Dvojitá výchova

27. jan 2024

Potrebujem poradiť, máme skoro 4r chlapčeka. Celá rodina je z neho paf odkedy sa narodil. Manžel ho od bábätka rozmaznáva, vždy všetko mu kúpil aj dal. Proste máme doma dvojitú výchovu. Ja som tá prísnejšia a mám pravidlá pre syna čo sa musí dodržiavať. Manžel rozmaznáva a nemá žiadne pravidlá. V praxi to vyzerá tak že všetko mu dovolí a všetko sa mu podriaďuje že syn je prvoradý. Čo len zahlási niečo manžel hneď uteká a spraví čo od neho chce. Takisto aj v obchode keď sme, všetko mu kúpi na čo len prstom ukáže. Keď povie nie tak syn pustí rev a manžel hneď odstúpi a kúpi. U mňa tade cesta nevedie ja mu vysvetľujem príklad že máme doma takú podobnu hračku alebo že nebudeme kupovať zakaždým že musí ostať aj pre iné deti a pod. Ako dá sa to rozumné argumentovat. Predsa syn není hlúpy, už bude mať 4 roky onedlho. Doma poviem mu že maminka niečo dorobi alebo spraví a potom pôjdem sa s ním hrať. Manžel hneď beží ako malý zakričí. Stane sa že mi povie že tato mi to a hento dovolí, no cezo mňa to aj tak neprejde. Viem že není to dobré mať dvojitú výchovu, aj sa dohováram mužovi že nemôže mu všetko dovoľovať. No ako keby som hádzala hrách na stenu nepočúva. Stáva sa aj také že syn manžela capne po ruke alebo po chrbte z nervov. Neviem prečo to robí poradte

domkakvet
27. jan 2024

Capne ho preto, lebo vie, ze si to moze dovolit a manzelovi vysvetli dovody, preco to nie je pre syna dobre mu vsetko dovolit, lebo to dobre nie je, tak mu vysvetli vsetky dovody, preco musi byt aj prisny.

danyelia
27. jan 2024

Ahoj, ja by som to takto nehrotila, Tvoj muž je tiež jeho rodič a má právo na výchovu...Neviem si celkom dobre predstaviť, ako si to predstavuješ pri takých drobnostiach, ako je napríklad hra - veď ak má Tvoj muž práve čas pohrať sa s malým, nech sa s ním hrá, nevidím problém v tom, že by mu mal povedať, že ,,niečo dorobí,, a budú sa hrať neskôr. Ak Ty máš práve prácu, je ok povedať malému, že musí počkať. Neviem, to chceš, aby sa Ťa muž stále pýtal, čo má robiť či povedať pred synom? Také tie základy je dobré mať ujasnené, ale v každej rodine je asi jeden rodič prísnejší a druhý menej a vzájomne sa dopĺňajú. Ja mám 4 deti, ale určite tak nestriehnem na muža, či práve dovolí cukrík alebo im niečo kúpi, to sú také drobnosti pre mňa, rešpektujem ho ako rodiča...

yoxinka
27. jan 2024

Takto vychovávať dieťa je úplbe odveci a časom sa vám to veľmi škaredo vypomstí. Muža syn bije, lebo vie, že môže, keďže mu otec zrejme nič nepovie. Pre dieťa je to mätúce a ide zásadne cestoz ľašieho odporu, čiže sa naučí, že otec mu všetko dovolí, kúpi a bude sa to stupňovať. Keď muž pochopí, že robil blbosť, decko bude v puberte a už s ním nepohne.
@danyelia Prečítaj si ešte raz autorkin príspevok. Tam nejde len o sem-tam cukrík a pohranie sa. Mňa by trafil šľak, keby mi muž vkuse decku všetko kúpil, dal a robil, čo si dieťa zmyslí.

barbora0308
27. jan 2024

Ak manzel nepocuva teba a tvoje argumenty, preco nie je spravne dietatu dovolit a kupit vsetko, co si zmysli, tak mu skus kupit nejaku odbornu literaturu, ak necita, tak sa urcite najde nejaky podcast, ktory si moze vypocut. Mozno da na odporucanie odbornikov, ja osobne by som si asi dala tu namahu a nieco pohladala.

