Darí sa vám v tejto dobe šetriť?

10. mar 2022

Baby darí sa vám aj v tejto dobe šetriť? Pre seba? Pre deti? Všetko ide pomaly hore, zatiaľ nám to všetko vychádza a veľmi sa nás táto situácia nedotkla (zatiaľ), prerábame dom a rozmýšľam nad tým čo bude, či sa púšťať aj do ďalšieho poschodia alebo len šetriť a počkať čo bude.

snowflake07
10. mar 2022

Všetko pôjde len a len hore,takže keď niečo ušetriš,tak za rok už za to nekúpiš to čo by si kúpila teraz.Bude veľká inflácia.Samozrejme šetriť treba.

anjelicek26
10. mar 2022

Mat rezervu je vec jedna (a dolezita), sestrit detom "na buducnost" na nejakom zadeklovanom ucte je vec druha... ano samozrejme mame financnu rezervu, ale nie, nesetrime detom peniaze. Deti dostanu v buducnosti pozemok, ktory sme im kupili pri narodeni, teda nieco, co nestrati hodnotu... bud postavaju alebo predaju... Momentalne su hodnoty materialu strasne vysoke, energie vysoke, pohonne hmoty idu brutalne hore, nesla by som momentalne do ziadnych vyssich investicii ci uverov a pockala co bude...

deti95060810
10. mar 2022

ja by som pokračovala, však o pol roka to iste lacnejšie nebude...
Deťom nešetríme - úplna zbytočnosť držať e na nejakom detskom účte...

lucka_ke
10. mar 2022

určite prerobiť, všetko bude len drahšie

eva233
10. mar 2022

My šetríme, prerábame a refinancujeme s navýšením. Sú to rozdielne veci. Prerábame podkrovie z nasetrenych peňazí, teraz sme refinancovali a hoci muž najprv nechcel veľmi rýchlo pri daných okolnostiach pochopil, že lepšie je teraz o niečo navýšiť a splácať 10r tu istú splátku ako šetriť na zateplenie 5r a potom zatepliť 3x drahšie.. .. Keďže všetko ide hore šetrili by sme, ale ktovie za akú cenu by sme zateplili o 5 rokov 🙈🤷‍♀️.... Ďalšia vec je šetrenie. Každý mesiac dám nejaké peniaze do obalky na dovolenku, to čo dajú babky alebo príbuzní synovi dávam do ďalšej obálky a ak muž/ ja dostaneme nejaké peniaze od rodiny ku sviatku to je ďalšia obálka + drobné z peňaženky hádžeme tak raz za 3-4 dni s mužom do prasiatka.... Sú to síce peniaze v "obálkach" a nemám tam žiadne úroky, ale mám istotu, že keď sa niečo stane máme bočné peniaze pre syna alebo pre nás pripadne keď vypadne nejaký spotrebič a podobne. Na dovolenku sme takto obalkovo šetrili aj minulý rok + si muž uplatnil rekreačný poukaz a mali sme parádnu dovolenku na Slovensku. Na druhej strane synovi kupujem len oblečenie ktoré potrebuje, veľa sme dostali a kupujem mu takmer iba topánky. Sebe a mužovi tiež len keď potrebujeme. Oblečenie, ktoré nenosím, alebo už je nám malé predám na fb alebo na aukciách. Čo sa týka jedla snažím sa minúť to čo máme doma a kupovať veci v akciách a nevyhadzovať zbytočne. Ale keď treba vieme si aj dopriať ísť do restiky, do divadla ak sa dá, kúpiť si kvalitné topánky a podobne.... Nie je to jednoduché, ale veľakrát je to o tom, čo je pre človeka dôležité a ako ma nastavené štandardy.... Takže áno treba aj šetriť a aj si vedieť rozumne požičať a prerobiť teraz, lebo ďalšie roky budú všelijaké, takže radšej splácať 10r rovnakú sumu a už mať prerobené ako šetriť do obalky a za 10r neprerobiš ani polovicu toho co si chcela.... A áno treba mat aj rezervu takú, že keby sme prišli o prácu a podobne hovorí sa že ideálne je mať. Bokom toľko aby si 10 mesiacov vedela splácať energie, hypotéky atď v prípade straty zamestnania a podobne... Ale reálne kto si to tak môže dovoliť je otazne 🤷‍♀️

zuzanockamt
10. mar 2022

Áno, šetríme aj sebe, aj deťom. Plus poistky. Zatiaľ sa dá.

