Opakovane upchaté mliekovody

martynnka
28. júl 2013

Ahojte, kojim rok a odkedy mal maly sedem mesiacov a vysli mu zubky, tak mam tak kazde dva-tri tyzdne upchaty mliekovod, niekedy je z toho zapal, spojeny s teplotami. Je to dost vycerpavajuce, ale kojit nechcem prestat. Laktacnej som volala. Ide o to, ze maly ma malo otvorenu pusinu a tym brani tomu, aby mlieko vytieklo vsetko von. Ved mi aj zostavaju jeho zubky otlacene a celkom to aj stipe. Kedze uz je velky a ma svoju techniku sania, tak je tazke ho naucit nieco ine... Neviem, co robit, ale som odhodlana to vydrzat... Mozno sa vsak niekto stretol s niecim podobnym... To, ako prekonat upchaty mliekovod, to viem uz presne, kedze som to zazila uz tolkokrat, ze to ani nepocitam... Vdaka 🙂

xlucia
28. júl 2013

@martynnka najjednoduchsie je nahriat prsnik, teplou vodu , nahriatym uterakom... co ti je prijemne... a potom odsat trocha mlieka pricom masijes hlavne kriticku cast. hlavne tam kde citis stvrdlinu

majka1981
29. júl 2013

@martynnka mne velmi pomaha homeopatia, kontkretne phytolacca americana d6 - vzdy ked som mala zapal, tak zapal ustupil do 24 hodin a pritom som si dala len 2-3x tie gulicky. velmi odporucam.
prisatie mozes skusit korigovat -predsa starsie dieta uz rozumie, tak mozes povedat "otvor viacej usta a prisaj sa lepsie, lebo ma to boli". deti uz velmi dobre chapu. Zubky ostavaju aj mne otlacene, ale ma to neboli.

martynnka
autor
29. júl 2013

@majka1981 dakujem, homeopatia je skvely napad, pojdem si to cim skor kupit! Ano, snazim sa mu vela rozpravat, ale on ma svoj oblubeny sposob sania a neda sa presvedcit ☹ To iste mi totiz radila aj laktacna poradkyna, ze rozpravat sa s nim a vela. On ma prsnik aj ako dudel, nemusi ani nic tiect a natahuje mi prsnik, vrti sa pritom... No neviem ho v noci inak upokojit. Ale velmi dakujem za radu o homeopatii!

moonlighting
15. okt 2013

@martynnka Ahoj, chcem sa spýtať či Ti homeopatiká pomohli. Mám ten istý problém. Môj chlapček má 5 mesiacov a ja sa skoro každý týždeň trápim s prsníkmi. Už teraz viem že sa mi upchávajú mliekovody, raz na jednom prsníku raz na druhom. Už si ich síce viem vyliečiť (takú hodinku pod teplou sprchou, potom nájdem bielu bodku a ihlou prepichnem, potom mi tečie mliečko jak z vodovou a mne sa uľaví fyzicky aj psychicky), ale ako píšeš je to strašne vyčerpávajúce a stresujúce nakoľko tiež malého výlučne kojím a hodlám v tom pokračovať.

luba41
15. okt 2013

@moonlighting príčinou upchatých mliekovodov býva zlé prisatie alebo aj mykoza..tak skús skontrolovať, čo by na vás platilo..ja to napr. mávam zo zlého prisatia...skús napr. striedať polohy na kojenie, v noci si dávať pozor na prisatie a pod. a homeo som na to ja neužívala, kedže to nebolo tak často...

martynnka
autor
16. okt 2013

@moonlightka no vidis, ja si ani tu bielu bodku neviem najst a ziadna okamzita ulava, vzdy to trva aj dva dni a dostanem k tomu teplotu - to je na tom to najhorsie. Tie homeopatika som si kupila, ale ani som ich este nevyskusala, lebo odkedy ich mam, tak som ani raz nebola zrovna doma, ked sa mi to stalo... Ale musim povedat, ze sa mi to stava menej casto v poslednej dobe. A to odvtedy, co som si laktacnu poradkynu zavolala. Ani nekontrolovala maleho prisatie ani nic - on uz je dost velky, na jeho technike by sa nic nedalo zmenit a ja si ani nemyslim, ze ju ma zlu... Ale sme sa dost rozpravali aj o takych psychickych veciach, tak ja neviem, mozno aj to trosku pomohlo. Skus si zavolat laktacnu poradkynu, urcite ti v niecom poradi, minimalne skus konzultaciu cez telefon - ta je zdarma a ked tak si s nou dohodni navstevu.

