Zamestnaná a neplatená predĺžená rodičovská dovolenka

monika77kol
12. jan 2018

Maly bude mat v July 3 roky a do prace sa mozem vratit az v Septembri,ked pojde do skolky. Mozem si vybavit neplatenu rodicovsku na ten cca mesiac a pol,aby za mna Platil stat odvody ? Aj ked som zamestnana?

majusqa77
12. jan 2018

...ak ti zamestnavatel odsuhlasi neplatene volno, tak ano

monika77kol
autor
12. jan 2018

@majusqa77 dakujem pekne za odpoved.
Ano zamestnavatel so vsetkym suhlasi.

evittam
13. jan 2018

@monika77kol Pripadne nemáš este dovolenku? Si si ju cerpala po MD?

monika77kol
autor
13. jan 2018

@evittam necerpala som dovolenku vobec. Nemam v tom prehlad,ani neviem kolko mam dovolenky.Musim si to zistit ,Len neviem ci mi bude stacit dovolenka na mesiac a pol .

senta_sofia
13. jan 2018

@monika77kol ak si necerpala dovolenku, okolo 20-21 dni by si mala mat a pripadne by ti mohli dat cerpat aj novu popredu, len to uz zavisi od zamestnavatela, ci by pristupil na to.
Inak over si u zamestnavatela, co ti hodla poskytnut, nad tri roky dietata moze poskytnut rodicovsku len v pripade nepriazniveho zdravotneho stavu dietata (aj keby si neziadala platenu rodicovsku zo zdravotnych dovodov z UPSVaR) alebo neplatene volno, to by som riesila ako poslednu moznost, pretoze tam sa ti prerusuje poistne, musela by si si zdravotne platit, to uz skor potom nastupit a cerpat dovolenku a zvysok OCRku alebo PNku.

danielitta6
13. jan 2018

@senta_sofia Dobry den,mna sa to od aprila tyka tiez. akurat tento tyzden som bola na urade a tam mi povedali,ze kludne si mozem dat neplatenu rodicovsku,nahlasit to a dat cestne vyhlasenie do zdravotnej poistovne.Ale odvody si platit nemusim ...tak som to pochopila.Vybavit platenu je vraj uz problem,pristupuju prisnejsie,preto som sa pytala aj na moznost neplatenej

senta_sofia
13. jan 2018

@danielitta6 dakujem, mne bolo povedane z hladiska zamestnavatela, ze nad tri roky rodicovska len zo zdravotnych dovodov, ste zamestnana? Do 6 rokov stat plati dochodkove aj zdravotne, v tom problem nie je, ani netreba nic nahlasovat, urad prace tiez len odnime rodicovsky prispevok po dovrseni 3 rokov, len zamestnavatel ostava.

danielitta6
13. jan 2018

@senta_sofia ano,som zamestnana.zamestnavatel nema problem s predlzenou neplatenou rod.dovolenkou,potrebujem ju min na dva mesiace.A praveze musim nahlasit na upsvar ze chcem neplatenu.Pani z uradu mi vravela ze radsej mesiac vpred

senta_sofia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
senta_sofia
13. jan 2018

@danielitta6 som nechtiac zmazala komentar, dajte vediet potom, ako to vykazal zamestnavatel, podla mna pojde o neplatene volno

danielitta6
14. jan 2018

@senta_sofia samozrejme,dam. buduci mesiac budem def.vediet

fidorka7
15. jan 2018

@danielitta6 určite upsvar nezaujíma, čo budeš ty robiť po dovŕšení troch rokov tvojho dieťaťa, nakoľko nárok na RP zaniká zo zákona a úrad ťa ďalej nerieši. Ak, tak zdravotka.

rybkanz
11. máj 2018

@danielitta6 mozete mi prosim dat vediet ako ste to vyriesili u zamestnavatela?

joja55
4. dec 2018

Ahojte dievcata...tak pripajam sa k vam do debaty.
Mala ma 5.2.19 akurat 3 roky. Do skolky nam ju vezmu az od septembra. Som zamestnana ale na RD. Nakolko nemam kde malu na ten cas nechat - pojdem na neplatenu RD. Zamestnavatel mi to vraj umozni ak zdokladujem, ze ju nevzali... Ale stale mi nieje jasne co a kde mam vybavit - oznamit tuto neplatenu dovolenku. Poradite mi prosim???

evittam
5. dec 2018

@joja55 Na ZP sa prihlásiť ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, v práci neplatene volno, pripadne najskôr vycerpat dovolenku. A na UPSVaR nahlasit kde sa dieta nachadza po 3rokoch veku kvoli rodinnym pridavkom.

joja55
5. dec 2018

@evittam dakujem. Super. Pekne si mi to napisala.

michaela9
15. jan 2019

@joja55 dobrý deň chcela by som sa opýtať ako ste nakoniec vašu situáciu vyriešili. Lebo mam rovaky problém. Ďakujem

joja55
15. jan 2019

@michaela9 dobry den. Nakoniec sa to vyriesilo same.... V skolke sa uvolnilo miesto tak nas vzali od februara. Ale bola som rozhodnuta dat vypoved v praci a ist na urad prace. Nakolko mame male deti (aj vy aj my) mala som istotu, ze ma nikde nevezmu a nasledne sa mozem potom vratit do mojej prace. Tym, ze ide od 1.2 do skolky tak som akurat zamestnavatela poziadala o docerpanie dovolenky , na ktoru mi vznikol narok pred a cez MD , a tiez som poziadala o upravu pracovnrj doby.

michaela9
16. jan 2019

@joja55 hmm 🙂 ďakujem za odpoveď. Všetko dobre