deniska2706
27. jan 2024

Ja mám doma toto isté. Muž malemu všetko dovolí ale on to viacmenej robí mne naschvál, o malého mu až tak nejde. Je nemožné mu vysvetlit ze to je choré. Syn ma 6 a už to prestávam zvládať

autor
27. jan 2024

@domkakvet To mu nedovolí aby ho capal z toho je v šoku že čo si to malý dovoľuje k nemu. A väčšinou sa urazi na to manžel a odíde preč z izby.
@danyelia Ja na muža nestriehnem ale sme spolu doma a vidím ako sa kto správa. Práveže jemu to vadí keď syn ho volá x krát hrať sa a tiež mu vadí že mu "musí" kúpiť zakaždým niečo v obchode nejakú hru lebo to ide dosť do peňazí. No proste nevie malému povedať nie. A toto sa mi nepáči na mužovi že všetko mu dovolí. Podľa mňa není dobré keď máme rozdielnu výchovu.
@yoxinka To bitie mu nedovolí na to sa dosť hnevá manžel. Vždy sa urazí nakrici na syna že to sa nerobí a odíde z izby. A syn sa na tom smeje. Ja mu to hovorím vysvetľujem že nikoho nemá biť ani capat rukou. No neviem ako mu to vysvetliť, robí to len mužovi mne nie.
@barbora0308 Nakúpila som knihy Objavte v sebe dobrého rodiča, Aby nás deti počúvali aj som z toho čítala mužovi no povie že to je blbosť.
@deniska2706 Ako to dávaš a ako to doma u vás vyzerá? My sa často kvôli tomu sa hádame. Ja mu poviem mužovi že vadí mi to že není to dobré ani pre malého že mu všetko dovolí no nechápe. Keď malý má záchvat revu alebo neposlúcha tak mi vykrici muž že "to je tvoja výchova že nevieš ani decko vychovať aby poslúchal"

barbora0308
27. jan 2024

A taka otazoka ma voci tebe manzel dostatocny respekt? Pretoze manzelstvo je o kompromisoch a z toho co pises mam pocit, ze on si stale ide za svojou hlavou a tvoj nazor si nie je ochotny ani vypocut a prehodnotit. Takto by to malo fungovat aj vo vychove. Samozrejme, ze sa nazory dvoch ludi mozu lisit, ale vzdy sa da najst nejaka zlata stredna cesta pre oboch, len treba chciet a nie egoisticky a sebecky povedat "to je blbost, ja si tak ci tak spravim, ako ja chcem".

autor
27. jan 2024

@barbora0308 Manžel ma vypočuje keď mám iný názor ako on no aj tak stále si ide svoje lebo si myslí že on vie všetko lepšie než ja.

barbora0308
27. jan 2024

🫤 to ma mrzi, na tomto by mal manzel popracovat.

autor
27. jan 2024

@barbora0308 Mal len ako ho k tomu dokopat

yoxinka
27. jan 2024

Prepáč, ale pri takom type muža to asi lepšie nebude. Muž sa k tebe správa absolútne bez rešpektu, tam chýbajú základné piliere zdravého vzťahu a dobrého predpokladu pre výchovu dieťaťa. Ako … keby on decku všetko dovoľuje - kupuje a dieťa nemá uňho absolútne žiaden rešpekt a potom keď ma rapel, tak chlap začne vykrikovať, že je to moja výchova, tak by mu asi letela jedna panvicou po hlave. Poznám taký typ muža a veru, chúďa žena s tým nedokázala spraviť nič. Nem dopadlo to dobre 😬. Ty rátaj s tým, že s vekom dieťaťa sa to bude zhoršovať, problémy sa budú zväčšovať a VŽDY a VŠETKO bude tvoja výchova a tvoja vina!!! Kebx je niekto, kto je pre muža autorita (niekto z rodiny, kamarát neviem …), že by mu dohovoril, tak možno to. Také, že vziať ho k psychológovi, aby vysvetlil, čo jeho prístup s dieťaťom robí, by bol možno optimálny, ale mám skúsenosť, že tento typ chlapa: 1. nebude počúvať nejakého odborníka, lebo on vie všetko aj tak lepšie 2. Aj keby odborníka počúva, riadiť sa podľa toho nebude, lebo sú to somariny a on vie aj tak všetko lepšie. Držím ti veľmi palce, keď dieťa bude pubertiak/adolescent. To zažiješ také veci … 🤦‍♀️

barbora0308
27. jan 2024

Skusenosti ja chvalabohu nemam, takze neviem poradit. U nas ak mame s manzelom nezhody, tak zaberaju kvalitne rozhovory bez zbytocnych emocii. I ked moj manzel ma tiez tvrdohlavu povahu, aj tak sa vieme vzdy nejako zhodnut. Mali by ste podla mna popracovat na komunikacii, kedze to co vy robite, zial rozhovor nie je 😏. Ty si povies svoj nazor a on iba mavne rukov, ze je to blbost...mna by taketo fungovanie vo vztahu riadne zdeptalo. Verim, ze ti tu nejaka mamicka poradi, ako na takeho chlapa na zaklade vlastnych skusenosti. Drzim palce 🤞!