Ako naučiť 2,5 ročné dieťa samostatnosti?

hu3hu3
6. apr 2016

Ahojte baby, mam 2,5rocnu dcerku a snazim sa ju uz dlho naucit nech sa sama oblecie a papa. Vobec sa jej nechce. Polievocku sa sem tam snazi sama spapat ale druhe jedlo nie a obliekanie vobec. Poradte mi nejaky sposob ako ju mam motivovat ci naucit sa samu obliekat? dakujem

liz_lemon
6. apr 2016

@hu3hu3 vobec sa tym nemusis trapit, v skolke sa to nauci raz dva

siska53
6. apr 2016

@hu3hu3 fuha,to som neriesila. Moji sa vzdy pokusali o vsetko sami,cize akonahle bol prvy pokus o samostatne jedenie ci obliekanie,dovolila som im to.

Teraz su sice obcas lenivi v obliekani rano,ked sa ponahlame do skolky,samozrejme,ale inak to vedia inokedy zvladnut uplne sami.

Nebrzdila si ju v minulosti,ze chcela a ty si jej to nedovolila,lebo bola mala? Niekedy sa aj vtedy stane,ze dieta nasledne nema chut skusat..

Ale je pravda,ze v skolke jej nic ne neostane,len sa to naucit. Tam sa s nimi nebavia.

timea7
6. apr 2016

@hu3hu3 najľahšie ju to naučíš vtedy, keď ona sama o to prejaví záujem. Tvoja dcérka je už vo veku, keď zistila, že je pohodlnejšie, keď ju mama nakŕmi a oblečie, akoby sa mala trápiť sama. A zrejme nie je typom - ja sama ! Ale naučia sa všetky deti, no v troch rokoch sa ich vie obliecť samostatne málo. Nechci od nej všetko naraz, nerieš samostatné jedenie večer, keď je už unavená. Daj na obed pred ňu polievku, ty si sadni oproti a jedz. Povzbudzuj ju, aby jedla sama, pochváľ ju aj za päť lyžičiek, ktoré zje sama a potom ju dokŕm. U 2,5 ročných detí je to bežný postup aj v škôlke. Potom pred ňu polož druhé jedlo a zase ju povzbudzuj, povedz jej, že jej pomôžeš, ale najskôr nech skúsi sama. A zase si sadni oproti a jedz, povedz jej, že ani teba nikto nekŕmi. Môžeš skúsiť aj systém - jednu lyžičku ona, jednu ty. Čo sa týka obliekania, začni postupne - obliecť a vyzliecť pyžamové nohavice - tie idú ľahko, sú voľnejšie. Povedz jej, že ona oblečie nohavice, ty vrchnú časť z pyžamka. Keď sa zobudí, motivuj ju tým, čo pôjdete robiť, keď bude oblečená. Priprav jej nohavičky, ukáž jej, aby si ich chytila a strčila nohy tam, kam patria. Ak nebude chcieť, tak jej povedz, že musí ísť naspäť spinkať. Ponožky a pančušky idú ťažšie, radšej jej priprav tričko, ukáž, ako si to má navliecť na hlavu, potom prestrčiť ruky. Hraj sa ňou pri tom, aj deti v jej veku majú stále radi hru - kuk, ak má hlavu pod tričkom, motivuj ju, ak si oblieka pyžamové nohavice, že vláčik ide do tunela a pod. blbinky. Nech sa darí.

timea7
6. apr 2016

@liz_lemon no super rada, fakt, dnes som mala tých maličkých v triede 20. Keby takýto prístup mali mamičky všetkých, tak keď ideme von, 15 detí by čakalo totálne spotených, kým doobliekame posledných päť. A naopak, po zobudení by sa triasli vyzlečené a čakali, kým im učiteľka rýchlo navlečie aspoň tielko a tričko, aby im nebolo zima. 😒 😒 😒 😒 Tak ako som písala vyššie, len málo trojročných detí sa dokáže obliecť úplne, ale pomôže, ak si vedia natiahnuť aspoň tričko a tepláky. Nie nám, ale im.

