Zrušenie životnej poistky

lenkalienka2
13. okt 2016

Ahojte, prosím Vás máte niekto skúsenosti s predčasným zrušením kapitálovej životnej poistky v kooperative? Chcela by som si ju po troch rokoch zrušiť, no neviem aké sú podmienky. Akú máte skúsenosť so zrušením, koľko peňazí vracajú späť (ak vôbec niečo vrátia). ďakujem za odpovede.

dominika6
13. okt 2016

@lenkalienka2
Napis si pisomnu ziadost o vypocitanie zostatkovej hodnoty a potom sa rozhodnes..
Ak budes chciet zrusit tiez musis poziadat pisomne o zrusenie

hettinka
13. okt 2016

po 3 rokoch sa to neoplatí, dostaneš späť len mizivú časť toho, čo si vložila
ale dá sa to, my sme rušili asi v polovičke, išli sme tam, oni nám vypísali aj všetky papiere, potom prišiel domov list s tou odkupnou hodnotou, išli sme do kancelárie a poslali peniaze ... neviem presne, ako dlho to trvalo, ale nebolo to až tak dlho.

Pokiaľ je pre teba privyská suma, ktorú platíš, dá sa aj znížiť, alebo zrušiť len pripoistenia, nemusíš hneď poistenie rušiť ako také.

lenkalienka2
autor
13. okt 2016

Aha a je niejaký formulár na stiahnutie alebo si musím žiadosť napísať sama?

hettinka
13. okt 2016

nám ho vypísali rovno tam v kooperatíve, tuším mali nejaké tlačivo na to

lenkalienka2
autor
13. okt 2016

@hettinka ide o to, že už nemám záujem poisťovni platiť, lebo ako počúvam, čím ďalej je to horšie a horšie s vyplácaním. Tak som poistku chcela zrušiť čím skôr. Len teraz som už na pochybách a nemám sa s kým poradiť.

dominika6
13. okt 2016

@lenkalienka2
Zalezi ci ju mas vyhodnu alebo nie...
lebo ak je zmluva sma o sebe nevyhodna nieje na chybe poistovna ale ten co ti ju robil

lenkalienka2
autor
13. okt 2016

@dominika6 no veď práve to neviem, či je výhodná alebo nie. Od čoho to závisí?

hettinka
13. okt 2016

my sme nechali v Kooperatíve poistenie deťom a našu sme rušili nie kvôli problémom s poisťovňou, ale preto, že máme ešte aj inú poistku a potrebovali sme peniaze, takže sme zvážili, že túto zrušíme ... o peniaze sme neprišli, lebo nám už niečo vyplatili na poistných udalostiach, takže sme dostali spolu asi toľko, koľko sme zaplatili. My sme napr. od nich dostali peniaze pri narodení detí a aj pri drobnom úraze, vždy prišli dosť rýchlo a bez problémov.

Ak chce človek sporiť, dnes už existujú aj iné produkty a závisí od toho, k čomu človek inklinuje a na čo chce potom peniaze použiť. Pre nás je poistenie železná rezerva, neplánujem s nimi hýbať do dôchodku. A tiež je to zábezpeka pre deti, ak by sa nám niečo stalo. Na druhej strane, poistiť sa treba, kým je človek mladý a zdravý ... čím je človek starší, tým je to aj drahšie, aj sú možné výluky.

lenkalienka2
autor
13. okt 2016

@hettinka keďže plánujeme rodinu, kvôli deťom som aj rozmýšľala že by som ju nechala, len veľa známych ma odhovára od toho, pretože poisťovňa vraj nechce vyplácať po uplynutí poistky nasporenú sumu. V príspevku píšete že Vám vyplatili peniaze aj pri narodení detí. Keď sa môžem opýtať, to ste mali pripoistenie k tehotenstvu?

vychodnarskaxpipina
13. okt 2016

@lenkalienka2... závisí od toho čo človek očakáva od životného poistenia. Byť finančne krytý, ak príde ťažká životná situácia ?( napr. PN, úraz, nedajbože nejaká choroba, alebo zabezpečiť rodinu v prípade smrti), alebo očakávať "len" nejaké zhodnotenie peňazí keď prídeme do dôchodku, poprípade skôr...?... Je potrebné si pozrieť v zmluve čo všetko tam je.. ak je tam len nejaké to sporenie, a vyplatenie peňazí v prípade smrti...bez ostatných poistení, tak je to na tvojom zvážení..čo chceš,čo potrebuješ....Pri poistkách je stále tak, že prvé 2-3 roky sa Ti peniaze veľmi nezhodnotia, až po tomto období..Neviem ako dlho už platíš..🙂 🙂 a hlavne ak si niekto chce spraviť životku (čo je dlhodobá záležitosť)je dobré, aby išiel za človekom, ktorý mu vysvetlí všetko čo v poistke je...atď..a samozrejme stále sa treba pýtať(čo vám nieje jasné) toho kto vám zriadi takéto životné poistenie. 🙂 🙂 nejak som sa rozpísala

