Dom s hypotékou a rozchod

novosad110
11. nov 2016

Dobrý deň, prišla som Vás poprosiť o radu.
Chcela by som vedieť možnosti čo s domom, v ktorom bývame a platíme naňho hypotéku, v prípade že príde rozchod
V dome bývame takmer rok, nie sme zosobášený, v papieroch je to pol na pol a ešte jedna vec, moji rodičia založili byt aby nám hypo navýšili.
je možnosť dom len predať, vyrovnať dlh v banke, a každí pôjde svojou cestou? priateľ sa domu vzdať nechce, nemá kam ísť, ale v dome je dosť mojich peňazí,aj mojich rodičov a tak len povedal,že nás vyplatí(zoberie si úver) a že bude to splácať. ale keď nebude platiť(zvládať platiť) je tam stále byt mojich rodičov, o ktorý môžu prísť(dá sa aj toto nejako podchytiť, v prípade že nebude platiť?)

aj tak by som bola najradšej keby sa to predalo, len neviem či to po roku ide.
ďakujem za každú radu

krajco
11. nov 2016

Ahoj dom mozete predat len ak predate drahsie sko ste kupili budete musiet platit dan z rozdielu. A keby si sa isla opytat do banky ci sa neda zalozne pravo uz prepisat na Vas dom kedze je uz zariadeny tak ma vyssiu hodnotu.

novosad110
autor
11. nov 2016

Tiež dobrý nápad, ďakujem v prípade úplnej núdze to poriešim takto. Ďakujem

jansimon
12. nov 2016

Určite sa dá prepísať záložné právo potom budú tvoji rodičia mimo vášho diania a tak keď nechce sa odsťahovať daj si dom ohodnotiť a odpočítajú zvyšok úveru a ostatné peniaze nech ti vyplatí aspoň moja kamarátka to takto riesila😃držím palce

draik
12. nov 2016

Všetko sa dá vyriešiť, má to však niekoľko "ale". V prvom rade so všetkým bude musieť súhlasiť banka. Po roku splácania sa istina znížila minimálne, čiže zjavne bude potrebné, aby namiesto bytu Vašich rodičov bolo založené niečo iné (predpokladám, že okrem bytu je založený aj samotný dom a hypo je vysoké, že samotný založený dom nestačí).
V druhom rade na prevod podielu na dom mezi Vami dohodou bude potrebný súhlas banky. Takisto na to, aby len priateľ zostal dlžníkom. Ak jeho finančná situácia nie je dostatočná na splácanie celej hypo, banka Vám umožní vystúpiť z pozície dlžníka len vtedy, ak nastúpi iný dlžník do zmluvy. Celé to bude spojené s dodatočnými nákladmi na zmenu zmlúv a nemusí to byť úplne jednoduché.
Čo sa týka Vašej otázky o "podchytení, tak záložný dlžník (ten, ktorý založil majetok), má voči úverovému dlžníkovi regresné právo. Ak by teda došlo k predaji bytu rodičov pre neplatenie, tí by si následne mohli uplatňovať u dlžníka regres. Za danej situácie by však dlžník zrejme nič nemal...