Prisatie po pôrode

nssv2
11. okt 2023

Ahojte baby, mám na vás otazku ako prvorodička, možno trošku blbá otázka, ale predsa. Bonding po pôrode, čítala som že už tam môže prebehnúť prvé prisatie bábätka, ale tak isto bonding je chvíľka v klude len rodičia a bábätko. Tak ja len či to mám skúsiť, priložiť si bábätko alebo ma tam niekto dojde nasmerovať, ukazat, povedať?
Ďakujem pekne

bolarazjedna
11. okt 2023

@nssv2 ideálne keď bábätko sa narodí, tak hneď po prestrihnuti pupicnej šnúry ti ho priložila na hrudník (resp niekde najprv zoberú na 10-15minut, vyšetría a donesú naspäť a ste v kontakte koža na kožu, dieťa prikryté perinkou, a takto ste prvé 2 hodinky). No a počas tej doby dieťa vie aj samé nájsť prsník a vie sa prisat.

bolarazjedna
11. okt 2023

@bolarazjedna to ešte vôbec neide o papanie.... Neskôr by ti mal prísť niekto ukázať, ako reálne kojiť, v akej polohe, ako správne priložiť, skontrolovať, či saje, ale to nie počas bondingu však niektorým ženám nabehne mlieko až deň po pôrode.

vso10
11. okt 2023

Radšej si dojčenie nastuduj vopred, aby si nebola prekvapená, keď budeš mať sestričky, čo Ti capnu dieťa na hruď a koniec. Také že kontrola dojčenia, neexistuje. Držím palce na ochotnejšie, ale nerataj s nimi.
Každopádne bábätko sa vie prisat samo po pôrode. Keď budeš mať položené nahé bábätko na hrudníku, môže sa nožičkami odtlacat až k prsníku, olizovat a prisaje sa.
Kebyže nie, skúšaj neskôr sama alebo s ochotonou sestričkou bez perinky. Perinka je príliš veľká prekážka a kazí prisatie. Pozri info o asymetrickom prisatí, poloha na madonu alebo aj futbalová.
Mlieko sa tvori od 16tt, žena prichádza do pôrodnice uz, s mliekom, netvorí sa o niekoľko dní, ani hodín, ono tam už je. Keď porodis, bábätko ma žalúdok veľký ako oriešok, preto budeš mať silno koncentrovane mliečko (hovorí sa mu kolostrum, čo je síce milne, lebo to znie ako niečo iné, ale je to mliečko), stačí aj pár "kvapiek", žalúdok o veľkosti orieška spapa máličko, ale za to často 🙂

k47
11. okt 2023

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukaz...
Takým tým ideálom krásy bondingu je, keď rovno po pôrode vás nechajú spolu asi 2h, bez brania na vyšetrenie, bábätko položia nahé na brucho matky, plus nejaká prikrývka ak je zima, ono sa upokojí, začne ovoniavať matku, počúvať tlkot srdca a okolie, preciťovať teplo, rozkuká sa, nájde tvár, nájde bradavku a samo sa k nej doplazí a prisaje. Celé to môže trvať tak hodinu a možno v niektorej fáze zaspí a znova sa zobudí. Toľko teória, ale čo sa deje v praxi bohužiaľ nemám odskúšané, lebo boli komplikácie 😞.

anavixy
11. okt 2023

Ako kde, niekde priklada personal (mal by vsade samozrejme poskytnut pomoc), niekde vas nechaju.. hlavne dieta nenutte prisat sa hned ako pristane na hrudniku, pretoze, to robi asi vacsina mamiciek, okamzite pchaju dietatu bradavku do ust pripadne sa spytaju ci teda nedame na prsnik.. ale tak to nefunguje, maloktore dieta sa okamzite prisaje (ano, su aj take), vacsina potrebuje cas a je uplne jedno ci sa prisaje po 5 minutach alebo po hodine a pol, prve prisatie by malo byt spontanne a nie nutene, samozrejme treba babatku pomoct (hoci ano dokaze sa v dobrych podmienkach aj doplazit…), ale treba mu dat aj cas, nech same ukaze, ze ma zaujem o prisatie 🙃

slavomira236
12. okt 2023

@nssv2 kwd som rodila majatarsiu nieco take sa nerobil ..druheho syma som eodila v uk tam mi ho hned dali na hrud a len zajryli takou plachtou a sun lezkal a sam si prstik nasiel cca 2hodiny sme takto lezali. Tretiu dcerky som rodila zas na sk tak ju vzali narychlo pkzreli a dalu na hrud tiez si prsnik nasla mozno 15minut nas takto nechali...

nevenka
12. okt 2023

@bolarazjedna az den? Niekedy aj 3