dominika6
13. okt 2016

@lenkalienka2
No zober si do ruky zmluvu a citaj..darmo ti my povieme co vyhodne mas a co nie...
A zivotna poustka vacsinou byva na cca 30 r..ak nie viac...cize po jej ukonceni ti vyplatia nasporenu sumu...a ci tam mas aj urazy,PN,hospitalizaciu,trvale nasledky,atd atd

lenkalienka2
autor
13. okt 2016

@vychodnarskaxpipina pred tromi rokmi som spadla na motorke a práve vtedy som sa rozhodla poistiť, takže poistku mám zostavenú viac menej na úrazy. Samozrejeme mám poistenú aj smrť (to som myslela na moje budúce deti). Tak teraz som zase na vážkach či zrušiť alebo nechať tak. Skôr sa bojím toho, že nebodaj sa niečo stane a od poisťovne nedostanem nič.

liz_lemon
13. okt 2016

@lenkalienka2 velmi malo informacii, aby ti niekto vedel poradit
pozri sa, aku mas sumu pri doziti, a zrataj si, kolko zaplatis na poistnom za zakladne poistenie bez pripoisteni) pocas celej doby poistenia
hlavne si treba uvedomit, ze poistka je produkt, ktory nie je mozne len tak prestat platit

salfusco
13. okt 2016

@lenkalienka2 no prve tri roky je podla mna odkupna hodnota 0

lenkalienka2
autor
13. okt 2016

@liz_lemon no keď som to zrátala dožitie mám vyššie ako zaplatím na poistnom. Takže je to dobre, či?

liz_lemon
13. okt 2016

@lenkalienka2 tak to mas fajn

hettinka
13. okt 2016

@lenkalienka2 mali sme také poistenie, že ak sme ho mali obaja, pri každom narodenom dieťati sme dostali 350 eur. Nič moc, ale poteší...

salfusco
13. okt 2016

@lenkalienka2 to mas poistenie iba pre pripad smrti alebo dožitia?Pretoze ak mas aj nejake ine pripoistenie,dost pochybujem,že pri dožiti dostanes viac,ako si tam dala..kazdopadne odporucam a to z vlastnej skusenosti,nakolko mam zivotku 19 rok a viem,ake tam boli zadrhele,prekonzultovat zmluvu s poradcom.A samozrejme,nezabudni,že zisk,cize to,co ti daju na konci po odratani toho,co si zaplatila do poistenia pre pripad dozitia ( nemyslim pripoistenia) sa ti zdanuje,cize ten vynos bude mensí o tu dan 🙂

frapper
14. okt 2016

@lenkalienka2 Keď hovoríš,že je to 3 ročné poistenie a kapitálová,tak mala si tam 1,9% TUM,čo teraz už od októbra 2015 je táto TUM zrušená pri kap.poistení.Takže si ešte o kúsok na tom lepšie.Odkupnú hodnotu si môžeš požiadať od poisťovne,tak ako ti vyššie radili a rozhodneš sa,ale aj podľa toho na akú dlhú dobu je poistenie.AK na kratšie,bude inak suma ako na dlhodobo.Ak máš sumu na dožitie vyššiu ako zaplatíš,to je dobre,ale v kapitálovom je tá suma zároveň aj na vyplatenie smrti, ak sa nedožiješ do konca poistnej doby.

janjochmann
16. okt 2016

@lenkalienka2 Ak máš poistku kvôli poisteniu, tam je dôležité aké pripoistenia tam máš a na aké poistné sumy, čiže ako dobre si "chránená".

Na sporenie sú poistky nevhodné, na to existujú iné vhodnejšie produkty.

Či má v tvojom prípade zmluvu zmysel zrušiť sa nedá povedať iba podľa informácií ktoré si tu napísala, chcelo by to podstatne viac info (platby, poistné krytie, garantovaná suma pri dožití, poistná doba, podmienky plnenia, prípadné bonusy, ...) a ich posúdenie podľa tvojich očakávaní a toho čo potrebuješ a tiež porovnanie s inými alternatívami.