Nalievanie prsníkov

eveenka
9. máj 2012

Ahojte maminy,

potrebovala by som rada a asi aj tau moralnu podporu ohladom dojcenia. Mam 2-tyzdovu dcerku, mliecko sa mi rozbehlo ako tak az posledny den v porodnici, doma 90% dojcim cez de kazdu 1,5h-2,5 hodiny, v noci dvakrat, som z toho dost unavena, mam pocit ze mam malo mliecka, necitim take to nalievaie prsikov, pritom malu prikladam casto. Mali ste niektora tiez takyto zaciatok, bude sa to mliecko nalievat postupne? Kedy prejdem len a kojenie z jedeh prsnika? Uzivam aj senovku grecku, pijem caje na dojcenie, cierne pivo, meltu, ovsenne vlocky papam, snazim sa robit vsetko preto aby sa ta tvorba zvysila. Hoci mam pocit ze tym castym prikladanim sa mi rychlo vyprazdni prsik a potom za 2 hodiny sa uz nestihne to mliecko dotvorit, mala zaspava na prsu a ked ju odtiahem tak zasa hlada ze je hladna ale pritom sa len s prsom hra...?

tea333
9. máj 2012

@eveenka cim viac budes dojcit, tym viac sa bude tvorit. neboj sa, dojci stale ked mozes, ale ponukaj jedno prso az kym ho mala cele uplne nevypije, az potom daj pripadne druhe. nevadi aj ked dudka len naprazdno, podporuje to tvorbu mliecka. tiez som na zaciatku v porodnici nemala mliecko, a doma som potom ficala na takom istom kolotoci, nevedela som co s tym. najlepsi liek je dojcenie samotne.
v noci by som na tvojom mieste dojcila viackrat, 2x sa mi zda fakt malo. mala sa pricucne aj v polospanku, ked mas malo mliecka, treba stimulovat..alebo si pomedzi nocne dojcenie este odsavaj alebo aspon odstriekaj mliecko. senovka je fajn, to o pive a ovsenych vlockach a vinei je skor mytus, proste dodrziavaj pitny rezim a normalne sa stravuj. existuju este homeo na podporu mliecka, skoc do lekarne.
na zaciatku sa musite zosuladit, o par tyzdnov bude mozno mliecka zas vela..tych prvych 6 tyzdnov sa to vselijako stabilizuje. nevzdavaj to.
ak chces mat istotu ze mala pije efektivne a spravne, zavolaj si laktacnu poradkynu, ta velmi pomoze.
a kuk na stranky a clanky sem, je ich tam dost
http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/kedy-b...

amandamath
9. máj 2012

@eveenka dojcenie nie je o tom ci sa nalievaju prsniky, ci sa dojci z jedneho ALE ci je babetko spokojne a ci prospieva.

panim
9. máj 2012

Nestresuj, dva tyzdne je este kratka doba. Ja som prvy mesiac fungovala ako zombie, bola som stale unavena. Nevzdavaj sa,zlepsi sa to. V noci skus krmit aspon kazde tri hodiny. Nevsimaj si doma neporiadok, ten pocka. Ale tento intimny cas s babatkom prejde ako voda tak si to vychutnavaj, oddychuj, relaxuj. A nezabudaj tekutiny. Ja som si zvykla dat pohar vody pred kazdym kojenim a teraz to robim automaticky.

sendy182
9. máj 2012

ahoj podporiť dojčenie je hlavne- prikladanie bábatka v noci a čo najčastejšie...a keď spí bábatko skús si aj ty oddýchnuť........pitný režim- ja som pila pohár letnej vody pred a po kojení....hlavné sú polievky a riedke pudingy........čaje len na kojenie -mne sa osvečil Apotheke a Leros......také malé bábatko aké máš stačí striedať prsníky aby sa tvorilo mliečko rovnomerne.........čo si vytiahne to sa dotvorí. Starší kojenec toho vytiahne podstatne viac......dostane sa až k zadnému mliečku.......ak pekne priberá a je spokojné tak len kľud.....a hlavne veľa trpezlivosti.....môj syn vedel pri prsníku si aj pekne pospať......no a kojenie mi vydržalo.........dosť dlho až dosť skoro 4 roky.

amulienka
9. máj 2012

@eveenka opat dalsi pripad ako sa nestaraju v nemocnici!!!
je to v poriadku, prvy mesiac je to horor, ale to sa spravi, neboj mliecko sa ti robi, cim viac vypije, tym viac sa urobi a nalievanie prsnikov budes citit az ked zrazu tvoje dietatko prespi napr. 5 hodin a nebude tych 5 hod. papat, to ti pojdu cecky vybuchnut 😀
je to v pohode, hlavne ak na poradni ti povedia, ze mala pribera, je to uuuuplne ok 🙂 drzte sa a vydrrrrrz, potom to bude ovela lepsie o taky mesiac 😉
a neviem ako je to s jednym prsom, mne pije vzdy este stale z oboch, a papam take zamucene omacky s maskom. to ti pomoze aj vinea.