timea7
6. apr 2016

@siska53 asi si udrela klinec po hlavičke, treba využiť prvú možnosť, keď dieťa prejaví záujem a potom už len pokračovať. Nie skonštatovať, že je dieťa ešte malé, že to nevie...chce to trpezlivosť, no nie každý ju má a niekedy snahu mamičky úplne zruší otec, babka, dedko.... 😒 😒 😒

andrejta
6. apr 2016

@timea7 ty ucis v materskej skole?

timea7
6. apr 2016

@andrejta áno 😉

andrejta
6. apr 2016

@timea7 super, tak mi prosim napis, co by malo dietatko pri nastupe ovladat. V septembri nas to caka a ja mam nenormalny stres z toho, ze ho nestihnem pripravit. Obliekanie, jedenie a este je aj slaby jedak, tak sa bojim, ze bude v skolke hladovat

andrejta
6. apr 2016

@timea7 a si v statnej ci sukromnej?

hradnapani
6. apr 2016

@timea7 ale v podstate je to normalna rada. Moje dieta patrilo co sa tyka obliekania k tym pohodlnejsim. Doma ani za svet. V skolke sa to naucil okamzite, lebo nechcel zaostavat a prebudil sa v nom sutazivy duch. Ale doma sa nepochvalil a este sa nechal chvilu obskakovat - az kym ho ucitelka nepochvalila predo mnou, ze ako sa super vie sam obliect (som len vyvalila oci a zacali sme tuto samostatnost praktizovat aj doma konecne).
Aj na rodicovskom ucitelky hlasili, ze vela deti po nastupe do skolky "trpi" nesamostatnostou (niektore dokonca nevedeli drzat lyzicu ci odhryzat z chleba), ale pomerne skoro to od seba odpozorovali a doucili sa. Ten prvy mesiac bol asi najhorsi.Vdaka ucitelkam za trpezlivost. Nehovorim, ze vsetko treba nechavat na skolku, to nie,treba skusat, ale ked to nejde inak...

timea7
6. apr 2016

@andrejta skúsila som obe, môj prístup k deťom je rovnaký, tam rozdiel absolútne nevidím, vôbec sa nestresuj, učiteľky tvojho drobca dokŕmia, aj doobliekajú. Je samozrejme preň lepšie, keď vie čo najviac, nie len preto, čo som spomínala vyššie, ale najmä preto, že každá ďalšia vec, ktorú dieťa ovláda, zvyšuje jeho sebavedomie a posúva ho vpred. Do materskej školy sa prijímačky nerobia, takže sa nestresuj, lebo ten stres budeš prenášať na drobca, oni majú veľmi citlivé senzory. Ak sa bude vedieť koľko toľko samé najesť, obliecť si aspoň tie tepláky, spodok z pyžama, tričko s pomocou, fajn. Ak je dieťa slabým jedákom, tak v škôlke zrejme hladovať bude, lebo chvíľu potrvá, kým si na nové jedlá zvykne. Mrkni si na jedálny lístok v MŠ, do ktorej sa chystáte a prispôsob tomu trochu jeho jedálniček. Najviac mu ale pomôžeš pravidelným režimom a tým, že bude mať určité pravidlá, ktoré platia, veľa spolu choďte medzi deti - na ihriská, do detského centra a pod. Hlavne nedávaj najavo svoje obavy a všetko bude fajn.

andrejta
6. apr 2016

@timea7 a co by mal ovladat?

