Logopédia - hravé cvičenia pre deti

erickam
19. máj 2013

ahojte, neviete mi prosím poradiť, raz som v nejakej reportáži zahliadla, že nejaký slovenský páni vymysleli, také hravé logopedické cvičenia pre deti bolo k tomu potreba aj sluchátka aby dieťatko napríklad písmenkom šššššššš posúvalo hada do ciela, so synom cičíme a o tomto som mu rozprávala a teraz ma stále otravuje že by to rád cvičil aj takto, ďakujem za odpovede a tipy

ankalv1
31. júl 2013

toto by aj mňa zaujímalo 🙂

peto75
9. aug 2013
peto75
9. aug 2013
erickam
autor
10. aug 2013

@peto75 ďakujem veľmi pekne

kingstonka
17. okt 2013

ahojte.. pouziva niekto tento program, funguje? mne sa tu hru nedari stiahnut

logopedicka
20. júl 2015

Ahojte 🙂 Ja pracujem ako logopedicka, so skupinou Speekle som spolupracovala formou spatnej vazby a danu hru v niektorych pripadoch odporucam a v inych nie.

Hra obsahuje 3 ulohy. A teda dany nacvik hlasky S/Š je iba jednou sucastou. Vsetky funguju na systeme automatickej spatnej vazby. Napriek tomu vsak konkretne "trpaslika" pri ktorom sa cvici hlaska S/Š odporucam cvicit vyhradne IBA s dozorom dospelej osoby a najlepsie potom, ako ste videli ako hlasku cvici logoped, pretoze mikrofon nemusi na 100% odlisit spravnu a nespravnu vyslovnost. Dieta si tak moze zafixovat nespravnu vyslovnost.

Pokial nacvicite S a Š v logopedickej ambulancii, mozete hru vyuzit ako vynikajucu fixaciu - pre deti je velmi motivujuca!

Nedostatkom moze byt, ze hoci nacvicite perfektne SSSS.. a ŠŠŠ... dat ho do slova moze byt este kopec roboty.. ale aspon nieco predsa len 🙂 a naozaj potvrdzujem ze deti to velmi bavi.

Dalsie dve hry velmi odporucam aj pre deti, ktore nemaju primarne problemy s jazykom a recou. Vyhodou je, ze ako dospeli viete dietatu nastavit obtiaznost hry a vybrat cielove hlasky.

Hra ma demo verziu, ktora je myslim casovo obmedzena na 1 mesiac. Potrebujete mat funkcny mikrofon a reprak! Skontrolujte tiez operacny system ktory mate. Demo zdarma je na Windows XP SP3 a vyššie. Na tablety Android a iPod treba hru myslim zakupit.

valentyne
31. okt 2015

@logopedicka dobry vecer. A mozem sa na nieco opytat? Teda ked pisete ze ste logopedicka. Dcera je predskolacka. Pediatricka hovori ze dcera pekne rozprava. Len sme nedavno zistili ze nevie vyslovit pismeno "Ľ". Byvame v BA a po pravde, hovorime vacsinou tvrdo. Posledne tri mesiace sa sice snazime citat vyraznejsie toto pismeno, aj skusame nech ho povie, ale nejde to. Kedysi chodila na logopediu - kvolj c, s, z, ale to uz je v poriadku. Viete mi prosim poradit, ci sa to da vyriesit nejakymi cviceniami doma, treningom alebo to pride vekom? Alebo je potrebne navstivit logopedicku ambulanciu?
Dakujem. A.

logopedicka
1. nov 2015

Dobry den 🙂 pokial ostatne hlasky hovori spravne a nema ine problemy s recou,na logopediu ist nemusite. Deti zvyknu napodobnovat rodicov a okolie a ak to Ľ vo svojom okoli nepocula, je pravdepodobne, ze ho nebude pouzivat. Skuste,ci ho naozaj nevie povedat,alebo ho iba nepouziva.

Hlaska Ľ v porovnani s L sa netvori so spickou-koncom jazyka za hornymi, ale za spodnymi zubami. Podobne ako ŤĎŇ. Jazyk sa dotkne podnebia nie spickou,ale trochu dalej,chrbtom jazyka.

