9 mesačné dvojičky neštvornožkujú a nesedia

pato2013
6. jún 2014

ahojte maminky, som na rodicovskej dovolenke s dvojickami...obe maju 9 mesiacov a 1 tyzden....obidve holcicky nestvornozkuju a nesedia....iba sa zacali plazit....chcem sa spytatci je to normalne ze este nesedia a ake je obdobie do akého by mali sediet...dakujem.....som na dvojicky sam tak si neviem rady.

siska53
6. jún 2014

@pato2013 vymazalo mi prispevok :((

tak takto: moja mala v tom,veku sa tiez len,plazila. Vlastne,od zaciatku vsetko robila pozadu. Sediet a teda i 4nozkovat zacala az po 10.m. Stala az v roku,aj to len,1-2pokusy za pomoci ruk,naozaj stat zacala o dost neskor.
v roku sme boli na,nasu,ziadost u neurologicky,skonstatovala slabsi svalovy tonus,preto to zaostavanie v hrubej motorike. Odporucila babatkovske cvicenie ci plavanie. Chodili sme plavat a hoci to pomahalo,chodit zacala az tyzden po 18.m,myslim to,ze uplne sama chodila,bez pomoci.
ked sa naucila 4nozkovat,mali sme,ju co najviac nechat travit cas 4nozkovanim-najlepsia terapia.
no pocula som,o detoch,co stvornozkovanie vynechali..

pre tvoj pokoj by som si vyziadala neurologicke vysetrenie. A moznp ta prekvapia a zajtra uz budu stat ci chodit. 🙂

rea92
6. jún 2014

@siska53 ano, je to pravda, ze niektore deti preskocia stvornozkovanie ale potom zaostavaju vo vyvine reci.....viem o com hovorim, nas maly zacal sediet ked mal 7 mesiacov, chodit za pomociked mal 9 mesiacov a samostatne ked ma 11 mesiacov....ale preskocil obdobie stvornoskovania a do 2 rokov nerozpraval skoro vobec.....isli sme s nim ku logopedicke aj psychologicke, a tie nam povedali ze vyvin reci je spomaleny kvoli tomu ze preskocil obdobie stvornozkovania...kedze nestvornozkoval neprepojili sa mu v hlavicke prava a lava hemisfera....a tym nerozpraval...rozumel absolutne vsetko, len nerozpraval.....a teraz ked s nim ako 2 rocnym stvornozkujeme tak za 2 mesiace urobil velmi velke pokroky v reci....takze urcite dbat o to aby sa obdobia nepreskakovali lebo neskor vas to aj tak dobehne....

ushuaia
6. jún 2014

@pato2013 9 mesacne deti uz by mali sediet samostatne, vediet sa pretocit z chrbatika na brusko a opacne a pomaly stvornozkovat...ALE kazde dieta je ine, nehladala by som hned anomalie, Inak nasa ma 8 mesiacov, sedi sama, pretaca sa ale stavia sa na nozky...,co mam kamosku je syn tiez preskocil stvornozkovanie dcrea asi tiez preskoci , co sa syna tyka nezaostal ani v reci...je to velmi individualne...Inak byt tebou radim sa s pediatrom, lekar ta lepsie usmerni co si vsimat a co moze signalizovat problem...a mozno by nezaskodilo neurologicke vys. najma pri dvojickach, co mam dalsiu kamosku ta ma dvojicky a neurologicke vys. bolo samozrejmostou...vela stastia 🙂

elienka
6. jún 2014

@pato2013 treba zachovať klud, ja myslím, že sú stále v norme, veď sa pýtaj tvojej pediatričky. každé dieťa je iné, má aj inú hmotnosť. moja bola taká bacuľka. ju proste tie nožičky neniesli. mala 10 mesiacov ukončených, keď začala štvornožkovať a na druhý deň si aj sama sadla. Sedela už sama, ak som ju posadila, ale ten aktívny sed dokázala až 2 dni na to, čo začala štvornožkovať. a chodiť začala ako 14 mesačná. proste sa len začala púšťať a bolo to. nepadala, nožičky sa jej netriasli, bolo to super, že začala chodiť až ako 14 mesačná. V 2 rokoch rozprávala len mama, tata a aja a lilo (naši psi) sem tam nejaké tie zvuky. a teraz oslávila 3tie narodeniny a rozpráva už aj R. Takže treba klud a rozvahu, každé dieťa je iné. Moja podľa tabuliek vždy meškala cca o mesiac v tom vývine, ale teraz to vôbec nepoznať.

siska53
6. jún 2014

@rea92 ved ok,ja len,pisem,co som,pocula..moj stvornozkoval a napriek tomu zacal hovorit az v 2,5roku a teraz ma 4 a chodime k logopedicke,lebo nevie vyslovit viac hlasok. Pritom,rozumel vsetko.
mala,tiez presla vsetkymi obdobiami vyvoja.aj,ked s oneskorenim 2-3mesiace,ma 26m a nerozprava
..kamoskin len sedel a tak sa aj presuval-nadskakujuc,zacal vlastne,hned chodit a rozpraval uz v dakom 22mesiaci a rozprava cistejsie,nez moj syn.
cize ano,moze,ale nemusi to tak,byt,ze preskocenie 4nozkovania musi mat dopad na,rec a pod.

siska53
6. jún 2014

@rea92 inak co sa tyka sedenia a chodenia,aj moj syn v tych mesiacoch to robil. Len,on do,toho sa pd 6.m,plazil,smerom,k 10m.zacal stvornozkovat (do toho za pomoci chodil a v 11.m,zacal,chodit,sam.
mozno malo stvornozkoval,neviem..mala stvornozkovala vela a nevyzera,ze by zacala rozpravat skor ako on..

klincek
6. jún 2014

@rea92 tak toto u nas nastastie neplati, stvornozkovanie preskocili a rapotaju od 18 mes 😅. ale teoreticky mas pravdu, svokra cvici s detickami a tiez vravi, ze je to dolezita faza, a vraj staci aj tyzden. tak mozno to moje baby stihli nejako potajomky, aj ked teda fakt netusim ako a kedy 😀

@pato2013 spomen to lekarke pri najblizsej poradni, alebo chod aj skor, ak ta to znepokojuje. urcit ebude vediet poradit, alebo vas posle k specialistovi. mozno potrebuju len trosku cvicit, aby im spevneli svaly. netrap sa vopred.

zuzanaju
6. jún 2014

A môžem sa spýtať kedy sa narodili? aj tt.v ktorom sa deti narodia je dôležitý, ja mám dvojičky narodené v 33. tt., sedieť začali ako 9 mesačné, štvornožkovali ako roční, a to sme od narodenie cvičili niekoľkokrát denne Vojtovou metódou, chodili na rehabilitačné raz do týždňa a štvornožkovanie sme ich museli učiť, pretože neurologička na tom trvala, že musia vedieť, aj keď detskej lekárke z toho stáli dupkom vlasy. Takže sa poraď s detskou lekárkou na poradni, tá ti určite poradí, ale podľa mňa na dvojičky to nie je neskoro.