Ako zistím, či mi dieťa vyprázdnilo prsník?

eva1122
7. apr 2014

Dobrý deň, mám taký problém s mojím malým krpcom, ktorý má 5 týždňov. Zatiaľ ho plne kojím, problém je ale v tom, že pri kojení sa dosť nahlce aj vzduchu. Stáva sa, že je počas kojenia nespokojný, odťahuje sa a plače. Neviem, či mi vyprázdni celý prsník, nakoľko ak potlačím po kojení mliečko vyteká niekedy viac, niekedy menej, ale vždy z neho niečo ide. Ako viem, či celý vytiahol a mám ho dať na druhý? Prsníky sa mi už tak nenalievajú ako zo začiatku, z čoho som trochu nervózna. Myslíte, že mám málo mlieka? Myslíte si, že keby bol hladný dokázalo by ho uspokojiť, že si ho zoberiem na ruky? Dokáže mi spinkať aj 4-5 hodín. Robím niečo zle? Dakujem za všetky príspevky.

alikaa
7. apr 2014

Zavolaj si domov laktacnu poradkynu, nech sa pozrie na vase kojenie. Je normalne, ze sa ti uz prsniky tak nenalievaju ako na zaciatku, tvorba mlieka sa ustaluje. Prsia nie su ako flasky, ze sa naplnia a vyprazdnia, mlieko sa tvori neustale, prsnik nikdy nevyprazdnis do dna. Pokial ti babatko pekne pribera a je spokojne, tak neries kolko papa.

ichbinich
7. apr 2014

@eva1122:
To, ze sa uz tak nenelievaju, vlastne znamena, ze sa produkcia nastavila na dopyt 😉
Ked sa nahlce vzduchu a odtlaca sa, prestan kojit, daj ho zvislo a odgrgnut, potom ponukni prsnik este raz. U mojho syna to bolo to iste, ked sa pucil a nechcel pit, dala som ho odgrgnut a potom pil dalej.
Na 99% som deti kojila iba z jedneho prsnika, stacilo im. Iba ked som videla, ze chcu este viac, tak som im dala aj druhy.
Nie vzdy to je vidno vyrazne, ci je prsnik prazdny. Neiekedy je to jasne, inokedy nie. Ak mas pocit, ze chce este pit, ponukni mu druhy a ked bude chciet, da si, ked nie, tak odmietne 😉
Deti vedia presne, kedy su hladne a smadne a kedy maju dost. Spolahni sa na to 🙂
Nie, ked je hladny, tak sa neda na dlho "obalamutit" iba tym, ze je na rukach. A bud rada, ze ti spi tak krasne. O 4-5 hodinach spanku snivam uz vyse 4 rokov :-/
A hlavne ti prajem este vsetko dobre!

hamca
7. apr 2014

@eva1122 a neboli ho brusko? U nas sa dcerka odtahuje od prsa a place, ked ju boli brusko. Ja jej vtedy dam cumlik, nech sa upokoji, poprdka si a potom skusim este raz nakojit, ked chce, zoberie, ked nie, tak sa opat zacne len zlostit a viem, ze hladna nie je. Jedno viem urcite, nekoj placuce babo, lebo bude pri tom hltat este viac vzduchu.

eva1122
autor
7. apr 2014

ďakujem krásne za príspevky, neviete si predstaviť ako mi dobre padlo týchto pár slov. Som bola na nervy, že určite mám málo mlieka. Už som kúpila aj UM, ale zatiaľ som ho nerozbalila. Aj ja to tak robievam, že ho dám odgrgnúť, aj si väčšinou odgrgne a potom ho priložím zase. Začne cuckať a mnohokrát sa opäť odtiahne s mrnčaním.

dejka77
7. apr 2014

Ja som si tiez myslela, ze mam malo mlieka asi na stvrty den a nakoniec som skoncila s nadprodukciou. Takze nestresuj, radsej koj viac ako by si mala dat um.
Co sa tyka vyprazdnenia tak neviem ci ti v tom poradim. U deti som to vedela tak, ze ked pili tak som to pocula a potom ten zvuk prestal ked uz nemali co. Ale to som si uvedomila az ked boli starsie.
Mozno mu ide mlieko rychlo a preto sa odtahuje.

