Ako naučiť dieťa rozprávať?

buzz5
3. jan 2022

Dcéra má 13mesiacov, už chodí sama bez pomoci ale stále neprichádzajú prvé slová. Bľaboce a rozpráva rôzne slabiky ako papapa, eď, jajajajaj. Snažím sa opakovať pri rovnakých veciach stále slová napr. na bábiku hovorím to je bába, ja som mama, na hodiny tiktak. Ale vôbec sa to nesnaží zopakovať. Existuje niečo co by pomohlo, dajte rady

kacena4
3. jan 2022

13mesiacne dieta este nemusi vediet opakovat slova po dospelakovi, nie je to cvicena opicka ani papagaj, ako sa bude rozvijat nervova sustava skusenostami zo zivota okolo dietata pocas sa nauci aj rozpravat - zacinaju citoslovia (zvuky zvierat...), podstatne mena, pridavne, slovesa...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
buzz5
autor
3. jan 2022

@viestta áno čas jej venujem, ja myslím ci sú nejaké hry alebo niečo co by mohlo pomôcť. Obrázkové knihy mame ale tie skôr ochutnáva a vôbec ju nezaujímajú obrázky.

mirro
3. jan 2022

@buzz5 hovor na dcéru normálne, neukazuj dookola to isté. Ona ti rozumie, len zatiaľ nevie povedať. Čítaj jej,a uvidíš,raz to príde. A budeš prekvapená, že koľko bude vedieť povedať.

pribinak
3. jan 2022

@buzz5 v tomto veku je dôležité aby si bľabotala. Dôležitá je schopnosť porozumieť. Na normálne slova si budeš ešte musieť počkať

kacena4
3. jan 2022

nie tvoj cas ale cas dietata aby dozrelo do komunikacie sa nepocita len rozpravanie ale aj porozumenie to mozete trenovat

nadazdi
3. jan 2022

Ja som deťom cielene nikdy nič neukazovala, len tak medzi rečou niekde sme si čosi ukázali.. staršia začala rozprávať v 2,5 roku ale už od 1,5 roka robila všetko čo som jej povedala.. tato mladšia ma 1,5 roka a všetko povie, ale hovno urobí, len to zopakuje.. chcem naspäť svojho nemého robota 😂😂😂😂

terry2003
3. jan 2022

Dajte jej čas. Každé dieťa sa vyvíja iným tempom. Čítajte jej.💗

denden77
3. jan 2022

@buzz5 ale @viestta to myslela tak, ze krpec ma este cas 😊

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terry2003
3. jan 2022

Presne hlavný je čas. . Ale proste sa každé dieťa vyvíja vlastným tempom. Každé dieťa je iné. Nedá sa to urýchliť potrebuje iba čas.💗

nikpa
3. jan 2022

@buzz5 pomohol by jej čas ktorý jej dáš, teda že ju necháš žiť a vyvíjať sa svojim tempom, na rozprávanie má ešte naozaj čas, niektoré veci proste nejdú urýchliť.

terry2003
3. jan 2022

A ešte by som Vám chcela povedať že vaše dieťatko sa vyvíja úplne normálne pretože v 13. mesiacoch vie skladať napr. papa, jajajaj, v tomto veku má vedieť skladať slabiky a v dvoch až troch rokoch celé vety.

kakakina
3. jan 2022

Neboj ak bude pripravená začne . Veľa jej čítaj a všetko keď ste spolu jej komentuj, a rozprávaj sa s ňou.

romea
3. jan 2022

@buzz5 každé dieťa má svoj čas, chválim že jej pekne cez deň rozprávaš, dôležité je ci rozumie, to je zaklad

julie19
3. jan 2022

Každé dieťa to ma inak, ty vravíš že ma 13 mesiacov a krásne sama behá ale nerozpráva, to je ok, naša ma 14 mesiacov povie aj vetu typu “mama tu som, pod sem” alebo “mama daj dudu” ALE nechodí vôbec, ani krok, ani sa nepostaví sama v priestore 🤷‍♀️ … tiež by som to rada urýchlila ale tak doktorka ma hneď spŕška že kam ju nahlim že je šikovná a nemôže robiť všetko naraz … tvoja dcéra je šikovná motoricky, behá ako veľká, rozprávanie príde, jedno po druhom, daj jej čas

zuzkaa1991
3. jan 2022

@buzz5 moja nechcela nic opakovat ucit sa.....tak sme fungovali ze bezne co sme robili som rozpravala normálne jak keby ona vedela rozprávať ...hmkala do 3r. Takze skoro nic nehovorila len kyvala ano nie a hmkala...od 3r. Zacala pekne rozprávať.....

