Mimoriadna splátka hypotéky - ktorá alternatíva?

pava1988
10. nov 2019

Ahojte,

rozhodla som sa pre mimoriadne splatenie zostatku hypoteky. Celkovu sumu budem mat k dispozicii tak o 1,5 roka avsak uz teraz mozem znizovat zostatok 2x rocne bez poplatku o 20%. Co chcem aj realizovat a usetrit nejake financie tymto krokom.

Je mi jasne, ze vyhodnejsie je z dlhodobeho hladiska znizovat dlzku hypoteky ako vysku splatky. Avsak plati to aj v mojom pripade ked viem, ze hypoteka bude uplne splatena uz za par mesiacov?

Pozdava sa mi viac v tomto pripade moznost mimoriadnou splatkou znizit vysku splatky a mesacne ziskat viac eur. Uvazujem spravne?

dakujem za odpovede

amonet
10. nov 2019

@pava1988 pri aktualnych nizkych urokoch by som radsej tu hotovost vlozila na investovanie, ak je to taky kratky horizont tak trebars IAD prvy realitny alebo Prva penzijna realitny/stabilny fond. A za tie dva/tri roky to vybrala naraz. Alebo to tam nechala kym sa urok na fonde nedorovna uroku na hypoteke. Zarobis na lacnych peniazoch.

ratira
10. nov 2019

@pava1988 ak by som vedela, ze hypo bude vyplatena a ja mam moznost dva x rocne dat zdarma mimoriadnu splatku urobila by som to, aby som sa toho co najrychlejsie zbavila 🙂

pava1988
autor
10. nov 2019

@ratira jednoznacne idem do toho, to je rozhodnute.
Na konci roka 2019 20% zostatku a hned dalsia splatka 20% v januari 2020. Celkovo bude hypoteka vyplatena zaciatkom roka 2021.

Moja otazka ale znela - znizovat mimoriadnymi splatkami vysku samotnej splatky alebo znizovat datum konca hypoteky? Co je vyhodejsie financne z pohladu tych povedzme 18tych mesiacov co bude hypoteka este trvat, aby sa co najviac usetrilo.

jankabenji
10. nov 2019

@pava1988 My ideme robiť tiež tak,že k výročiu dávať mimoriadne splátky a odporučili nam znížiť splátky nie dobu splacania

martina1201
10. nov 2019

Ahoj, no z môjho pohľadu je nelogické znižovať dátum konca hypotéky keď vieš kedy ju splatiš. Mať viac financií je asi lepšie aj z hľadiska že nemôžeš vedieť čo sa za tých cca 18 mesiacov v tvojom živote môže zmeniť..... Jedine ak by si už na splatenie mala peniaze pripravené ale nechceš splácať s poplatkom. V každom prípade je nelogické skracovať dĺžku.

ratira
10. nov 2019

@pava1988 z kratkodobého hladiska znizit splatky na dobu placania z dlhodobeho znizit dokedy to vyplatite, vsetko si myslim, ze ma svoje pre a proti, ked to rychlejsie splatis usetris ked to budes splacat dlhsie ale nizsie splatky tak az tak nie chapes, to aj mas uver na 5 rokov platis ja neviem 200 eur refinancujes splatku znizis na 150 ale uver budes platit az 8 rokov, tak sa preplatis viac.

lula313
10. nov 2019

@pava1988 pýtaš sa úplne zle, lebo na tvoju otázku neexistuje univerzálna odpoved bez toho, aby sme videli rozpis tvojho splátkového kalendára. Každý mesiac splácaš anuitu, ktorá je zložená zo splatky istiny a zo splatky úroku. Spravidla v prvých rokoch hypoteky je splátka úroku vysoka a istiny nízka, z tohto pohladu by bolo pre mna nevýhodne znižovať si splatku(lebo stále by som platila vyššiu splatku úroku a ešte nižšiu splatku istiny), ale ako píšem, všetko závisí od tvojho konkrétneho príkladu-preto si to daj na papier a vypocitaj

zaba21
10. nov 2019

@pava1988
Pridám skúsenosť z Primabanky. Dávala som mimoriadnu splátku, nebola to veľká suma. Ponechala som si dátum splatnosti a nižšiu splátku. Ak by som chcela pôvodnú splátku a skrátenie doby splácania, bolo by to s poplatkom, v mojom prípade by to bolo veľmi nevýhodné. Tak možno aj s tým treba rátať.

simonah73
10. nov 2019

V csob je napr pri mimoriadnej splatke mozne len znizenie poctu mesiacov, znizenie vysky splatku je za poplatok.

eliska13
10. nov 2019

@pava1988 daj si to vypočítať v banke, ak tam nie je nejaký háčik nevyznám sa v hypo, tak logicky mi vychádza to, čo píšeš dať mimoriadny vklad a ponížiť mesačne splatky

kikus985
11. nov 2019

Peniaze odlož na predčasné vyplatenie

angelinja
11. nov 2019

@pava1988 tak neviem alee to bolo kedysi ze si mohol dat 20 percent v decembri a 20 percent v januari..teraz je to tak ze musis davat k podpisu zmluvy cize kazdy rok v tom istom mesiaci , okrem toho csob a tatra maju mesacne moznost sa davat...a akoze nechapem otazke sak bud si nechas splatku a znizia sa ti roky alebo si chces znizit splatu s rovnakymi rokmi...kto ako preferuje ja urcite co najmenej rokov a co najvyssia splatka ale ved to je podla uvazenia u kazdeho..ja neivme nechapem preco toto potrebuje niekto na toto nejaku radu sak treba sa rozhodnut.