Poistenie budov - plnenie za škodovú udalosť

baboadel
19. nov 2021

Ahoj, potrebovala by som skúsennosti a postrehy. Kto máte poistenie budovy v poisťovni Alianz a chceli ste preplatenie škodovej udalosti. Čo Vám preplatili a čo naopak zamietli. Dnes som mala nemilú skúsenosť s likvidátorkou v poisťovni. Platím si cca 30 rokov poistku v sume 60 eur ročne na budovy/pred tým v korunách/ Teraz som chcela od nich preplatenie škodovej udalosti. Havária na potrubí kúrenia. Cena opravy cca 5000 eur. No zamietli, že sa to nevzťahuje na tento druh. Tak sa pýtam, na čo sa platia ťažké peniaze do poisťovni, keď vám skoro stále zamietnu plnenie.

elizabet173
19. nov 2021

@baboadel nemala som nikdy s touto poisťovňou problém, čo sa týka plnenia. Poslednú poistnú udalosť som nahlásila v piatok, v utorok som mala na účte peniaze. Píšeš, že si platíš 30 rokov poistku, veď si ju počas tých rokov aktualizovala, nie? Čo máš v zmluve? Musíš tam mať, či sa na to poistenie vzťahuje alebo nie. Nestačí len mať poistenie, ale vedieť čo mám poistené

pepek11
19. nov 2021

@elizabet173 Súhlasím. A treba dať pozor na podpoistenie...

mogaa
19. nov 2021

@baboadel cieľom každej poisťovne je mať zisk....čiže prijaté poistné musí byť vždy vyššie ako celkové plnenia poisťovne

zuzanaete
19. nov 2021

Treba pozriet do zmluvy, ze co je poistene. Aktualne sa rozlisuje poistenie budov a domacnosti. Kazda poistka kryje nieco ine.

elizabet173
19. nov 2021

@pepek11 to ma napadlo ako prvé, aj keď možnosť, že poistná zmluva nebola 30 rokov prerobená sa mi zdá ako veľmi málo pravdepodobná.

patka06
19. nov 2021

Allianz nemá problém s plnením

manzanillaa
19. nov 2021

@baboadel ja som spokojná, mame plnenie zo škody na dome,prasknute potrubie, prasknuté sklo na krbe, nepriamy úder blesku, prasknuta varná doska, syn dostal plnenie z úrazov, manžel z havarijnej poistky... Len raz neplnili, pri dlhodobej PN, ale uznali sme to, bolo to vo vylúkach.

jakubvojcik
19. nov 2021

Poistenie treba využívať iba vtedy ak viete za čo si platíte.. inak sa na to netreba spoliehať. Vždy treba vedieť aký balík máte zakúpený (havárie rozvodov sú nekedy len v tom najvyššom balíku) a čo v tom balíku máte, aké pripoistenia. Ďalej treba vedieť aké poistné sumy máte a či nemáte niečo podpoistené, vtedy dôjde ku často výraznému zníženiu preplatenej sumy. A potom samozrejme poznať výluky, na čo sa poistenie nevzťahuje a čo je potrebne z vašej strany splniť. Inak takéto havárie sú často kryté aj z poistení bytových domov ako takých, neplatíte si ako bytový dom nejaké poistenie (ak teda máte byt a nie dom).

Očividne je niečo zle a treba to skontrolovať aby sa podobná skúsenosť nezopakovala, lebo poisťovňa allianz je dobrá a dobre prepláca, čiže chyba musí byť na vašej strane..

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pepek11
19. nov 2021

@elizabet173 Áno, to je pravda. Možno je stará 10 rokov

baboadel
autor
20. nov 2021

@jakubvojcik ďakujem za postreh, určite máte skusenosti s poisťovníctvom, žiaľ laik má problém s vypracovaním poistiek, veľa krát uverí že keď si poctivo platí dohodnutú sume, v prípade potreby vám vyplatia aspoň nejakú časť. Moja požička bola aktualizovaná v r.2003 na dojednanú poistnú sumu 2.370000 sk. Takže žiaľ ďaľšie doplnky sú nie uvedené. Tak mi z toho vychádza že suma poistného+doplnky+doplnky ak chceš mať niečo vyplatené. Ale potom to vychádza táka suma na poistné, že to by nebolo v mojich silách platiť. Z tohto mi vyplýva, že keby som si bola za tie roky odkladala sumu, ktorú som poukazovala poisťovni nemám problém si uhradiť platbu za akúkoľvek škodovú udalosť. Hold poučenie pre bežného človeka,ktorý nie je zdatný v oblasti poisťovníctva alebo má v blízkosti osobu, ktorá vie poradiť a nastaviť optimálnu poistku. A pomôct s jej plnením. Na budúce chybu neurobím a peniaze, ktoré by som vrážala do poistiek, budem ukladať na účet.
@elizabet173
@zuzanaete
@manzanillaa
@pepek11 ďakujem všetkým, za postrehy a názory

darina77
20. nov 2021

@baboadel ahoj, ja som robila v Allianz 10 rokov likvidátorku, a oprava potrubia na kúrenie sa neprepláca, ale napríklad som zaplatila strašne veľa škôd keď vodovodné potrubie sa poškodilo a voda narobila škody

pepek11
20. nov 2021

@baboadel vďačne

baboadel
autor
20. nov 2021

@darina77ďakujem, no veď práve to bolo príčinou aj poruchy na ústrednom kúrení. Pred dvomi rokmi sme mali poruchu na prípojke vody pred vodomerom vo dvore voda dlhodobo tiekla pod dom, takže to malo za následok zhrdzavenie potrubia na kúrení, ale ako to teraz dokážem že to bola príčina, bolo to dávno a vtedy nás nenapadlo žiadať o plnenie, robili sme to svojpomocne.

emanuela92
24. nov 2022

@darina77 prosím vás viete mi poradiť? Z allianzu k nám príde na obhliadku pan po nahlásenie škodovej udalosti, mame zatecenu stenu, z druhej strany je sprchovy kut, takže príčina je jasná. Zatecenie zrejme vzniklo sadnutim novostavby a následným pokúsim dlaždice a teda pretrhnutim hydroizolacie. Vzťahuje sa na to poistka z vašej skúsenosti? Dakujem