Costi

janulienka191606
12. máj 2013

rozmyslam,ze ho prestanem uzivat,tvorba mliecka super,nebolo uz potrebne UM, no babo nepokojne,place pri papani,predtym tak nerobil

xlucia
12. máj 2013

@janulienka191606 no a co ma babo spolocne s costi. kolko ma drobec?

janulienka191606
autor
12. máj 2013

ma 3 mes a myslim,ze aj napriek odporucaniam,moze mat negativa

graceful9
13. máj 2013

@janulienka191606 môžem sa opýtať, aký vplyv má costi na tvorbu mlieka? ja som ho brala pri helicobakter pilory, tak ma to zaujalo...ďakujem za odpoveď

boka79
13. máj 2013

@janulienka191606
je mozne, ze sa ti mliecko zvysilo tak, ze to babatku vadi, urcite by som nevysadila hnes, ale redukovala postupne, ako je v protokole , co ti poslala lalus.. Urcite sa male nehneva koli lieku, ktory je v mlieku, lebo koncentracia v mlieku je taka minimalna, ze dieta tak povediac prijme mliekom jednu 10 mg tbl. za 3 mesiace, taka nizka je koncentracia. My sme to tiez mali, ze mu slo az prilis rychlo, tak som postupne znizila. Kedy place pri papani? na zaciatku? alebo na konci? Ja by som skor zavolala laktacnu

vanma
13. máj 2013

ja beriem costi uz takmer 4 mesiace. ziadne negativne ucinky som nespozorovala. skor naopak, zvysenu tvorbu mliecka. myslim si, ze pricina placu bude niekde inde. ale tiez by som urcite kontaktovala laktacnu poradkynu.

janulienka191606
autor
14. máj 2013

on place pocas papania,a viem,ze mliecka je dost,tak som si to vysvetlila,ze mozno mu to nepasuje

beton
14. máj 2013

@janulienka191606 nepises toho vela o dojceni, ani o ake stare babatko ide. ak je tvorba mliecka v poriadku, tak mozes postupne vysadit, znizovat davky a tak. tvorba mliecka suvisi predovsetkych s prikladanim babatka, spravnym prisatim a dojcenim na poziadanie aj v noci bez pouzivanie nahrad prsnika ako flasky, cumlika, klobucika. ak nieco z toho nie je splnene, je mozne, ze sa tvorba opat znizi. vtedy vsak treba odstranit pricinu problemu, tj. nespravna technika a postupy pri dojceni. neviem, ktore je vas pripad. vyjadri sa, mozno poriesime :o))

boka79
15. máj 2013

@janulienka191606

mliecko chuti za kazdym inak, podla toho, co zjeme, dieta urcite neciti tie mikorgramy domperidonu v mliecku, bude to mat inu pricinu, ked vysadis naraz , je ohrozena tvorba mlieka.

kikuska8
24. máj 2013

moja laktacna mala novu publikaciu, v ktorej je domperidon radeny v kategorii L1 (L1 az L5 myslim) co znamena najviac bezpecne... nema sa uzivat len ak je zena tehotna... ja som akurat spozorovala, ze pri uzivani zacala mala viac poprdkavat... ale negativa ziadne.

majkushka
25. máj 2013

@janulienka191606
@vanma aj ja uživam od januara teda 5 mesiac pomaly vysadzujem a maly je ok aj mliečka je dost 🙂

vanma
26. máj 2013

@majkushka hej, aj ja som uz len na 2 tabletkach za den. pomalicky, ale iste to ide 🙂 dojcime sa tusim stale krajsie a krajsie, aj napriek prikrmom 🙂

majkushka
28. máj 2013

@vanma aky je stary drobcek?

vanma
28. máj 2013

@ majkushka Dnes mame 8 mesiacov 🙂

egyptanka
28. máj 2013

Ako dlho ste ho uzivali? Ja nevidim ziadny rozdiel, beriem uz druhy mesiac.

slavik
28. máj 2013

@egyptanka ja užívam costi 5 mesiac. Z 9 tabletiek sa mi podarilo zatial znížiť na 4. Dúfam, že ich časom úplne vysadím.

maria123
28. máj 2013

Písomná informácia pre používateľa

COSTI

(domperidonum)
Tablety

Držiteľ rozhodnutia o registrácii
MEDOCHEMIE Ltd, Limassol, Cyprus

Zloženie lieku
Liečivo:
Domperidonum (domperidon) 10 mg v jednej tablete.
Pomocné látky:
Maydis amylum pregelificatum (predželatinový kukuričný škrob), cellulosum microcristallinum (mikrokryštalická celulóza), carboxymethylamylum natricum (sodná soľ karboxymetylškrobu), silica colloidalis anhydrica (koloidný oxid kremičitý), erythrosinum natricum (sodná soľ erytrozínu) E127, magnesii stearas (magnéziumstearát).

Farmakoterapeutická skupina
Prokinetikum, antiemetikum

Charakteristika
Účinná látka domperidón pôsobí tlmivo na určité štruktúry (dopamínové receptory) v mozgu (špeciálne v centre pre vracanie) ako aj v iných častiach organizmu.

Indikácie
Úľava príznakov ako je nevoľnosť a vracanie, pocit nasýtenia v krátkom časovom intervale po jedle, ťažoba v žalúdku, pri ťažkostiach, ktoré sú spôsobené návratom žalúdočnej kyseliny do pažeráka, ako sú grganie a pálenie záhy.
Deti
Úľava príznakov ako je nevoľnosť a vracanie.

