Ako naučiť kakať skoro štvorročné dieťa?

zuzik1983
29. mar 2014

ahojte,
potrebovala by som radu, ako naucit kakat skoro 4 rocnu dcerku.ide o to, ze ona nejde aj 5dni, zadrziava a potom uz ma zapchu a nejde jej to.nepomahaju ani prehanadla, co nam predpisali na gastre.a potom pride den , ked uz to neudrzi a pokaka sa po troskach aj 8x za den, ale to skor je len take poriadne spinenie gati.. stale nevyprazdni creva tak, ako ma. uz sme boli s nou aj u psychologycky, naslubovala som jej hory doly, nepomaha ziadna motivacia..fakt uz neviem, co mam s nou robit, ona sa trapi, ja som z nej nervozna.jej to je luto, casto krat po takom dni pride za mnou a povie, ze uz chce byt velka, aby uz vedela kakat.
uvitam kazdu radu, lebo takto to dalej nejde.moze byt taketo kakanie sposobene tym, ze sa celkom neskoro odplienkovala,naucila cikat do nocnika az ked mala cca 2roky 8mesiacov.casto krat mi je to vycitane od rodicov aj svokrovcov, ze si za to mozem sama,ked som ju zacala davat neskoro na nocnik.

eli74
29. mar 2014

@zuzik1983 Urcite ti uz odporucili upravou stravy. Mna napadla mrkva, po nej male babatka pekne kakaju. Treba nejako docielit, aby mala makku stolicu, nie riedku a nie tvrdu. aby to z nej islo zlahka. Podla mna je to nejakym stresom, nejaky blok. Niekto niekde nieco povedal a mozes hladat pricinu. Vies zistit odkedy to má?

eli74
29. mar 2014

@zuzik1983 Ak mala problém so zápchou a tvrdou stolicou je pochopitelné, ze sa bojí isť na wc kvoli strachu pred bolestou. Treba jej zabezpecit asi aj prijem vacsieho mnozstva tekutin.

zuzik1983
autor
29. mar 2014

@eli74 hej odporucili, lenze vela veci, co by jej pomoct mohli nepomoze alebo ich ona odmieta a neda si povedat, ze by jej pomohli.mrkvu jedava niekolko krat za tyzden schrume len taku surovu. trva to cca od nejakeho novembra to zadrziavanie, dovtedy sa pokakavala kede tade 😒

lyzzy
29. mar 2014

@zuzik1983 ....skus zistit ci ju to pri kakani neboli.Asi ma blok,boji sa.Do stravy pridat vlakninu a pitny rezim dodrziavat.

danim
29. mar 2014

@zuzik1983 posielaj ju na wc najprv kazdy druhy den,, potom kazdy den, v rovnaku hodinu... boli casy, ked som na to mala v mobile pripomienku... a dieta zistilo, ze v pohode.. a nezadrziavalo. ( popri upravenej strave, piti ), mrkva praveze sposobuje zapchu ! jablko nech chrume hocikedy so supkou, hrusky, slivky,, ovsene vlocky.. celozrne rozky, feniklovy caj...atd. acidko..

zuzik1983
autor
29. mar 2014

@eli74 hej, ona sa boji, ze jej to nepojde, tak to zadrziava a potom to uz naozaj nejde, co ma zapchu.tie tekutiny su dost velky problem, niekedy za den nevypije ani 0,5litra a mozem ju nutit ako chcem.mozem jej urobut aj medovy caj, co velmi lubi.niekedy ho vypije naraz a niekedy do nej tlacim presne ten isty cajik od rana aj do pol tretej poobedia, co ho nedokaze vypit. cista voda jej nechuti vobec

danim
29. mar 2014

s tymi plienkami to nema nic spolocne....co ti vycitaju...tie problemy byvaju presne v tom veku... pripadne aj tym, ze si pyta pozornost- vidim, ze ma ml.surodenca

sladkosti vyluc uplne.. lebo ak malo pije a este ma aj sladke.. tak to akoby nevypila nic... posad ju tam.. citaj jej tam..a proste sa odtial nepohne, kym... 🙂 potom ju za to pochval.. povzbud, proste to tak musite prekonat... nenechavaj to na nu... lebo ona pre tu bolest to bude oddialovat a neprekona to sama.

