Poistné plnenie pri pracovnej neschopnosti

iveta7677
7. apr 2023

Dobrý deň, mám poistený hypotekárny úver a v rámci tejto poistky mám poistenú aj PN. Som SZČO. V poistných podmienkach poisťovne som našla, že toto poistenie PN sa nevzťahuje na choroby ktoré vznikli pred uzavretím poistenia. Je to veľmi zaujímavé. V roku 2019 som mala problémy s chrbticou. Keby sa prihodilo zase niečo s chrbticou, tak by mi teraz neplatili poistné plnenie? Ďakujem.

lenocka8894
7. apr 2023

@iveta7677 nie som sice poistovak ale pokial je to takto napisane v podmienkach tak ano nebudu vam platit PN v ramci tejto "choroby". Poistovali ste si ro sami alebo mate nejake poradcu?

martinp288
7. apr 2023

Presne ako píšeš. Na choroby, ktoré boli pred uzavretím poistenia sa poistenie nevzťahuje. Ak by sa znova niečo prihodilo, záleží či ti dali na dané ochorenie výluku, alebo nie. Bolo to uvedené v zmluve? Robila si aj zdravotný dotazník pri uzatváraní poistenia. Ak píšeš že to bolo robené v banke, tak predpokladám že asi nie. Môžem ti na to pozrieť ak chceš, ale potrebujem viac informácií.

iveta7677
autor
7. apr 2023

@lenocka8894 cez banku sa to poistovalo.

iveta7677
autor
7. apr 2023

@martinp288 zdravotny dotaznik sa nerobil. Tuto informaciu som nasla vo všeobecných podmienkach banky.

iveta7677
autor
7. apr 2023

Je to take zvláštne, lebo napr. v roku 2019 som mohla mať s chrbticou nieco iné a teraz zase nieco ine.

martinp288
7. apr 2023

@iveta7677 Áno diagnóza môže byť rozdielna. To že sa v banke nevypĺňa zdravotný dotazník je chyba, aj som to čakal že ho s tebou nevyplnili, myslím si aj prečo, ale to je na inú tému.
U nás kde robím, tiež máme v poistných podmienkach uvedené že sa plnenie nevzťahuje na veci, ktoré vznikli pred uzatvorením poistenia, ale je tam aj dodadok, že ak je pravdivo vyplnený zdravotný dotazník a poisťovňa nedá výluky, tak to pri vzniku novej poistnej udalosti preplatí.
Asi ti už došlo prečo stebou nerobili dotazník a radšej napísali rovno výluku do podmienok. Ktovie,možno je tam tiež dodadok o zdravotnom dotazníku, ale to je už teraz jedno. Žiaľ znova sa potvrdilo, že robiť si poistenie v banke je ako dať si robiť nechty u kaderníka.
Ty si tam poistenie uzatvorila v dobrej viere, že ťa bude kryť ak by sa niečo stalo, no teraz si zistila opak. Tvoja chyba to nieje, niesy prvá a žiaľ ani posledná.

melonik7
8. apr 2023

@martinp288
@iveta7677 mam dve HU v TB .. pri oboch mam poistenie a vyplnovala som podrobny zdravotny dotaznik, prisiel mi z poistovne aj list o uprave mes.platby vzhladom na uvedene choroby. Takze asi zalezi aj od banky.

iveta7677
autor
8. apr 2023

@melonik7 ano zavisi to od poisťovne.

martinp288
8. apr 2023

@melonik7 Presne takto to má fungovať. Žiaľ autorka, takéto šťastie nemala. Osobne som videl poistnú zmluvu z banky, kde bolo uvedené, že klient má skúsenosti s uzatváraním poistenia a má dostatočné informácie. Klient o poistení nevedel nič. Stále budem tvrdiť že poistenie cez banku nie.
Tak ako si nejdem pýtať úver do poisťovne, nebudem riešiť ani poistenie v banke.
Pekné sviatky a nech vás poistné udalosti obchádzajú.