Odsávanie materského mlieka

5. apr 2024

Ahojte, mám zopár otázok ohľadom odsávanie materského mlieka nakoľko som prvorodička a budem musieť od malého občas na dlhšie odísť. Budem rada ak mi niekto poradí..
Chcem najprv skúsiť iba tak odsať a hneď dať malému vypiť - potrebujem odsať a mliečko následne ešte ohriať, alebo môžem hneď dať vypiť? (Odsávam aj cez 30-40 minút) a ak ho mám ohriať tak na akú teplotu?
Ak chcem mliečko mraziť, môžem ho celý deň zbierať do nádoby v chladničke a následne na konci dňa preliať a dať zmraziť?
Keď potom príde deň kedy budem musieť odísť, mám ráno vybrať z mrazničky mliečko a nechať ho voľne rozmraziť a potom následne ohriať na danú teplotu?
A ako dlho môžem také mlieko v mrazničke skladovať? Ďakujem

petra7797
5. apr 2024

Zohrieva sa na teplotu 37 , v mrazničke som nechavala mesiac v chladničke max 24 hod a ano tiež celý deň som zlievala a na konci dala do mrazničky, keď budeš potrebovať mliečko z mrazničky tak ráno ho daj do chladničky nech sa pomaličky rozmrazuje a keď bude treba daj zohriať na teplotu 37 a môžeš podávať.

cookie29
5. apr 2024

ake stare dieta? Prva vec.
Nazory na dobu skladovania su rozne... v chaldnicke max 8 dni. V mraznicke rok. Pozor nekumuluje sa. Ak si dala do chladnicky na 8 dni tak uz nemoze ist do mraznicky. Miesa sa len mlieko rovnakej teploty. Cize ak odsajes, das do chladnicky, odsajes druhykrat nemozes priliat do toho prveho, musis dat do chladnicky a pockat kym to druhe vychladne na rovnaku teplotu a mozes potom zliat dokopy. Rozmrazovat je lepsie v chladnicke. Neohrieva sa v mikrovlnke ale vo vodnom kupeli. A ako ho chces podavat? Flaska/cumel sa neodporucaju.
PS odsat a dat vypit - vela deti odmieta, preco by mali mat nahradu, ked su priamo pri zdroji. Takze je sanca ze neuspejes. A vela deti, najma kusok vacsich, radsej nic nepije a pocka si kym zase pride mama. Nie je to nic neobvykle.

leila34
5. apr 2024

Ahoj, ja odsávam už 15 mesiacov nonstop. V chladničke som držala mlieko zvyčajne 24 hodín, ale kľudne vydrží aj 3-4 dni. V mrazničke aj 3-4 mesiace. Občas odsajem a hneď dám vypiť, netreba zohrievať, deti môžu piť aj mlieko izbovej teploty. Do mrazničky sa odporúča dávať iba čerstvo odsaté mlieko. Zlievala som tiež, odporúča sa miešať mlieko rovnakej teploty, ale ja som sa tým neriadia a nikdy sa tomu mlieku ani dieťaťu nič nestalo.
Mne veľmi pomohla táto stránka, máš tam odpovede na vsetko: https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/uskla...

autor
6. apr 2024

@leila34 ďakujem a ešte jedna otázka, keď odsajem mlieko môžem ho hneď dať do chladničky alebo nechať trochu aby vychladlo úplne a tak dať?

silceb
6. apr 2024

Pridám moje skúsenosti.
Odsavala som si polroka, bez kojenia - syn sa narodil predčasne a dlho bol v nemocnici. Dokonca som počas tej doby darovala mlieko aj do banky materského mlieka. A tam to mali nastavené tak že:
Mlieko sa môže zbierať počas 24h do jednej nádobky/sacku na mlieko, to daj schladiť do chladničky a následne do mraznička. Pričom v chladničke môže byt max 3 dni (ale nezbierat ho 3 dni, len tých 24h) a v mrazničke max polroka. Ideálne nezohriavat v mikrovlnke ale buď v ohrievači na fľaše alebo vo vodnom kúpeľy. Na telesnú teplotu, ciže tých 36,5-37. Stačí aj keď si dáte kvapky mlieka na vnútro zápästia na tu tensiu citlivú kožu a pokial nepali vás, nebude ani bábätko.
Fungovala som aj teraz tak pri druhom keď som bola v nemocnici a všetko ok 😊

leila34
6. apr 2024

Jasné, môže ísť hneď do chladničky. Ale nič sa nestane keď ho necháte pár hodín aj mimo chladničky, len potom čím skôr spotrebovať.