andreatytler
4. jan 2022

@buzz5 Myslim ze na prve slova ma este cas. Ale ano su veci ktore mozu pomoct. Napriklad:
1. Zameraj sa na jedno slovo a nie cele vety. Ked ju obuvas, ukaz jej topanku a vyslov pomaly a artikulovane TOPANKA 2-4 za sebou. Ked zacne hovorit topanka, pridaj dalsie slova "topanka IDE NA NOHU"
2. Vyslovuj tieto slova nadsene, s mierne prehnanou intonaciou.
3. Priloz si vec tak trochu k ustam, alebo k tvari ked o tej veci hovoris. Napriklad tu topaku priloz k svojej tvari a vyslov slovo TOPANKA... aby ta vzdialenost mezdi ustami (slovom) a vecou boli co najmenej aby to dieta hned pochopilo.
4. Prisposob rec jej veku. Namiesto Prosis si este trochu vody? sa len opytaj CHCES VODU?
5. Cakaj na jej odpoved. Toto vela rodicov nevie a zahlcuju dieta neustale vlastnou recou. Ked sa nieco opytas, pockaj kludne aj 10 sekund. Tak malym detom trva velmi dlho kym si utriedia myslienky a odhodlaju sa nieco vyslovit.
6. Rob hry ktore nabadaju k reci. Mas 4 male krabicky s vrchnakmi a v kazdej mala hracka. Otvor pomaly prvu krabicku a povedz slovo OTVOR a vyber hracku, ukaz, daj naspat a zavri krabicku so slovom ZAVRI. Potom to iste s dalsimi 2 krabickami. Pri poslednej krabicke, ju iba otvor a pockaj (zase kludne aj 10 sekund) na to ci ona povie slovo OTVOR.
Vyfukni bubliny bublifukom a povedz BUBLINY. Zase vyfukni a zase Bubliny a tak niekolko krat a nakoniec vyfukni a pockaj ci ona povie bubliny.
7. Pochval kazdu snahu o rec.
8. Pouzivaj pesnicky a riekanky. Opakuj niekoko dni a potom vynechaj posledne slovicko v riadku a cakaj ci ho doplni.
Osievame (mucku)
V slamenom (klobucku)...
9. Pouzivaj gesta alebo obrazky... to pomaha detom vidiet slova. Povedz slovo HORE a vzdy pri tom natiahni ruku hore. Potom mozes niekedy len natiahnut ruku hore a cakat ci ona doplni slovom. Ale zase by to malo byt v kontexte. Napriklad ak nieco chce co je hore alebo v knihe citate o niecom co je hore alebo vidite lietadlo...
10. Sadni si na zem aby si bola na jej urovni ked na nu rozpravas. Co najviac tvarou v tvar ale to samozrejme nejde vzdy. Napriklad ak rada sedi v lone pri citani knihy, tak ju tak nechaj.
11. Pridaj sa k jej hre so svojou hrackou. Ked sa hra s kockami, prisadni si k nej a pridaj svojho panacika ku kockam. Ak sa hra s autockom, zober si ine autocko a pridaj sa k nej. Sleduj jej zaujem a zameraj sa na veci co ju zaujimaju a tie opisuj a vyslovuj.
11. Knihy citaj tak ako ona chce. Nesustred sa na text ale na to co dieta v knihe zaujima. Opisuj, ukazuj, vydavaj zvuky, kludne listuj aj dozadu ak chce.
12. Davaj veciam gramaticky spravne slova. Hodiny su hodiny a nie Tik Tak. Ale mozes sa jej opytat ako robia hodiny a vtedy je odpoved tik tak.

jumama
4. jan 2022

Suhlasim, ze rec ma dve zlozky, jednou je aj porozumenie. Cize dieta pasivne vie, pozna pred ety, ked ich pomenujes, ukaze casom prstekom v knihe a pod. A druha zlozka je rec samotna. Nasa tiez rozumela vela, vsetko co sme povedali, ukazovala v knizkacha pod. Len slova neboli asi do dvoch rokov 🙂 Potom sa ale rozbehla a behom dvoch tyzdnov rozpravala v 2-3 slovnych vetach. Ak ma dieta dudel, okamzite prestat pouzivat, to velmi pomoze. A druha rada su ALEBO otazky. Ukazes na obrazok a…Co je to? Je tazka otazka. Dieta musi rozpoznat a povedat slovo. Ak sa spytas… Je to kacka alebo macka? Dieta ma hned na vyber aj odpoved, nemusi slovo vymyslat, pamatat si, moze ho zopakovat… to bola rada z Knihy o vyvoji reci od logopediciek. Pripadne si tu knihu najdi, upokojis sa, ze tvoje dietatko je normalne.