Skuste hlasku vyvodit z Ťďň v slabikach (hovorit ťaťaťa,ňaňaňa, ľaľaľa). Pridrzte pritom jazycek malou palickou dolu,aby bola spicka jazyka za spodnymi zubami. Mozete pouzit napriklad palicku z nanuku alebo drevene miesatko na kavu. Staci ju jemne prilozit, aby spicku jazyka nezdvihla. Ak jej potom poviete "povedz L", ozve sa Ľ. Skuste si to v najprv v slabikach Ľa,ľe,ľi... Az ked to pojde vyborne v slabikach,skuste aj slova.

Zmenit jej recove okolie- teda hovorit a citat hlasku vyraznejsie moze tiez pomoct. Je pravdepodobne, ze az tak dobre nepocuje rozdiel medzi L a Ľ, ak vacsinou pocuvala iba jednu z tychto hlasok. Preto skusajte L a Ľ rozlisovat sluchom. Naucte ju ako sa pise L a Ľ alrbo si pre ne vymyslite nejake obrazky a hovorte jej rozne slabiky a slova - ona bude hadat,ci ste povedali L alebo Ľ. Napr. LALALA bolo L. Ľaľaľa bolo Ľ. LÁN je L a ĽAN je Ľ. Alebo sa mozete hrat na "stredoslovakov" a "bratislavcanov" a hadat,kto povedal slovo BOLI a kto BOĽI 🙂

Ale majte na pamati aj to,ze hoci mozete nacvicit tuto hlasku pekne, je otazne, ci ju dieta bude pouzivat aj v spontannej reci. A ci je to vo vasej situacii vlastne potrebne aby ju aj pouzivalo.. Ale nacvicit ju mozete,mozno sa jej niekedy zide ak pojde na Hviezdoslavov Kubin alebo podobne 🙂

logopedicka
1. nov 2015

Aha. A myslim,ze vekom to vo vasom pripade nepride - jedine,ze by ste isli na dovoľenku na stredne Slovensko 😉 aj to by mohlo spontanne pomoct. Ak chcete skusit takuto príjemnú metodu... 🙂))

valentyne
1. nov 2015

@logopedicka dakujem velmi pekne. Budeme sa hrat a skusat. Dcera pocuje dobre, tak to bude asi okolim kde vyrasta... A ci bude Ľ potrebovat a pouzivat - v skole sa bojim.ze ano. A aj keby nie, za skusku a trening nic nedame. 🙂

baska18
1. nov 2015

@logopedicka dobrý deň vedeli by ste mi poradiť aké to máte vy logopedicky slovíčka na precvicenie s c z a š č ž daakujem

logopedicka
2. nov 2015

@baska18 zo vsetkych, v ktorych sa nachadzaju vyberame tie, ktore su pre dane dieta vhodne 🙂 otazkou je, co presne Vam nejde a preco Vam to nejde..? Slovicka hladate preto, ze dieta tieto hlasky nehovori? Alebo preto, ze si ich zamiena, ale vsetky jednotlivo vyslovi? Alebo preto, ze ich vie, iba ich nepouziva? Alebo preto, ze ich hovori nespravne - napriklad s jazyckom medzi zubkami?
Logopedicka terapia je casto velmi INDIVIDUALNA a neda sa aplikovat jednotny navod na vsetky deti... 🙂 Casto nestaci dookola opakovat slovicka, ba dokonca tym mozete v niektorych pripadoch urobit aj zle. Preto Vam neposlem ziaden zoznam, ale skor zoznam otazok...

berus222
2. nov 2015

@logopedicka dobry den. prosim vas, kde by som nasla nejake cvicenia pre syna (4r) na precvicenie s,c,z/š,č,ž v jenom slove? napr. slova ako cvičiť, začať,.... aby si poriadne zafixoval ako sa to ma spravne povedat. lebo vacsinou je to cviciť alebo čvičiť. dakujem

logopedicka
2. nov 2015

@berus222 v takomto pripade by som Vam odporucila knizku "Hry s rečou" od Marie Horecke. Najdete ju bezne vo vacsich knihkupectvach. Pokial nemate iny problem s recou a vsetky sykavky vie, len ich zamiena a ma 4 roky.. je dobre cvicit tzv. fonematicke uvedomovanie, teda rozlisovanie tychto hlasok (co je pre nas samozrejme, ze S je S a Š je Š, ale dieta medzi nimi velky rozdiel nemusi pocut). Mozete aj trochu rozcvicovat jazycek - hybat do stran, vyplazit, dvihat hore za zuby, oblizovat pery.... V tejto knizke sa dozviete ako presne sa hlaska vyvodzuje, ako ma vyzerat spravne. Je tam vela uloh prave na fonematicke rozlisovanie a su tam aj slova, v ktorych sa hlasky nachadzaju viac krat. Vela sa pracuje so sykavkami + L a R. Ak by ste si vsimli, ze to synovi velmi nejde, alebo ze hlasku vyslovuje INAK ako je popisane v knizke, navstivte logopeda. Drzim palce pri nacviku 🙂

