Rodinný rozpočet a druhé dieťa

26. jan 2022

Ahojte, rozmýšľame nad druhým babatkom. Naš rozpocet po zaplatení splátky hypo bude cca 2tis eur ( v prípade ze obaja s manželom pracujeme). Teraz na RD je to samozrejme menej ale rátam ze je to prechodné obdobie, som šetrný typ tak mam aj rezervu prípadne pojdem do práce skôr ak bude treba. Inak mame bežne výdavky ako energie, benzín, strava, sem tam nejaký výlet atd.
Máme zatial jedno malé dieťa takže si neviem uplne predstaviť ako velmi narastajú tie vydavky vekom. A pri dnešnom zdrazovaní sa aj bojim trochu ísť do druhého dieťaťa. Viem že veľa rodín tu ma k dispozíci menej/ viac peňazí, rada by som však počula ako sa vam dari hospodarit s podobnym rozpočtom ako my pri 2 vacsich deťoch. Ďakujem

lujza123
26. jan 2022

Mam len jedno dieťa, ale k tým výdavkom mam pocit ze najväčšie boli keď bola bábätko - plienky, sunar, vybavicka, autosedacky, oblečenie (dosť som kupovala v bazári ale aj tak rýchlo rástla, topánky dokázala zničiť okamzite).
Potom od tých cca 4-5 sa to ustálilo, ak nerátam nejaké jednorazové náklady ako nákup do školy v 1 ročníku až do tých cca 11 to bolo celkom v pohode.
No a teraz ako prišla puberta tak sa to znova zvýšilo, dieťa je náročnejšie, rýchlo rastie, potrebuje viac veci aj do školy - pc, tlačiareň, mobil - kredit, vreckové, autobus, náročnejšie krúžky (niesom ten typ co by rozvazal dieťa po drahých krúžkoch, ako mala si vystacila s tými obyčajnými co ponúkali na ZŠ) ale teraz si už docestuje sama kde chce a môže si vybrať co chce - no šikovné ruky za 5 € mesačne ako predtým to už veru niesu. Začala chodiť do detských táborov, na dovolenkách už nám nestačí izba "dospelý + dieťa zdarma". Rastie, veľa zje - toľko co dospelá osoba...
Takže predpokladám ze náklady už budú takto vysoké a ešte o čosi vyššie keď pôjde na SŠ, VŠ, vodicak...

Čiže keď to zhrniem financne najnáročnejšie su male bábätka, potom v období detstva je to celkom jedno ci su deti jedno, dve, tri.... Ale potom v puberte sa to znova zvýši. No výhoda je ze kým pri malých deťoch si na MD pri veľkých ta už v kariére absolútne nič neobmedzuje takže ten príjem je o dosť väčší

negymama
26. jan 2022

@lujza123 dobre si to zhrnula. my sme mali pri malych detoch asi polovicny prijem ako teraz /4 deti/...ale zivotny standart sme mali cca rovnaky. Male deti mali lacne alebo ziadne kruzky, ludia nas doslova zasypavali oblecenim aj prislusenstvom k detom ako kociar, autosedacky - takze som mala minimalne vydavky na osatenie a ine veci.

Dovolenky - bud mali vstup zadarmo alebo velke detske zlavy.

teraz mame viac ako 2nasobny prijem, nez pred 7-8 rokmi dozadu...ale mame 4 pubertakov, naklady na mesacniky, kruzky, dobijanie kreditov, furt niekto potrebuje novy mobil, pocitac, mys, monitor, oblecenie uz maju vysoko individualne, len tak im v zlavach nekupim. Nastastie dcery su eko zamerane a vyberaju si kusky z vintage sekacov, aby nezatazovali planetu /aj penazenku/. A o tom kolko pojeme jedla ani nehovorim, ja som nemala nikdy malojedace vyberave deti, od mala jedli ako kobylky, a vzdy ked je niektore v rastovej puberte, momentalne 13rocny syn, tak su jeho porcie dvojnasobne. Na jedlo davame dost a to mame aj z vlastnej zahrady daco.

negymama
26. jan 2022

autorka, myslim ze to s vasim rozpoctom a financnou uvazlivostou v pohode date, druhe dieta. Mas nasetrene, slusny prijem, ktory sa obnovi po nastupe do prace. Deti ti budu rast, ale budu aj samostatnejsie a tvoje moznosti platovo rast ci si privyrobit budu vacsie.