elienka
9. máj 2012

mne sa prsníky tiež nenalievali, u mňa to trvalo 6 týždňov - to som bola stále na hranici či bude dosť mlliečka, potom malá grckala z mojich antibiotík tak, že na 1 kojenie vypila oba prsníky, všetko vyvrátila a plakala ako bola hladná a ja som jej nemala čo dať. Vtedy ma tak rozťahala, že odvtedy nemám problém. Kojila som prakticky 12 h z 24.
Na tvorbu mlieka som jedla tie homeopatiká, zalievala som to 3l melty denne a podobne, najviac mi však pomohol oddych a súkromie. Neporiadok v celom dome, prvé 2 týždne sme bývali v obývačke, lebo ja som nebola schopná ani upratať výbavičku rozloženú na našich manželských posteliach (odišla som do nemocky náhle, najskôr som si tam 10 dní poležala a potom sa malá narodila 3,5 týždňa predčasne) Celých tých 6 týždňov som striedala prsníky, stláčala som aby som podporila tok mliečka. Hlavne si ku kojeniu urob takú pohodičku, aby ťa nebolel chrbát, nájdi si vhodnú polohu tak, aby si nebola nervózna.
Všetci mi vraveli aby som vydržala, že po 6nedelí sa to zlepší aj tak bolo, začiatky horor ale kojím dodnes a teraz som taká rada.
ešte jedna rada na záver - nekúp si domov UM, lebo ťa to bude pokúšať zarobiť flašku len aby už bol pokoj, bábetko by ti po tom spinkalo kludne aj 3 hodinky. V dobe našej najväčšej krízy som doma UM nemala a do rána zasa bolo inak.

elienka
9. máj 2012

ak si nervózna či tvoje bábätko priberá, tak si skoč k lekárke na preváženie aj mimo poradňu, alebo si kúp tú dojčenskú váhu. Mne požičala kamoška a strašne mi to pomohlo, lebo moja bola malá (2,7kg) a mala slabší sací reflex, tak som si vážila, zapisovala a bola som kludná, že vypije naozaj koľko potrebuje a priberala ukážkovo.

danka483
9. máj 2012

mne detská lekárka povedala že mlieko sa tvorí v hlave 😉 , čiže ak chceš kojiť tak budeš nestresovať byť v kľuda veľa piť vody a prikladať miminko môj má 10t a kojíme aj každú hodinku ako zamrnčí vždy mu ponúknem a nikdy neodmietol 😀

eveenka
autor
10. máj 2012

Dakujem za rady a podporu, no ona sa prisaje, taha a potom ked uz ma slabsi tok tak zaspi, aj jej mackam prso aby som podporila ten tok mlieka, potom jej ponuknem druhe prse a ked vypije aj to stale otaca hlavickou zlava doprava otvara pusu ze je hladna ale ja uz mam prsa prazdne

strapco13
10. máj 2012

@eveenka mliecko sa tvori hlavne pocas dojcenia, cize neboj sa vystriedat prsia aj viackrat pocas dojcenia
hladanie pusinkou po nadojceni nemusi byt prejav hladu..dieta ma potrebu aj nenutritivne sat, a zaspinkat na prsniku, kludne jej ponukni prvy prsnik a uvidis ako bude reagovat, je mozne ze jedine co po napani potrebuje / a tebe sa to javi ako hlad/ je to ze potrebuje zaspinkat na prsniku
neviem ci pouzivas dudlik, flasku, klobucik..toto moze znizovat mliecko, cize toto vy som zrusila ak pouzivas

eveenka
autor
10. máj 2012

a hlavne cele kojenie s jej prispanim niekedy trva aj hodinu...

strapco13
10. máj 2012

@eveenka ale to je normalne u malych babatiek..casom sa to zlepsi
pozri si sttanky www,mamila.sk a http://dojcenie.wordpress.com/ su to stranky venovane dojcenie, o tom co vlastne dojcenie je, a aj moznym problempm a rieseniam da tam venuju

zuzi167
29. apr 2017

prosim vas vie mi niekto poradit ked sa mojej dcere nalieva jeden prsnicek a ma len 1 tyzden

katkakovac
29. apr 2017

@zuzi167 je to normalne. Ma v sebe este hormony z tvojho tela a chvilu potrva, kym sa jej z tela vyplavia. Pokial ju to neboli a neobmedzuje, tak to nechaj tak. Ked tak zavolaj lekarke, ale malo by to byt v poriadku.