Kontraindikácie
Liek COSTI sa nesmie v žiadnom prípade užívať pri známej precitlivenosti na domperidón alebo iné zložky lieku, pri krvácaní do tráviaceho ústrojenstva, pri mechanickej nepriechodnosti tráviacej trubice, pri podozrení na perforáciu (prasknutie) kdekoľvek v tráviacom ústrojenstve a pri endokrinologickom ochorení spojenom so vznikom určitého typu nádoru (prolaktinómu) v mozgovom podväzku (hypofýze).

Nežiaduce účinky
Liek sa zvyčajne veľmi dobre toleruje, ale môžu sa vyskytnúť ojedinele alergická reakcia, kožná vyrážka, chvenie rúk alebo trasenie prstov horných končatín spolu so svalovou stuhlosťou a miernym spomalením pohybov, poruchy tráviaceho ústrojenstva, zväčšenie prsníkov, samovoľný odtok mlieka, vynechanie menštruácie.
Prípadný výskyt týchto nežiaducich účinkov alebo iných nezvyčajných reakcií oznámte ošetrujúcemu lekárovi.

Interakcie
Účinky lieku COSTI a účinky iných súčasne užívaných liekov sa môžu navzájom ovplyvňovať. Informujte svojho lekára o všetkých liekoch, ktoré v súčasnej dobe užívate alebo ktoré začnete užívať a to na lekársky predpis i bez neho.
Skôr ako začnete súčasne s užívaním lieku COSTI užívať nejaký voľne predajný liek alebo dietetický prostriedok, poraďte sa svojím ošetrujúcim lekárom.
Upozornite svojho lekára, ak užívate lieky na liečbu žalúdkového alebo dvanástnikového vredu (cimetidín, ranitidín) a lieky neutralizujúce žalúdočnú kyselinu (antacidá), ďalej lieky na liečbu hubových infekcií nazývané azolové antimykotiká (napr. ketokonazol).

Dávkovanie
Presné dávkovanie stanovuje vždy lekár. Costi sa odporúča užívať pred jedlom.
Dospelí a mladiství:
Zvyčajne sa užívajú 1 až 2 tablety 3-4 krát denne v pravidelných intervaloch (maximálne 8 tabliet denne). Úvodná liečba trvá 4 týždne.

Upozornenie
Ak ste tehotná, o ďalšom užívaní lieku COSTI sa poraďte s lekárom.
Dojčenie sa počas užívania lieku COSTI neodporúča.
COSTI sa nemá podávať pacientom s poruchou funkcie pečene.
Pri predávkovaní alebo náhodnom užití väčšej dávky lieku COSTI dieťaťom vyhľadajte neodkladne lekársku pomoc.

to vazne je treba brat chemiu pri zvysovani tvornby mlieka?pre egyptanku

egyptanka
28. máj 2013

@maria123 je to preverene a ked chcem dojcit a nic prirodne nezabera tak co mame robi ? Mas snad iny napad? Pri prvomtdietati mi v jej 5 mesiaci zomrel otec, dosla som o mlieko a len vdaka Costi sa dojcila este do 15 mesiaca.

egyptanka
28. máj 2013

@slavik a dokrmovala si? Ja musim dokrmovat cez cievku.

slavik
28. máj 2013

@egyptanka ano dokrmovala som cievkou. A vlastne ešte večer dokrmujem. Ale odsávala som si svoje mlieko a tým som dokrmovala. Chvílu som musela dávať aj umelé lebo som tolko neodsala. Ale už je to ok. Už odsávam len jednu dávku na večer, lebo to mám menej mlieka. Ale malá sa pekne rozpapala takže cez den normálne kojím a večer pred spaním dokrmim cievkou. Inak ja som zo začiatku po každom kojení odsávala a odsávala som aj medzi kojeniami a vstávala som aj v noci. Bolo to o držku. Teraz je to už fajn. Okrem costi pijem čaj s korenín majoranka, aníz a fenikel. Normálne v obchode kupiš koreniny zmiešaš do kopy a piješ 1,5-2 lyžičky na šálku. Ten mi tiež dosť pomohol, tak vyskúšaj.

lenyy
6. aug 2013

ahojte. ma tu niekto skusenost s uplnym vysadenim costi z davkovania 3x3? nejde mi uz o udrazie mlieka chcem prestat dojcit preto by som rada naraz vysadila costi /po 4mesiacoch/ale neviem ci to okrem straty mlieka moze mat nejake vedlajsie ucinky.vdaka

katkale
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janicka11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bubinko83
9. sep 2013

baby to musim davkov 3x3 tieto tabletky? nemožem menej.lôebo mliečka mam len teraz trošku pomenej dostala som menzes a asi preto.

ivuskase
15. sep 2013

Nechapem jednu vec je tam jasne napisane neidporuca sa dojcit ak costi uzivate. Ja som to uzivala roky kvoli chronickej pankreatitide. A na co to potrebujete takto kupovat, ved je to volno predajne ci uz nie? Pred pol rokom som vyhodila asi 5 krabiciek. Nastastie zatial uplne bez problemov kojim

egyptanka
11. okt 2013

@ivuskase preco sa berie, pretoze vedlajsim ucinkom je zvysena hladina prolaktinu, ktory ma za nasledok zvysenu tvorbu mlieka. Ucinky latky, ktora sa dostava do mlieka su strasne zanedbatelne. A okrem toho je Costi predpisovane pre detico maju reflux.

ok_laktacia
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
torokova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
silvikaaa1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nuklia
Odpoveď bola odstránená
Zobraz