zuzik1983
autor
29. mar 2014

@lyzzy ani neviem, ci ju to boli, nikdy nepovie, ze by ju bolelo, len place, ze tpo nejde.skusala som, len ona je hrooozne tvdohlava a nedostanem do nej nic, co ona nechce
@danim to ju posielam stale,aby sla.lenze ked jej sa nechce, ona nedokaze sediet na zachode ani na nocniku ani o sekundu dlhsie ako ma. a hned vystreli, ked ju na nom donutim posediet si trochu, tak len reve. jablka so supkou papava casto, hrusky som davala nic, slivky sme skusali zavarane, susene, aj 1den vopred amocene vo vodde na celu noc, to jej aj chuti a jedava ich, ale ziadny efekt.ovsenne vlocky mi nezje, celozrnne pecivo jedava, acidko jej nechuti 😒
ja uz som z nej zufala ☹

katkabalon
29. mar 2014

Ahoj niečo podobne sme riešili doma akurát mi sme to mali trocha komplikovanejšie kedže syn po 2-3 dni ked nešiel kakať tak skoro nič nejedol a cítil sa stále unavený . Ked sme nakoniec skončili v nemocnici pre vracanie tak som to začala riešiť s gastroentrologičkou a ta nám predpísala lieky kedže syn mal podľa nej lenivé črievka a aj pomaly metabolizmus tak bral ganaton na posúvanie v črevach a kreon na lepšie trávenie . Zaviedli sme pravidelný rituál , že ked šiel sa vycikať tak si aj chvíľku potlačil začali sme od rána a večer sa večinou aj niečo podarilo jednoducho aby každý deň mal stolicu. Po 3 mesiacoch sme vysadili lieky a už chodí sám na stolicu každý dňa bez problémov . Hlavne treba davať pozor či vypije denne dosť vody a Vláknina ovsená vločky celozrnný pečivo jablka veci ktore zmäkčujú stolicu . Tak držím prsty 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzik1983
autor
29. mar 2014

@danim myslim, ze pozornost si nepyta, lebo ona je z toho smutna a jej to je aj luto.sladkosti mam minimalne, vacsinou len u starych rodicov, a aj tam zakazujem kvoli tomu kakaniu, ale ked nevidim, tak jej mamam rychlo supne nejaky cukrik, leze mala sa vzdy prizna.takto to skusame uz tristvte roka, lenze ju tam nikto nedokaze udrzat, ked uz aj hej, tak reve,aakoby sme ju z koze drali, ze to aj tak nejde.jasne, ze to sama neprekona, len jej to nejde ani s nami

danim
29. mar 2014

@zuzik1983 ten feniklovy caj jej daj, nech ho vypije tak 2-3 dcl za den, pomoze jej. a zabezpec jej 5 porcii ovocia /zeleniny za den, hrozno, salatove uhorky, kysle uhorky... ked toto zje , tak bude potrebovat ist na wc... tomu ver.. proste by som ju tam posadila a citala... a aj nech reve,.... ked kvoli tomu pojde do nemocky.. este len potom bude revat- jej povedz... musis byt na nu tvrda, aby od teba citila tu "nadvahu" kto je viac.. proste ty nemozes ustupit.,... nemozes to nechat na nu... ked bude mat taku stravu a ju tam posadis.. chvilu posedi... tak ver tomu, ze bude potrebovat.. zdrhne ti prave vtedy, ked jej to uz pojde.. aby zmenila polohu.. aby to ovladla.. lebo ma tvrdu hlavu.. ale to jej nemozes dovolit, lebo sa nikam nedostanete.. probiotika este jej daj. ale musis ty na nu fakt ultimatom zatlacit.. vidno podla toho co pises, ze si sama presadzuje svoju tvrdu hlavu.. len preto, aby povedala nie.. a hotovo. drzim palce.. ale bez toho aby si ty tvrdo zasiahla to nevidim.. drzte sa.

tehula
29. mar 2014

mozno hlupa rada, ale mladsie dieta mi trpelo s problemom so stolicou. Po zavedeni prikrmov zacali hrozne tvrde stolice, co nevedela vytlacit, az sme na pohotovosti koncili. Skusala som vela tekutin, slivky macane, a zial preventivne ked nekakala za 2 dni som uz tasila rektalnu rurku alebo glycerinovy cipok, aby sa necakalo 5dni, kedy to uz je ako kamen.
Potom sa to upravilo, no ako sme zacali odplienkovanie, zas bol problem a hoci sa pytala na nocnik, tak to kakanie zadrziavala, lebo sa bala, ze ju to bude boliet, aj kricala, ze boli ritka, potom ako pises sa aj po troskach pokakala do gati.

