Čo môžem a čo nemôžem jesť pri dojčení?

lienka1987
10. mar 2017

Ahojte maminky,
chcem sa opýtať čo môžem jesť a čo nie pri dojceni? Viem, že nie palive, zelenina na k a strukoviny..mate ešte niečo také čo by mohlo vyvolávať reakcie u dieťatka pripadne aké druhy zeleniny a potravín by som mohla konzumovať? Mám rada tofu, natierku hummus, cuketu, pohanku a pod.a neviem ci to môžem vôbec jesť..Ďakujem vopred za všetky rady 😉

jeennyv
10. mar 2017

@lienka1987 takato tema tu uz niekde minule bola...mozes si vyhladat..inak jest mozes vsetko normalne, len sa vyvaruj ako pises palivemu a s tym co ma aj clovek klasicky problem cize pripadne strukoviny, ktore naduvaju atd..jedz normalne vsetko a vyvarujes sa tomu, ze dieta zle zareaguje na to co si nejedla a zrazu zjes..

marcelatje
10. mar 2017

@lienka1987 Niektore deti na stravu matky reaguju, ine nie. Musis sama skusat. Pomaly, postupne, sledovat reakcie ak vobec nejake budu. Inak to nezistis.
Informacia ze mojmu dietatu vadila rukola je tebe na nic. Nemozes vylucit vsetky potraviny ktore vadili inym detom.

anabeth
10. mar 2017

jedz hlavne "zdravo", s rozumom-
"na ranajky buchta z billy, obed- polievka s múkovou zápražkou a buchty na pare, večera párky s bielym rožkom"- z toho už bude aké MM ????-

velmi výnimočne, radšej vôbec- biele rožky,buchty koláče s obchodu , keksíky, farebné nápoje, udeniny, paštiky, sáčkové polievky, ...

všetko čo si vymenovala ty- tofu a spol. je perfektné a mnohým mamám nevadí ani zelenina na K, ale vadí im napr. zelená čerstvá paprika alebo čerstvé pečivo- radí sa, že si to máš odsledovať, ale to je niekedy ťažké- nevieš presne určiť, či bábätko plače pre bolesti, či pre niečo iné

moni244
10. mar 2017

Jaj, toto stresovanie nad stravou nepochopim, ved kazde diet je ine, reaguje na nieco ine, alebo aj na nic. To, co si ty vymenovala, som jedavala normalne, okrem paliveho, ale to nejedavam ani inokedy. Mojej vadili len 2 veci, mlieko a paradajkovy pretlak.

malasandrika
10. mar 2017

Je to veľmi individuálne. Ja som pálivé jedla celé tehotenstvo, aj teraz keď dojčím jem a malá zatiaľ problém nemá. Mne nevyhovuje zelenina na K - hlavne kukurica, pečivo nejem vôbec. Kvôli strave sa netreba stresovať, treba jesť čo ti chutí, ale sledovať, čo to robí dieťaťu.

juhseverzapad
10. mar 2017

Najlepšie je jesť všetko a neobmedzene.

siska53
10. mar 2017

@lienka1987 zo zaciatku nzduvajuce vec skus vylucit,niekto vravi aj citrusy,paradajky,cokoladu..
Ja som to dodrziavala cca dva mesiace,potom pridavala postupne vsetko.
Pri malej to bolo horie,ta mala koliky.

Niektorym detom nevyhovuju mucne,inym zas mliecne vyrobky v strave matky alebo dokonca nejake konkretne potraviny,no to si musis odsledovat ty sama. Mne mama napr.zakazala jest aj jahody a papriku,kedze v case jahod nasi boli strasne malicki.

janakri
10. mar 2017

citrusy, paradajky a čokoláda sa vylučovali kvôli vzniku možnej alergie u bábätka ( všetko sú to silné alergény) ale žiadna štúdia nedokázala, že deti matiek ktoré to vylúčili mali menej alergií... takže sa od toho ustúpilo.
V strave kojacej matky nie je nič čo by sa malo vylúčiť automaticky (lieky pod dohladom lekára), samozrejme, žena so zdravým rozum sa bude stravovať zdravo, nie chémiou, polotovarmi a farbivami, diskutabilný je aj alkohol
- ale z toho ako si postavila otázku je jasné, že o zdravú stravu rešpektuješ
Energetický nárok a potreba vitamínov je v období dojčenia vyššia ako v tehotenstve, za zváženie stoja kvalitné vitamíny, telo uprednostnuje mlieko, ak niečo chýba, ochudobní matku ( odvápnia sa zubné krčky, lámu sa nechty, kŕče, padajú vlasy...)

janakri
10. mar 2017

@lienka1987 ak máš otázky, kludne píš správu, robím s dojčením 20 rokov

kacenka2803
11. mar 2017

@lienka1987 Zlatko všetko tvoje dieťatko bude mať všetky vitamíny a minerály a samozrejme s mierou ja som to ak robila

maykaaa1122
11. mar 2017

Najlepšie je jesť všetko a neobmedzene..len musis vediet v aku hodinu dna..

lienka1987
autor
13. mar 2017

Dakujem velmi pekne za kazdu radu 🙂 tak zistili sme, ze mlieko a kukuricne cestoviny mne aj malej nevyhovuju, takze pekne krasne sa vraciam na lacto free mlieko a vyrobky, no momentalne mame problem, ze ju beba ha1 zapeka, takze bojujeme s tymto..