moonlighting
19. okt 2013

@martynnka A môžeš mi napísať aké sú to homeopatiká? Sa vlastne dávajú vyložene na zatvrdnuté prsia z dôvodu upchatých mliekovodov alebo pri zápale? Už sa znova trápim s prsom, neviem či len upchatý mliekovod alebo zápal, lebo žiadnu bodku som tentokrát nenašla, pôjdem ale skúsiť ešte znova. Najhoršie že mliečko potom netečie tak ako by malo a malý sa mi hnevá a trápi a potom aj mňa to trápi a hnevá a som z toho už fakt na nervy. Laktačnú som raz oslovila, no nepodarilo sa nám stretnúť sa - mala prísť no ochorelo jej dieťa tak sme sa dohodli zatiaľ na komunikáciu cez mail, no neozvala sa. Tak ju nechcem nejak "otravovať", už aj tak dosť pre mňa že som jej ten prvý krát zavolala. A prisatie neviem či máme dobré alebo nie, polohy mením - v sede a v ľahu.

martynnka
autor
19. okt 2013

@moonlighting tie homeopatika su phytolacca americana. Tu na modrom konikovi mi to poradili...

No to je na nic s tou latacnou poradkynou. A odkial si? Lebo ja z Bratislavy a volala som si Janu Bolekovu. Mala na mna strasne vela otazok a dosledne sa snazila prist na to, co moze byt pricinou. Ani lekar by sa tak nesnazil.

Urcite to vsak hlavne psychicky nevzdavaj a bud presvedcena o tom, ze budes kojit aj keby co bolo a urcite to s malinkym zvladnete spolu.

Inak si pisala, ze nahrievas prsnik pod teplou vodou aj hodinu. Ja to robim tak, ze mam stale, ked sa da, na tom mieste teply obklad. Kupila som si v DMke termofor - taku tu vec, co sa tam naleje horuca voda. A najlepsie na to je infracervena lampa, tu mam od svokry pozicanu. Ja tam tu bielu bodku nikdy nemam. Len velku hrcu v prsniku a nez zmizne, trva to tie dva dni.

A ked sa ti maly napije z toho bolaveho prsnika a zle mu to tecie, tak ked ho hned potom prehodis na druhy prsnik, neukludni ho to?

michaelkanr
19. okt 2013

s tymto problemom sa zacinam, zial, potykat aj ja:( za posledny mesiac mam uz 3x upchaty mliekovod a raz som mala zapal. vzdy len na jednom prsniku, myslim, ze to bude asi mykoza, co veru neviem, ci je lepsie ci horsie nez zle prisatie:( kazde prisatie ma neskutocne stipe a boli, po chvili to ale povoli. uz som chcela volat lp, ale posledny raz sa mi to priam zazracne rychlo vyliecilo a nic mi nebolo. teraz zas, tak uz musim s tym nieco robit, lebo je to o drzku:(

moonlighting
24. okt 2013

@martynnka Ja som z Holíča a laktačná poradkyňa zo Skalice, to je asi 7km. Ale už jej volať nebudem, to som vzdala, som taký typ že sa radšej potrápim než by som sa mala niekomu prosiť.
Najhoršie že v priebehu tohto týždňa už som mala zapchatý mliekovod 3-krát, dvakrát po sebe na ľavom a teraz som práve rozpumpovala pravé. Našťastie tie posledné dva razy to bola docela rýchlovka, ale aj tak ...
Najhoršie že už mám ľavú bradavku tak rozpichanú ako feťák žily, čo vždy od zúfalstva vidím všade biele bodky a pichám kade-tade že niekedy to vyzerá ako by som nie prepichovala bodku ale amputovala prso.
Teraz som naposledy prišla na novú fintu, nahrejem si prso tým gélovým vankúšikom ktorý sa nahrieva v mikrovlnke, potom ho strčím do elektrickej odsávačky čo natiahne bradavku na meter, a tým tlakom sa bodka skôr ukáže. Dúfam len že mi to bude fungovať stále.
Kojenie určite nevzdávam, na to ako som sa už s prsiami natrápila a nevzdala som to doteraz tak už to vydržím. Len ma mrzí že si to nemôžem vychutnať a užiť, lebo samé o sebe je to krásne keď malý má dosť mliečka, sa naňho pozerať ako slastne pije a vychutnáva si to.
A ty mávaš stále tieto problémy? Ako často?
Inak máš prekrásneho synčeka 🙂 Môj je tiež taký malý vlasáč.

