Dostanem hypotéku, keď som v minulosti meškala so splátkami?

simona745
17. máj 2021

Dobrý deň prosím vás poraďte chcela som si zobrať hypotéku ale minulosti som meskala zo splátkami ale všetko mam vyplatene môže to byť problém? V jednej banke ma odmietli už lebo ze kedysi som meskala z úverom. Prosím poraďte ako by sa to dalo aby mi poskytli

nafka0483
17. máj 2021

@simona745 No ved si si rovno odpovedala - ano moze to byt problem (bezne to byva problem), ved ta uz v jednej banke odmietli. Mas ocividne zaznam v uverovom registri.

ivkazba
17. máj 2021

@simona745 kedy boli tie splátky v omeškaní, koľko ich bolo a ako dlho boli v omeškaní? Ak išlo o 2-3 splátky a každá bola v omeškaní pár dní a uplynul už cca rok odvtedy (a za ten rok sa všetko spláca načas), tak v takom prípade vie väčšina bánk toto prehodnotiť a nový úver schváliť. Ak toho bolo viac, omeškanie bolo dlhodobé, tak kľudne môžeš nedostať úver aj niekoľko rokov (negatívny záznam ostáva v registri ešte 5 rokov po jeho úplnom vyplatení). Zároveň každá zamietnutá úverová žiadosť v registri (čiže aj táto, ktorú aktuálne spomínaš) zhoršuje rating klienta. Takže odporúčam nepodávať ďalšie žiadosti skôr, ako sa na tie dlžné splátky a celú tvoju finančnú situáciu nepozrieš s niekým, kto sa vyzná v registri a tom, ako banky k tomu pristupujú.

landsmanka
17. máj 2021

moze to byt problem, pokial si zapisana v uverovom registri. da sa ale poziadat o vymazanie z tohoto registra, treba si zistit info za akych podmienok

simona745
autor
17. máj 2021

@ivkazba iba pár krát ale hneď som to vyplatila pár dní omeškanie

snazilka_bio_mamka
17. máj 2021

ja som v uverovom registry lebo som sla do nepovoleneho prečerpania par eur a kvoli tomu nedostanem hypoteku az po 5 rokov.

snazilka_bio_mamka
17. máj 2021

a to platim splatky svedomito len sa mi to parkrat podarilo takto a uz som odpisana

qetka
17. máj 2021

@snazilka_bio_mamka kolko je par eur? kolkokrat sa ti to stalo a ako dlho si bola v minuse?

nafka0483
17. máj 2021

@snazilka_bio_mamka Ked je to raz nepovolene precerpanie, tak aj 1 cent je problem. proste tie peniaze nemas, tak ich nemozes minut. Keby sa tvojmu zamestnavatelovi parkrat ti poslat mensiu vyplatu, ale on by to potom svedomito neskor doplatil, tak tiez by si nebola nadsena.

ivkazba
17. máj 2021

@simona745 a kedy to bolo? Koľkokrát je párkrát ? Koľko je to pár dní? Píšeš všetko veľmi relatívne, ťažko z toho radiť.

simona745
autor
17. máj 2021

@ivkazba no tak asi 5krat sa mi to stalo do roka minulý rok no ale vždy som to na konci mesiaca vyplatila. A nepoznste dakoho kto by to vedel dáko urobiť na vinimku bývajú aj taky len nikoho takého nepoznám

snazilka_bio_mamka
17. máj 2021

@qetka max 3 eura a stalo sa mi to pff...asi 4x

ivkazba
17. máj 2021

@simona745 nie, na toto výnimky neexistujú. Inak, 2x som sa ťa opýtala, koľko krát sa to stalo, koľko dní. Raz si neodpovedala, druhý krát si napísala opäť nie presne. Asi 5 krát je 5 krát alebo možno aj viac krát. Pretože "asi" nie je presný pojem. A detto čo sa týka toho, koľko dní bola splátka v omeškaní... píšeš, že do konca mesiaca si to vyplatila. To je tiež veľmi relatívne. Pretože napríklad ak je splátka druhý deň v mesiaci a ty si ho platila až na konci mesiaca, tak to je dosť dní v omeškaní. Túto výtku nemyslím v zlom, mám s tým dlhoročné skúsenosti (keď chceš, môžeš napísať do IP). Zväčša ak ľudia nepovedia presne, tak je to horšie, ako naznačujú. Netvrdím, že je to aj tvoj prípad. Ako píšem, ak to nebolo veľa krát a nebolo to veľa dní a potom bola každá jedna splátka na cent uhradená presne načas, tak po 12 mesiacoch po poslednej zlej splátke to teoreticky môžeš skúsiť. Môžeš si teraz vyžiadať z registra výpis a ten ukázať dobrého finančnému sprostredkovateľovi (takému, ktorý vie čítať výpis a vie, ako sa k tomu banky stavajú - kľudne ti na to pozriem aj ja). Výpis si požiadaš cez link, ktorý pripíjam (ak si z BA, tak aj osobne). Budeš tak vidieť, koľko dní, kedy presne, aká suma.

http://www.sbcb.sk/na-stiahnutie/

simona745
autor
18. máj 2021

@ivkazba ďakujem, áno ten výpis mam no minulý rok marec apríl máj do 18steho mi malo stiahnuť Le nestiahlo lebo neskôr som mala peniaze tak som to vyplatila 28. Takže to je 10dni omeškanie a takto po sebe 5 krát sa to stalo keď som to pozerala.

ivkazba
18. máj 2021

@simona745 čiže 10 dní omeškanie, 5 mesiacov, minulý rok marec apríl máj jún júl. Takže najskôr v auguste by som skúšala, ale je úplne možné že bude treba počkať dlhšie. Banka má záujem aby klient platil načas. 5 splátok je pre banku dosť veľa, jedna splátka sa dá vysvetliť, 5 nie. Takže kľudne ešte ďalší rok môžeš byť mimo.

sophieft
19. máj 2021

@simona745 radi Vam poradime s kolegami, ak mate zaujem kludne Vam dame viac info. Ano vsetko sa da🙂

nafka0483
19. máj 2021

@sophieft Mozes dat viac info - priamo sem, nech vidi kazdy kto potrebuju. Co je to ze my vam poradime s kolegami - aka spolocnost? Daj viac info ako viete poradit a co konkretne vies urobit v tejto situacii.

aduskatt
19. máj 2021

Môj klient meškal dva mesiace po 5 dní a zamietli mu, záleží od banky a situácie na bankovom trhu