monikaparson
6. apr 2016

@hu3hu3 ono je podľa mňa skôr problém v tom, že ty ju to chceš naučiť. Teraz to vôbec nemyslím zle ani nič podobné. My sme malú nikdy nič neučili, všetko to prišlo samé, tak ako si sama sadla, postavila sa, začala chodiť. Lyžičku som jej ponúkla ja neviem koľko mohla mať, rok a pár mesiacov, neviem, nepamätám. Neukazovala som jej ako ju má držať, nestála som nad ňou. Doteraz naznášam, ak mi nad deckom niekto stojí a dokolečka, dokola omiela, pekne papaj, ty tak pekne papáš a všetko si pekne zjedla a všetko zjedz. Aaaaaaaaa. Detto s obliekaním, sama si začala odopínať bundu, mikinu, nohavice si dávať dole, keď šla cikať, vyzúvať sa. Teraz má 22 mesiacov a vie sa sama vyzuť, občas aj obuť, mala vždy dosah k topánkam, oblečeniu a sama začala skúšať si to obliekať, doma som nereagovala, ak sme šli von, dala som jej ich, tak ako si ich má obuť. Ak obula opačne, bez slova som prezula. Obúva si moje topánky, papuče, baví ju to. Teraz sa zrovna snaží ovládnuť zips na bunde a pod. Ak si vypýta pomoc, tak pomôžem, ináč nie. Problém ľudí je v tom, že majú stále potrebu deťom pomáhať a že ich považujú za neschopné a to je obrovská chyba. Oberajú sa tak o tie zázraky, ktorých sú deti schopné.

katka1981
6. apr 2016

@hu3hu3, deti sa menia vekom, niekedy na to ani nemame dosah. Moja jedavala sama od roka, obliekala sa od 1,5 roka ale ked bola starsia do skolky sme ju museli obliekat, dokonca aby stihala skolu tiez, nastastie sa uz umudrila, ale dlho sa suchtala a aj teraz ked niekam ideme, zavisi od jej nalady a nastavenia a mozeme aj neviem co urobit, nemame na to vplyv. Bud je unavena alebo ma zlu naladu, proste nepomoze nic.

timea7
6. apr 2016

@hradnapani tak vidíš, bola to len pohodlnosť, nie to, že by mu to nešlo, bolo treba viac zabrať doma. Malý veľmi dobre vedel, ako na vás 😉 . Inak nie u všetkých detí kolektív prebudí túžbu po tom, aby sa vyrovnali ostatným, sú typy, ktorým je to fuk, väčšinou sú to deti, ktoré vynikajú v nejakej oblasti a ostatné veci sú pre ne nepodstatné.

andrejta
6. apr 2016

@timea7 dakujem 🙂

timea7
6. apr 2016

@andrejta nemáš za čo, vážne sa nestresuj, užívaj si drobca, najľahšie si na škôlku zvyknú deti, ktorých rodičia sú presvedčení o tom, že to, že ich dali do škôlky je pre ne fajn, nie takých, ktorí sa stresujú, lebo potom má strach aj dieťa, čo hrozné tam môže byť, keď má obavy aj mama.

monikaparson
6. apr 2016

Dieťa je pohodlné. To sa mi páči ako sa vždy všetká "vina" hádže na dieťa. Ak je pre rodiča pohodlné a rýchlejšie dieťa obliecť, dieťa nakŕmiť, bez toho, aby to ono samé mohlo skúšať, tak je jasné, že to ináč ani nebude. Veď koľko je takých 30 ročných detí, čo sa nechajú obskakovať, lebo je to také jednoduché.

andrejta
6. apr 2016

@timea7 este jedna otazocka. Si z dubravky?

timea7
6. apr 2016

našťastie nie, ja naše hlavné mesto nemusím

andrejta
6. apr 2016

@timea7 skoda 🙂

timea7
6. apr 2016

@monikaparson nie je to celkom tak, ako píšeš, pohodlnosť je povahová črta. Niekedy je to naozaj tak, že rodič nemá nervy na to, aby sa s dieťaťom prplal, takže dieťa nemalo veľa šancí sa to naučiť. Ale maminy viacerých detí by potvrdili, že každé ich dieťa bolo v tomto smere iné, dokonca aj dvojčatá. Niektoré je typ - ja sám a nedovolí, aby mu rodič pomáhal, má nervy ak mu nejde niečo, na čo naozaj ešte nemá, chce sa vyrovnať staršiemu súrodencovi, inému je to fuk, nemá záujem s niekým súťažiť, zlepšovať sa, zaujíma ho niečo úplne iné, obliekanie a jedenie sú činnosti, ktoré ho zdržujú. Myslím, že to treba u malých detí, tak do štyroch rokov aspoň trochu rešpektovať.

