Kedy odsávať mlieko?

29. jan 2024

Dobrý večer, mám doma dojčeného novorodenca, ktorý nemá ani týždeň. Mám veľa mlieka a potrebujem ho odsávať kvôli úľave a bolesti. Kedy sa prosím odsáva mlieko? Pred kŕmením? po? Ako dlho? Môžem odsavat naraz z oboch prsníkov alebo striedať? Môžem odsať a následne hneď na to krmit z toho istého prsníka? Nerada by som, aby sa moje telo nastavilo na ešte vyššiu tvorbu mlieka. Ďakujem za všetky info okolo tejto témy.

tani777
29. jan 2024

Dobrý večer,ak máte pred dojenim velmi naliate tvrde prsniky,tvrde dvorce,na ktore sa babatko ma problem prisat,tak je fajn skusit kvetinkovu masaz (navod najdete na internete),aby sa trochu dvorec uvolnil,a tak prilozit babatko..kludne mozte pocas dojcenia striedat prsniky,ak ma babatko zaujem,v pripade ak sa prsniky velmi nalievaju je to aj vhodne,aby sa vyprazdnili oba prsniky..no a ak mate po kojeni stale naliate prsniky,a babatko uz nema zaujem o kojenie,tak mozte odsat,ale len do ulavy..
No a samozrejme,ako prevencia prilis velkej tvorby mlieka je prikladanie babatka podla potreby,nie podla hodiniek (ako som pekne pocula "na kazde kviknutie" ponuknut prsnik),a takisto aj v noci,idealne spat spolu (aspon blizko pri sebe),nech Vas citi a budi sa na kojenie..ja som takto kojila aj vlastne spiacu dcerku,len som sa k nej otocila,strcila jej prsnik k pusinke,ona sa prisala,nakojila a spali sme dalej 😊

anavixy
29. jan 2024

Nie, musis idealne nadojcit a potom odsat. Odsavat len do ulavy, pretoze cim viac budes osavat, tym viac sa ti bude tvorit. Takze ak sa dieta nadojci a prsnik je vyprazdneny, neodsavaj. Mozes striedat prsniky- jedno dojcenie jeden, druhe dojcenie druhy a napriklad ten druhy-prave nepouzuvany podla potreby odsat. Alebo ponuknut na jedno dojcenie oba prsniky a ten druhy potom podla potreby este odsat. Dojcit samozrenme. A poziadanie. Tvorba mlieka sa o par tyzdnov ustali a nadprodukcia prirodzene klesne podla potrieb babatka.