mec321
10. mar 2022

S priateľom byvame v prenajme, obidvaja zarobime cca tych 700€ v cistom, zaplatime najom, benzin, stravu, a musim povedat, ze k tomu vsetkemu si kazdy este vyhradi tych cca 100-150 € sam pre seba, a odkladame kazdy mesiac kazdy 300€. Sme mladi, deti nemame, da sa, zatial. O nic sa neukracujeme, kupime si co nam chuti… niekedy je vyhoda mat len ten prenajom a o nic sa nestarat, samozrejme by sme chceli svoj dom, no najskor chceme dostatocnu rezervu lebo s domov hypotekou a podobnymi vecami toho uz clovek vela nenasetri 🙂

zuzanockamt
10. mar 2022

@mec321 Môžem sa spýtať, koľko platíte nájom? Lebo to vám ostáva mesačne každému len 300€ na výdavky (keď odpočítam tie úspory a to,čo si odložíte pre seba).

janai1
10. mar 2022

@mec321 to máš výdavky na nájom, dopravu, telefón, stravu mesačne len 250€?

lucinka1988
10. mar 2022

áno, moj manžel zarobí z podnikania naozaj veľmi slušne, to všetko odkladáme a výdavky platíme len z výplaty TPP, ja si slušne zarábam aj popri MD, čiže šetriť vieme b pohode. Deťom sme peniaze na účtoch zrušili, nakúpili sme im zlato a budeme v tom pokračovať, raz dostanú zlato, žiadne peniaze, ani nehnuteľnosti..človek nevie, čo bude, nehnuteľnosť si na plecia nevezmem, zlato vezmem kedykoľvek..Môj názor

autor
10. mar 2022

@lucinka1988 ak sa smiem opýtať nakupujete zlato v akej forme? Šperky? Alebo zlaté tehličky? My deťom šetríme na bežných sporiacich účtoch, tam je ale naozaj veľmi mizerný úrok. Takže som som to rozdelila a niečo dávam na toto sporenie a niečo na investičné cez EIC, veľmi ale nie som stotožnená ani s tým sporením pretože stále ideme len do väčšej a väčšej straty, pohybuje sa to denne raz hore raz dole ale ku koncu mesiaca sme stále vo väčšej strate. Tiež rozmýšľať kam investovať, už som rozmýšľala aj do zlata, ale nevyznám sa v tom.

autor
10. mar 2022

Ešte by som sa vyjadrila k tej rekonštrukcii. Prerábať chceme za vlastné financie, takže nechceme navyšovať úver. Deti sú v spoločnej izbe, sú ešte maličké, chceli sme ale prerobiť vrch domu aby mali každý svoju izbu plus kúpeľňa a wc na poschodí. Projekt máme poriešený, ide ale o to že sa nevieme rozhodnúť či prerábať v tejto situácii alebo odložiť peniaze a čakať.