Treba dietatu nejako odviezt od toho pozornost, ze nejde o ziadnu vedu, posedi si a bude to von. Ja som zacala vtedy malej na zachod knizky davat, ze sme si tam citali a obrazky ukazovali, odviedla som pozornost, spravila co mala bez stresov. Zabrali aj hrusky surove, kedy som zdoraznovala, ze daj si hrusticku, pojde ti dobre kakanica, aj to na wcku verklikovala, ze mami, neboli ritka, mala som hrusku.
Verim, ze tvoja dcerka to zadrziava zo strachu, ze to bude bolestive a potom sa len problem znasobuje. Nenechavaj to ze 5dni neriesit, treba ju nejako motivovat na pravidelne vyprazdnovanie a potom jej to uz ani nepride ako problem. Drzim palce.

luba28
29. mar 2014

@zuzik1983 skus probiotika,alebo jogurty s probio,....teplu vodu nalacno

barca127
29. mar 2014

Ahoj...ked citam tvoje riadky akoby som citala o nas len my sme o nieco mladsi mala ma dva apol rocka a s kakamin mame problemy od malicka najprv to boli pol roka koliky potom strasny krik pri kakani a teraz presne ako u vas mala zadrziava dokedy sa len da a potom to je kriku pri kakani skusali sme uz vsetko mozne samozrejme aj na gastre sme sledovany tak nam dali duphalac ale ten uz neberieme lebo to vobec nepomahalo,pitiee je u nas tiez velky problem....len ti chcem povedat ze to co ti tvrdia s tym neskorim posaadzovanim na nocnik nie je vobec pravda nakolko mi sme kakali do nocnika este pred prvymi narodeninami 🙂) my teraz berieme len vlakninu a probiotika a minule som sa docitala o tekvicovom oleji ze pomaha tak davame kazdy den lyzicku rano nalacno a trosku sa nam polepsilo kakame asi kazdy druhy den 🙂)

zuzik1983
autor
29. mar 2014

@katkabalon aj ona poslednu dobu malo je a je stale unavena,takze moznoze ma tiez len lenive creva a apomaly metabolizmus.nam dala na gastre zatial len sirup gastrotus, ked nezaberal, trak prasok fortrans a nezabera ani to.nic take ako vam nam nedala.snazim sa kazdy den ju chvilu podrzat na nocniku, len tam sa nervaci, ked jej to nejde.celozrnne pecivo aj jablka papava casto, len tieovsenne vlocky do nej nedostanem.
@fidka79 tiez si myslim, ze to suvisi skor s psychykou, boli sme uz u psychologycky, mali sme len jedno sedenie a nejak nam nepomohla.

gromkaver
29. mar 2014

ahoj, treba obmedzit aj sladkosti, tie este viac zapekaju, daj jej chrumat oriesky, semiacka, celozrnne pecivko, nastruhaj jej mrkvu, trochu olivoveho oleja a medik a uvidis, pomaly sa to pohne 🙂. uz je dost velka na to, aby ti povedala z coho ma strach, daj jej na wc nech si cita, nasho sme takto naucili ked mal skoro tri roky, davtedy zasadne kakal do slipkov... nech ti svokrovci ani rodicia nic nevycitaju, dieta musi na vsetko dozriet. viem o com hovorim, moj dtarsi syn nechcel serblik ani vidiet, kupili sme dosku 3v1 a postupne sa naucil... drzim palce

sendy182
29. mar 2014

@zuzik1983 ahoj .....ak môžem v prvom rade jej povedz aká je šikovná napr. ak vie kresliť alebo proste ju chváľ a motivuj.....ráno musí vypiť najlepši harmančekový čajík.....vyberte spolu neaký krásny pohár z ktorého bude rada piť......mlieko vynechajte ak ho pije......jogurt SABI ak ho máte vo vašom obchode.....najlepší je čerešňový, malinový, jahodový....aj 2 x denne.....čokoládu a sladkosti vylúčiť.....neviem užívali ste duphlalac sirup?.....nechutí jej aj voda rajec......púpava, malina.....?......mala by veľa piť no viem si že nie všetky deti najú potrebu piť....na olovrant zas bylinkový čaj.....medovka.....harmanček.....žiaden čierny ani ovocný čaj......ak má rada zelený čaj tak ten áno.......varenú mrkvu, ryžu a banány vylúčiť.....do polievok ovsené vločky.....a hlavne vlákniku.....ovovocie so šupkou.....kompót slivkový.......biele pečivo vylúčiť nahradiť celozrným.....no a to kakanie.....určite sa trápite obe......skús jej namazať zadoček ak pôjde kakať detským olejčekom ......malá si musí veriť a nesmie sa báť......je to normálne.....najlepší je ranný rituál.....ak nechce na wc kľudne ju daj na nočník.....pravideľne.....držím palce......