sisaka
7. apr 2016

@monikaparson absolutny suhlas samostatnost "sa uci" od uplneho zaciatku. zaklad je dieta nechat robit, hned ked prejavi zaujem a najlepsie este skor. Ja som svoje dieta nikdy neucila jest priborom. Zacal s prvymi prikrmami v siestich mesiacoch, kde dostal do ruky lyzicku a len si ju daval do ust a napodbnoval, co robia ostatni clenovia rodiny, neskor skusal nieco nabrat sam, ked sa naucil ako tak ovladat lyzicku najprv sa nakrmil sam, potom som ho dokrmila, kedze po par minutach ho to prestalo bavit.Takisto sa sam krmil aj jedlami, ktore si nevyzadovali ziaden pribor. Uplne prirodzene sa naucil jest sam a v 3 rokoch, ked nastupoval do skolky nebolo uz davno co riesit, ale je pravda, ze ak sme nejedli cela rodina naraz, tak aspon som jedla ja s nim, takze videl ako pouzivanie priboru funguje, u nas sa nikdy nebehalo za dietatom s lyzickou, ci nechavalo cumiet na telku a tlacilo do neho jedlo, ako to zvykne robit mnoho ludi a deti ani nevedia, ze jedia. To iste obliekanie, najprv jednoduche ukony - stiahnutie, vytiahnutie nohavic, neskor navlecenie tricka, oblecenie svetra az po narocnejsie veci, ako ponozky, zapinanie a pod. uplne prirodzene a bez "ucenia" Z toho, co som odpozorovala ide naozaj o chybu rodica, nie dietata, na jednej strane pohodlnost - dieta nakrmim sama, rychlejsie a bez bordelu, poznam ludi, kde dietatu vyslovene nedovolili jest samemu, lebo by vsetko zaspinil, ci inu rodinu, kde sa jedlo vazilo a meralo pred a po jedeni, aby bolo presne vidiet, kolko dieta zjedlo a dieta predsa nemohlo povylievat, porozhadzovat, lebo by to rozhodilo kalkulacie, samozrejme, ked sa rozhodli dieta ucit jest same, uz bolo obdobie, ked sa to mohlo prirodzene ucit presvihnute a dieta o samostatne jedenie neprejavovalo zaujem. To iste obliekanie, ludia nemaju ziadnu trpezlivost a uz vonkoncom nie cas, takze dieta zoberu navlecu do oblecenia, lebo je to 100x rychlejsie ako to nechat na dieta a potom sa cuduju, ze sa dieta nevie same poobliekat, ked je to uz od neho vyzadovane. Ako by aj, ked nikto nemalo sancu si to vyskusat. Este ze su tie skolky, kde sa deti ako tak namotivuju, lebo niektori rodicia by nedbali obliekat a krmit aj 10 rocne deti.

dominika6
7. apr 2016

@hu3hu3
podľa mňa chýba tebe trpezlivosť...chceš od nej aby to zvládla tip top a rekordný čas,lebo sa bud ponáhľate,alebo teba nebaví pozerať sa na ňu a presviedčať ...
toto by ste mali trenovať od rána do večera,už ako otvorí očká ráno...
,,dobré ráno,tu máš pripravené vecičky,obleč sa a príd sa napapať,,
ak vidíš,že jej to trvá večnosť,nestrácaj nervy,tým že ju v záchvate oblečieš,lebo sa ponáhľaš...proste ju nechaj,ona na to príde...
v jedení ju nechaj,samú...ak ti vadí,že to poprple alebo nebodaj ti zašpiní stôl?...a čo...nech skúša...
u nás sa osvedčili rozprávky Bambuľka...