sono2
4. jan 2022

@buzz5 dieťa netreba nič učiť. Ani chodiť ani liezť ani sedieť ani chodiť na záchod a ani rozprávať.
Všetko príde samo. Maximálne by som spozornela v určitom veku, že je chyba, ale ja osobne nemám skúsenosť.
13 mesačná hovoriť?
Moje mladšie len začalo teraz slová ma presne 2,5Staršia v 2,5 už pekne hovorila.
Moje v 13 mesiacoch ešte ani nechodili

monqy
4. jan 2022
kleopatra114
4. jan 2022

Ale neboj , my sme celkom normalna rodina , deťom sa venujem od rana do večera s prestávkami na varenie a upratovanie a jedine slova mojho 20 mes. Dieťa sú mama , tata, ho.vno 🤭- chodí staršiemu surodencovi nazerať do nocnika , keď sa vypotrrebuje, tak sa naucila 😂😂 daj tomu čas , moje ešte ani teraz v 20 nevie poriadne chodit a ani to nesilim.

alex1212
4. jan 2022

@buzz5 čítať básničky zoči voči oproti sebe, aby ti videlo ústa..

victoriab
4. jan 2022

@buzz5 13 mesiacov a teba chytá panika? Môj má v marci 2 roky, do dnešného dňa vie povedať iba mama, aj to len vtedy, keď chce ísť ku mne do postele. Nepovie pápá, tata, baba, nič, max bebe, čo je skratka mena jeho brata. Kamoskina mala je o mesiac staršia a uz vyspevuje paslo dievca pavy 😁 tak ale každé dieťa je ine, nesnaz sa veci unahlovat, niekto skor chodi, niekto rozprava. Naco porovnavat. Vsetko pride, kedy ma.

taily30
4. jan 2022

@buzz5 staci na nu stale rozpravat...ale nie detske blabotanie, ale normalne...je malinka este, ma casu..

rootham
4. jan 2022

@mirro presne tak. Ja som môjho vôbec nejak nesilila opakovať. Normálne sme na neho hovorili. Rozprávala som, čo robíme, komentovala všetko a ono to prišlo. Teraz som rada, keď je chvíľu ticho 🤣🤣🤣... Daj jej čas.

foxyfox
5. jan 2022

Náš 17 m vie papa, tata, cica, tak, mama. Môžeme si listovať knižku aj celý deň, aj tak nezopakuje havko, baba alebo niečo také jednoduché. Niekedy som si s ním knižky pozerala tak, že som sa ho pýtala "kde je....?" a on si to teraz skrátil na "de" a stále čaká moju odpoveď, ale zopakovať nevie

andreatytler
5. jan 2022

@rootham Presn tak. Chciet od dietata opakovanie je v skutocnosti zla strategia a castokrat nevedie nikam. Tak isto ako sa ho pytat donekonecna otazky na ktore je jasne ze vies odpoved.

andreatytler
5. jan 2022

@foxyfox Mozno by aj vedel zopakovat ale myslim ze nechce, lebo asi ho tato hra viac zaujima, kedy on ukazuje a ty odpovies.🙂
Ked ho nieco nove najblizsie velmi zaujme, sklon sa k nemu a niekolkokrat pomaly a artikulovane vyslov to slovo aby videl tvoje usta a ukaz na to prstom. Potom cakaj. Ak zopakuje urob z toho velke halo a velmi ho pochval ze ako krasne to povedal. Ak nezopakuje, nevadi, aspon bude vediet ako sa ta vec vola.

katrin69
5. jan 2022

Môj syn má 2roky a 2mesiace... Všetko je ato, kôň robí mú, lebo sa podobá na kravičku, ham a mňam rozumiem, a papučka - apu, ponožka - pa, pišať - p, a kakať - kaka... Tiež si myslím, že dcéra troška skôr rozprávala. Možno keď mala rok a pol už brblotala viac, ale tak je to môj synátor a dôjde na to... Však za polroka ide do škôlky, tak uvidíme, čo z toho bude 😉