berus222
2. nov 2015

@logopedicka mz uz na logopediu chodime a zmena je velka. len ked cvicime, tak len samotne pouzivanie š, ž,č. vsimla som si, ze kombinovat mu to moc nejde. skusime podla tejto knizky. dakujem

logopedicka
2. nov 2015

to je super 🙂 tesim sa. Nacvik treba robit postupne. Ak uz mate vsetky sykavky zafixovane spravne a cvicili ste ich v slovach aj na zaciatku, aj v strede aj na konci, pripadne aj vo vetach a basnickach, mozete si uz pridat aj tieto tazsie slova. poslem vam moje zoznamy do spravy.

hajdylca
3. dec 2015

@logopedicka pekny vecer prajem, chcela by som sa len opytat, aky mate nazor na DVD lucinka pusinka, ci sa "oplati" do toho investovat..

popripade ine maminky mate prosim skusenosti s uvedenymi DVDckami?
dakujem
http://www.lucinkapusinka.sk/dvd/dvd-lucinka-pu...

logopedicka
4. dec 2015

Dobry den 🙂 Prave som si ho objednala, tiez som bola zvedava :D Je to pripravovane pre deti velmi pristupnou formou s basnickami a pesnickami a obsahuje aj vysvetlenie (pre rodica) spravneho vyvodzovania niekt. hlasok (DVD neobsahuju vsetky hlasky). Vyvodzovanie hlasok je vysvetlovane v zasade spravne. Najvacsim kamenom urazu je vsak podla mna nestastny vyber reprezentantky Lucinky, ktora sama ma nespravnu vyslovnost. Na prvy pohlad sa moze zdat v poriadku, ale my logopedi vidime a pocujeme, ze nie je na 100% a to je podla mna najma pri takejto nahravke potrebne! (Obzvlast sa to tyka prave DVD 3 so sykavkami a hlaskou R). Predpokladam, ze pre deti, ktore nemaju konkretny problem s vyslovnostou, moze byt DVD peknou motivaciou a prevenciou. Urcite by som ho ale neodporucala hromadne vsetkym detom. Detom, ktore logopeda potrebuju, DVD nepomoze. To je velmi dolezite vediet. Pokial vsak mate dieta, ktore sa javi ako normalne z hladiska reci a vyslovnosti, myslim si, ze je to pekna motivacia a prevencia. Sikovnym detom naozaj staci iba ukazat ako sa hovori dana hlaska a velmi rychlo sa na to "chytia" a naucia sa ju vyslovovat. Ak je to vas pripad, mozete si pustat namiesto Spievankova Lucinku. Pokial vsak dieta uz hovori nejaku hlasku nespravne alebo zacinalo rozpravat neskor, chyba mu este vela hlasok a zamiena ich "raz tak a raz tak", neoplati sa Vam "investovat" do Lucinky, chodte rovno k logopedovi. Pomohla som Vam odpovedou? 🙂 Ak mate nejake konkretne pochybnosti, mozete mi napisat aj do spravy. Dakujem.

logopedicka
4. dec 2015

@hajdylca mna by zaujimal zas nazor rodica, ktory si DVD zakupil 🙂 Vedeli by ste podla tej instrukcie naucit dieta tuto hlasku vyslovit?

surovcova
16. feb 2016

@logopedicka Dobrý deň,ja by som sa Vás chcela spýtať:Dcéra ma 5 rokov,rozpráva veľa,ale namiesto ž,š,č používa z,s,c a pritom ich vie vysloviť len ich nepoužíva iba keď ju napomeniem.Mám s ňou zájsť na logopédiu alebo zatiaľ bude stačiť ju napomínať a cvičiť denne slovíčka s týmito písmenkami?A ešte sestrin malý má 4 roky rozpráva slová,aj také kratšie vety, ale stále používa aj takú svoju reč ktorej nikto nerozumie,má ešte čas alebo by bolo lepšie zájsť na logopedické vyšetrenie?Ďakujem pekne za odpoveď.

logopedicka
17. feb 2016

V prvom pripade skuste zatial cvicit a trenovat, to by Vam odporucil aj logoped. Zacnite s jednoduchymi slovami,ktore maju SZC na zaciatku, potom na konci a v strede, neskor skuste vety, potom basnicky a potom uz upozornujte. Skuste aj pocuvat, v ktorom slove je SZC a v ktorom ŠŽČ. Neskor skuste aj tazsie slova, v ktorych je viac sykaviek naraz (saša, suší, osušku, slečna,..)