lunedi
7. apr 2016

Synátor (3roky) papa sice sam pekne tak ako pises,od dva a pol roku. Ale ani teraz ked ma tri sa mi sam nechce ovliekat 😊 ani vyzliekat,jedine ked sa ide sam vycikat do nocnika,tak si ho sam chce aj vyliat aj oplachnut 😆
Nebojkaj a netrap sa,mate casu dost 😊❤

yanni
7. apr 2016

Baby ja suhlasim so @sisaka. Presne tak, deti treba nechat "robit" od utleho zaciatku. Aj ym to tak praktizujeme. Sice je kazde dieta ine, pozorujem na nasich. Jedno pochopi rychlejsie, chce samo hned, ine je trosku "pohodlnejsie", popripade ide na to pomaly a opatrne. Ale nechajte deti "skusat" same. Pochvalte, ked sa im nieco podari, pomozte a ukazde aj milionty krat, ked sa nieco nedari.
Nasa mala ma teraz 8 mesiacov a ako zacala jest prikrmy drzi lyzicku v ruke. Casto dokonca v kazdej jednu. A "skusa" sama od 6 mesiacov. Ano, robi bordel ale to k tomu patri. Zo zaciatku nevedela co ma s tou lyzickou robit ale ako sama sedi, sedi s nami pri stole v jej stolicke a uz si odkukala. Nic sme jej neukazovali. Ako sme mi jedli, tak opakovala. Teraz mam pocit, ze uz vie, co robime my a co robi sama. Krasne sa vie najest uz teraz, jasne krmit ju musim 😀
Inak presne tak to mam vyskusane aj s obliekanim. Praktizujem vsetko aj teraz pri copani. Zasadne sa rano prezliekam v jej pritomnosti a vsetko komentujem, co robim. Ono clovek by si ani nemyslel, ale aj takto male dieta vie opakovat a ziskava rutinu. Uz teraz vie, ze ciapka patri na hlavu a ponozky na nohy. Ako si tie ponozky neskor oblecie sama, zalezi od motoriky, jej sikovnosti a chcenia a taktiez cviku. To sa vsetko este ukaze. Ale chalani to zvladli bez problemov.

bambulka712
7. apr 2016

@hu3hu3 a skúšala si preteky? lebo na môjho doteraz zaberá ak hráme preteky, kto bude prvý prezlečený.. samozrejme že ho nechávam väčšinou vyhrať, aby ho to motivovalo 🙂 🙂 🙂 Problém je ten , že aj pri jedle chce hrať preteky, no tam mu vysvetľujem, že s jedlom sa preteky nehrajú - aby mu nezabehlo. On sa vedel najesť sám, keď prišiel do škôlky no začiatky boli také, že som podľa trička vždy vedela identifikovať čo mali na jedenie 🙂

katka1981
7. apr 2016

@bambulka712, vidis, a na nasu to zabralo mozno 3x a to ma uz skoro 7 rokov. Ked sa jej nechce, tak ma uplne na haku.

katka1981
7. apr 2016

@timea7, krasne napisane

sense
7. apr 2016

Uz to tusim bolo spomenute...aki nahle prejavi zaujem nechat dieta a podporovat...ono je lahsie dieta obliect lebo je to podstatne rychlejsie ale v urcitom veku uz jevpre deti pohidlnejsie ked ich oblecu ini...apropo neschvalujem nazor zeby ich to mali naucit v skolke...ake napr do troch rokiv este dost casu...len treba trpezlivist a chvalit za kazdy aj minimalny pokrok....nasa bude mat 3 a najest sa dokaze uz dlho a oblece si vsetki kde nie su gombiky a veci typu panchuchy....u nas pomahalo napr aj to zevsa obliekame spolu