a uplne vacsie deti 15-16+ uz dokonca prispeju aj brigadou aspon na svoje zaujmy ci veci, co by im rodicia nekupili.

lujza123
26. jan 2022

Ešte jedna podstatná vec ma napadá v súvislosti s deťmi a financiami. To kde dávate peniaze vy dospelý, v ktorej oblasti si doprajete tam budete dávať aj svojim deťom.
Niekto rád cestuje - bude cestovať aj s deťmi, niekto si priplatí za jedlo, elektroniku, módu, šport atď tam dopraje aj svojim deťom. Niekto špori kde sa dá, bude šporit aj pri detoch..
Takže toto je naozaj prudko individuálne, ktorú rodinu ako zaťaží počet detí.

lujza123
26. jan 2022

@negymama my tiež fungujeme na sekáčoch. Zase pri pubertackach ktorým sa mení vkus/móda rýchlejšie ako pocasie je to ideálne. Fakt je to iné ako pred rokmi keď dcére stačilo zopár legin a bolo vybavené až kým z toho nevyrastla.
Ja celkovo nemám rada "rýchlu módu" a kupovať každú sezónu nové handry mi príde neekologicke.

Na druhu stranu co sa u nás ušetrí na bežnom obleceni oplieskame na šport - ci už vybavenie, funkčné oblečenie (toto kupujem nové, kvalitné a vydrží roky) alebo rôzne vstupne. Všetok voľný čas sme niekde v pohybe - turistika, bicykel, bežky chodíme plávať, lezecka stena. A to sa nedá nechávať dieťa u babky ci doma lebo s klasickym bicyklom sa nedostane tam kde mi na horskom, lebo do vysokých hôr nemôže ísť v platenkach takže jasne ze všetko má aj ona... A tým pádom tie financie stúpajú riadne

Ale našťastie tiež to mame tak finančne ako vy, platovo sme na tom oveľa lepšie ako pred rokmi. Mne ťahá na 40 a to si myslím ze je všeobecne taky vek kedy su na tom ľudia kariérne aj finančne v najlepších rokoch. Proste v 20 tke väčšinou nechápeš co s životom, nič nemas, v 30 tke sa už niekam pohnes, kúpiš 1 nehnutelnost, zameras na niečo, v 40 - 50 to začne konečne vynášať a potom po 50 sa už len vezies na tom co si vytvorila.... Našťastie majú ľudia väčšinou tých pubertakov v najproduktívnejšom veku

negymama
26. jan 2022

@lujza123 ano kazda rodina dava niekde inde, ked neratam co davame nabok ako uspory a investicie, tak nam sa rozpocet vzdy pouzije.
mame radi welnes, kupanie, chodime vacsinou do madarska, ale aj tam je velky rozdiel v kvalite sluzieb a hygiene... ked clovek chce kvalitne ciste prostredie s dobrymi sluzbami a ubytovanim, tak na 6 ludi , kde uz 2 deti su nad 14r /co je tam vacsinou hranica pre zvysenu cenu/ vyjde 3 dnovy welness slusnu sumu.
dalsia vec je korculovanie, kazdemu hokejka, korcule zimne a kolieskove, neustale doplnat...zistili sme ze sa neoplati setrit - lowcostove korcule su tak vhodne na rekreacne obcasne korculovanie na hladkom stadione. Ale my so chodime na jazero hrat s hokejkami, tak prirodny lad plus hranie hokeja, chce kvalitne drahsie korcule. aj dceram uz rovno kupujeme hokejove korcule, krasokorculiarske hokej nevydrzia.

euka210
27. jan 2022

Tak my mame cca 1200e a vyzili sme aj 900e manzel a ja 200e rodicak niekolko rokov pri 3detoch...ale hypo nastastie nemame. Ale vieme aj usetrit, v lete chodime s detmi na vylety. Skor sme na zazitky ako na drahe oblecko...Ked mate taky prijem bez hypo tak niet co riesit mate sa financne dobre. Ale je to aj o minani cu potrebujes topanky a bundu za 100e ci 30e...tak isto aj deti...ci staci oblecko z lidlu alebo musi byt next...surodenca nic nenahradi, takze ano.
Vydavky su vecsie na skolku, ZS tak v pohode. Ak pojdu na VS tak tam budu vydavky...ale to este mame my 10r cas a ktovie co bude.