karolinav
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucinka1988
10. mar 2022

investičné zlato- zlaté mince alebo dukáty..Väčšinou kupujeme 1oz mince, pri takejto inflácii sme hneď vybrali peniaze z banky a premenili na zlato. Aj keď teraz je zlato ozaj dosť drahé, vždy si drží hodnotu vzhľadom k súčasnej inflácii, na dlhodobé šetrenie pre deti mi to príde ako jedna z najlepších foriem, ako zastabilizovať príjmy/ peniaze na dlhé obdobie bez ich znehodnotenia.Zároveň je to jedna z najlikvidnejších foriem majetku, kedykoľvek sa dá premeniť naspäť na peniaze, čiže aj deti v budúcnosti premenia a majú cash, ale premenia za hodnotu adekvátnu danej dobe..a použijú peniaze, na čo budú potrebovať. Sme tiež rozmýšľali, že kúpiť im byt, ale to je naozaj veľmi otázne a predsa len, zlato premenia a kúpia si potom nehnuteľnosť, akú budú chcieť..najlepšie kupovať tie mince alebo dukáty, lebo tehličky sú menej likvidné už..Aj striebro je dobrá voľba, toho je už ale veľa potom, my sme za zlato

lucinka1988
10. mar 2022

ja by som chvíľku počkala, my sme mali vymyslené, že pôjdeme vyrovnať hypo- splatiť ju, keďže nám ostáva už malo, ale radšej necháme peniaze ešte chvíľu a uvidíme, čo bude..ak to nehorí, pockala by som chvíľu noo

baskakl
10. mar 2022

@lucinka1988 prosím ťa ako a kde kupujete? Tiež zvažujem ako zhodnotiť našetrené €.

radkaradix
10. mar 2022

pripnem sa 🙂

snezienkaaa82
10. mar 2022

Peniaze neodkladame, lebo sme ich investovali do domu a bytu. Deti budú mať.

smoulingirl
10. mar 2022

Ťažko radiť, v podstate prerábkou zvyšuješ hodnotu nehnuteľnosti a ak budete čakať tak lacnejšie to asi nebude. Deti zatiaľ nemáme, ale peniaze im šetriť neplánujeme. Takisto ani my, mimo obnos, ktorý má slúžiť na pokrytie výdavkov v prípade výpadkov prijímov, nedržíme. Ušetrené investujeme, časť do drahých kovov, časť do krypta a akcií, niečo zobchodujeme u brokera.,..

floppyfloppy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
floppyfloppy
10. mar 2022

@lucinka1988 prosím, cez akú spoločnosť nakupujete? Ďakujem.

floppyfloppy
10. mar 2022

@lucinka1988 ďakujem, pekný večer.

mec321
10. mar 2022

@janai1
@zuzanockamt my sme nastastie vychytali este posledny najom, ktory cloveka neznici. 250€ energie s tym, ze kazdy treti mesiac davame 300€ majitelovi (to je jeho zisk).. tym ze ideme vzdy na polovicu platime kazdy len 125€ svoju cast. pracu mame par minut cesty, takze viac ako 50€ mesacne neprevezieme 🙂 strava nam vychadza ako kedy, raz minieme 200 raz 250€ mesacne.. a vyplata tak isto, niekedy 700€ niekedy 750€ 😅 neviem ale v nicom sa neobmedzujeme, neukracujeme.. da sa..

zuzanockamt
10. mar 2022

@mec321 to máte ozaj veľmi lacný podnájom, u nás pre dvoch ľudí to ide od 400€ a viac

mec321
10. mar 2022

@zuzanockamt ani u nas to uz nie je inak.. co som pozerala, uz nik nejde pod 500€ a za jednoizbak prosim pekne.. takze chvalabohu, mame fajn majitela, ktory nepotrebuje na tom zarabat a vyuzivat situaciu..

janai1
11. mar 2022

@mec321 ahaa, tak to máte super 😀 ja len 1/2 nájmu mam 275€ mesačne 🤣

smoulingirl
11. mar 2022

@baskakl
@floppyfloppy Zlato sa viac oplati kupovať z mincovní, napr. rakúska Muenze Oesterreich, cenovy rozdiel voci nasim predajcom je dost velky, maju eshop a zasielaju aj ku nam. Zlato bolo pred par dnami na historickych maximach, oplati sa s kupou trochu pockat.