greeny
29. mar 2014

ahoj, aj my sme mali podobny problem, ale tak dcerka je mladsia cca 2 roky a 2 mesiace mala ked jej zacal tento problem, tak ja som to vyriesila tak, ze ked sme chodili na prechadzku tak sme si ukazovali hovienka a som jej vravela, ze aha havko tu kakal a neplakal pri tom a macicka kakala a tak a potom aj ona na zachode uz vravela ze aj havko kaka a neplace a nejako jej toto pomohlo, tiez uprava stravy nula bodov, hlavne ma opatrovatelku a chodi aj do skolky, tak ako tam mozem ustriehnut kolko toho vypije...

matejko0
29. mar 2014

Ahoj prvorade musíš vedieť čo môže a čo nie, dcéra mala 1,5 roka bez plienok a syn 2 roky to isté. Hlavne je strava a psychika dieťaťa .

zuzik1983
autor
29. mar 2014

@danim tak skusim jej robit ten feniklovy caj, len ona ho nesladeny nevypije a cukor alebo med zrona moc nepomoze,ja jej tolko porcii zabezpecit neviem, kedze chodi do skolky, tak sa snazim aspon kolko sa da.uz snad milion krat som jej povedala, ze ak sa to nenauci, tak pojde do nemocnice a tam jej budu brat krv stale( lebo strasne revala, ked jej na gastre robili odbery, tak som ju trochu postrasila, ale nepomohlo)probiotika uz berie tri mesiace.no musim byt na nu tvrdsia, ale to je u mna dost problem, lebo ja pri tom jej vrieskani uplne stracam nervy a poslem ju prec, nech si robi co chce.
@tehula no snazila som sa, ale keby si videla, co ona robi pri cipku...reve, hadze sa a mame dvaja problem jej ten cipok zaviest a aj tak ho vytlaci, skoro nikdy sa nepodarilo, aby sa jej rozpustil.a ja mam pocit, ze takto sa zablokuje este viac a ma este vacsi stres z toho.
@luba28 probiotika davam, jogurty s probio nezje a tu teplu vodu vyskusam, to by mohlo pomoct veru
@barca127 tak si ma trosku potesila, ze to asi nebude tym neskorym posadzovanim na nocnik.my sme mali tiez ten duphalac a vysadila som ho, kedze jej vobecnepomahal.tak skusim aj ten tekvicovy olej, mozno sa to zlepsi.

eli74
29. mar 2014

@danim My sme mali teda opacnu skusenost s ovsenymi vlockami aj so slivkami, ked tieto latky nabobtnaju a kedze spominane dieta malo pije, takuto stolicu zo seba nevytlaci. Mrkva zatial nikomu v rodine zapchu nesposobila narozdiel od ovsenych vlociek a sliviek. A vtedy sme riesili aj my strach z tvrdej stolice.

zuzik1983
autor
29. mar 2014

@gromkaver no vyskusam a uvidim, ale skoro vsetko z toho papa.tak ja nechapem, co je taka palica tvrdohlava a drzi.
@sendy182 ona je za kazdy uspech chvalena dost.mlieko ona musi mat kazdy den, uz som skusila aj bezlaktozove a ziadny efekt to nemalo, jogurt sabi sme este nemali, skusim pozriet.sladkosti je min imalne, aj to skor len mentolove cukriky.duphalac nezabera, tie vody sa u nas nekupuju, ale s tym pitnym rezimom treba nieco veru spravit.banany a aovsenne vlocky nechce,ovocie so supkou, slivkovy kompot a celozrnne pecivo papava.veru trapime sa obe, raz sa to uz musi zlomit
@greeny ved presne, v skolke neustriehnem kolko vypije, ucitelky deti do pitia nutit urcite nebudu.ona sa stale hra na macicku, to uz som sa jej navysvetlovala...
@matejko0 tak asi na to moc neviem prist, mas sikovne deti potom.no co by aj spúravilo dobre, to mi nechce jest 😒