V druhom pripade odporucte sestre logopeda. Takyto detsky nezrozumitelny slovnik po 2,3.roku moze znamenat aj zavaznejsiu recovu poruchu.

surovcova
17. feb 2016

Ďakujem za rady. Ja som s ňou začala cvičiť podľa podkladov logopedičky čo sme cvičili so synom keď bol vo veku dcéri

shogun
17. feb 2016

@logopedicka dobry den, chcela by som sa spytat, od kedy je potrebne navstivit logopeda, ked syn mal 5 rokov v septembri a najvacsi problem je vyslovovanie R. Dakujem pekne za odpoved

erickam
autor
17. feb 2016

@shogun Dobrý deň, už kľudne choďte, už aj menšie detičky chodia.

logopedicka
18. feb 2016

Ano, zavisi to od toho, s cim konkretne je problem. Ale ak matr nejake pochybnosti - ja vzdy vravim,ze prave tie su najlepsim dovodom na navstevu logopeda. Ak by ho predsalen nebolo treba, on Vam to povie a budete mat istotu 🙂

ask
18. feb 2016

@logopedicka Dobry den🙂 Prosim viete mi poradit..... syncekovi (takmer 4roky) sa podarilo zacat hovorit R🙂 Pomalicky sa ho snazime aplikovat do slov, pricom vznikaju mnohe usmevne situacie🙂
https://www.modrykonik.sk/blog/ask/message/kedz... Nasla by som prosim niekde nejake odporucene postupovanie akymi slovani zacinat? Ci na zaciatku slova, ci v strede alebo v spojeni s urcitymi pismenami... Kedysi sme s obomi starsimi chodili kvoli R na logopediu, ale kedze to bolo davno, tak uz si to nepametam🙂 Pripadne ak je to v nejakej knihe... 🙂 Knihy mame velmi radi, s malym si casto citame Hevierov Hovornicek🙂
Dakujem velmi pekne🙂

logopedicka
18. feb 2016

@ask Dobry 🙂 Ano, Hovornicek je krasna knizka, deti ju maju velmi rady 🙂 S tym R: no u kazdeho to moze byt individualne. Najcastejsie sa detom ako prve daria slova v kombinacii s hlaskou T, D: TR, DR (Trpasli, trenky. Petra, drak, druhý, modrý...), u vacsiny deti zacinam s treningom prave tychto slov. Najtazsie zas byva vacsinou to, ktore je "obkolesene" samohlaskami, teda v spojeni ARA, ARE, ERA,... Ale je to individualne. Pokojne zacnite s tymi, ktore idu najlepsie 😉 Ak si vsimnete, ze niektore spojenia idu tazsie, cvicte si ich najprv v slabike. A skuste sa aj vy niekedy "pomylit", deti sa na to hned chytia a bavi ich to, potom Vas budu oprrrrrravovat 🙂

logopedicka
18. feb 2016

@shogun pisete, ze najvacsi problem je vyslovnost R - a je to aj jediny problem? Co hovori namiesto R? Ak ste uz mali 5, najlepsie asi urobite, ak sa u logopeda zastavite. Pokial ma vsetky predpoklady na to, aby ho povedal sam aj bez logopeda - aj tak navstevou nic nestratite. Naopak - sikovne deti, ktore "iba nevedia R" sa u logopeda hned nastartuju a proces iba urychlite. A mozno robi zle iba nejaky maly detail - logoped Vas na to upozorni a ukaze Vam ako na to 🙂 Tiez Vam urobi podrobnejsiu diagnostiku a zistite, ako je na tom aj v inych oblastiach jazyka - slovnej zasobe, gramatike, syntaxi, sluchovom rozlisovani, porozumeni reci, atd... a co by bolo vhodne este posilnit, nez pojde do skoly. A to je zas iba plus 🙂

smejko
6. mar 2016

@logopedicka pisla som vam spravu, dakujem za odpoved 🙂

logopedicka
6. mar 2016

@smejko ano, prave som odpisala 🙂 Pardon, ze az dnes, riesila som chvilu nejake ine veci.. ale myslela som na Vas 😉