angela13
15. apr 2014

Ahoj, aj sa som sa bala, ci nahodou nemam malo mlieka, po precitani jedneho clanku, uz neviem kde, som sa uzrozumila s tym, ze cim viac prikladas babatko, tym viac mlieka mas. To znamena, ze ked cica malicky, tvori sa v tom momente v prsniku mliecko. Mne laktacna poradkyna povedala, ze prsnik, je ako studna, a preto ked mam pochybnosti, ci mam dost mlieka, stale si na to spomeniem. Mlieka som mala samozrejme dost. Teraz ma moja mala skoro pat mesiacov. Aj moja sa obcas odtahuje od prsnika a mrnci, proste ju zoberiem na ruky, alebo zavolam manzela nech ju ponosi, a ona sa ukludni. Co sa tyka odgrgnutia pocas dojcenia, je to ok, odporuca sa to, pri detoch s refluxom. Zo zaciatku sa moja mala asi do dvoch mesiacov len stale dojcila, a spala. Ja som svoju budila ked spala cez den dlhsie ako styri hodiny, aby sa nacicala. Kamoska mi tak radila, ze take male babatko nemoze by dehydrovane. No v noci som ju samozrejme nikdy nebudila na kojenie. Ja zatial neviem odhadnut, kedy vycicala cely prsnik, ale asi po pat az desiatich minutach jej dam druhy, ak este chce, da si. Ak nechce tak sa neprisaje. Ale vacsinou jej staci jeden prsnik na jedno krmenie /to je uz teraz. Asi do troch mesiacov som davala trikrat prsnik/pravy, lavy a zase pravy/ kojenie trvalo aj hodinu. Teraz sa mi chvalaBohu napije mala aj za desat minut. Drz sa. A ak mas nejake pochybnosti, nevahaj kontaktovat laktacnu poradkynu. Mne dala na laktacnu poradkynu kontakt detska doktorka, otala som nechcela som volat, ale nakoniec som zavolala, a bola som velmi spokojna, zodpovedala mi na vsetky moje otazky, a dokonca odpoveda mi este napisala dom mailu, a to hlavne zbavila ma klobucika na kojenie. Proste najlepsie investovane 20 euro.

katka4u
23. mar 2016

@angela13 asi je to uz nejaky cas, ale chcela by som sa opytat ako sa ti podarilo zbavit klobucikov, respektive ak bola ta laktacna z bratislavy mate na nu este kontakt?

angela13
23. mar 2016

Nie nemam kontakt na laktacnu poradkynu odvtedy. Dnes mam uz dve deti🙂 napisem ti vecer co mi radila laktacna a co som robila. V skratke ;motivacne sa prisat na klobucik,potom ho odobrar po pat desat minutach a dalej sa snazit kojit-vsunut jej jemu prsnik do ust a umoznit tak lahsie prisatie. Dieta znervoznelo, trochu sme ho nosili a pokracovali bez alebo opat trochu s klobucikom. Musis mat vhodnu pohodlnu polohu na kojenie.

angela13
23. mar 2016

V podstate som napisala vsetko ako to prebiehalo u mna-odvykanie od klobucika. Ono si na to dieta musi zvyknut, u nas odvykanie trvalo dva az tri tyzdne, nepamatam presne. Najlahsie sa mi dieta prisalo v noci, v polohe v lahu. Cez den som koljila na velkej kope vankusov polozenej kolmo pod mojou rukou vedla mna. Bud na jednej alebo na druhej strane. Tiez som pocas kojenia prsnik rukou stiskalamedzi palec a ostatne prsty, v case ked dieta cicia. To robim az dodnes, pomaham tak zrychlit prud ked cicia, a ked odpociva netlacim prsnik. Najlepsie vo vsetkom poradi laktacna poradkyna. Mam pocit, ze ich je strasne vela, osobne poznam dve, a tretia je ta, ktora mi pomohla sa zbavit klobucika, na nu vsak kontakt nemam. Myslim si ze kazda poradkyna dokaze pomoct zbavit klobucika. Nech sa ti dari, a ak by som opisom este pohla pomoct, napis.

katka4u
24. mar 2016

@angela13 dakujem pekne, mne tiez vravela laktacna, ze klobucik zobrat a ho poriadne k prsniku pritlacit, aby sa dobre prisal...len maly si to rychlo vsimne a zacne sa strasne jedovat a plakat, odtrhavat sa od prsnika a nepit :( tak po par pokusoch som to vzdala, lebo som ho nechcela trapit... ale ak pises, ze to trvalo 2-3 tyzdne, jaj no budem to este skusat a nejako sa nam to snad podari. Asi to nesmiem vzdat, aj ked bude plakat 🙂

angela13
25. mar 2016

Ano nesmies to vzdat, trvalo to tak dlhsie.moja sa tiez jedovala nenormalne-pomahal mi manzel ze ju pocas kojenia bez klobucika so zaciatku nosil aj on.