zuzik1983
autor
29. mar 2014

baby dakujem vam vsetkym za rady, uvidime, co poriesime.no v prvom rade musi ona chciet a to este bude boj 😒

sendy182
29. mar 2014

@zuzik1983 ja som preto spomenula tie vody aby aspoň o niečo viac pila.....nám napr. duphalac..... zabral syn mal zápchu....kupovala som ešte HIPP slivkovú vodu.....tak ma to napadlo.....

wanda123
29. mar 2014

moju malu ked zapecie, tak jej dam glycerinovy cipok..

danim
29. mar 2014

@zuzik1983 tak bud to chces a urobis uuuplne vsetko mozne.. alebo nie... a tympadom by som ju na tyzden- ak bude potreba aj na 2 tyz nedala do skolky.. prave preto aby som jej tych 5 davok ovocia a zeleniny zabezpecila... este aj mak pomaha dobre. ten caj jej isto pomoze... daj jej do toho trochu medu, ked uz.. hlavu hore, isto sa vam to spolu podari.. ( ak chodi do skolky rada.. este aj to by som jej povedala, ze kym sa to neupravi, nemoze tam ist 😖 ) lanove semienka do prazenice daj- ani ich tam nie je vidno 🙂 chut sa nemeni.. do zeleninovej polievky daj ovsene vlocky - trochu- to aj ten vyvar pomoze..

ako si pisala- ty musis byt na nu tvrda... a pises, ze nie si.. cize ona vie, ze si vybojuje svoj klud... joj decka vymyslave.. vies potom ti tam rozprava, ze chce uz byt velka, aby to vedela.. kazdym dnom, ked to nejde sa to len zhorsuje.. nie je to sranda.. aby sa jej nejake hemoroidy neurobili.. :( drzim palce

evickam1
29. mar 2014

maly sused mal problemi tiez s kakanim, z toho ho bolievalo brusko, tak mu zacali davat probiotika, a postupne sa mu to zlepsovalo, na lacno jablka, alebo slivkovy kompot, ked malo pije caju a vodu nechce, skuste jej pozriet nejaky sirup bez chem. konzervacie a bez EEciek, alebo jej kupte nejaky netypicky poharik, alebo s jej oblubenou rozpravkovou postavickou, mala mi niekedy nechce jest, tak nakoniec jedava napr. s napichovatkom co sa robia jednohubky,..tiez malo pije, teraz frcime masa a medved, tak jej rozpravam rozpravku ako jej cajik nazbierali tyto dvaja hrdinovia z rozpravky, tak cosi vypije, a ked je sladkodsti, tak ma problemi s kakanim 1-2dni, tak jej obmedzujem hlavne to, kde je cokolada, my sme mali cez 2r. ked sme sa zbavili plienok, ako kolvek som sa snazila ju odnaucit od nich neslo mi to,
nie je spravne, ze vam to vycitaju, viem to podla seba, ako kolvek som sa snazila, v lete chodila , len v satockach, a nic, cikala tam kde nemala, napr. stala pri mne a nacikala mi do papuc 😖 na nocniku nechcela obsediet, tiez mi to nebolo jedno, ze je uz taka velka a nepyta sa a zrazu zo dna na den sama sa pytala 🙂 nedalo sa to, to dieta si to musi samo nejako zrovnat vo svojej hlavicke, ze musim ist na nocnik, ja sa smejem, ze musi na nocnik dospiet 🙂

liliana363
29. mar 2014

Ahoj, u nas celkom fungovali lanove semienka , inak je dobry aj olej z kukuricnych klickov. A co som uz mala u nej odskusane tak aj mak a cucoriedkova stava. Skus tie semienka, jednu lyzicku nech zje, alebo ten olej.

zuzi0110
29. mar 2014

@zuzik1983 Moja mala problém so stolicou ako 6 ročná a začala som jej dávať jednu tretinu kávovej lyžičky Psillium - skorocel indický. Dávka pre dospelého sú dve kávové lyžičky. Od vtedy už problémy nemala. Mne tiež veľmi pomohlo po pôrode http://abysportnebolel.sk/vyziva/vlaknina-psyll...