moonlighting
24. okt 2013

@michaelkanr Hej to štípanie som mala aj ja, to prvé prisatie bolo neskutočné, som sa vždy niekoľko minút odhodlávala dať malému prso do úst, chudák nevedel čo sa deje keď už mal prso skoro v ústach a ja som uhla ... ale po chvíli to ustupilo, neboj nebude to večne, hlavne si nenechaj dlho stvrdnuté prso a hneď ako zistíš že ti začína tvrdnúť začni nahrievať, masírovať a hladať bielu bodku (viď príspevok vyššie), ja som koľkokrát sedela aj hodinu vo vani a masírovala o sto šesť a ešte som si to aj celý čas komentovala ako blázon. Ak budeš mať zase problém kľudne napíš.

martynnka
autor
28. okt 2013

Vies co, ja to uz vobec nemavam!!! 🙂 Ja si normalne zacinam mysliet, ze to fakt bolo sposobene psychikou... Ale nie akoze takymi povrchovymi problemami napr. ohladom samotneho kojenia. Ale takymi hlbsimi vecami, co som v sebe riesila a stacila jedna vec, co mi moj manzel na to povedal a ja som to akosi dokazala v sebe spracovat, uzavriet... A odvtedy uz je to dobre. Asi to znie divne, ale fakt je, ze psychika sa na tele dost prejavuje, tak sa nad tym fakt zamyslam, ci to nebolo kvoli tomu...

Ved to, ze ako to citam, co vsetko musis absolvovat... Je to take trapenie a clovek chce len vytiahnut prsnik, schovat prsnik a hotovo 😀

Mna este napadlo. Co keby si zavolala inej laktacnej poradkyni? Skus Janu Bolekovu. Len na telefonicku konzultaciu, za to nic nedas a nemusi byt kvoli tomu z tvojho okolia...

Nooo, nas syncek je vlasa od narodenia, to hej. Akurat ze sa z ciernych vlasov prefarbil na uplne svetlohnede 😀

martynnka
autor
28. okt 2013
cimage
5. nov 2013

Caute babule,diky za infosky v tomto fore. Vcera sa mi upchal mlieckovod a vdaka vasim radam sme to zvladli. Ja kojim intenzivne 1,5roka ale toto sa mi este nestalo v takomto rozsahu. Vzdy sa mi podarilo prso rozmasirovat v sprche,ale toto bol extrem. Nakoniec sme dezinfikovanou ihlou prepichli bielu bodku a postupne pomaly vytlacili mlieko. Tatinko ochotne asistoval,lebo uz som bola bezradna.

skorinkas
6. nov 2013

@martynnka Ahoj. Ja som mala podobný problém pár krát. Tiež som mala zapálený prsník. Robí sa mi to len na pravom. Tá sprcha je suoer, ja mám dvoje homeopatiká. jedny predchádzajú zápalu a s kombináciou druhých zase liečia. ked ma začne bolieť prsník, hneď si ich dám a cmúlam. Pomáha mi to. a raz som prišla na to, že sa to dá rozťahať. moja malá málo saje, prikladám si ju a potom ju dokrmujem fľaškou. Je to vyčerpávajúce a tak som si kúpila elektrickú odsávačku. Tá mi vytiahla zraneninky mlieka a bolo dobre.. Manuálna to však nedokáže

martynnka
autor
6. nov 2013

@cimage to je super, ze nase skusenosti pomohli 🙂 je to velmi vycerpavajuce. Pre mna vzdy najhorsie bolo to, ze som k tomu dostala teplotu. Bola som absolutne neschopna fungovat...

@skorinkas vidim, ze kazda mame ine sposoby co a ako na to zabera 🙂 len nez sa k tomu clovek dostane, co mu pomoze... Mozno by si mohla prezradit nazov tych homeopatik, mozno to niekomu pomoze v rovnakej kombinacii ako tebe. To ti predpisal homeopat?

@moonlighting aj teba oznacim, aby si vedela o novych prispevkoch 😉

moonlighting
18. nov 2013

Je to (pre mňa) neuveriteľné, ale zdá sa že som z toho vonku. Po takmer denno-dennom trápení sa s prsiami, mám už tretí týždeň pokoj. Vôbec niž som nezmenila - polohy pri kojení, stravovacie návyky, obliekanie ..., jednoducho to prešlo samo. S radosťou sa kojíme, s radosťou vstávam k malému aj v noci koľkokrát len chce, v pohodičke, bez stresu. Po 5 a pol mesiaci. Bolo to naozaj dosť ťažké a som rada že to mám za sebou 🙂 Pevne dúfam. Veľmi veľa mi pomohli aj príspevky z MK, som čítala ako žeravá až sa zo mňa dýmilo a vyskúšala som čo sa dalo. Hlavne som sa nevzdávala. A som tomu rada. Všetkým Vám držím palce v ťažkých chvíľach. Dúfam, že moje (tohto druhu) už skončili.