposkytne.

eeffka
23. feb 2023

@alenah31 povodna banka dala, bohvie kedy a v akej situacii, nova nechce, kazda banka ma svoje "mapy" a podmienky. Co tam narobis?

alenah31
23. feb 2023

@andrea_82 to je možné - ale rizikové faktory sú nielen rómovia v blízkosti nehnuteľnosti - len kvôli rómom - no neviem.

nadia89
autor
23. feb 2023

@volterra mne to povedali na jednej pobocke ta pani tam bola nova a mne sa to nezdalo, potom som uz nemala cas behat po bankach a informovat sa,tak som to zacala teraz riesit s fin.poradcom a on to potvrdil, ja nikoho neohovaram ja len vravim aky je fakt co povedali aj jemu. Pojdem si to este overit na inu pobocku nech to mam aj na papieri. Ja tu nepotrebujem ukamenovanie za to ze som v uvode nenapisala vsetko...

alenah31
23. feb 2023

@eeffka ona má v primabanke a ide refinancovať v primabanke - tak som to pochopila.

nadia89
autor
23. feb 2023

@alenah31 ved toto presne,mne to pride absurdne, skocim este na inu pobocku ci aj tam mi to potvrdia. Splnam vsetko aj znalecky posudok uz mam a ja sa opat dozviem toto?

alenah31
23. feb 2023

@nadia89 skús inde -predpokladám, že tvoja bonita ako klienta je dobrá keďže hypo ti dali - pri refinancovaní sa už nemá prihliadať na tieto veci ak ide o tú istú banku - ale na to či máš dostatočný príjem, nemáš dlhy a či pravidelne splácaš už existujúcu hypo. Tak držím palce.

nadia89
autor
23. feb 2023

@alenah31 nie nemam v primabanke,v inej mam a chcem ist do primy mam tam uz roky ucet a som s nou spokojna. Banku v ktorej mam uver chcem zrušit a hlavne vynat ex z uveru. Tam som si zaviedla ucet iba kvoli hypoteke lebo bola nastavena na exov ucet

martul
23. feb 2023

@eeffka presne to idem písať. Na milión percent jej nikto nepovedal, že kvôli romom. Povedali že kvôli horšej lokalite a autorka už spekuluje.

nadia89
autor
23. feb 2023

@alenah31 nemam ziadne dlhy,uver splacam nacas a nic ine nemam ani na splatky. Spĺňam aj všetky podmienky az na tento bod urazu😕

alenah31
23. feb 2023

@nadia89 aha - no bolo mi divné prečo by banka kde mi úver poskytli vymýšľali s refinancovaním. Len rozmýšľam ako by to oficiálne zdôvodnili keď všetko ostatné spĺňaš.

nadia89
autor
23. feb 2023

@martul nic v zlom ale to niesu ziadne spekulacie,doslova mi to takto bolo povedane,ci veris alebo nie. A zial moja smola ze byvam kde byvam i ked rómovia su na druhej strane obce

nadia89
autor
23. feb 2023

@alenah31 asi ako pisu vyssie,zla lokalita co mi aj tak pride od veci

ljzozv
23. feb 2023

@alenah31 viem, že ti to príde divné. Ale na papier fakt môže dať banka tu formulku, čo bola vyššie napísaná - zlá lokalita, nerentabilné alebo čo ja viem čo.
Banka nemá povinnosť jej dať refinanc, aspoň teda ja o Tom neviem. Ty máš vedomosť, že je to nárokovatelne?
Mimochodom nie tak dávno bol v telke pán, ktorému sa vedľa domu nasťahovali rómovia a jeho dom sa stal nepredajným 🤷‍♀️... To je realita.

melanta
23. feb 2023

@nadia89 banka nie je povinná poskytnúť úver. Zároveň každá má iné interné podmienky. Jedna banka môže danú lokalitu financovať, druhá nie. A zo zákona banka nie je povinná oznámiť dôvod neposkytnutia úveru. Takže venuj energiu tomu, že si nájdeš banku, kde ti to prefinancujú.

elalala
23. feb 2023

Robim hypotéky 7 rokov, zial je to tak, banka má vedené isté lokality ako rizikové oblasti... Je to lokalita s väčším počtom požiarov, vandalizmu, prípadne poškodenia majetku... Už sa mi stalo, že aj poisťovňa odmietla takú nehnuteľnosť poistiť...ale na druhej strane treba skúsiť inú banku, nie všetky musia mať danú lokalitu ako rizikovú, respektíve môžu byť tolerantnejší... Držím palce

matkahelka
23. feb 2023

@nadia89 nerozumiem, preco sa tu poniektore tak zavzdusnuju, ved to je uplne pochopitelne z pohladu bank. mam kamosku, ktorej brat zdedil pozemok v richnave, chceli tam stavat dom, zalozit pozemok a tiez im babka odmietla dat hypo a mali uvedene na papieri, ze je to nevhodna lokalita. jasne, ze tam banka neuvedie, ze je to kvoli ciganom, ale kazdy kto ma iq nad 50 si domysli.

alenah31
23. feb 2023

@ljzozv treba si prečítať komentár vyššie - myslela som si, že ide o refinanc v rovnakej banke - to by hypo nedali už vtedy. Je mi jasné, že poskytnúť hypo nie je povinnosť banky. Ja nemám pocit, že by som to niekde napísala.

luliu
23. feb 2023

@alenah31 jasne písala, že chce presunúť do primy, aby mala všetko v jednej banke 😉

baboobchod
23. feb 2023

Je to úplne normálny postup. Banka nemá problém s autorkou ako klientkou, ale založenou nehnuteľnosťou. Na 99 % keby priniesla inú nehnuteľnosť ako zabezpečenie, tak hypo dostane. V BA tiež banky neberú ako zabezpečenie byty v Pentagone.