Nite do šijacieho stroja

4. máj 2024

Ak veľa šijete na šijacom stroji, ktoré nite sa vám najlepšie osvedčili? Prosím dajte mi konkretnu značku nití, ktoré použivate. Mám obyčajný stroj Brother BM 2600. Teda nie overlock ani vyšívací a podobne. Len na základné šitie.

Šiť chcem prevažne bavlnené latky. Občas by si chcela aj dcera ušiť veci, možno aj z roznych iných materiálov.

Môjmu stroju moc nesvedčia polyesterové nite, to sa mi potom stale trhajú a chuchvalia.Nemám rada šitie bavlnených látok polyesterovými niťami, pretože potom sa to nedá ani prežehliť bez toho, aby tie nite nezoškvrčali pod žehličkou... A zasa bavlnene nite, čo mám, tie sú také hrubšie. Tie sa moc nehodia na iné materiály.

Len teraz keď pozerám, tak tých nití je veľa druhov, veľa sú pre vyšívacie stroje a ja neviem, či je to vhodné. Ocením rady podľa vašich skúseností.

viestta
4. máj 2024

Tu mas celkom poucne info o nitiach, treba ich vyberat podla hrubky materialu
https://www.textillux.sk/bavlnene-nite-400-m-et...

nevenka
4. máj 2024

Ja pouzivam polyesterove, a na zehlicku teda davam pozor, ale ja teda sijem aj na OL, uplety, v OL mam nite z Lidla tie velke alebo NTF 500 metrove naviny. Nic sa mi nezamotava, mam staru Veritasku. Jedine, co sa mi motalo, boli lacnaky z Lidla, take 100m naviny, co som raz mala sadu. Na bezne sitie mam Aspon Amann a Gutermann, ale tie su moc drahe. Tie su ale dost pevne.
To chcem povedat, ze pri upletoch s elastanom je jedno, ze mas hlavny matetial bavlnu, aj tak tam je elastan, tak sijem polyesterovymi. Najviac mi skvrcali pod zehlickou Unipoly, ale mam aj tie na sitie, ak zozeniem odtien, cely priekrcnik som musela sit znova 🙈. Ale odvtedy si davam pozor. Prilis tepla zehlicka nesvedci ani tomu elastanu v materialoch. Ak by si sila ciste z bavlneneho platna, tak mozes tie bavlnene pouzit, su aj tenke.

autor
4. máj 2024

Dakujem, musim to preskumavat trosku ked kupujem. Ja som kedysi sila ako pubiska a to este byvali take "hodvabka", na takych papierovych sulcekoch navinute. To boli najlepsie nite. Take uz teraz nikde nedostat 🙂 Potom som asi hlavne bavlnenymi a teraz som si kupila, nepozerajuc ake to su nite, len odtien a to su polyesterove a nesedia mi.

viestta
4. máj 2024

Kedysi boli jadrove nite, polyesterove jadro omotane bavlnou. Sice sa debilne navliekali do ihly ale boli to nite, s ktorymi sa dalo usit vsetko. A hodvab na sitie este mam zasoby po mame, tie su neprekonatelne.